Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 27. 07:26 | Szerző/forrás: baon.hu

Zebrahiány a suli körül

Zebrahiány a suli körül
Nem érzik biztonságban iskolás gyermekeiket az egyre forgalmasabb Petőfiváros lakói Kecskeméten.

A legtöbb szülő oda-vissza kíséri gyermekét a petőfivárosi Vásárhelyi-iskolába, mert sok utcában nincs járda, autóból viszont több is mint kéne. Mivel járda nincs, zebra sem, így méginkább veszélyesek a kereszteződések.

- A tanévkezdő szülőértekezleten aláírást gyűjtöttek, hogy legalább az iskola közvetlen közelében jelöljenek ki gyalogátkelőket - mondta el Bújdosó Irén szülő, aki naponta viszi-hozza gyermekét az iskolába.

Petre Éva egy pici és két óvodás gyermekével naponta közlekedik az Egyetértés utcai óvoda és Széktói utcai otthonuk között. Útközben öt kereszteződésen haladnak át, zebra egyiknél sincs.

- A legveszélyesebb a Vízöntő utcai kereszteződés az SOS-gyermekfalunál, ahol a szemközti magánház előtt nyíratlan sövény takarja balról a kilátást - magyarázza az anyuka. - Egészen ki kell gurulni a kereszteződésbe, hogy lássam a balról jövőt. Járda híján gyalogosan sem egyszerű közlekedni, főleg nem izgága gyerekekkel.

  \"Amennyire Amennyire csak lehet, az út jobb oldalára húzódva közlekedik Petre Éva három kisgyermekével

Mák Kornél iskolaigazgató szerint az aláírások a szülők kérelmével a városfejlesztési osztályra kerültek: - Tudomásom szerint pozitívan fogadták az igényt, és hamarosan lesznek zebrák az iskola közelében. Az épülő Csalánosi úttal kapcsolatban a napokban lezajlott lakossági fórumon ez a probléma is felmerült, a szülők és a városháza illetékesei meg is állapodtak abban, hol legyenek a gyalogátkelők.

  \"Aki Aki nem lassít, könnyen koccanhat autójával az Egyetértés utcán. Az első tanítási napon három ütközés is volt ebben a kereszteződésben.

A beruházási osztály irodavezetője, Nagypál Sándor másként tudja. Elmondta: csak az épülő Északi körútra kért, oda egyébként is betervezett gyalogátkelők kapcsán érkezett lakossági kérelem osztályukra.

- Meg is lepődtem, hogy a szülőértekezleten gyűjtött aláírások ezzel a kérelemmel futottak be, míg a Vásárhelyi-iskola környékére eddig senki nem kért gyalogátkelőt - mondta az irodavezető.

Lehetne lakó-pihenő övezet az iskola környéke

A Petőfiváros helységnévtábla alatt jelzett 40 km/órás sebességkorlátozás az egész városrészben érvényes, plusz az iskola környékén 30-as táblák is vannak. - Tapasztalom, hogy az autósok zöme ennél azért gyorsabban halad - ért egyet a lakókkal Füredi András autósiskola-vezető. - Megoldás lehet az iskola környéki utcák lakó-pihenő övezetként jelölése, mivel azon belül legfeljebb 20 km/óra a megengedett sebesség. Plusz, ahol nincs járda, ott a gyalogosok az utat teljes szélességében használhatják a KRESZ szerint. Hatékony lehet még a kiemelt gyalogátkelő, mert előtte mindenképpen fékezni kell, és a rajta haladó alacsony gyermek is jobban látszik az autóból.

- Jogos a szülők felvetése, érezhetően nőtt a forgalom az iskola környezetében, megkétszereződött a tanulólétszám, autóból is több van, mint húsz éve - nyilatkozta megkeresésünkre Falu György, az önkormányzat városfejlesztési bizottságának elnöke. - A gyalogátkelőhely létesítésének azonban szigorú feltételei vannak: beláthatóság, kanyartól való távolság, közvilágítás, csatlakozás a járdához, fellépő stb. A járdák híján problémás a zebrák felfestése, a kötelező kivilágítás pedig nem olcsó. Nem vagyok híve a fekvőrendőrnek, de adott esetben jó megoldás lehet.

Kövessen minket a Facebookon is!