Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 22. 11:17

Viharvert az Érsekkert

Viharvert az Érsekkert
Hetek óta kidőlt fák és levegőben lógó, karnyi vastagságú ágak csúfítják a kalocsai Érsekkertet. A balesetveszélyes állapot megszüntetésére és a kidőlt többtonnás tölgy elszállítására a csapadékos időjárás miatt egyelőre nem sok esély van.

Az intenzív nyári viharok és a rengeteg eső nem csak a vízelvezetési problémákkal szembesítette a helyieket. A város legnagyobb parkját az idén minden egyes vihar megtépázta. Az egyik zivatar széllökéseinek egy többtonnás öreg tölgy sem tudott ellenállni, azóta is  az egyik ösvényen fekszik.

– Mi nem ülünk be a sérült gesztenyefák alá, de az előbb volt itt egy csapat gyerek, célirányosan a szökőkúthoz mentek, ráálltak a leszakadt vaskos ágakra, fölöttük meg ott lebegett Damoklész kardjaként a másik, félig letört ág, ami isten tudja, mikor esik le és csap valakit agyon – mondta egy idős dunaszentbenedeki hölgy, aki havonta egyszer-kétszer leül a kertben, ha a városban jár.

Az Érsekkert kezelése a Városi Kommunális Intézmény feladata. Ők azt mondják, a helyzet összetett. – Akármennyire szeretnénk is megoldani a felmerülő problémákat, az egész nyarat végigkísérő esőzések miatt erre most nincs lehetőség. A kidőlt fákat akkor tudjuk megközelíteni és elszállítani, ha hetek óta száraz idő van, vagy ha fagy. Jelen esetben több kárt csinálnánk, mint hasznot, ha a többtonnás gépekkel bevonulnánk a felázott kert szívébe – mondta megkeresésünkre Vörös Antal. A kommunális intézmény vezetője kérdésünkre, hogy a félig leszakadt ágak levágásával miért várnak heteket, azt mondta: csak a kívülről szemlélődők számára tűnik végtelen egyszerűnek e feladat.

– Míg otthon, ha az összesen 8 méteres cseresznyefa ága leszakad, akkor azt, ugye, azonnal le tudják fűrészelni, ha létrára állnak. Itt viszont, például, a gesztenyefák esetében 8-10 méter magasra kell ahhoz „mászni”, hogy a sérült ágat egyáltalán elérjük. Ezekhez nem lehet egy kisfűrésszel odaállni és nekiesni. A nagy gépek viszont megsüllyednek. A viharokat követően mindig bejárjuk a kertet, és amit csak tudunk, megoldunk. Ezt a mostani állapotot is igyekszünk rövidesen felszámolni.

  \"Maradnak Maradnak a kidőlt fák, mert a többtonnás gépekkel nem érdemes most bemenni az Érsekkertbe

Vörös Antal lapunknak azt is elmondta, hogy az Érsekkert problematikája a második világháborút követő rendszerváltás óta húzódik, de csak most csúcsosodott ki ennyire. Volt egy-két évtized, amikor totálisan elhanyagolták az illetékesek a kertet. Ahhoz, hogy a közel eredeti állapotot vissza lehessen állítani, teljes felújítást kell véghezvinni. A kommunális intézmény munkatársai az alapfeladatokat ellátják, a sövényeket és a füvet nyírják, az ösvényeket rendben tartják, de a belső barokk kert és a külső tájképi kert fáinak egy része kivágásra ítéltetett, azokat rövidesen pótolni kell. A folyamatos padrongálásokról, a szökőkút szórófejeinek ellopásáról pedig napestig beszélhetnének, ugyanis ezek javítása és pótlása is óriási összegeket emészt fel.

Az Érsekkert helyi védettség alá helyezését épp egy éve kezdeményezte az önkormányzat. Ennek köszönhetően pályázati pénzeket is lehívhatnak az évszázados fákkal, csüngő akáccal, vadnarancsfával és egyéb különlegességekkel díszített zöldövezet rehabilitációjára. Egy pályázatuk már az elbírálás fázisában van. Ha nyernek, 2011-ben megújulhat az 1790-es években telepített kert.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: \'124950740848507\', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement(\'script\'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + \'//connect.facebook.net/hu_HU/all.js\'; document.getElementById(\'fb-root\').appendChild(e); }());

Kövessen minket a Facebookon is!