Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 20. 08:10 | Szerző/forrás: baon.hu

Ami a nebuló után jár

Ami a nebuló után jár
Az oktatásfinanszírozási rendszerének átalakítása pozitív fordulatot hoz az egyházi intézmények számára. Mit jelent ez Bács-Kiskunban?

Még az idén egymilliárd forintot pótolna az egyházi közoktatási intézmények kiegészítő normatívájának korábbi, mintegy négymilliárd forintos elmaradásából a kormány. A 2009-re vonatkozó egyházi közoktatási kiegészítő normatíva így 757 millió forint lesz, illetve 1 milliárd 17 millió forintot kapnak az egyházak a szociális intézményeik kiegészítő normatívájaként. A tervek szerint a közoktatás stabil finanszírozásának kialakításáig a kormány az állami és önkormányzati intézményekkel egyenrangúan támogatja majd az egyházi közoktatási intézményeket, ami már a jövő évi költségvetésben is megmutatkozik.

A megyénkben működő református iskolák összesen 44-45 millió forintra számíthatnak, az összegből az egyes intézmények tanulólétszámuk szerint részesülnek – mondta el lapunknak Papp Kornél, a Magyar Református Egyház Zsinati Iskolaügyi Osztályának vezetője. A közoktatási kiegészítő támogatást nem kapták meg az egyházi intézmények három éven keresztül. 2008-ban Bács-Kiskun megyében közel 3300 volt a tanulói létszám az egyházi intézményekben, tanulónként 13400 forint tartozással számolva adódik a fent említett összeg.

  \"A A püspöki kar osztja szét a katolikus iskoláknak járó 150 milliót. Felvételünkön Tamás Márk, a Nagyasszonyunk Katolikus Intézmény harmadikos diákja.

– Az elmaradt kifizetések visszapótlásáról van szó, amire 2008-ban igencsak hiányzott intézményeinknek – mutat rá az osztályvezető. – A kevés tanulóval működő intézmények, például Dunavecsén, Tiszakécskén látják legnagyobb szükségét a támogatásnak. Értelemszerűen a Kecskeméti Református Kollégiumot érinti a legnagyobb öszszegű pótlás, mintegy 15 millió forint. Sok mindent meg lehetett volna valósítani belőle 2008-ban. Igaz ez még akkor is, ha mostanra jócskán inflálódott az összeg értéke. Kamatot ugyanis nem fizet az állam.

– Nagy öröm lenne számunkra, ha az elmaradások valóban eljutnának az intézményekhez, hiszen mint minden más egyházi iskola és óvoda, mi is alaposan megéreztük a normatíva elmaradást – fogalmazott megkeresésünkre Hörcsök Imre, a Kecskeméti Református Általános Iskola igazgatója. – A forráshiány elsősorban az eszközbeszerzésben jelentett visszaesést, hiszen a fenntartó nem tudta biztosítani a folyamatosan megújuló eszközöket. Így például iskolánkban nincs még digitális tábla, de a tantermekbe telepített számítógépek számát is szeretnénk növelni. Emellett az iskola épületén is lenne mit megújítani – például a nyílászárók cseréje sürgető lenne – az energiatakarékosság érdekében – mondta az igazgató.

A Bács-Kiskun megyei katolikus oktatási intézmények 150 millió forintra számíthatnak, ezt a püspöki kar osztja majd szét az intézmények fenntartói között – tájékoztatta lapunkat Solti Kálmán, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatóságának elnöke, a kalocsai Nagyasszonyunk Katolikus Intézmények igazgatója.

A katolikusoknál az összeget elsősorban azon iskoláknak szánják, ahol beruházások, fejlesztések maradtak el a pénzhiány miatt, de a tárgyi feltételek javítására és a pedagógusok bérének „feljavítására” is fordítanának a pénzből.

– Iskolaigazgatóként a személyi állomány eddig elmaradt juttatásainak legalább részbeni visszaállítását tartom fontosnak – mondta Papp Zsolt, a kecskeméti Szent Imre Katolikus Óvoda- és Általános Iskola igazgatója. – A megszorítások miatt a korábbi cafeteria-juttatásokat és a 13. havi bérüket sem kapják a pedagógusaink, vagyis ezen a területen is lenne mit korrigálni – nyilatkozta az igazgató.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: \'124950740848507\', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement(\'script\'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + \'//connect.facebook.net/hu_HU/all.js\'; document.getElementById(\'fb-root\').appendChild(e); }());

Kövessen minket a Facebookon is!