Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 21. 08:18 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Sósav hozzáadásával kotyvasztották az alkoholt

Sósav hozzáadásával kotyvasztották az alkoholt
Négy év börtönre ítélt a megyei bíróság hétfőn egy kecskeméti férfit, aki a vád szerint társaival Horvátországban vásárolt 26 ezer liter vízkőoldót, majd ebből nyert ki – sósav hozzáadásával – etil-alkoholt. A többi hat vádlott is letöltendő illetve felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A vámosok még 2007 márciusában tartottak éjszakai ellenőrzést egy raktárak bérbeadásával és pálinkafőzéssel foglalkozó kecskeméti Zrt. Vértes utcai telephelyén. Alaposan meglephették a vádlottakat, akik éppen a Horvátországból kamionon behozott, 26 ezer liternyi vízkőoldó sósavval történő semlegesítésén és a pincében lévő nagy tartályokba való szivattyúzásán fáradoztak.

A nyomozás feltárta: egy horvát férfi az általa gyártott vízkőoldó-koncentrátumot felajánlotta megvásárlásra egy magyar ismerősének. Egy mintát is adott neki, elmagyarázva, hogyan lehet a lúgos, kékes folyadékból etil-alkoholt készíteni, és milyen lesz annak a minősége.

A minta a perben szintén vádlottként szerepelő közvetítőkön keresztül eljutott a kecskeméti férfihoz, T-N. Sándorhoz, aki üzletet látott a dologban, és társaival megegyeztek, hogy nagy tételben rendelnek a Horvátországban előállított termékből.

A vádlottak megbeszélték a beszállítás technikai részleteit illetve azt is, hogy a haszonból ki mekkora hányadban részesedik. Mivel a vételhez nem volt elegendő pénzük, bevontak egy „szponzort” is, aki kifizette az alapanyag árát a horvát férfinak, de cserébe természetesen ő is jutalékot kért.

Ezt követően pár napon belül, 2007. március elsején az esti órákban meg is érkezett Kecskemétre a tehergépkocsi, rakterében 26 darab ezerliteres tartállyal. Az elsőrendű vádlott a szállítmány elé ment, majd ezután együtt hajtottak a Vértes utcai telephelyre, ahol T.-N. Sándor cége alkalmazottjaként a raktárak bérbeadásával kapcsolatos ügyintézést végezte.

Itt egy-egy üveg sósavat öntöttek a tartályokba a lúgos vízkőoldó közömbösítése végett, majd nekiláttak a kinyert etil-alkohol leszivattyúzásához, mikor a vámosok tettenérték őket. Az alagsorban az ellenőrzés során a járőrök még további 14 darab ezerliteres tartályban találtak szeszes italt.

A megyei bíróság Surányiné dr. Pólik Edina vezett büntetőtanácsa megállapította: a vádlottak hatósági engedély nélkül jövedéki terméket állítottak elő, mellyel az adóbevételt közel 60 millió forinttal csökkentették, és az általuk gyártott, értékesíteni kívánt etil-alkohol értéke 107 millió forint.

A vádlottak közül az elsőrendű mindvégig tagadta bűnösségét; azt vallotta, hogy se a szállítóról, se az áruról nem tudott, ő csak kinyitotta a bérelt raktárat. A másodrendű vádlott viszont önmagára és társaira nézve is teljes körű, részletes beismerő vallomást tett, a bíróság ezt bizonyítékként fel is használta az ítélkezésnél.

A többiek részben beismerték a bűncselekményt, részben tagadták. T-N. Sándort a megyei bíróság végül 4 év börtönre ítélte az adóbevételt különösen nagy mértékben csökkentő jövedékkel visszaélés illetve jövedéki orgazdaság miatt. Társai közül hárman kaptak még 2-3 év letöltendő börtönt, a többiek felfüggesztettel megúszták.

Kövessen minket a Facebookon is!