Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. szeptember 30. 15:17 | Szerző/forrás: baon.hu

Meghalt Tony Curtis

Meghalt Tony Curtis
85 éves korában elhunyt Tony Curtis, magyar származású amerikai színész – jelentette csütörtökön az Entertainment Tonight weboldal.

A színész lánya, Jamie Lee Curtis szóvivője megerősítette a hírt az oldalnak, de ennél több információt egyelőre nem hoztak nyilvánosságra. Tony Curtis 85 éves volt.

Tony Curtis Bernie Schwartzként született New Yorkban, 1925-ben, egy Mátészalkáról kivándorolt magyar zsidó házaspár, Emaunel és Helen Schwartz legidősebb fiaként. Keserű gyerekkora volt: a szülei örökké marták egymást, anyja verte, állandó pénzszűkében éltek és a világgazdasági válság idején annyira elszegényedtek, hogy öccsével, Juliusszal együtt a szülők rövid időre árvaházba is adták őket.

Curtis, hogy elmeneküljön a nyomasztó otthoni légkörtől, a második világháború alatt beállt a haditengerészethez. A hadsereg támogatását kihasználva drámaórákra járt és a zsidó színház tagjaként turnézni kezdett. Feltűnően szép férfi volt; hamar felfedezték maguknak a hollywoodi stúdiók és leszerződtek vele. Ekkor változtatta nevét Anthony Curtisre. A huszonhárom éves színész Burt Lancaster 1949-es filmjében, a Criss Cross-ban tűnt fel először, a névtelen dzsigoló szerepében.

1953-ban eljátszotta a szabadulóművészt a Houdini című filmben, az igazi kiugrást azonban az 1957-es A siker édes illatá-nak főszerepe jelentette számára. Az 1958-as A megbilincseltek-ben egy szökött fegyencet játszott, ezért az alakításáért Oscar-díjra jelölték. Leghíresebb szerepe mind a mai napig a Van, aki forrón szereti Joe-ja, a zenész, aki barátjával (Jack Lemmon) együtt tanúja lesz egy leszámolásnak, ezért kénytelen női ruhába öltözve menekülni a szemtanúkat eltüntetni akaró gengszterek elől.

Hiába játszott a legnagyobb hollywoodi sztárok oldalán, Curtis a magyarokban leginkább talán a Minden lében két kanál pimasz Danny Wilde-jaként maradt meg, aki Roger Moore brit arisztokratája mellett osztogatta a pofonokat és fektette le sorra a hosszúcombú nőket. Az eredetileg 1971 és 1972-ben futó sorozat elképesztő siker lett Európában.

Hollywood hercege című életrajzi könyve tavaly jelent meg magyarul. Híres volt hódításairól, szeretőiről. Fiatal, kezdő színészként Marilyn Monroe-val járt, és valahol azt nyilatkozta, hogy több mint ezer nővel volt dolga élete során. Összesen hatszor házasodott, utolsó felesége, Jill, negyvenkét évvel volt fiatalabb nála, tizenhat évig voltak együtt.

Kövessen minket a Facebookon is!