Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 9. 08:01

„1800-as járat” - az Erkel -busz mozgókiállítás Kecskeméten

Képgaléria
„1800-as járat” - az Erkel -busz mozgókiállítás Kecskeméten
A Katona József Emlékház szervezésében Erkel Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából 2010. novemberében három napon át Kecskeméten tartózkodhat az „1800-as járat”, az Erkel Ferenc és a romantika kora című mozgókiállítás.

Az Erkel-busz rendhagyó kiállítását több intézmény és együttműködő partner támogatásával a Petőfi Irodalmi Múzeum rendezte. Az 1800-as járat című kiállítás Erkel Ferenc gazdag művészi pályafutását és a zeneszerző  által is nagyban formált kort jeleníti meg. A diákkorú látogatóközönség számára multimediális eszközök bevonásával teszi interaktívvá, élményszerűvé a tanulmányaik során elsősorban adatokból megismert korszakot. A kiállítás elsősorban a fiatalokat szólítja meg, az 1800-as évek, a romantika kora irodalmi, festészeti, zenei, társasági életébe enged bepillantást. A zeneszerző születési bicentenáriumához kapcsolódva mutatja be Erkel Ferenc sokirányú munkásságát; a komponálás, a karmesteri és zongoraművészi karrier mellett a polgáriasult zenei élet megszervezését, a korszerű zenepedagógia művelését. Kitekint a korszak kulturális életének  fontos területeire. Kapcsolatokat mutat be Erkel és a nemzeti romantika megannyi más jelentős szereplője, valamint az irodalom, a színházművészet változatos műfajai – az operától egészen a népszínművekig – a polgáriasult társas élet és művelődés kiteljesedése között.

            A rendezők elsősorban a 10-18 éves korosztály számára állították össze az Erkel-busz anyagát,  de újszerűsége és játékossága révén fiatalabbak számára is érdekes lehet, a komplex művelődéstörténeti bemutató pedig a felnőttek számára is tanulságos.

            A mozgókiállítás országos programjának keretében Kecskeméten 2010. november 12-13-14-én tartózkodik  az Erkel-busz. Városunkban különös jelentősége van az Erkel-évfordulónak, hiszen Erkel Ferenc Bánk bán című operájának alapja Katona József Bánk bán című drámája.

A mozgókiállítás nyitva tartása Kecskeméten:

2010. november 12- én (pénteken)  9 – 17 óráig

2010. november 13-án (szombaton) 9 – 17 óráig

2010. november 14-én (vasárnap)  9-12 óráig.

Kecskeméti helyszín:

Lestár téri parkoló (a Városháza és a Trianon-emlékmű közelében)

 A kiállítás megtekintése és a kapcsolódó programokban való részvétel a kecskeméti diákok és felnőtt érdeklődők számára egyaránt ingyenes.

Kövessen minket a Facebookon is!