Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 14. 17:57

A Városházáról jelentjük: megalakult Kecskemét új közgyűlése

Képgaléria
A Városházáról jelentjük: megalakult Kecskemét új közgyűlése
Megtartotta első, alakuló ülését Kecskemét újonnan megválasztott képviselő-testülete. A közgyűlésnek a következő négy évben a polgármesterrel együtt 22 tagja lesz. Dr. Zombor Gábor munkáját négy alpolgármester segíti. Ennek egyik oka a korábbiakhoz képest sokkal több feladat, hiszen a testület tagjainak száma csak kétharmada a korábbinak, a bizottságok száma pedig kilencről ötre csökkent. Ma reggel ökumenikus áldásra gyűlt össze Kecskemét új képviselőtestülete a Nagytemplomban. Ezt követően, kilenc órakor kezdődött a Városháza Dísztermében az alakuló ülés, amelyen levetítették Schmidt Pál köztársasági elnök videóüzenetét, aki arra biztatta a testületet: tegyék félre a pártpolitikát, és helyezzék előtérbe az önkormányzati érdekeket. A vetítés után dr. Erdei Attila, a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatta a jelenlévőket a választás eredményéről, és átadta a polgármester és a képviselők bársonybevonatú megbízóleveleit.

Ezt követően dr. Zombor Gábor, Kecskemét újraválasztott polgármestere letette az esküt, majd ismertette programját. Emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy évben az igazi várospolitika érvényesítésében minden képviselő partner volt, példaértékű összefogást mutatott a testület, amelynek meglett az eredménye. Hangsúlyozta, hogy a város az elmúlt évszázad legjelentősebb fejlődési szakasza előtt áll, amelyhez továbbra is konszenzusra lesz szükség. Mindenki munkájára szükség lesz, az új képviselők személyiségükkel és tudásukkal erősítik majd a testületet.

Az ülésen titkos szavazással választották meg a város négy főállású alpolgármesterét: a képviselő tagok közül Szemereyné Pataki Klaudiát – aki az előző ciklusban is a város alpolgármestere volt – és Mák Kornélt, külső alpolgármesternek pedig Nagypál Sándort, aki eddig a hivatal városstratégiai irodavezetője volt és Katonáné Szabó Gabriellát, aki az előző ciklusban önkormányzati képviselő volt.

Mint ismeretes, külső alpolgármester választására az Alkotmány július 6-án elfogadott módosítása ad lehetőséget. A külső alpolgármesterek szakmai munkájukkal segítik a testületet. A képviselő-testület elnökeként a polgármestert nem helyettesíthetik, az üléseken pedig csak tanácskozási joggal vehetnek részt, szavazati joguk tehát nincs.

Mák Kornél ezidáig a Kálmán Lajos Óvoda, Általános Iskola és Művelődési Ház intézményvezetője volt, megbízása 2013. július 31-ig tart. Alpolgármesteri foglalkoztatási jogviszonya idejére a vezetői megbízását a mai nappal a közgyűlés visszavonta és – kérelmére – fizetés nélküli szabadságban részesíti. Az intézmény vezetésére pályázatot készítenek elő, amelynek kiírásáról a következő ülésen dönt a grémium.

Az egyes alpolgármesterek által felügyelt területek.

Szemereyné Pataki Klaudia: gazdasági ügyek, nagyberuházások koordinálása.

Mák Kornél: kulturális ügyek, egyházakkal, civilszervezetekkel való kapcsolattartás.

Nagypál Sándor: infrastruktúra, beruházások, városüzemeltetés.

Katonáné Szabó Gabriella: ifjúságpolitika, családvédelem, esélyegyenlőség, környezetvédelem.

A négy alpolgármesterre már csak azért is szükség van, mert a közgyűlés a korábbi 33 tag helyett csak 22 taggal működik, a korábbi kilenc helyett pedig a jövőben mindössze öt bizottság segíti a munkát. Ezzel azonban a struktúra egyszerűbb és átláthatóbb lett, a feladatokat gyorsabban, hatékonyabban tudják elvégezni.

A bizottságok és megválasztott tagjaik a következők:

Jogi, Ügyrendi és Bűnmegelőzési Bizottság, elnöke dr. Brúszel László, társelnöke dr. Stachó-Pekáry István, képviselő tagja Kriskó Dávid, külső tagjai dr. Kovalcsikné dr. Kalmár Éva és dr. Salacz László.

Költségvetési és Vagyongazdálkodási Bizottság (feladat- és hatáskörébe tartoznak a sporttal kapcsolatos ügyek is), elnöke dr. Szeberényi Gyula Tamás, társelnöke Falusi Norbert, képviselő tagjai Bogasov István és Vörösmarty Attila, külső tagjai:Lossó Aida, dr. Szabó József és Szenes Márton.

Oktatási és Kulturális Bizottság (feladat- és hatáskörébe tartoznak a nemzetközi kapcsolatok, idegenforgalmi- és egyházügyek is), elnöke Leviczky Cirill, társelnöke Pászti András, képviselő tagjai Lévai Jánosné és Marczi Albert, külső tagjai Petőfi Sándor, dr. Sárközy István, Ihászi Dániel.

Szociális, Egészségügyi és Ifjúsági Bizottság (feladat- és hatáskörébe tartoznak a szociális helyzet alapján bérbe adott lakásokkal kapcsolatos ügyek is), elnöke Trungel Ilona, társelnöke Engert Jakabné, képviselő tagjai Dobos József és Kósa József, külső tagjai: Kalló Julianna, Nagy László és Rigóné Kiss Éva.

Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottság (feladat- és hatáskörébe tartoznak a mezőgazdasági ügyek is), elnöke Szalay Gábor, társelnöke Király József, képviselő tagjai Kohajda László és Sipos László, külső tagjai Tóthalmi Ferenc, dr. Iványosi Szabó András, Falu György.

A közgyűlés Vörösmarty Attila képviselőt térségi és megyei koordinációért felelős tanácsnoknak választotta meg.

Változtak a hatáskörök is. A szociális támogatások odaítélése például a jövőben nem a bizottság, hanem a polgármester hatásköre lesz, így gyorsabban lehet dönteni az egyes ügyekben. Ugyanakkor a közgyűlés által a bizottságokra átruházott hatáskörök között szerepel az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságokkal kapcsolatos döntések egy része.

Az alakuló ülés végén dr. Zombor Gábor elmondta: Kecskemét csatlakozott a Magyar Televízió kezdeményezéséhez, és adománnyal segíti a vörösiszap által okozott katasztrófa áldozatait. A gyűjtés vasárnap reggel 8-tól este 20 óráig lesz a Városháza előtt, az esemény egy részét pedig egyenes adásban közvetíti majd a televízió. A polgármester kérte és megkapta a testület jóváhagyását ahhoz, hogy az önkormányzat kétmillió forintot ajánljon fel a károsultak javára, amelyet átutalnak a Kármentő Alapba. Vasárnap egyébként várják mindazokat, akik pénzadományukkal hozzá tudnak járulni a károk enyhítéséhez.

A testület a következő, október 28-ai ülésén is foglalkozik majd a témával, a város ugyanis a segítségnyújtás több formáját is tervezi.

A délután folyamán a Díszterem újabb ünnepélyes eseménynek adott helyet. Ekkor vették át megbízóleveleiket a hat kisebbségi – német, horvát, cigány, örmény, ruszin és bolgár – önkormányzat képviselői.

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház