Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 15. 08:27 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Mától újra termel az ajkai timföldgyár, hazatérhetnek a kolontáriak

Képgaléria
Mától újra termel az ajkai timföldgyár, hazatérhetnek a kolontáriak
Ma déltől újraindítja a termelést ajkai timföldgyárában az állami felügyelet alatt működő Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. A korábbi 1100-1200 főről mintegy 800-ra csökkentették a vörösiszapömlés mentesítésében részt vevők számát. Ma déltől hazatérhetnek a kitelepített kolontáriak.

Újra termel ma déltől az ajkai timföldgyár - közölte a vállalatot felügyelő kormánybiztos szóvivője Kolontáron. Petróczi Tímea elmondta: hatósági engedélyek igazolják, hogy a gyár biztonságosan működik. Az újraindított termelés során keletkező vörösiszapot egy új, eddig még nem használt, de a szükséges engedélyekkel rendelkező tározóba fejtik.

A múlt szombaton kitelepített kolontáriak ma déltől hazatérhetnek - mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár Ajkán. A Kolontárt átszelő új gát megfelelő biztonságot nyújt a településen élőknek - tette hozzá az államtitkár. Az új védmű mögötti falurész, amelyet múlt hétfőn elöntött a vörösiszap, lakhatatlan, ott kilenc házat kell megsemmisíteni, és feltehetően a Torna-patakon túli részt le kell majd bontani.

Az LMP közleményben szólította fel a kormányt, hogy a vörösiszap összegyűjtésének befejezéséig állítsa le a visszaköltöztetést. A párt szerint a hivatalos és a greenpeace-es mérések azt mutatják, hogy a szálló por mennyisége a határérték felett van a térségben, ami tartós egészségkárosodást okozhat.

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő szerint azzal, hogy a védőgát rendszere megépült, már nem szükséges fenntartani a Devecserre vonatkozó riadókészültséget, ezért a katonák visszatérhettek laktanyájukba, és az esetleges evakuálás céljából oda küldött autóbuszok elhagyhatták a térséget. A mentesítésben jelenleg részt vevők száma 800, rajtuk kívül önkéntesek is segítenek a területen. Újjáépítik az iszapömlés által elmosott vasúti pályát Kolontáron, jelenleg a pálya alapozása folyik. A kiürített település utcáit gipsszel szórták fel, a falut elhagyó autókat pedig lemossák.
A devecseri általános iskolát egyelőre nem lehet megnyitni, ezért a diákokat öt különbusszal viszik a somlószőlősi iskolába. Több olyan gyerek is iskolába indult tegnap reggel, aki a múlt hétfőn égési sérülést szenvedett a lúgos iszaptól.

Közös levélben kér segítséget a magyar állampolgároktól vörösiszap-katasztrófa károsultjainak Schmitt Pál köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője tegnap budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a közjogi méltóságok valamennyi háztartásba el kívánják juttatni levelüket, amelyben a magyar emberek csatlakozását kérik az Ajka mellett történt szerencsétlenség megsegítésére kialakult széles körű összefogáshoz. Az államfő és a miniszterelnök levelükben úgy fogalmaznak, hogy Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája történt október 4-én; utána "nagy és cselekvő összefogás jött létre", ennek köszönhetően pedig uralni lehetett a helyzetet.
A Magyar Kármentő Alapba érkező felajánlások összege csütörtökön délelőtt 11 óráig meghaladta a 200 millió forintot.

Kövessen minket a Facebookon is!