Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 4. 08:11 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

A világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe

A világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területe
A világ legnagyobb tengeri természetvédelmi területét hozta létre az Indiai-óceánban Nagy-Britannia. A Chagos szigetcsoport körül 544 ezer négyzetkilométeres területen tiltották meg azonnali hatállyal a kereskedelmi halászatot. A brit kormány a hét elején döntött így.

A szigetcsoport, amely Indiától 1600 kilométerre délnyugatra, a Maldív-szigetektől 500 kilométerre délre található, brit fennhatóságú terület, a királyság utolsó indiai területe. 1966-ban az Egyesült Államok haszonbérbe vette a főszigetet, Diego Garciát, azóta itt légi támaszpont működik.
A tizenkétezer négyzetkilométernyi területével a szigetcsoport a világ legnagyobb korallzátonyrendszereinek egyike. Több mint 1200 különböző hal- és 220 korallfajnak nyújt életteret, számos veszélyeztetett tengeri teknős és delfin honos itt. A szigetek emellett több mint 175 ezer pár tengeri madár számára szolgálnak menedékül.

A biológusok üdvözölték a döntést, de nem elégedettek vele teljes mértékben. A londoni zoológusok társaságának információi szerint csak az elmúlt öt évben hatvanezer cápa és rája esett áldozatául a térségben a túlhalászásnak, ezek a fajok ugyanis gyakran fennakadnak a halászok hálójában.
Már 2002-ben, a faji sokszínűség védelmére rendezett konferencia és a tartós fejlődés biztosításáért rendezett csúcstalálkozó résztvevői megegyeztek arról, hogy 2012-re védelem alá kell helyezni az óceánok tíz százalékát. Ma, tizenöt hónappal a határidő lejárta előtt a tengereknek csupán 1,17 százaléka védett.

A biológiai változatosság megőrzéséről tárgyaltak a pénteken befejeződött nagojai ENSZ-konferencián is, ahol 193 állam képviselője megegyezett arról, hogy a határidőt 2020-ig meghosszabbítják. A döntést természetvédők bírálják. Heather Koldeway, a londoni zoológusok társaságának igazgatója szerint ugyanis "ahhoz, hogy a tengeri élővilágnak lehetőséget adhassunk a túlélésre, a tengeri természetvédelmi területek nagyságát 30-40 százalékra kellene kiterjeszteni".

Kövessen minket a Facebookon is!