Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 29. 10:00 | Szerző/forrás: baon.hu

Egy jó szakma felér egy diplomával

Egy jó szakma felér egy diplomával
A fiatalok többsége fodrász, kozmetikus és irodai asszisztens szeretne lenni. Az álláspiac viszont kőművesekért, ács-állványozókért és asztalosokért kiált.

A válság sem rendezte át alapvetően a keresett szakmák rangsorát. Február óta azok a szakmunkástanulók, akik a hiányszakmák valamelyikének elsajátítására vállalkoznak, kiegészítő ösztöndíjat kapnak. A négy kalocsai, a keceli, a bajai és a szekszárdi intézményeinkben érezhető egyfajta fellendülés a hiányszakmák körül.

– Nem minden ponton találkozik a fiatalok elképzelése azokkal a szakképzésekkel, melyek valóban a gazdaság élénkítését szolgálnák – mondta lapunknak Sztankó Károlyné. A regionális szakképzés-szervezéssel foglalkozó kalocsai társaság (TISZK) elnöke azt mondja, a fiatalok többsége nem azt tekinti elsődlegesnek, hogy mely szakmai tudás megszerzése biztosítaná a megélhetését, hogy mivel hol tudna elhelyezkedni.

–  A lányokat a női szabó, a férfiakat a javító-karbantartó és az építőmesteri képzések felé igyekszünk orientálni, és próbálunk olyan perspektívát vázolni nekik, ami jól megmutatja a szakmák egymásra épülését, így például a rokonszakmákban rövidebb idő alatt megszerezhető végzettségeket, amelyek piacképesebb elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak.

Kövessen minket a Facebookon is!