Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 28. 08:22

Autógyárakkal állapodott meg a kormány: 3000 új hazai munkahely

Autógyárakkal állapodott meg a kormány: 3000 új hazai munkahely
Két autógyártó is jelentős beruházást jelentett be a napokban Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen. Az Opel 500 millió eurós beruházással bővíti a szentgotthárdi motorgyárát. A kormánnyal kötött megállapodás 1000 új munkahelyet teremt. Pár nappal később az Orbán Viktor és Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanács-elnöke közösen jelentette be, hogy az Audi 900 millió eurós beruházással évente 125 ezer személygépkocsit előállítani képes gyárat épít Győrött. A két óriás beruházással közvetlenül háromezer új munkahely létesül.

A miniszterelnök mindkét beruházásnál hangsúlyozta, hogy a külföldi beruházások esetében az a fontos, hogy minél több magyar ember számára tisztességes, rendes bánásmódban részesített munkalehetőség jöjjön létre, amelyért elfogadható, tisztességes munkabért fizetnek.

Az Opel szentgotthárdi beruházása Magyarországon 1000 munkahelyet fog létrehozni, és miután ebben a szektorban a beszállítói számítások két-háromszoros egységben szorzódnak, plusz 2500-3000 új munkahely várható. Orbán Viktor elmondta, a gyártás első mozzanatai már 2012-ben megtörténnek, a teljes beruházás 2015-re éri el a „teljes fordulatszámot”.

A Győrött 1993 óta termelő Audi egy teljes értékű autógyárat épít, minden munkafolyamatot itt fognak elvégezni. Az építkezés 2011 elején kezdődik és három év múlva működhet a gyár.

 „Létrehozzuk Közép-Európa legversenyképesebb gazdasági környezetét” – fogalmazott a kormányfő budapesti sajtótájékoztatóján, ahol elmondta, hogy még sokat kell dolgozni, sok bajt elhárítani, sok rossz dolgot kijavítani, de nemsokára Magyarország lesz Közép-Európa legversenyképesebb üzleti, befektetési lehetősége. Ennek első biztató jele az Audival történt megállapodás. A kormányfő hangsúlyozta, ha a beruházás befejeződik és a termelési kapacitás csúcs szinten lesz, úgy a magyar nemzetgazdaság egészéhez mintegy 2 százalékos hozzájárulással lehet számolni.

A miniszterelnök ismét aláhúzta, a magyar kormány számára egy-egy beruházásnál nemcsak a befektetett érték, a nemzeti össztermékhez való hozzájárulás fontos szempont; mindent megelőz a létrejövő munkahelyek száma. A mindenkori kormány dolga, hogy minél több munkalehetőséget teremtsen. Különösen fontos ezért, hogy a mostani győri beruházás keretében direkt formában körülbelül 4000, közvetve pedig további mintegy 6000 munkahely jöhet létre.

A kormány célja, hogy Magyarország tíz év alatt egymillió munkahelyet hozzon létre, és ehhez elsősorban termelésre van szükség. A cél még messze van, de ezek az események is arra utalnak, hogy az irány és a tempó jó - mondta a miniszterelnök, hozzátéve, lépésről lépésre hozzák meg azokat a döntéseket, amelyek lehetőséget adnak az üzletemberek számára, hogy munkahelyeket tudjanak létrehozni.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a kormány minden beruházás-támogatáshoz számításokat készít, amelyekben kulcsszerepe van az új munkahelyeknek és a megtérülési időnek. Ezt minden esetben érvényesítik. Kifejtette, két dolgot tud annak érdekében tenni a hivatalban lévő kormány, hogy az emberek a munkájukból jobban meg tudjanak élni. Egyrészt minden erőfeszítésével azon van, hogy a létfenntartáshoz szükséges kiadásokat elfogadható szinten tartsák, másrészt olyan adórendszert hozzanak létre, amely lehetővé teszi, hogy a megkeresett pénzből minél több maradjon az alkalmazottaknál. Szólt arról is, az Audi beruházásához szükséges összes feltételt előállították, illetve elő fogják állítani.

Az autógyárak hazai beruházásai a mi alkalmasságunkról, nemzetközi versenyképességünkről is szól. A mostani fejlesztés a leendő magyar gazdaság sikerének egyik komoly előfutára.

Kövessen minket a Facebookon is!