Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 22. 16:48 | Szerző/forrás: baon.hu

Csak megijeszteni akartam, nem megölni

Csak megijeszteni akartam, nem megölni
A megyei bíróságon szerdán megkezdődött annak a nyugdíjas kecskeméti rendőrnek a büntetőpere, aki tavaly halálra késelte feleségét egy Bercsényi utcai élelmiszerboltban.

– Délután újra felhívtam a feleségemet, és mondtam neki, hogy ne hitegessen tovább, döntse el, hogy hazaköltözik-e hozzám. Ő azt válaszolta, hogy ne várjak tőle semmit, barátja van. Erre elöntött az ideg, bekattantam. Éppen a kertben dolgoztam, tarackot irtottam egy késsel. Ez a kés a kezemben maradt, majd autóba ültem, és a városba hajtottam. Gőzölgött a fejem, úgy mentem be a boltba a késsel. Csak meg akartam ijeszteni a feleségemet, nem akartam úgy megszúrni, hogy komoly baja legyen – mondta még a nyomozás során, első rendőrségi kihallgatásakor a kecskeméti Sz. Balázs. A nejét meggyilkoló nyugalmazott törzszászlós dr. Feleky István büntetőtanácsa előtt azonban megtagadta a vallomástételt. Csupán annyit jelentett ki: sajnálja és nagyon megbánta a történteket.

A megyei főügyészség a most 55 éves, előzetesben lévő férfit azzal vádolja: előre kitervelte és különös kegyetlenséggel hajtotta végre felesége megölését (a bűncselekmény a törvény szerint tíztől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel büntethető). A vádirat szerint a férj ivott, és ittas állapotban többször megütötte az asszonyt, aki a sorozatos bántalmazások miatt végül elköltözött katonatelepi házukból, több mint 30 évnyi házasság után.  

Ezt a lépést a nő véglegesnek tekintette, a házukat el akarta adni, és egy másik férfival kezdett viszonyt. Ezt tudta a vádlott is, ám feleségét személyesen és telefonon is többször kereste, mondván: ha nem megy vissza hozzá, akkor megöli és magával is végez. Az ügyészség szerint augusztus 24-én délután Sz. Balázs újra gyilkossággal fenyegette meg nejét, mikor a nő elutasítóan beszélt vele telefonon.

  \"Nem Nem kívánt vallomást tenni szerdán a gyilkos exzsaru

– A vádlott hat óra körül leparkolt a Bercsényi utcai boltnál. A kést egy konyharuhába rejtve ment az üzletbe. Feleségét bal kezével átkarolta, és a késsel az arcán, a hátán, a nyakán, a vállán és a karjain többször megszúrta-megvágta. A sértett a kezét felemelve igyekezett védekezni, aztán a földre esett – ismertette a vádiratot dr. Szeri László ügyész.
A megszúrt nő összesen tizenkét sérülést szenvedett, és a kórházba szállítást követően, az életmentő műtét közben meghalt. Férje öngyilkossági szándékkal matkópusztai hobbijukra hajtott, de végül feladta magát a rendőrségen.

Az ügyészség szerint a vádlott pszichés feszültségben és felfokozott idegállapotban volt házassága megromlása miatt, ám mindez nem akadályozhatta meg, hogy felismerje tette következményeit. Az ügyben példátlan módon öt elmeorvosi szakértői vélemény is készült, ezeket a későbbi tárgyalási napokon fogja ismertetni a bíróság. A fő kérdés az: valóban tudatszűkült állapotban volt-e a gyilkosság idején a vádlott, beszámítási képességeit korlátozta-e valamilyen tényező.

  \"A A kést alaposan megtisztította, mielőtt rátámadt vele a feleségére

Sz. Balázs egyébként jó párszor módosított vallomásán a nyomozás alatt. Később már azt mondta: azért ment a boltba, hogy feleségével megbeszélje a konfliktusukat. A kést indulás előtt megmosta, és a nadrágzsebébe tette, mint általában szokta. Házasságuk megromlásáért részben felelőssé tette az asszonyt, aki állítása szerint nem főzött, mosott, takarított, és dolgozni se szeretett. Sz. Balázs későbbi vallomásaiban hibáztatta neje „pletykás” barátnőit is, akik szerinte beleavatkoztak családi életükbe. A perben jövő héten várható ítélet.

  \"A A fő kérdés, hogy valóban tudatszűkült állapotban volt-e a gyilkosság idején a vádlott

Mint korábban megírtuk, az elhunyt asszony fia illetve barátnője tartott a tragédiától, telefonon hívta a hatóságot a gyilkosság előtt, feljelentést azonban nem tett az ügyben.

window.fbAsyncInit = function() { FB.init({appId: \'124950740848507\', status: true, cookie: true, xfbml: true}); }; (function() { var e = document.createElement(\'script\'); e.async = true; e.src = document.location.protocol + \'//connect.facebook.net/hu_HU/all.js\'; document.getElementById(\'fb-root\').appendChild(e); }());

Kövessen minket a Facebookon is!