Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 12. 20:00

Érdemes már most téli gumira váltani

Érdemes már most téli gumira váltani
Célszerű már most téli gumira cserélni a nyárit, hiszen kora reggel és éjszaka már csúszhat a nedves út és már fagyokra is lehet számítani. A megfelelő gumik használata mellett a közlekedőknek nem árt rendszeresen ellenőrizni az ablakmosó folyadék fagyállóságát, a járművek világítóberendezését és a sebességhatárokat fokozottan be kell tartani. Itt van ugyanis az ősz, korábban sötétedik, nyálkás lehet az út. Ezek nagyobb odafigyelést igényelnek a sofőröktől.

Folyamatosan cseréltetik téli gumira a nyárit ebben a kecskeméti műhelyben. Itt van már ugyanis az ideje, senkit ne csapjon be, hogy napközben szépen süt a nap mostanában. Kora reggel és későn este ugyanis már lecsapódik a pára, esetenként oda is fagyhat. Ezekre rosszul reagál már a nyári gumi.

Vagyis a téli gumit nem az első hóval együtt kell felrakatni. Ez tévhit. Az aszfalt hőmérséklete a döntő momentum. 7 foknál már megkeményedhet a nyári gumi, ami csökkenti a tapadást. A téli viszont más keverék, rugalmas marad. A szakember óva int attól, hogy csak a hajtott keréken cseréljünk gumit és a négy évszakos megvásárlását is rossz döntésnek tartja. Ugyan nem kötelező a téli gumi, a rendőrség, ha csak módja van rá, figyelmezteti az autósokat a cserére. És így ősszel nem csak erre, hanem a megváltozott körülményekre.

Volt már mostanában olyan baleset, amiben közrejátszhattak a gumik, a rossz tapadás. Az 52-es főúton történt ez, amikor egy furgon és egy személyautó ütközött.

Különösen kell figyelni a fagy közeli időszakban azokon a helyeken, ahol nedves az út és erősen fúj a szél. Itt ugyanis lefagyhat a csapadék annak ellenére, hogy másol még bőven nulla fok feletti hőmérsékletet jelez az autó hőmérője.

Kövessen minket a Facebookon is!