Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 20. 20:02 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Ki kapja 2010-ben a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjat?

Ki kapja 2010-ben a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjat?
VOSZ Bács-Kiskun Megyei Szervezete évről évre kitünteti a művészet, a tudomány, az oktatás és a sport kimagasló megyei képviselőit, együttműködve a Prima Primissima Alapítvánnyal. A magánfelajánlásokból származó, háromszor egymillió forintos Megyei Prima Díjat és az ugyancsak egymillió forintos közönségdíjat 2005 óta minden évben nagy érdeklődés mellett adják át.

A VOSZ megyei elnöksége idén is javaslatokat kért a díj jelöltjeire vállalkozóktól, cégvezetőktől, neves közéleti személyiségektől. A bírálóbizottság a beérkezett ajánlások alapján kiválasztotta az itt bemutatkozó tíz jelöltet. Közülük kerülnek majd ki az idei díjazottak.
A megye közvéleménye a következő hetekben szavazással segítheti a döntést. A legtöbb szavazatot elérő jelölt veheti majd át a november 25-ei gálaesten az egymillió forintos közönségdíjat. A három Prima Díj eldöntésénél is nagy súllyal veszi figyelembe a bírálóbizottság a közönségszavazatokat. Voksolni egy hónapon át, november 15-éig lehet.

A jelöltekre legegyszerűbben interneten lehet szavazni, a primadij.hu internetes honlapon, a www.voszbkm.hu honlapon és több internetes honlapon is, valamint a [email protected] e-mail címen. A szavazatok beküldhetők postán is a megyei VOSZ-iroda címére (6000 Kecskemét, Csányi János krt. 12. II/201), és leadhatók személyesen is ugyanitt, Kecskeméten, a Cifrapalota mellett, a Csányi János krt. 12. szám alatti irodaház bejáratánál elhelyezett gyűjtőládába helyezve.

A díj jelöltjei

Magyar irodalom és sajtópublicisztika
BÁN JÁNOS: Újságírói pályáját 1989-ben a Kecskeméti Lapoknál kezdte, 1991-től a Petőfi Népe újságírója, jelenleg a szolnoki Új Néplap kiadóvezető-főszerkesztője. Kecskeméten él. Íróként 2000-ben robbant be a hazai sci-fi és fantasy életbe, ötszörös Zsoldos Péter-díjas szerző. Az ország széles olvasóközönsége a Hunyadi-családról szóló történelmi regénysorozata kapcsán ismerte meg nevét.

  \"Bán Bán János

 

A nagy ívű regényciklus eddig megjelent kötetei folyamatosan az Alexandra Kiadó toplistájának első helyein szerepelnek történelmi regény kategóriában. Tervei szerint a teljes sorozat tizenöt-húsz kötetben mutatja be Hunyadi János, Mátyás király és Corvin János herceg históriáját. A 2010 októberében megjelenő negyedik kötet érkezését már jelentős rajongótábor várja országszerte és a határokon túl is. 

Magyar színház-és filmművészet
SZÁVAINÉ VÉCSY VERONIKA: 1972 óta dolgozik a kecskeméti rajzfilmstúdióban, több mint 500 film (köztük népszerű sorozatok és egész estés filmek) gyártásvezetője. Nevéhez fűződő sorozatok: Magyar népmesék, Mesék Mátyás királyról, Mondák a magyar történelemből.
Meghatározó egyéniségként ismerik a magyar animációs filmművészetben, akivel mindenki szeret dolgozni, és aki aláveti magát mások művészi elképzeléseinek, ugyanakkor meghatározó egyéniségként vesz részt a megvalósítás folyamatában.

  \"Szávainé Szávainé Vécsy Veronika


A Kecskeméti Animációs Filmfesztivál szervezőbizottságának tagja kezdetektől fogva.
Kitüntetései: 2000-ben Művelődés Szolgálatáért Díj, 2009-ben Árvai Jolán-díj, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt (2009).

 

Magyar képzőművészet
BAHGET ISKANDER: 1943-ban született El-Barazinban, Szíriában, 1967 óta él Magyarországon. 1968 óta foglalkozik fényképezéssel, szerepel országos kiállításokon. Több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon, idén Egyiptomban nyílt kiállítása. Többek között kiállítást rendezett az erdélyi menekültek javára 1989-ben, az autista gyermekek megsegítésére 1999-ben. Vezetőségi tagja a Hetényegyházi Városrészszépítő Egyesületnek.

  \"Bahget Bahget Iskander

Főként fekete-fehér szociofotói, portréi, sivatagi tájképei, a magyar művészet jeleseiről készült fotográfiái ismertek széles körben. Alapításától a Nagybaracskai Alkotótelep tagja. Az arab nyelvű, közel húsz országban megjelenő Kék Duna című havilapban a magyar kultúra és történelem jeles eseményeit és alakjait mutatja be írásaival és fotóival.

 

Magyar tudomány
PROF. DR. SOLTÉSZ MIKLÓS: 1973 óta a kecskeméti Kertészeti Főiskolai Kar oktatója, jelenleg főiskolai tanári beosztásban dolgozik. Kutatói munkásságának fő pillérét a gyümölcsfajták vizsgálata, a fajtahasználat fejlesztése, s ezen belül a fajták virágzási és termékenyülési tulajdonságainak tisztázása képezi. Tudományos publikációinak száma meghaladja a háromszázat, legismertebb könyvei: Integrált gyümölcstermesztés, Gyümölcsfajta-ismeret és használat.

  \"Prof. Prof. Dr. Soltész Miklós

  1994 óta a Mezőgazdasági Tudományok Doktora, az MTA Gyümölcstermesztési Albizottságának tagja. Oktatói munkáját az igényesség, alaposság, a humánus magatartás jellemzi. Eddig tizenöt oktatást segítő könyv megírásában közreműködött, amelyek közül három angol nyelvű, három pedig magyar nyelvű egyetemi tankönyv.

 

Magyar oktatás és köznevelés
UBRIZSYNÉ ÉRSEK ÉVA: Iskoláit az 1950-ben elinduló énekes iskolában kezdte, majd 1969–2007 között 38 teljes tanévet tanított ének-történelem szakos tanárként egykori iskolájában. 1975-ben megszervezte 3-4. osztályos tanulókból a Kicsinyek kórusát, amelynek napjainkban is vezetője. Legfőbb feladatának azt tartotta, hogy a kisgyerekekkel megszerettesse az éneket, örömet jelentsen nekik az együtt muzsikálás.

  \"Ubrizsyné Ubrizsyné Érsek Éva

Kiskórusával mindig a legmagasabb, arany minősítést kapták, több alkalommal elnyerték az „Év kórusa” címet is. Évente bemutatóórák sokaságával járult hozzá ahhoz, hogy a Kodály-módszert mind több hazai és külföldi szakember megismerje. 1997-ben Kodály Intézetért Díjat kapott, 2006-ban a Kórusok Országos Tanácsának karnagyi díját vehette át. 2007-ben ő kapta a Kodály Zoltán-díjat.

 

Magyar építészet és építőművészet
VAS TIBOR: Kiváló szakmai felkészültségű építőművész, az Építészműhely építész iroda vezetője. Egész sor városképi jelentőségű kecskeméti épület megvalósítása, illetve rekonstrukciója fűződik nevéhez. Bács-Kiskun megye más településein is több jelentős épület tervezésére kapott megbízást. Vezető tervezője volt a hajósi érseki kastély rekonstrukciójának. Az épület Bács-Kiskun megye legrégebbi, a Dél-alföldi régió második legrégebbi kastélya.

  \"Vas Vas Tibor

Magas művészi színvonalú munkájának köszönhetően az épületben modern, módszereiben és technikai hátterében 21. századi interaktív, látogatóbarát központ jött létre, amelyben az érseki vadászkastély mindennapjait bemutató kiállítások mellett a környékhez kötődő állandó és időszaki kiállítások láthatók.

 

Magyar népművészet és közművelődés
LORÁND KLÁRA: Évtizedek óta kiemelkedő színvonalon vezeti a kecskeméti Bozsó Gyűjteményt. Magyarországon elsők között alakított ki egy új, már követőkre talált nonprofit múzeum működtetési formát. Fiával, ifjú Bozsó Jánossal együtt megszervezte a kvalitásos időszaki kiállítások rendszerét, nyugati vizuális normáknak megfelelő kiállítótermet alakítottak ki. Ennek a munkának köszönhetően visszahozták az elveszettnek hitt közönséget a kiállítótermeikbe.

  \"Loránd Loránd Klára

Az utóbbi években az „új közönség” kialakítása és megtartása a céljuk nagyrendezvények szervezésével, melyek közül országosan is kiemelkedő sikerű a Múzeumok Éjszakája-sorozat. Tanácsadóként, tisztségviselőként részt vesz civilszervezetek létrehozásában, működtetésében a kulturális, a jótékonysági és az egészségügyi szférában.

 

Magyar zeneművészet
ITTZÉS TAMÁS ÉS A BOHÉM RAGTIME JAZZ BAND: Az 1985-ben alakult, idén 25 éves Bohém Ragtime Jazz Band tagjai fiatal, nagyrészt profi, klasszikus zenészek. Kezdetben fő profiljuk a ragtime volt, de ma már a New Orleans jazztől a spirituálén és a dixielanden át a swingig minden tradicionális stílusban otthon vannak.

  \"A A Bohém Ragtime Jazz Band


Évente mintegy 60-80 koncertet adnak, koncertjeiket közvetítették magyar, német, finn televíziók. Az együttes vezetőjének, a kecskeméti Ittzés Tamásnak már több amerikai szólóalbuma jelent meg, 2001-ben, Sedalia Rag című darabjával megnyerte az amerikai Scott Joplin Alapítvány által kiírt Nemzetközi Ragtime-Zeneszerző versenyt.
A zenekar által létrehozott Kecskeméti Jazz Alapítvány 1992 óta évente megszervezi a nagysikerű Nemzetközi „Bohém” Ragtime & Jazz Fesztivált.

 

Magyar sport
GANZAIR KISKUNHALASI ATLÉTIKAI KLUB: Az 1991-ben alakult atlétikai egyesület fő feladata a serdülő és ifjúsági korcsoport körében a sportág népszerűsítése, az utánpótlás-nevelés az iskolákkal együttműködve. Tevékenységüknek is köszönhető, hogy az ifjú halasi sportolók meghatározó szereplői a magyar diáksportéletnek.

  \"Míg Míg György edző egy tanítványával

A színvonalas szakmai munka megalapozói: az egykori korosztályos utánpótlás-válogatott, Míg György dobó szakedző, Szloboda Mihály ugró- és futóedző, valamint Csernák Zsolt edző. 2010-ben is több országos serdülő és ifjúsági bajnoki címet szereztek az egyesület versenyzői. Váradi Krisztina pedig – a magyar válogatott versenyzőjeként –, a Szingapúri Ifjúsági Olimpián ezüstérmes lett diszkoszvetésben. Az idősebb korosztályhoz tartozó halasi atléták a Veteránok Európa Bajnokságán szereztek értékes helyezéseket.

 

Tehetséges fiatalok (25 évnél fiatalabb)
A KECSKEMÉTI FŐISKOLA JÁRMŰÉPÍTŐ CSAPATA: A főiskolai csapat számos tagja már részt vett hazai járműépítési-versenyeken, és ez az összeszokott team gyűjtött maga köré újabb tagokat, hogy nemzetközi szinten is bizonyítsanak. 2010-ben ez sikerült is: a németországi Lausitzban megrendezett Európai Shell Eco-marathonon kiderült, hogy a kecskemétiek saját építésű járműve 1588 kilométert tud megtenni egy liter benzinnel. Néhány hónapja a csapat újabb magyar rekordot ért el a 35. Finnországi Eco-marathon versenyen.

  \"A A KEFO járműépítő csapata

Az erős mezőnyben 1941 km/literes teljesítményükkel a benzines kategóriában a 3. helyen végeztek és megnyerték a leginnovatívabb csapat díját. Megameter nevű versenygépüket Bertalan Éva vezette. A kecskemétiek járművében szinte minden saját tervezésű, beleértve a különleges, gazdaságos motort is.

www.baon.hu www.voszbkm.hu

Kövessen minket a Facebookon is!