Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. október 29. 14:40 | Szerző/forrás: www.baon.hu

Nem szűnik meg a fotómúzeum

Képgaléria
Nem szűnik meg a fotómúzeum
Nagy hiba lenne feladni Kecskemétet, éppen ezért nem is merült fel az az ötlet, hogy teljes egészében Budapestre kerüljön a Magyar Fotográfiai Múzeum (MFM) – reagált megkeresésünkre Baki Péter, a MFM igazgatója, miután napvilágot látott a hír, hogy a fővárosban állandó kiállítóhely és új múzeumépület segítheti a fotómúzeum tevékenységét.

Az igazgató elmondta: a napokban kötött szóbeli megállapodást Incze Zsolttal, a cvezetőjével arról, hogy ott a fotómúzeum kiállításait bemutató állandó teret kapnak, talán már jövőre. Baki Péter ugyanakkor szándéknyilatkozatot írt alá a budaörsi Tópark projekt képviselőjével arról, hogy az ingatlanfejlesztő mega-projekt keretében, a fotómúzeum igényeinek megfelelően épülő új múzeumépületbe költözhet a Magyar Fototgráfiai Múzeum, várhatóan öt év múlva.

Mi lesz a kecskeméti telephellyel, ha minden a tervek szerint alakul? – kérdeztük Baki Pétertől. – A kecskeméti múzeumépület a Magyar Fotográfiai Múzeum fix bázisa – mondta az igazgató. – Továbbra is arra törekszünk, hogy Kecskeméten minél jobb kiállításokat valósíthassunk meg, és minél jobban integrálódjunk a város kulturális életébe. Ezzel párhuzamosan, fennmaradásunk érdekében folyamatosan keresnünk kell az új lehetőségeket.

Nem könnyű a helyzetünk: a tavalyi esztendőben az államtól bérekre, rezsiköltségre, rendezvényekre mindösszesen 3 millió forintot kapott a múzeum. Nem vagyunk sem állami, sem megyei, sem városi intézmény, ennek megfelelően senki sem érez bennünket magáénak. A változás a kecskemétiek számára alig lesz észrevehető, hiszen továbbra is otthont ad az épület időszaki kiállításoknak, annak pedig aligha van jelentősége ebből a szempontból, hogy hányan dolgoznak az irodákban Kecskeméten vagy adott esetben Budapesten.

A Kecskeméten mindössze 100 négyzetméternyi kiállítóhellyel rendelkező, és állandó raktározási problémákkal küzdő intézmény a megállapodások értelmében Millenáris Parkban állandó kiállítóhelyhez juthat, a Tópark területén pedig új múzeumépülettel bővülhet. Ezzel megoldódnának a raktározási problémák, megnyithatnák a látogatók előtt az intézmény szakkönyvtárát, levéltárát, sőt, állandó és tematikus tárlatoknak is jutna hely.

Kövessen minket a Facebookon is!