Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 29. 14:35 | Szerző/forrás: www.katolikus.hu

Napi evangélium \"Jézus megkérdezte a törvénytudókat és farizeusokat: Szabad-e szombaton gyógyítani?\"

Napi evangélium "Jézus megkérdezte a törvénytudókat és farizeusokat: Szabad-e szombaton gyógyítani?"
Az egyik szombaton Jézus betért egy vezető farizeus házába, hogy nála étkezzék. Az ott tartózkodók figyelték őt. Akkor eléje állt egy vízkóros ember. Jézus megkérdezte a törvénytudókat és farizeusokat: ?Szabad-e szombaton gyógyítani?? De azok nem válaszoltak. Erre ő megérintette a beteget, meggyógyította és elbocsátotta. Azután a jelenlevőkhöz fordult: ?Ha valamelyiktek szamara vagy ökre szombaton kútba esik, nem húzza-e ki azonnal?? Azok semmit sem tudtak felelni neki. Lk 14,1-6

Elmélkedés

Egy szombaton tett jézusi csodáról olvastunk a mai evangéliumban. Jézus ismét annak ellenére végez gyógyítást, hogy farizeus vendéglátói rosszallásukat fogják emiatt kifejezni. A leírás szerint itt Jézus elébe megy a vitának, megmagyarázza tettét, s ellenfelei szóhoz sem jutnak. Sem a csodatétel előtt, sem utána nem tudnak indokot mondani, amiért ezt ne lehetne megtenni.

A csoda itt is arról tesz tanúságot, hogy egy irgalmas cselekedet végrehajtását nem akadályozhat meg egy szombatra vonatkozó törvényi előírás. Az irgalmasság gyakorlása ugyanis olyan törvény, amely felette áll a nyugalomra vonatkozó szabályoknak. Az irgalmas cselekedet ugyanakkor Isten jelenlétéről tanúskodik a világban. Jézusnak éppen az a célja, hogy ezt az isteni irgalmasságot ne csak szavaival hirdesse, hanem tetteivel is tanúsítsa. Jézus bűnbánatra szóló szava felhívás, hogy visszatérjünk az irgalmas Atyához.

 Horváth István Sándor

Kövessen minket a Facebookon is!

Címkék: Wojtyla Ház