Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 6. 17:48

Esküvői csokrok és dekorációk

Esküvői csokrok és dekorációk
Sokan talán nem is gondolnák, mi mindent elárul egy emberről a virágokhoz való viszonya. Tollasné Szemerédi Ida, a Fantázia Virágbolt tulajdonosa – aki mintegy húsz éve köti csokorba az ünnep virágait – talán már ránézésre tudja a betérő vendégről, hogy rózsát kér majd vagy tulipánt. Szerinte az igazi csokor egyedi és személyre szóló. - Mindegyik esküvői ruha teljesen más jellegű kompozíciót kíván. A jó csokor kizárólag arról a személyről szól, akinek készítjük. Harmonikusan, nem hivalkodón, megfelelő alázattal illeszkedik abba a miliőbe, ami a menyasszonyt övezi. Része az egységnek, és nem önmagáért való. Hiszen ez az ünnep nem a csokorról, hanem a harmóniáról szól – mondja a neves kecskeméti virágkötő.

- Ennek az egységnek kell visszaköszönnie minden részletben: a dekorációban, az asztali kompozíciókban, a felhasznált színekben és anyagokban. A jó menyasszonyi csokorban jól megfér egymás mellett a virágkötő stílusa és az ara személyisége.

- Milyen meghatározó színek és formák uralkodtak az idei szezonban?

- Természetesen vannak bizonyos meghatározó trendek, de az utóbbi években inkább a stílus uralkodik, ez pedig alapvetően a virágkötő személyiségéből fakad. Ennek persze kellő szakmai alázattal kell ötvöződnie. Igyekszünk megismerni az ifjú párt, a menyasszonyt, a ruha színét, díszítését… Újra felkapott a zöld, örök divat a rózsa, bármilyen formában, és visszatért a régen nagyon kedvelt kála. Olykor a menyasszonyok visszanyúlnak a régi idők divatjaihoz, persze korszerű kötészeti stílusban. Az orchidea különböző fajtái mindig uralkodók voltak a csokrokban, így most is megjelennek. 

- Milyen kiegészítők divatosak manapság?

- Szívesen használjuk az apró kristályokat, áttetsző, csillogó, a ruhán is visszaköszönő motívumokat, köveket. Természetesen ezt a körülmények határozzák meg. Például egy natúr csipke ruha esetén követjük annak egyszerűségét. Van, aki konkrét elképzeléssel jön, és van, aki tőlünk kér tanácsot. Előfordul az is, hogy a kezdeti elképzelés megváltozik. Nekünk az a dolgunk, hogy megmutassuk a lehetőségeket, és megkönnyítsük a döntést.

- Az esküvőkön túl, hogyan befolyásolja a virágcsokraikat az év ünnepeinek ciklikussága?

- Ahogy a nyári esküvői szezon lecseng, az őszi színek válnak meghatározóvá a virágkötészeti alkotásokban is. Közkedvelt ilyenkor például az aranysárga, díszítésül pedig, szívesen használunk kis terméseket. Ennek az időszaknak a legmeghatározóbb ünnepe számunkra a Mindenszentek. Decemberhez közeledve a karácsonyi dekorációk dominálnak, amiben már megengedett a csillogás is. Örök divat a lila, a piros, az arany, az ezüst, a fehér, és mindig van egy-egy felkapott szín – mint például a ciklámen, vagy a bronz –, de ezek csupán egy-két évig kedveltek, míg az alapok maradnak. Most jellemzően a természetesség irányába haladunk a karácsonyi dekorációkkal is.   

Kövessen minket a Facebookon is!