Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 5. 13:25 | Szerző/forrás: MNO

Iszapkárosultakon segített Angelina Jolie és Brad Pitt

Képgaléria
Iszapkárosultakon segített Angelina Jolie és Brad Pitt
Angelina Jolie, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) jószolgálati nagykövete és Brad Pitt, a Jolie–Pitt Alapítvány társelnöke csütörtökön bejelentették, hogy támogatást adnak a Magyar Vöröskeresztnek az Ajka térségében bekövetkezett katasztrófa áldozatainak megsegítésére – közölte a Magyar Vöröskereszt sajtóirodája.

Nagyra értékeljük, hogy Jolie asszony és Pitt úr ilyen módon fejezi ki együttérzését a vörösiszap-katasztrófa áldozatai iránt – mondta Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke. A Jolie–Pitt Alapítvány nagylelkű adományából a vörösiszap-károsult családok életkörülményeinek helyreállítását segíti szervezetünk – hangsúlyozta az elnök. „A Magyar Vöröskereszt fáradhatatlanul dolgozik, hogy normalizálja a nyugat-magyarországi ökológiai katasztrófa során veszteségeket, sérüléseket szenvedett, kitelepített emberek helyzetét” – nyilatkozta Angelina Jolie. „Míg a mérgező iszapkatasztrófa áldozatai azon aggódnak, hogy hogyan fogják újjáépíteni otthonaikat, közösségeiket, fontos, hogy segítsük a katasztrófákra elsőként reagáló szervezeteket, például a Magyar Vöröskeresztet, amelynek elkötelezett munkatársakból és önkéntesekből álló csapatai az érintett lakosság legalapvetőbb szükségleteinek biztosításán fáradoznak” – tette hozzá Brad Pitt.

Alig néhány órával a baleset után a Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei munkába álltak, és segítették az evakuálást, keresőcsapatokhoz csatlakoztak, és házról házra jártak, hogy segítsék a túlélőket és a mentésre szorulókat. A Magyar Vöröskereszt a helyi önkormányzatokkal együttműködésben élelmiszerrel, vízzel, védőmaszkokkal és kesztyűkkel látta el az embereket, elsősegélyt nyújtott, és folyamatosan segíti a mintegy hétezer érintettet. Október 5. óta több mint egymillióan járultak hozzá a Magyar Vöröskereszt segélyprogramjához a 1749-es adományvonal felhívásával és SMS-üzenetekkel. A sürgősségi segítségnyújtási szakasz befejeztével a Magyar Vöröskereszt elindítja újjáépítési és helyreállítási programját. A Magyar Vöröskereszt munkatársai és önkéntesei, akik a baleset első perceitől szolgálatot teljesítettek, folyamatos szükségletfelméréssel követik nyomon az igényeket, hogy biztosítsák a források és hozzájárulások leghatékonyabb felhasználását – zárul a Magyar Vöröskereszt sajtóirodája által jegyzett közlemény.

Kövessen minket a Facebookon is!