Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 17. 06:02 | Szerző/forrás: sportgeza

A Harkiv braziljai kinyírták a Debrecent

A Harkiv braziljai kinyírták a Debrecent
Ennél gyengébben nem is kezdhette volna a Debrecen Európa Liga szereplését: az ukrán Metaliszt Harkiv átszaladt rajta. Nyomasztó és csodás gólokat kapott a magyar bajnok, ötig meg sem állt a vendégcsapat.

Az Európa Liga csoportkörének első fordulójában a Debrecen az ukrán Metaliszt Harkivval kezdett, vagyis papíron a leggyengébbel. A pontszerzéshez már így is bravúr kellett volna, mert ugyan csak a harmadik vagy negyedik számú ukrán csapatról van szó, lényegesen jobb állománnyal érkezett Magyarországra, mint amelyiket a magyar bajnok képes felvonultatni.

A meccs eleji esőt kihasználva Czvitkovics távoli lövésekkel próbálkozott, aztán az első komoly helyzetét belőtte a vendégcsapat.

A bal oldalon Taison lehagyta védőjét, Szakály nem észlelte, hogy be kellene segítenie, így a brazil az alapvonalig futott vele, középre adott, Malinauskas nem vetődött ki, így a hosszú oldalon érkező Edmar két lépésről a léc alá bombázott. Nyomasztó gól volt, mert egy közepesen gyenge védelemnek sem szabadna ilyet kapnia.

Az ellentámadásból rögtön egyenlíthetett volna a Loki, Czvitkovics elöl elvitték a csatárok a védőket, a középpályás így 25 méterről, középről lőhetett, a kapusról kijött a labda, Kabát visszalőtte, de a kapufa hárított.

A második gólt így nem a mieink, hanem az ukránok braziljai szerezték. Ezúttal egy nagyon formás, megkomponált támadást vittek végig, Cleiton sarkazása után a tizenhatoson belül kapta vissza a labdát, Laczkót elküldte egy lövőcsellel, és a hosszú sarokba csavart.

Ha ezzel még nem is dőlt volna el a meccs, a játékvezető lerendezte, mert úgy ítélte meg, hogy a labdáért küzdő Kabát megütötte Obradovicsot, és kiállította.

A Debrecen majdnem szépített még így is, egy védelmi hiba után Komlósi tizenöt méterről fejelhetett, a kapus azonban visszaért, és kiütötte a labdát a felső sarokból.

A második félidőre visszaesett az egyébként sem nagy iram, Luis Ramosnak rögtön a beállása után volt esélye a becsületgólra.

A gólokat azonban a brazilok lőtték: szebbnél szebbet. Edmar egy szögletre mozdult nagyszerű ütemben, és jobbal a léc alá sarkazta a labdát. Pár perc múlva Fininho ugyanoda lőtte a labdát, hatalmas erővel.

A Loki nem tudott szépíteni, Czvitkovics rendre próbálkozott - ő emelkedett ki egyedül a magyaroktól, de ő is csak közepes volt -, többnyire szabadrúgásokból, Komlósinak is volt még egy veszélyes fejese. Valjajev viszont egy tökéletes kiugratás után bepasszolta a labdát.

Megsemmisítő vereség lett a vége, nagyobb, mint a Lyon ellen egy éve a Bajnokok Ligájában.

A csoport másik mérkőzésén mindkét magyar kezdő volt: Dzsudzsák Balázs és Koman Vladimir is. Előbbi egyenlített az utolsó percben, így a Sampdoria 1-1-et játszott a PSV Eindhoven otthonában. Komant lecserélték, már nem volt a pályán az egyenlítéskor.

Az Anderlecht középső védője, Juhász Roland is eredményes volt, igaz nem örülhetett a góljának, mert addig már a zenites Kerzsakov mesterhármast lőtt. A belgák 3-1-re kaptak ki hazai pályán, Huszti Szabolcsot nem cserélte be Spalletti mester.

A Juventus nem tudta verni a lengyel Lech Poznant, a vendégek mindhárom gólját a lett Artom Rudnevs szerezte, akit Zalaegerszegről igazolt a lengyel bajnok.
A harmadik találata hatalmas volt, nagyobb, mint Del Pieróé, pedig ő is távolról bombázott pontosan.


Debreceni VSC-Metaliszt Harkiv 0-5 (0-2)


Puskás Ferenc Stadion, 6000 néző, V.: Alekszandar Sztavrev (macedón)
gólszerzők: Edmar (24., 74.), Cleiton Xavier (34.), Fininho (77.), Valjajev (89.)
kiállítva: Kabát (43.)
sárga lap: Nagy Z. (66.), illetve Villagra (41.), Fininho (45.)
DVSC: Malinauskas - Nagy Z., Mijadinoski, Komlósi, Laczkó  - Szakály (Rezes, 65.), Kiss (Ramos, a szünetben), Varga, Czvitkovics - Kabát, Yannick (Coulibaly, a szünetben)
Harkiv: Disljenkovic - Villagra, Obradovic, Gueye (Bordian, 81.), Psenycsnyik - Valjajev, Edmar - Taison (Keita, 77.), Cleiton Xavier, Fininho - Vorobej (Olijnyik, 55.)

Kövessen minket a Facebookon is!