Július 24. szerda, Kincső, Kinga
Hírek, események 2010. november 16. 08:22 | Szerző/forrás: www.greenfo.hu

Ürge élőhely-rekonstrukció a Sajó-völgyében

Képgaléria
Ürge élőhely-rekonstrukció a Sajó-völgyében
Napjainkra a hagyományos állattartás, legeltetés és gyepgazdálkodás visszaszorulásával egyre több ma már védett és fokozottan védett állatfaj élőhelye csökken, illetve szűnik meg.

Egyik ilyen védett rágcsálónk az ürge (Spermophilus citellus), amely évtizedekkel ezelőtt általánosan elterjedt faj volt, ma már azonban nagyon kevés helyen maradtak fenn állományai. Ennek legfontosabb oka, hogy a hagyományos módon legeltetett rövid füvű legelők területe jelentősen lecsökkent az országban és BAZ megyében is.

Az ürge fontos táplálék állata a környéken fészkelő fokozottan védett ragadozómadár fajoknak. Ezért a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság őrkerület vezetője és a vállalkozó egy jelentősen becserjésedett, de az ürgék által még lakott legelő cserjeirtását végezte el.

A munkák során kb. 1 hektáros területen történt meg a cserjék kivágása és lehordása, elsősorban azokon a részeken ahol az ürgepopuláció még fennmaradt. Ezáltal a faj számára alkalmas élőhelyet jelentősen megnöveltük. E területen a mai napig legeltetés folyik, ezáltal az élőhely "ürgebarát" kezelése is biztosított.

Kövessen minket a Facebookon is!