Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 16. 08:22

Történelmi Témapark épül Kecskeméten

Képgaléria
Történelmi Témapark épül Kecskeméten
Ez a projekt közép európai csoda lehet, mely meg fogja rázni a magyar turizmust – mondta Bányai Gábor a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat elnöke azon a sajtótájékoztatón, melyen bejelentették, hogy történelmi témapark épül Kecskeméten. A világhírű francia Puy du Fou történelmi park mintájára és a vezetők szakmai segítségével 2013 nyarán szeretnék megnyitni a magyar történelem dicső korszakait korhű jelmezekben, művészi előadásban bemutató élményparkot. Az első ütemben megelevenedik a nándorfehérvári csata, a honfoglalás és az államalapítás. A későbbiek során bemutatják Nagy Lajos korát, majd a Rákóczi szabadságharcot, vagy az 1848-49-es szabadságharcot. Egy-egy történelmi helyszínt több ezer férőhelyes nézőtérről tekinthetik meg a látogatók.

Zombor Gábor Kecskemét polgármestere elmondta, hogy a fő cél, hogy a magyarokat meg tudjuk ismertetni a világgal. Az ország egyik idegenforgalmi központja lehet a megye a beruházások miatt. A Mercedes idetelepülésének is szerepe lehet a helyszín kiválasztásában, de a szállodaépítések is szervesen kapcsolódnak a beruházáshoz.

A projekt szellemi alapkőletételén Bányai Gábor hangsúlyozta, hogy az alapítók célja, hogy kihasználják az idegenforgalom által kínált lehetőségeket és egy vonzó attrakcióval Bács-Kiskun megyébe invitálják a hazai és a külföldi turistákat. A francia tapasztalatok alapján megtízszerezheti a látogatók számát a beruházás.  Már az indulásnál 4 szabadtéri rendezvény lesz és egy fedett színház, ahol napi négy előadást tartanak. Két évente újabb attrakciókat terveznek, és későbbiek során elkészül  az esti szabadtéri szuperprodukció, mely a megye történetét mutatja be.

A megye és a város vezetői Puy du Fou üzemeltetőit, a legjobb francia szakembereket hívták meg, akik segítenek a megvalósításban. Cseke Péter és Kovács Ákos is részt vesz a művészi megvalósításban. A történelmi tematikus emlékparkot magyar –francia közös gazdasági társaság fogja magyar befektetők bevonásával felépíteni, valamint üzemeltetni. A jövő nyáron induló kecskeméti helyszínű beruházás első üteme 83 millió euróba kerül majd. A négy év alatt elkészülő parkban várhatóan 500 főt alkalmaznak, mely egész napos programot biztosít az érdeklődőknek vendéglátással. A vendéglátás magyar termékekből áll majd, amit a megyében működő vállalkozások állítanak elő.

Philippe de Villers a Vendeé Megyei Közgyűlés elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a két ország közötti rokonszenv miatt vannak itt. Azt szeretnék, hogy sikeres legyen a kulturális turizmusra építő történelmi park, amely egyszerre tanítja és szórakoztatja a látogatókat. Nagyon fontos a projekt gazdasági eredménye, de a programok során felfedezheti a nép saját történelmét.  A turista pedig a történetek során megismerheti és megszeretheti a magyar népet.

Bányai Gábor elmondta, hogy a Puy du Fou-t több külföldi ország megkereste hasonló projektek megvalósítása céljából, de ők Kecskemétet választották. Megköszönte a francia partner és a támogatók segítségét.  Reményét fejezte ki, hogy a beruházás hatással lesz Magyarország gazdasági fejlődésére és látványosan előre tudunk lépni a turizmus területén.

Kövessen minket a Facebookon is!