Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 29. 17:56 | Szerző/forrás: baon.hu

Újabb hőkamera figyeli a határt

Újabb hőkamera figyeli a határt
Újabb stabil hőkamerát adtak át a szerb-magyar határszakaszon, Csikéria külterületén. A 43 méter magasra szerelt kamera optikája – a decemberben Kelebián telepítetthez hasonlóan – 15-20 kilométerre „lát el” –, szeptember 19-én adták át, a monitort pedig a bácsalmási határrendészeti kirendeltségen figyelik a rendőrök.

– A 130 millió forintos költséggel megépített kamera része annak a 18 egységből álló rendszernek, ami Európai Uniós finanszírozással, 1,8 milliárd forint értékben épül meg Magyarország szerb és ukrán határszakaszán – mondta Mihályné Bornemisza Eleonóra, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A csikériai „objektumot”, azaz a 43 méteres, a mobilszolgáltatók által használt tornyokhoz hasonló építményt, közvetlenül a határ mellett, attól mintegy 30 méterre telepítették.

A nagy hatótávolságú kamera a világon található, jelenlegi legmodernebb technikát képviseli. Éjjel-nappal, valamint kifejezetten rossz időjárási viszonyok között is lát, és 15-20 kilométeres határszakaszt tud megfigyelni. Megközelíteni, a torony területére behatolni, a kamerát megrongálni lehetetlen, mivel olyan vészjelző rendszert építettek a területre, ami minden ilyen kísérletet azonnal megakadályoz, illetve jelez. Ennek megfelelően az energia ellátása is folyamatos, minden körülmények között megoldott.

  \"A A bácsalmási határrendészeti kirendeltségen zajlik az illegális határátkelők megfigyelése

– A kamera telepítésénél a szakemberek figyelembe vették az illegális migráció megakadályozása során szerzett tapasztalatainkat – indokolja a csikériai helyszínt Mihályné. A rendszer a Bács-Kiskunban jövőre telepített újabb két, nagy hatótávolságú, valamint a bácsalmási határátkelőnél lévő kamera cseréjét követően lesz majd teljes. Amikorra pedig kiépül, gyakorlatilag a teljes szerb-magyar határszakaszt hőkamerákkal is figyelni tudják majd a rendőrök Bács-Kiskunban.

Kövessen minket a Facebookon is!