Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 28. 14:18

Újdonság a könyvpiacon: járműtechnikai nyelvkönyv készült kecskeméti kezdeményezésre

Újdonság a könyvpiacon: járműtechnikai nyelvkönyv készült kecskeméti kezdeményezésre
Az ország első német és angol nyelvű járműtechnikai nyelvkönyvének szakmai bemutatóját tartották ma délelőtt a Kecskeméti Műszaki Szakképző Iskola Gáspár András Szakközépiskolája és Szakiskolája épületében.

Az intézmény már csak azért is ideális helyszíne volt a bemutatónak, mert kezdeményezésére készült el a szakmai idegennyelvű járműipari tananyag. Az összeállításban szakértőként vett részt Dudás István, az iskola műszaki igazgatója.

A bemutatón jelen voltak: Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, Leviczky Cirill, az intézmény igazgatója, Marótiné Koczur Györgyi, a Maróti Könyvkiadó Kft. ügyvezető igazgatója, Palágyi István, az ORFK Rendészeti Főigazgatóság Közlekedés Rendészeti Osztályának munkatársa és Horváth Péter, a Hamisítás Elleni Nemzeti Tanács képviselője.

Az esemény szemlátomást sokakat vonzott, az ország különböző részeiből érkeztek a szakma képviselői. A nagy érdeklődés oka, hogy az angol és német nyelven kiadott, 96 oldalas kötet hiánypótló. A szakmai nyelvkönyv család első kötetei azt a célt szolgálják, hogy a diákok elsajátíthassák a járműtechnikai szaknyelv alapjait.

Marótiné Koczur Györgyi a bemutatón elmondta: kiadójuk kizárólag gépjárműtechnikai könyvek forgalmazásával foglalkozik. Amostani könyv előkészítése során szembesültek azzal, hogy a nyelvtanárok nem ismerik eléggé a járműtechnikai szakmát, a szakmai tanároknak pedig a nyelvtudásuk nem kellően  magas szintű ahhoz, hogy ismerjék az egyes kifejezéseket. Azt is szem előtt kellett tartaniuk, hogy olyan tankönyv készüljön, amely a szakképzésben részt vevő diákok számára érthető, elsajátítható. Mint kiderült, az első fejezeteknek háromszor rugaszkodtak neki, mire sikerült megtalálni azt az ideális felépítést és tartalmat, amelyet tananyagként akár csak egy jogosítvánnyal rendelkező nyelvtanár is átadhat a diákoknak.

Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester üdvözölte azt, hogy egy kecskeméti oktatási intézményből indult el a kezdeményezés, az eredmény pedig egy olyan színvonalas és versenyképes nyelvkönyv lett, amelyet az ország bármely szakképző intézményében tanulók használhatnak. Hangsúlyozta, hogy a képzés elengedhetetlen része olyan anyagból tanulni, amely élő kapcsolatban van a munkaerőpiaccal. A most elkészült könyv pedig ilyen, hiszen készítésében részt vettek a nagy hazai járműipari cégek munkatársai is. Mint mondta: egyre erőteljesebb tendencia az, hogy Magyarországon át kell térni a duális képzésre, a Gáspár András szakközépiskola pedig igyekszik mielőbb bevezetni a gyakorlati oktatást.

Magyarország valóban járműipari nagyhatalommá kezd válni, ehhez pedig szakképzett munkaerőre van szükség – mondta végezetül az alpolgármester.

Leviczky Cirill igazgató arra hívta fel a figyelmet: két évtizede a szakképzés válságáról beszélnek, egymást követik a reformok. Intézményük mindig részt vett a fejlesztésekben, mint ahogy most, a könyv elkészítésében is. Fontos azonban, hogy a szakképzésben a nagy átalakulások a jövőben úgy történjenek, hogy a korábban már bevált elemeket sikerüljön megtartani és tovább vinni az új programokban is.

Kövessen minket a Facebookon is!