Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 16. 08:06 | Szerző/forrás: kecskemetitv.hu

Nem veszélytelen: Elbúcsúztak Kecskeméten az Afganisztánba induló magyar katonák

Nem veszélytelen: Elbúcsúztak Kecskeméten az Afganisztánba induló magyar katonák
\"Gyertek haza mindnyájan épen és egészségesen! Várunk titeket!\" 97 tagú a magyar kontingens, köztük csaknem 20-an Kecskeméten szolgálnak. Most fél évig Afganisztánban, Kabulban, az ottani NATO repülőteret üzemeltetik majd. Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúztatta őket.

A terrorizmus elleni harc közös érdekünk. A magyar katonák azért vannak ott, hogy segítsenek egy szélsőséges diktatúra és egy háború után Afganisztán helyreállításában, egy konszolidált állam létrehozásában. Egy olyan államéban, amelyet aztán választott képviselők útján az afgán nép tud kormányozni - szögezte le a miniszter.

A tárcavezető azt mondta: a közös biztonságért közös felelősséget kell vállalni. Összetett katonai és szakmai feladat vár a magyar katonákra. Kilián Nándor bázisparancsnokra pedig az ottani repülőbázis vezetése. Hende Csaba arról biztosította a katonákat, hogy folyamatosan törekszik a honvédség a biztonságuk és felszerelésük javítására. A feladatra a legjobb katonákat választották ki, hiszen éles helyzetben kell bizonyítaniuk. Elismerés Magyarországnak, hogy már másodjára kapja meg ezt a feladatot – emelte ki a miniszter.

Magyar katonák, honvédek vagytok. Emeljétek magasba Afganisztánban a magyar zászlót! Szolgáljatok pontosan, derekasan! Végezzétek el a rátok bízott feladatokat! Rajtatok keresztül ismerik meg a helybéliek és a szövetségesek a magyar nemzetet. Szerezzetek barátokat ennek a nemzetnek! Szerezzetek barátokat a magyar ügynek a szövetségeseink körében, és szerezzetek barátokat – ha lehet – Afganisztán népei között! - mondta a politikus.

Hende Csaba arra kérte a kiutazókat, hogy mindig mindenre álljanak készen. Egyben útravalóul azt ígérte nekik, hogy soha senkit nem hagy cserben Magyarország.

Honvédek! Az idő elérkezett, indulnotok kell. Végezzétek el a munkátokat, szolgáljatok becsülettel, és gyertek haza mindnyájan épen és egészségesen! Várunk titeket! Isten áldjon benneteket, a viszontlátásra! - búcsúzott a katonáktól Hende CSaba

Márciusig maradnak Afganisztánban a most induló magyar katonák. Őket a románok váltják majd.

Kövessen minket a Facebookon is!