Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 24. 08:37 | Szerző/forrás: www.hu.wikipedia.org

Képkiállítás a REÖK-ben

Képkiállítás a REÖK-ben
Henn László András festőművész munkáiból nyílik kiállítás a REÖK-ben szeptember 27-én, hétfőn 17 órakor. A tárlatot megnyitja: Nátyi Róbert művészettörténész, a REÖK művészeti vezetője.

Henn László András élete:

Középiskolai tanulmányait a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola grafika szakán végezte Szegeden 1974-1978 között. 1978-1980 között a Dekoratőr Felsőfokú Szakiskola tanulója volt Budapesten. Közben 1977-1985 között szegedi és budapesti rajzkörök és szabadiskolák tagja volt. 1988-1989 között videofilm szekesztői oklevelet szerzett.

Tanárai illetve mesterei voltak többek között Aranyi Sándor, Fodor József, Fritz Mihály, Kalmár Márton, Kalmárné Orr Gizella, Károlyi Zsigmond, Lóránt János, Magos Gyula, Pataki Ferenc (festő), Pölös Endre, Sándor Miklós, Szalay Ferenc (festő), Tolvaly Ernő, Zoltánfy István.

Sokat tanulmányozta a mozgókép és a művészi pillanatkép kompozíciós különbségeit kapcsolatait, mely nyomonkövethetőek képein is. Munkáiban keresi a mai és az archaikus kultúra kapcsolódási pontjait, jelképeit, jelen és múlt egységét. Egy-egy képe kialakulása, még ha a lírai-expresszionizmus jegyeit hordozza is, hosszabb előkészület eredménye. Minden mozzanat egy-egy gondolatsor beteljesülése.

Több éven át „szabadúszó” grafikusként dolgozott. Videó-etűdjeivel több fesztiválon díjat nyert. 1982 óta szerepel festményeivel itthon és külföldi kiállításokon.

Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a SZÖG-ART Művészeti Egyesületnek, a HÁM Művészeti Egyesületnek (alapítótag) és a Magyar Független Filmszövetségnek.

Közgyűjteményben a Kecskeméti Képtárban, a Móra Ferenc Múzeumban Szegeden és a Marcelland Nemzetközi Művészeti Gyűjteményben találhatóak alkotásai.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszékének munkatársa.

Kövessen minket a Facebookon is!