Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 14. 11:22

Megelőzési tanácsok a Mindenszentek és Halottak Napja idejére

Megelőzési tanácsok a Mindenszentek és Halottak Napja idejére
Közeleg Mindenszentek és a Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteinket. Sírjaikat a kegyelet koszorúival, virágaival díszítjük, meggyújtjuk az emlékezés lángját. Amíg Önök a temetőkben szeretteikre, ismerőseikre emlékeznek, ez idő alatt a bűnelkövetők csak az alkalomra várnak. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a kegyelet napjaiban közvetlenül a temetők környékén gyakrabban fordult elő gépkocsifeltörés, kerékpárlopás, a sírokról virág, koszorú, kegytárgy eltulajdonítása, valamint a lakástulajdonos távollétét kihasználó betörés, besurranás.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a szolgálatok szervezése során az idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira. Kérjük Önöket, hogy ezekben a napokban a temetőben és környékén kiemelt figyelmet fordítsanak a gépkocsi feltörés, a rongálás, a sírokról virágok, koszorúk, kegytárgyak lopásának megakadályozására! Amennyiben ilyet tapasztalnak, kísérjék figyelemmel a gyanús személyek, gépkocsik mozgását és jelezzék a Rendőrségnek, Polgárőrségnek (díjmentesen hívható telefonszám: 107; 112)!

Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk fokozott odafigyelésüket.

§         A temetők látogatása idején lehetőség szerint – különösen az idősek és a hölgyek – ne maradjanak sötétedés után, főleg nem egyedül.

§         Értéket, pénzt, bankkártyát feleslegesen ne tartsanak maguknál.

§         Táskájukat percekre se hagyják őrizetlenül a sírnál. Alkalom szüli a tolvajt!

§         A mécseseket, virágokat ne rakják ki napokkal korábban, mivel vannak olyan elkövetők, akik azok eltulajdonítására specializálták magukat.

§         A parkolókban hagyott gépjárműveikben látható helyen ne hagyjanak értéktárgyat (telefont, táskát, kabátot, híradástechnikai berendezést), ha mégis az autóban kell hagyni, inkább tegyék értékeiket a csomagtartóba. Arra is figyeljenek oda, hogy ne a parkolóban pakolják értékeiket a csomagtartóba, mivel ott lehetnek az elkövetők vagy az ő tippadóik, így az ő „munkájukat” segítik azzal, hogy látják melyik autót érdemes feltörni.

§         Autóikkal lehetőség szerint kivilágított, jól látható helyen parkoljanak.

§         Autóbuszon közlekedőknek számítani lehet arra, hogy zsebtolvajok vegyülnek a tömegesen utazó emberek közé, akik kihasználva a zsúfoltságot megfosztják Önöket kézitáskájuktól, pénztárcájuktól.

Közlekedésbiztonsági tanácsok:

  • A temetők környékén számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal!
     
  • A torlódások elkerülése miatt a lehetőségekhez mérten rendőrök irányítják a forgalmat és folyamatosan felügyelik a nagyobb temetők környékét.
  • Ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében.
  • Ha tehetik, a távolabbra indulók időben induljanak útnak és ne a közúton kívánják behozni esetleges késésüket!
  • Az út- és a látási viszonyok néha hirtelen szélsőségesen is megváltozhatnak.
  • A parkolások megválasztásánál tartsák szem előtt, hogy a forgalmat és a tömegközlekedési eszközök közlekedést ne akadályozzák! A gépjárművel történő parkolásoknál figyelmesen tegyék azt, ügyelve mások értékeire, gépjárművére!
  • Esetleges károkozásnál, vagy forgalmi eseménynél körültekintően járjanak el! A Rendőrség a 107-es és a 112-es ingyenesen hívható számon mindig rendelkezésre áll a vitás esetek tisztázása érdekében.
  • Van olyan közlekedő társunk, aki csak a jeles ünnepek alkalmával használja gépjárművét, legyenek velük szemben türelmesek!
  • Mindig használják a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket, mert azok életet menthetnek!
  • Akik a tömegközlekedési eszközöket veszik igénybe, álló jármű előtt és mögött, annak takarásában ne lépjenek az úttestre! Az átkelést a közúton körültekintően tegyék!

Kövessen minket a Facebookon is!