Szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
  • Kezdőlap
  • "Adományok"-ként cimkézett hírek listázása
Dr. Nagy Zoltán gondoskodó szeretete

Dr. Nagy Zoltán gondoskodó szeretete

2023. szeptember 23. 13:02 | Adományok

A Phoenix Mecano már igazán régi „motorosnak” számít, mármint ami a társadalmi felelősségvállalást, jótékonysági akciókat illeti. A gépipari, elektronikai rendszerek és komponensek fejlesztésével, gyártásával foglalkozó cég ügyvezető igazgatója, dr. Nagy Zoltán felajánlásaival időről időre felbecsülhetetlen segítséget nyújt a Wojtyla Barátság Központ mindennapi ebédosztásaihoz, szakadatlanul pártfogolva a szociális létesítmény lélekmentő misszióját – az elmúlt évekhez hasonlóan idén is. Jóvoltából szombaton ismét százhúsz adag melegételt – mégpedig gombás sertéstokányt és rizs köretet szolgáltak fel a népkonyha munkatársai, önkéntesei. A pompás ízvilággal jellemezhető, kiválóan elkészített étel Dudás Tamás, továbbá kedves felesége, Henrietta és kisfiuk, Dusán keze munkáját dicsérte. A remek menüt egy-egy csomag instant levespor – Kurgyis Illés, a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet lelkészének ajándéka – tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Hetényi József és családja támogatásával jutottak el a jobb sorsra érdemes rászorulókhoz. (Fotók: Kolláth Andrea, Tódor Norbert)

Részletek
Helvécia polgármestere újból a reményvesztettek oldalára állt

Helvécia polgármestere újból a reményvesztettek oldalára állt

2023. szeptember 22. 19:18 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak pénteki támogatója. A nagyközség első embere – aki épp e napon vette át a népkonyha étkezdében az igencsak megszolgált Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat – számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a karitatív létesítmény gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag gulyáslevessel és ugyanennyi túróstésztával kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér és sütemény, továbbá – a 69. születésnapját ünneplő Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója jóvoltából – különféle ízesítésű rétes tette teljessé. A pompás étel kiosztása lelkes önkéntesek közreműködésével valósult meg. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ballószög polgármestere ebédet osztott a Wojtyla Házban

Ballószög polgármestere ebédet osztott a Wojtyla Házban

2023. szeptember 21. 12:51 | Adományok

Somogyi Lajos Ballószög elöljárója csütörtökön százhúsz adag melegételt adományozott – immáron sokadik alkalommal – a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak. A település első emberét visszajáró vendégként tiszteli a népkonyha sorsközössége. 2017 óta ugyanis minden évben rendszeresen megtiszteli ételadományával az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény elesettjeit. Ezúttal csülökkel gazdagon megrakott körömpörkölt és főtt burgonya köret került a szegények böjtös asztalára. A házias menüt kenyér, sütemény és alma tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ágó újból jótékonykodott

Ágó újból jótékonykodott

2023. szeptember 20. 13:39 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt szeptember 20-án, szerdán is, amikor újfent Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes paradicsomos húsgombócot és főtt burgonya köretet tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Répa és sárgaborsó adomány Gyuris Dávidtól

Répa és sárgaborsó adomány Gyuris Dávidtól

2023. szeptember 20. 13:27 | Adományok

Az MSZP kecskeméti városi szervezetének alelnöke számos alkalommal kedveskedik a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek különféle adományokkal: zöldségfélékkel, gyümölcsökkel. Szerdán két láda répával és öt kilogramm sárgaborsóval kopogtatott a népkonyha bejárati ajtaján. Az ajándékok későbbi étkeztetések alkalmával jutnak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Jót jó szívvel – Kovács Zsolt ételadománya

Jót jó szívvel – Kovács Zsolt ételadománya

2023. szeptember 19. 13:57 | Adományok

A kecskeméti Aranyhomok Gyorsétterem és Kávézó tulajdonosa évek óta segíti a Wojtyla Barátság Központ szociális étkeztetési programját. Tisztában van a wojtylások között széles körben elterjedt nézettel, miszerint a babgulyás igencsak finom, laktató étel. Kovács Zsolt - ő támogatta ma a népkonyhát - egy egész bográcsnyi babgulyást főzetett étterme konyháján, mellyel pontban fél 12-kor lépték át a Wojtyla Ház ajtajának küszöbét. Nagy keletje volt Kovács Zsolt ebédjének. Máskor is ilyet kérünk, ha lehet – jelezték a gondozottak elégedettségüket Farkas Pálnak, a karitatív létesítmény főszervezőjének, aki rögvest továbbította is az üzenetet. A remek menüt hagyományosan kenyér, sütemény, továbbá – Berényi Tibor katonatelepi őstermelő és Facol Lajos, a Wojtyla aranykezű ezermestere jóvoltából – szőlő tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

2023. szeptember 18. 13:26 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók Marco Polo-szelettel, burgonyapürével, kenyérrel, süteménnyel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. Mindemellett Berényi Tibor katonatelepi őstermelő és Facol Lajos, a karitatív létesítmény aranykezű ezermestere jóvoltából szőlőt fogyaszthattak a nélkülözők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szőlő Berényi Tibortól

Szőlő Berényi Tibortól

2023. szeptember 18. 11:36 | Adományok

Újabb adománnyal szolgálta a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit Berényi Tibor. A Katonatelepen élő kedves felajánló már számos alkalommal tanúbizonyságát adta nagylelkűségének. Legutóbbi jótékonysági akciója keretében nagymennyiségű szőlővel ajándékozta meg a népkonyha sorsközösségét. A vitamindús gyümölcsöt Facol Lajos, a szociális intézmény aranykezű ezermestere gyűjtötte össze két ládába, majd rögvest a helyszínre szállította. Az Úr áldja meg minden gazdagságával a bőkezű adakozókat.

Részletek
Különleges csemege Izsákról

Különleges csemege Izsákról

2023. szeptember 18. 10:19 | Adományok

Ifjabb Farkas Pál izsáki tejtermelő, egyben sajtmanufaktúrát üzemeltető vállalkozó, valamint nagybecsű felesége, Bettike egyedi ajándékkal lepte meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Mintegy 10 kilogrammnyi érlelt, különböző ízű, házi készítésű sajtkülönlegességgel kedveskedtek ugyanis a népkonyha 120 gondozottjának. Adományukat kitörő lelkesedéssel fogadták a jobb sorsra érdemes elesettek. A megajándékozottak sem hagyták szó nélkül eme szívből jövő jótéteményt. Együttesen üzenték Farkaséknak: hálásan köszönik gondoskodó szeretetüket. Isten gazdag áldása kísérje a felajánlók életét, mindennapi tevékenységét! Járjon munkálkodásukkal bőséges erő, kiváló egészség!

Részletek
Sárgaborsófőzelék és sertéspörkölt a piarista atyák felajánlásával

Sárgaborsófőzelék és sertéspörkölt a piarista atyák felajánlásával

2023. szeptember 16. 13:48 | Adományok

Nagy Attila, a Kecskeméti Piarista Rendház házfőnöke több alkalommal tette már tiszteletét a Wojyla Barátság Központban. Krisztus hűséges követőjeként, aki hitéből fakadóan minden tehetségével az Úr dicsőségére és embertársai javára végzi szolgálatát, természetszerűleg kötődik a testben-lélekben megszegényedettekhez, akik számára akár egy falatka kenyér, egyetlen megértő szó is felbecsülhetetlen kincsnek számít. A Wojtyla Házban számosan akadnak olyanok, akik éheznek, szomjúhoznak, nem csak fizikai, lelki értelemben egyaránt. Az ő megsegítésükre vállalt ismét anyagi áldozatot a Piarista Rendház szerzetesi közössége, akik jóvoltából sárgaborsófőzeléket és sertéspörköltet fogyaszthattak a karitatív szervezet gondozottjai – összesen mintegy százhúszan. A vasárnapi hidegcsomagok anonim felajánlónak köszönhetően jutottak el a rászorultakhoz. A felszolgálásban önkéntesek nyújtottak szívből jövő, hathatós segítséget. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Mező Róbert étkeztette az ínségeseket

Mező Róbert étkeztette az ínségeseket

2023. szeptember 15. 13:44 | Adományok

Pénteken a kecskeméti Hírös Ablak Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Mező Róbert állt a Wojtyla Barátság Központ rászorulóinak szolgálatára egy teli tányér remek ebéddel. Neki köszönhetően százhúsz adag melegételt oszthattak ki a népkonyha étkezdéjében Kecskemét szegényeinek; mégpedig sült töltött csirkecombot rizibizivel. A kiváló menüt ezúttal is savanyúság, kenyér, sütemény, valamint – Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója jóvoltából – szilva egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A szegedi főügyész ebédadománya

A szegedi főügyész ebédadománya

2023. szeptember 14. 21:19 | Adományok

Szerte hazánkban jól ismerik dr. Kopasz Zsolt főügyész nevét, aki a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészséget irányítja immáron esztendők óta. Az országos sajtóban úgyszintén gyakran idézik az általa vizsgált és bíróságra vitt ügyeket. A nagybecsű jogász sikeresen dolgozott számos elhíresült bűnügyben, sőt maffiaperekben is helyt állt, mint a vád képviselője. Kecskeméti éveire visszagondolva, no meg Farkas P. Józseffel, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójával fenntartott régi barátságára tekintettel nemrégiben úgy döntött, kollektív ebédmeghívással szolgál az Egressy utcai népkonyha gondozottjai felé. Mindennek folyományaként csütörtökön százhúsz adag borsófőzeléket és sertéspörköltet osztottak ki a karitatív létesítmény munkatársai, hűséges önkéntesei a szociális-közművelődési intézmény étkezdéjében. A bőséges menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Vágóné Balla Eszter ma is segített

Vágóné Balla Eszter ma is segített

2023. szeptember 13. 13:46 | Adományok

Az Áfész/Coop csoport keretében nyolc regionális beszerző és elosztó szervezet működik. Tevékenységük az egész országot lefedi. Az Áfész-ek és gazdasági társaságaik – mint kis- és középvállalkozások – tulajdonosai e szervezeteknek, melyek zártkörű részvénytársasági formában működnek. Ezek egyike a kecskeméti székhelyű Alföld Pro-Coop Zrt. A társaság vezérigazgatója Vágóné Balla Eszter szerda délben ismét ebédet ajánlott fel a rászorulóknak. Kedvezményezettként a Wojtyla Barátság Központ százhúsz gondozottat számláló sorsközösségét jelölte meg. Jóvoltából gulyáslevest és dióstésztát fogyaszthattak a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai. A menüt hagyományosan kenyér, valamint sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tartós élelmiszerek Chu Pang Hoang úrtól

Tartós élelmiszerek Chu Pang Hoang úrtól

2023. szeptember 13. 13:03 | Adományok

Chu Pang Hoang úr, a Hansa-Kontakt Kft. tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központ tizennyolc évvel ezelőtti megnyitása óta folyamatosan figyelemmel kíséri a közismert – és szerénytelenség nélkül állíthatjuk – Kecskemét-szerte széles körben kedvelt népkonyha, egyben kulturális intézmény alapítóinak, munkatársainak, önkénteseinek Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – tanításain, égi patrónusán nyugvó missziói tevékenységét. Tartós élelmiszer adományaival gyakorta nyújt segítő jobbot a népkonyha gondozottjainak. Akárcsak szerdán, amikor nagymennyiségű liszttel, kristálycukorral, tésztával és étolajjal lepte meg az Egressy utcai karitatív létesítmény sorsközösségét. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Ebédfelajánlás Kis Tibortól

Ebédfelajánlás Kis Tibortól

2023. szeptember 12. 16:21 | Adományok

A jótékonykodás lényege, hogy önzetlenül váljunk meg szeretett és nagyra becsült dolgainktól azért, hogy másoknak jót tegyünk. Ha csontot löksz a kutyának, még nem vagy jótékony. Akkor vagy az, ha megosztod a csontot – mondjuk - egy kutyával, pedig magad is éppoly éhes vagy, mint ő. Aki adakozást vet, barátságot arat – vallja igaz hittel Kis Tibor kecskeméti vállalkozó, aki kedd délben százhúsz adag sertéspörkölttel, valamint nokedli körettel lepte meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. A rászorult emberek kiugró lelkesedéssel fogadták a pompás étel ízvilágát, amely Halasi Pál szakácstudományát dicsérte. A ragyogó menüt kenyér, sütemény, továbbá – a Fornetti Kft. jóvoltából – pizzás háromszög, mindemellett – Berényi Tibor katonatelepi őstermelőnek és Facol Lajosnak, a népkonyha aranykezű ezermesterének köszönhetően – szőlő tette teljessé. (Fotó: Kolláth Andrea)

Részletek
Simon Bence szeretetteljes felajánlása

Simon Bence szeretetteljes felajánlása

2023. szeptember 11. 13:52 | Adományok

A fiatal okleveles építőmérnök néhai édesapja vállalkozásában tevékenykedik. Az Építő Simon Kft. lakóingatlanok generál kivitelezésével, lapostetők szigetelésével, épületek külső- és belső felújításával, lakások átalakításával, kültéri burkolatok készítésével foglalkozik. Bence feladatai ezeknek megfelelően elsősorban az értékesítés, építésvezetés, marketing és informatika területét érintik. Napi munkáján felül azonban – hívő református lévén – a társadalmi felelősségvállalásra is komoly gondot fordít. Nem csoda hát, ha újból ő állta a Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz főt számláló rászoruló közösségének étkeztetési költségét. Ha Simon Bence nem tette volna meg felajánlását, ma aligha kaphattak volna kolbászos rakott burgonyát, valamint kenyeret, süteményt, továbbá – a Fornetti Kft. adományaként – pizzás háromszög a népkonyha elesettjei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetvendégség Major Norberttől

Szeretetvendégség Major Norberttől

2023. szeptember 9. 13:51 | Adományok

Major Norbert, a Center Computer Kft. ügyvezetője fejezte ki ma szolidaritását a Wojtyla népkonyha ellátottjaival, kiadós ebédre invitálva őket a szociális intézmény étkezdéjébe. Támogatókészsége immáron hagyományosnak tekinthető, több évre nyúlik vissza. Norbert többször tiszteletét tette már a népkonyha épületében, most viszont nem tudott jelen lenni ételosztáskor, személyes üdvözletét ezért Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa adta át a szegényeknek. Üzente: gyakorta gondol rájuk, és következő alkalommal feltétlenül ott lesz közöttük. Major Norbert felajánlásával szombaton kolbásszal gazdagon megrakott paprikáskrumplit, valamint – Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója jóvoltából – szilvát, továbbá – Berényi Tibor katonatelepi őstermelőnek és Facol Lajos, a karitatív létesítmény aranykezű ezermesterének köszönhetően – szőlőt tálaltak fel a karitatív szervezet önkéntesei. A vasárnapi hidegcsomagok anyagi fedezetét Balassa Sándor biztosította. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Lajosmizsei ebéd

Lajosmizsei ebéd

2023. szeptember 8. 13:47 | Adományok

Gombkötő Márk kőműves egyéni vállalkozását fejlesztve 1991-ben Lajosmizsén alapította meg a Gomép Ipari és Kereskedelmi Kft.-t, mely mára a térség elismert, csaknem száz főt foglalkoztató építőipari vállalkozásává nőtte ki magát. A cég alapítójának szívügye a természetes anyagokból történő, igényes és minőségi munkavégzés. Ehhez kiválóan képzett szakembergárda is társul, így sokéves tapasztalatuknak köszönhetően a legnagyobb szakmai kihívásokat is képesek megoldani a kitűzött határidőre. A GOMÉP Kft. színvonalasan kivitelezett középületeiért eddig öt nívódíjat érdemelt ki Pest megyében. Gombkötő Márk üzleti sikerei mellett nehezebb sorsú embertársaira is rendszeresen gondol olyképpen, hogy időről időre ebéddel szolgál számukra a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében. A vállalkozó megbízásából százhúsz adag rakott húsos tésztát, valamint kenyeret, süteményt és – Berényi Tibor katonatelepi őstermelő, továbbá Facol Lajos, a karitatív létesítmény aranykezű ezermestere jóvoltából – szőlőt szolgáltak fel péntek délben a népkonyha munkatársai, lelkes önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gulyás János  'President' szilva, valamint TV- és kápia paprika adománya

Gulyás János 'President' szilva, valamint TV- és kápia paprika adománya

2023. szeptember 8. 13:29 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal egy láda 'President' szilvát, valamint egy-egy zsák tv- és kápia paprikát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű zöldséget-gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gömbiék ebédeltettek a Wojtylában

Gömbiék ebédeltettek a Wojtylában

2023. szeptember 7. 14:08 | Adományok

Göbölyös Károly helvéciai burgonyatermelő és családja, akiket leginkább a „Gömbi burgonya” feliratú kék kisteherautóról ismernek Kecskemét-szerte, újfent a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. A koronavírus-járvány időszaka óta – nem tévedés! – több tonna burgonyát ajándékoztak az Egressy utcai népkonyha ellátottjai javára – ráadásul teszik ezt évek óta folyamatosan. Ezt koronázta meg a nemeslelkű család csütörtöki ebédfelajánlása, melynek révén százhúsz adag sült csirkét, hagymásburgonya köretet, valamint lecsót, továbbá kenyeret és süteményt osztottak ki a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szőlő Berényi Tibortól

Szőlő Berényi Tibortól

2023. szeptember 7. 13:34 | Adományok

Újabb adománnyal szolgálta a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit Berényi Tibor. A Katonatelepen élő kedves felajánló már számos alkalommal tanúbizonyságát adta nagylelkűségének. Legutóbbi jótékonysági akciója keretében nagymennyiségű szőlővel ajándékozta meg a népkonyha sorsközösségét. A vitamindús gyümölcsöt Facol Lajos, a szociális intézmény aranykezű ezermestere gyűjtötte össze két ládába, majd rögvest a helyszínre szállította. Az Úr áldja meg minden gazdagságával a bőkezű adakozókat.

Részletek
Bruncsák András étkeztette az ínségeseket

Bruncsák András étkeztette az ínségeseket

2023. szeptember 6. 13:07 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát szerdán a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők kolbászos-rizses lecsót, valamint kenyeret és süteményt fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából. A kiváló menüt a Fornetti Kft. pizzás hatszög-adománya tette teljessé. A jótékonysági akció sikeréhez Nedelkovics Dávid és Facol Lajos is jelentős mértékben hozzájárult – előbbi 30 kilogramm kápia paprika, utóbbi 2 láda szőlő felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szemelvények Izsák történetéből

Szemelvények Izsák történetéből

2023. szeptember 6. 10:48 | Adományok

A Kecskemét környéki kisváros, Izsák kultúrtörténetébe nyerhetnek betekintést a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, akik kézhez veszik azt a három kötetet, melyeket szerda délelőtt vett át a szintén izsáki származású Farkas P. József, az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója. Az Izsáki Hírek Kiskönyvtára sorozatban megjelent lenyűgöző tartalmú kiadványok – melyek Izsák város története, valamint Izsáki képes kalendárium, illetve Mátyási József emlékkönyv címet viselik – a karitatív létesítmény bibliotékájában kapnak méltó elhelyezést – a Wojtyla-sorközösség legnagyobb örömére.

Részletek
Király József szeptemberben is pártfogolta a nélkülözőket

Király József szeptemberben is pártfogolta a nélkülözőket

2023. szeptember 5. 14:28 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója kedden déltájban újfent melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően rántott csirkemell, petrezselymes burgonya köret, kenyér, sütemény, továbbá – a Fornetti Kft. jóvoltából – pizzás hatszög, valamint – Facol Lajos, a karitatív létesítmény aranykezű ezermestere felajánlásával – friss szőlő kerülhetett a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szőlő Facol Lajostól

Szőlő Facol Lajostól

2023. szeptember 5. 14:18 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese nagymennyiségű szőlővel ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. Sőt mi több, a két láda vitamindús édes gyümölcs helyszínre szállítását is magára vállalta a kiváló szakember. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

2023. szeptember 4. 13:02 | Adományok

A Láng Kereskedelmi Kft. kecskeméti csapata 2016 januárjában csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak sorába. Ma pedig újabb ebédmeghívással járt a népkonyha sorsközösségének kedvében Varga Viktor telephelyvezető, ugyanis munkatársi közösségük ismét „összedobott” egy ebédre valót a szociális intézmény százhúsz gondozottja számára. Szokás szerint fél 12-kor kezdetét vette az ebédosztás – kivételesen Varga Viktor távollétében. Ezúttal rakott kelkáposztát szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyérrel, süteménnyel és – a Fornetti Kft. jóvoltából – pizzás hatszöggel. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

2023. szeptember 4. 12:35 | Adományok

A Vacsi Kft. ügyvezetői – nevezetesen Zahorecz Jánosné, Németh Csaba és Szász Donát Szilárd – minden hónapban tíz kilogramm szárazkolbásszal lepik meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Időközönként ebédmeghívással is kiegészítik nagylelkűségük eme gyümölcsét. Szombaton ismét nekik – valamint a legendás főzőpárosnak, Domján Balázsnak és Nagy Ervinnek – köszönhetően terítettek meg a szociális intézmény ebédlőjében, ahol százhúsz rászorult lakhatott jól egy-egy tányérnyi kolbászos bablevessel. A menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. A kiosztásban lelkes önkéntesek nyújtottak hathatós segítséget. A vasárnapi hidegcsomagok Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója jóvoltából jutott el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is gondoskodott a nélkülözőkről

Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is gondoskodott a nélkülözőkről

2023. szeptember 1. 12:16 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb augusztusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag milánói spagettit szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

2023. augusztus 31. 12:28 | Adományok

A kecskeméti székhelyű Plan Zrt. ügyvezető igazgatója, a Gépész Holding igazgatósági tagja, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi alelnöke, valamint legközvetlenebb hozzátartozói évek óta hűséges támogatói a Wojtyla Barátság Központnak. Nemes szándékukat, nagylelkűségüket csütörtökön is kifejezték, amikor Slonszki úr délidőben mintegy százhúsz adag burgonyafőzeléket és csirkecomb-pörköltet szolgált fel a népkonyha ebédlőjében. Az ízekben gazdag, házias menühöz kenyér és sütemény is dukált a rászorultaknak. Az épületgépészeti árucikkek, berendezések kis- és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás első embere mindemellett egy fényképet is bemutatott, mely Szent II. János Pál pápa egyik szobrát ábrázolja, melyet Róma külvárosában fotózott, amikor nemrégiben arra vezetett útja. Előzetesen Borisz atya mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

2023. augusztus 30. 12:25 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak, Baranya Ágnes helyszíni tolmácsolásával. A nagylelkű család jóvoltából szerda délben százhúsz adag palóclevest és túróstésztát osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai Baranya Ágnes segédletével – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. augusztus 29. 13:36 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő három és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként kedden – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag sárgaborsófőzeléket és sertéspörköltet, valamint kenyeret, süteményt osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Az örmény nemzetiségi önkormányzat szolgált ebéddel

Az örmény nemzetiségi önkormányzat szolgált ebéddel

2023. augusztus 28. 13:46 | Adományok

A kecskeméti illetőségű Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzat, nevezetesen Juhász Anett elnök, Mihály Csilla elnökhelyettes és Vincze Norbert Gábor tag nevében és támogatásával szolgáltak fel egy-egy tányér melegételt a népkonyha munkatársai hétfő délben a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára. Mégpedig összesen százhúsz adag Marco Polo-szeletet és burgonyapüré köretet. A remek menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Muhari Béla gyámolította az elesetteket

Muhari Béla gyámolította az elesetteket

2023. augusztus 26. 13:37 | Adományok

„Traktoroztak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai szombat délben. Persze csak átvitt értelemben, ugyanis Muhari Béla, a különféle erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója hívta ebédlőasztalhoz a népkonyha sorsközösségét – immáron sokadszor. Köszöntését, jókívánságait távollétében a Wojtyla Ház dolgozói, önkéntesei tolmácsolták a szegényeknek. A népkonyha „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: paprikáskrumpli kolbásszal, savanyúsággal, gyümölccsel. Utóbbi nem volt más, mint egy-egy szelet sárgadinnye – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából. A kiváló alapanyagok Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakács munkájának köszönhetően rotyogtak az udvari bográcsban. A munkálatokban hat lelkes önkéntes – Fehér Tímea, Kelené Farkas Rozália, Kispatakiné Szénási Melinda, Retkes-Ömböli Magdolna, Tóthné Rontó Gyöngyvér és egy középiskolás fiatalember, Simon Csanád – segédkezett. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Korsós László adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

2023. augusztus 25. 13:36 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt kenyér, sütemény és Roszik Tamás dunavecsei dinnyetermesztő adománya, egy-egy szelet sárgadinnye egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Semmelweis-napi ebédadomány

Semmelweis-napi ebédadomány

2023. augusztus 24. 12:58 | Adományok

A kecskeméti kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának orvosai immár tizenegyedik alkalommal szerveztek soraikban közadakozást Semmelweis-nap alkalmából a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. Nem is eredménytelenül! Alig néhány óra alatt összegyűlt annyi adomány, melynek birtokában a részleg munkatársai bátran kijelenthették: minden wojtylás vendégünk egy ízletes, tartalmas ebédre! Pénteken százhúsz adag, mesteri módon elkészített tarhonyáshús, továbbá friss kenyér, sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – sárgadinnye várta a rászorultakat a nemes lelkű támogatók jóvoltából. Az ebédet dr. Temesváry Béla szülész-nőgyógyász, osztályvezető helyettes főorvos osztotta ki jómaga és kollégái nevében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Héjja János ismét segített

Héjja János ismét segített

2023. augusztus 23. 12:09 | Adományok

A Peki Restaurant Kft. tulajdonosa megszokott vendégként, még inkább családtagként érkezett szerda délben a Wojtyla Barátság Központba, hogy hagyományosan havi gyakorisággal, így augusztusban is védő szárnyai alá vegye az Egressy utcai szociális-közművelődési központ jobb sorsra érdemes gondozottjait. Az étkezdében ebédre várakozó ellátottakhoz szólva örömét fejezte ki, hogy vállalkozásának eredményessége lehetővé teszi az újabb adakozást, így kerülhet sorra a mai ebédosztás is. Kifejtette továbbá, hogy rövidesen zarándokútra készül, melynek keretében ezer kilométert kíván gyalogolni Isten dicsőségére, útközben – mások mellett – a Wojtyla Ház gondozottjaira is imádságban gondolva. Miután közösen elmondták a „miatyánkot” és az asztali áldást, Héjja János százhúsz adag rakott húsos tésztát osztott ki a rászorultaknak – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
A Városi Szociális Közalapítvány szolgált ebéddel

A Városi Szociális Közalapítvány szolgált ebéddel

2023. augusztus 22. 12:19 | Adományok

Visszatérő vendégként köszöntötte Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Barátság Központ társalapítója Horváth Attilánét, a Városi Szociális Közalapítvány elnökét a népkonyha étkezdéjében. A jótékonysági szervezet ugyanis régi időktől fogva rendszeresen támogatást nyújt különféle formában a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak. Ezúttal – immár nem először – ebéddel, mégpedig sertéspörkölttel, tészta körettel és csemege uborkával kedveskedtek a százhúsz rászorultat számláló Wojtyla-családnak. A rendkívül ízletes menüt Mezei Attila mesterszakács főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

2023. augusztus 21. 13:46 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. Mindezeket – egyebek mellett – Dabasi Gábor mondta el hétfőn a Wojtyla Barátság Központ ebédlőjébe érkező rászorultaknak, annak apropóján, hogy cégük támogatta a népkonyha százhúsz nélkülözőt számláló sorsközösségének aznapi étkeztetését. A neves borász felszolgálásával rakott kelkáposzta került a tálcákra, kenyér, sütemény, Fornetti-pogácsa, valamint – egy kedves, mosolygós izsáki őstermelő hölgy jóvoltából – alma kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Gulyás János hívta ebédlőasztalhoz Kecskemét elesettjeit

Gulyás János hívta ebédlőasztalhoz Kecskemét elesettjeit

2023. augusztus 19. 13:27 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója hosszú esztendők óta hétről hétre kopogtat a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újabb és újabb értékes ajándékokat – zöldséget, gyümölcsöt – hozva a népkonyha rászorulóinak. A termények hagyományosan ételosztáskor jutnak el a szociális létesítmény gondozottjaihoz. Emellett a cégvezető időről időre ebédfelajánlással is szolgál a Wojtyla Ház szegényei számára. Ennek megfelelően szombaton gazdag ízvilággal jellemezhető sertéspörköltet és borsófőzeléket tálaltak fel a szociális intézmény munkatársai, lelkes önkéntesek önfeláldozó közreműködésével. A házias menüt hagyományosan kenyér, sütemény, valamint – egy kedves, mosolygós izsáki őstermelő hölgy jóvoltából – alma tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Farkas P. József egykori piarista diáktársának, Kovács Istvánnak köszönhetően jutottak el a szűkölködőkhöz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Helvécia polgármestere újból a reményvesztettek segítségére sietett

Helvécia polgármestere újból a reményvesztettek segítségére sietett

2023. augusztus 18. 13:47 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak pénteki támogatója. A nagyközség első embere számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a karitatív létesítmény gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag sertéspörkölttel, tészta körettel, valamint savanyúsággal kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér és sütemény, továbbá – egy kedves, mosolygós izsáki őstermelő jóvoltából – alma tette teljessé. A pompás étel kiosztása lelkes önkéntesek közreműködésével valósult meg. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Holló Tibor palócgulyást ajánlott fel a szegényeknek

Holló Tibor palócgulyást ajánlott fel a szegényeknek

2023. augusztus 17. 13:35 | Adományok

Bármit, bárhol, bármikor – hangzik a HolloGasztro Kft. tulajdonosának jelmondata, akinek célja, hogy rendezvények megvalósítását segítse újszerű ötletekkel, kiegészítő elemekkel, egyedi arculatú megjelenéssel, különleges ételekkel, italokkal, színekkel, és egyéb hangulatos dekorációs elemekkel kombinálva. Nem csak illusztris körökben jól csengő név az övé, hanem a Wojtyla Barátság Központban is, ami köztudomásúan a nehézsorsúak, elesettek, valamilyen okból hátrányos helyzetbe került emberek „törzshelye”. Holló Tibor március végén ajánlott fel utoljára melegételt a város szegényeinek, s ezt csütörtökön ismét megtette, miképpen cselekszi a jót hosszú-hosszú évek óta. Barátságos személyét nagy tisztelet övezi a Wojtyla Házban. Holló Tibor gépkocsija ezúttal százhúsz adag palóclevest rejtett, melyet a felajánló képviselői mellett a szociális intézmény fáradhatatlan dolgozói, önkéntesei osztottak ki az étkezőhelyiségben – kenyér, sütemény, valamint – egy kedves, mosolygós izsáki őstermelő hölgy jóvoltából – alma kíséretében. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Balogh Károly ajándéka

Balogh Károly ajándéka

2023. augusztus 16. 14:27 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere korábban megígérte: havonta egy alkalommal ötven liter friss tehéntejet juttat saját költségén a Wojtyla Barátság Központba. A település vezetője mindenkor tartotta adott szavát, egészen addig, amíg – munkaerőhiány miatt – értékesíteni kényszerült az általa fenntartott tehenészetet. Helvécia első embere azóta sem vált hűtlenné a Wojtyla Ház gondozottjaihoz. Szerdán újabb meglepetéssel – 20 kilogramm étkezési alapanyaggal – szolgált a szociális intézmény ellátottjai számára, melyet Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója vett át az adományozótól. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ismét jótékonykodott a KIK-FOR igazgatója

Ismét jótékonykodott a KIK-FOR igazgatója

2023. augusztus 16. 13:37 | Adományok

Nagy Gábor Tibor 2021. január 1. óta látja el a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatói feladatait. Okleveles építészként végzett, majd megszerezte a városépítési-városgazdasági szakmérnöki és az okleveles ingatlanszakértői végzettséget is a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai tapasztalatot is szerzett ingatlanfejlesztési területen, a Városfejlesztő Kft. előtt ugyanis olyan gazdasági társaságnál dolgozott, ahol külföldi gyakorlatra is szert tehetett. 2009-ben került a városfejlesztéshez, amely akkor még a KIK-FOR Kft. divíziójaként működött, majd 2010-ben alakult korlátolt felelősségű társasággá. A cégnek, amely egyébként a KIK-FOR irodaházban székel, előbb műszaki igazgatója, majd ügyvezetője lett. Nagy Gábor Tibor öt évre kapott megbízást a KIK-FOR Kft-nél, és ő maradt a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is. A KIK-FOR Kft. és a Wojtyla Barátság Központ között fennálló hagyományosan szívélyes kapcsolatok arra ösztönözték személyét, hogy a cég korábbi vezetőjéhez hasonlóan évente egy-egy alkalommal ő is ebédlőasztalhoz invitálja Kecskemét szegényeit. Erre legutóbb augusztus 16-án került sor, amikor Nagy Gábor Tibornak köszönhetően százhúsz adag burgonyalevest és mákostésztát, valamint kenyeret, süteményt osztottak ki a Wojtyla Ház konyhai dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Váczi Tamás és Szabó Attila szeretetebédje

Váczi Tamás és Szabó Attila szeretetebédje

2023. augusztus 15. 13:54 | Adományok

Dr. Szabó Attila és dr. Váczi Tamás kecskeméti ügyvédek kezdetektől fogva támogatják a Wojtyla Barátság Központot - sőt előbb is, amikor Farkas P. József alapító igazgató még csak dédelgette a népkonyha létrehozásának ötletét. Nyugodtan kijelenthetjük: nélkülük ma nem a lengyel származású szent pápáról elnevezett szociális intézmény működne az Egressy utca 5/b. alatti épületben. Aligha meglepő tehát, ha a két jogász folytonosan szívén viseli az év minden napján százhúsz rászorulót kiszolgáló létesítmény és gondozottjai sorsát. Ma is, amikor ismét ebédet ajánlottak fel a nehézsorsú emberek számára, akik élete valamilyen okból mellékvágányra futott; ott vesztegelt, amíg a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei védőszárnyaik alá vették őket e helyen, amely 2006 óta egyszerre szociális intézmény, rehabilitációs központ, imaház, kiállító terem és művelődési ház egyben. A két, ezer szállal ide kötődő ügyvédnek köszönhetően ma kolbászos rakott burgonya, kenyér, sütemény, valamint – egy kedves, mosolygós izsáki almatermesztő egyéni vállalkozó hölgy jóvoltából – alma került a tányérokba, tálcákra. Isten gazdag áldása legyen minden jótevő életén! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ágó legújabb jótékonysági akciója

Ágó legújabb jótékonysági akciója

2023. augusztus 14. 13:37 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt augusztus 14-én, hétfőn is, amikor újfent Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes sült töltött csirkecombot és rizibizi köretet tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesei – savanyúság, kenyér, sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – sárgadinnye kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre pártfogolta a nehézsorsúakat

Bimbó Imre pártfogolta a nehézsorsúakat

2023. augusztus 12. 13:08 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Szombaton – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális-közművelődési intézmény gondozottjait. A kiváló menüt – gazdag ízvilággal jellemezhető, kitűnő, házi jellegű gombás rizseshúst – igazán nem érhette kifogás. A fejedelmi kosztot kenyér, vegyes pékáru, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával – sárgadinnye egészítette ki. A válogatott alapanyagok Dudás Tamás mesterszakács keze munkája által főttek készre az udvari bográcsban. A remek kosztot a karitatív létesítmény szorgos önkéntesei szolgálták fel. A vasárnapi hidegcsomagok Pászti András önkormányzati képviselő támogatásával jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ízkavalkád az Álomjövő támogatásával

Ízkavalkád az Álomjövő támogatásával

2023. augusztus 11. 15:46 | Adományok

Szakterületem, a hosszú távú pénzügyi tervek, átfogó pénzügyi stratégiák kidolgozása, menedzselése, amelyek segítségével ügyfeleim megvalósíthatják kitűzött céljaikat, valamint képesek anyagi biztonságot teremteni saját maguk és környezetük számára. Mindenkinek tisztába kell lennie azzal, hogy lesznek olyan jövőbeni események, amire fel lehet, és fel kell készülni. Ügyfeleimet arra késztetem, hogy ne csak a „mának éljenek”! Ha egy család ütemezni tudja a nagyobb, éven belüli kiadásait (pl. nyaralás, beiskolázás, karácsony stb.), éppúgy ütemezhetőek a hosszútávú, 10-15 év múlva bekövetkező kiadások is. Küldetésemnek tekintem, hogy üzleti partnereimnek soha ne kelljen a pénz hiánya miatt hátrányos kimenetelű döntést meghozniuk. A nyugdíjkérdés a másik vesszőparipám. Annak ellenére, hogy ez a téma az emberek nagy részét foglalkoztatja, sajnos nagyon kevesen tesznek az ügy megnyugtató megoldásáért. Legfontosabb kérdés annak tisztázása, hogy egy becsülettel ledolgozott élet után hogyan tudjuk majd fenntartani a megszokott életszínvonalunkat. Az egészségügy aggasztó helyzete generálja tevékenységem harmadik fő kérdéskörét: mi történik akkor, ha a családból valaki váratlanul komolyan megbetegszik, vagy baleset történik, avagy miből finanszírozzuk a gyógykezelés költségeit, a kieső jövedelmünket és a többi. Ezekre a problémákra is léteznek megoldások, csak itt is „időben” kell megtenni a szükséges lépéseket! – vallja szakmai pályafutása kapcsán Csatosné Harmati Erika, aki egy háromgyermekes nyelvtanárból lett a biztosítási szakma hazai és nemzetközi szinten is elismert képviselője, Kecskemét város közéletének aktív, de mégsem „köz”-szereplője, aki nem mellesleg az Álomjövő Kft. és a Csatos és Társa Kft. vezetőjeként rangos elismerésekben is részesült. A városszerte közismert vállalkozó hölgy – férjével, üzlettársával, Csatos Jánossal egyetemben – szívén viseli azok sorsát, akik életpályája minden erőfeszítés ellenére valamely okból kifolyólag mellékvágányra futott. Ennek egyik megnyilvánulása volt a Wojtyla Barátság Központban pénteken megvalósult ebédosztás is, mely Csatosék anyagi áldozatvállalása jóvoltából jöhetett létre. A házaspár aktuális jótékonyságiakció-sorozata négy ebédosztást foglal magába. A mai – negyedik – keretében százhúsz adag kecskegulyás és dióstészta került a tányérokba – a tálcán kenyérrel, süteménnyel, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – sárgadinnyével. A remek menüt – az adományozók távollétében – a népkonyha munkatársai, önkéntesei tálalták fel a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Roszik Tamás ismét sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás ismét sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

2023. augusztus 10. 13:39 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó csütörtökön újból jelentős mennyiségű – több mázsányi – sárga-, és zöldbélű dinnye adománnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos mézédes gyümölcs elfogyasztásához. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

2023. augusztus 10. 12:23 | Adományok

A magyar néphit természetfeletti képességekkel megáldott, a házaknál tejet kéregető vándordiákjáról elnevezett családi vállalkozásban tevékenykedik Izsákon az Alföldi Garabonciás Kft. Kocsis Pál ügyvezető tulajdonos irányításával. Kiskérődző állatok tejének feldolgozásával foglalkoznak, melynek meghatározó alapanyaga a Duna-Tisza Köze pusztáinak háztáji gazdaságaiból felvásárolt, valamint saját kecskefarmjuk mintegy hatszáz anyaállatából kifejt kecsketej. Sikeres működésüknek és termékeik egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően adományozásra is futja Kocsis Pálnak, aki legutóbb csütörtökön szervezett jótékonysági akciót a Wojtyla Barátság Központban. Ennek keretében százhúsz adag krumplilevest, túróstésztát, kenyeret, valamint süteményt tálaltak fel a népkonyha szorgos dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ételadomány a lajosmizsei „citromkirálytól”

Ételadomány a lajosmizsei „citromkirálytól”

2023. augusztus 9. 11:39 | Adományok

Korántsem mediterrán vidéken, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészetben terem a magyar citrom. A citromliget is ezt a nevet – Magyar Citrom – viseli, amit Szőrös András és felesége, Kisjuhász Éva ültetett szamócaföldjük mellé tíz éve, mintegy háromnegyed hektáron. 2023. január 14-én, szombaton Szedd magad a citromot! jelmondattal tanyatúrát rendeztek a farmon, melynek alkalmával több mint ötszáz érdeklődőt fogadtak a házigazdák, köztük Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját. Szőrös András és a népkonyha vezetője még akkor megállapodtak, nem utoljára látták egymást. A bimbózó ismeretség gyümölcseit már többször ízlelhették a karitatív létesítmény gondozottjai, miután Szőrös úr több alkalommal szamócával, citrommal, vagy éppen nagymennyiségű pulykahússal kopogtatott a népkonyha kapuján. Ma karitatív ebédosztásra is sor kerül a nemes lelkű házaspár jóvoltából, melynek folyományaként százhúsz adag paradicsomos káposztát és sült kolbászt szolgáltak fel a Wojtyla Ház önkéntesei. A könnyed, tápláló nyári menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Garaczi János főzött a wojtylásoknak

Garaczi János főzött a wojtylásoknak

2023. augusztus 8. 13:04 | Adományok

A Venesz-díjas mesterszakács ezúttal kevésbé közismert oldaláról mutatkozott be a Wojtyla Barátság Központban. A vendéglátás mellett ugyanis egy másik szenvedélyének is hódol, amit így emlegetett: postagalamb-tartás és versenyeztetés. A neves gasztronómiai szakember e különleges hobbijáról, elhivatottságáról mesélt kedden a belvárosi népkonyha Wojtyla Akadémia előadássorozata keretében – a szociális-közművelődési intézmény utcafrontján, galambröptetéssel egybekötve. Ezt követően az étkezdében köszöntötte a rászorultakat, majd százhúsz adag marhagulyást osztott ki az elmaradhatatlan tejespitével. A páratlan menühöz – szokás szerint – kenyér és sütemény is dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal augusztusban is ebédadománnyal szolgált

Cornelia és a Vidám Törzsasztal augusztusban is ebédadománnyal szolgált

2023. augusztus 7. 13:19 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb júliusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag kelkáposztafőzeléket és Stefánia-szeletet szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

2023. augusztus 5. 13:38 | Adományok

A szombati ebéd felajánlóit Fehér Tímea, a Wojtyla Barátság Központ egyik hűséges önkéntese jelentette be a népkonyha „pódiumán”. Borbély Éva és férje, Horváth Sándor nem először támogatja a szociális létesítmény ételosztását – mondta. Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója és kedves felesége, Farkasné Pásztor Jolán Dunavecsén eltöltött éveik alatt ismerték meg „ezt a nagyon rendes, aranyos, kedves vallásos családot”. Éva hajdanán a Vikár Béla Művelődési Ház munkatársaként együtt dolgozott a Farkas testvérekkel, amikor József volt az intézmény igazgatója. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és időközben a házaspár is elköltözött Dunavecséről; Szekszárdra sodorta őket az élet szele. Gyermekeik felnőttek, mindketten a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumában dolgoznak kutató orvosként. A jelentős távolság miatt most egyikük sem tudott részt venni az ebédosztáson, bár jelezték, mindenképpen szeretnének előbb-utóbb ide látogatni. Ettől függetlenül kiváló egészséget és jó étvágyat kívántak a messzi távolból – közölte Tímea a rászorulóknak tartott ebédindítójában, majd végül közösen imádkoztak a mai felajánlókért. A kiválóan elkészített és bőséges menü – gulyásleves gazdagon, valamint dióstészta – a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin keze munkájának kiváló eredménye. A remek ebédet a karitatív létesítmény két önkéntes munkatársa osztotta ki a sorban álló szegényeknek. Fehér Tímea és Kispatakiné Szénási Melinda a mosogatásban, takarításban úgyszintén segédkeztek. A tekintélyes mennyiségű harapnivalót – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával – sárgadinnye egészítette ki. Vasárnapi hidegcsomaggal a Vacsi Kft. vezetői szolgáltak. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Fazekas Mihály szeretetebédje

Fazekas Mihály szeretetebédje

2023. augusztus 4. 13:26 | Adományok

A gyógyászati készülékek javításában élenjáró kecskeméti Medi-Print Medical Kft. ügyvezetője, Fazekas Mihály vállalt patrónusi szerepet a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége javára – jelentette be Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese péntek délben a népkonyha étkezdéjében. A gondozottak azt is megtudhatták, hogy a vállalkozás nagylelkű tulajdonosa 2016 januárjában csatlakozott a szociális intézmény mára több százasra növekedett támogatói táborába. Felajánlásait mindig jó szívvel adja, mert lélekben átérzi a szükséget szenvedő emberek nehéz anyagi-szociális helyzetét – tolmácsolta a Wojtyla Ház helyettes vezetője Fazekas Mihály üzenetét, mely ekként zárult: jó étvágyat kívánok mindenkinek. Ami pedig a napi menüt illeti, a népkonyha munkatársai, önkéntesei százhúsz adag milánói spagettit osztottak ki a szegényeknek. A menüt ezúttal is kenyér, sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bólyais pedagógus és családja támogatta az elesettek étkeztetését

Bólyais pedagógus és családja támogatta az elesettek étkeztetését

2023. augusztus 3. 13:54 | Adományok

Kutas Tibor, a kecskeméti Bólyai János Gimnázium matematika-számítástechnika szakos tanára nevéhez számos újító, sikeres kezdeményezés kötődik munkahelyén és lakókörnyezetében egyaránt. Szakmai munkásságán túlmenően élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, a lakosságot érintő eseményeket. Izsáki lakos lévén évtizedes ismeretség fűzi a szintén izsáki kötődésű Farkas P. Józsefhez, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójához. E barátság hozta el őt – immáron nem első alkalommal – szombaton a Wojtylába, ahol első pillanattól kezdve otthon érezte magát, mélyen egyetértve a szociális intézmény missziói célkitűzéseivel. Kutas Tibor az étkezdében köszöntötte a mai napon reá bízatottakat, majd az ebédosztásban is készséggel vállalt közreműködést. A kiváló ízvilággal jellemezhető menüt, mely nem volt más, mint rizseshús, szokás szerint kenyér és sütemény egészítette ki. A finom ebédhez – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye is járt a nélkülöző embereknek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Frankó János izsáki vállalkozó ebédjét osztották a Wojtylában

Frankó János izsáki vállalkozó ebédjét osztották a Wojtylában

2023. augusztus 2. 13:17 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ tizennyolc éves működése során megszokottá vált, hogy a népkonyha kollektívája napról napra olyan nagyszabású ételosztási programokkal rukkol elő, melyekre sok esetben bizony még évek múltán is szívesen emlékeznek a rászorultak. Szerdán Frankó János izsáki vállalkozó okozott nekik felejthetetlen perceket; immáron sokadszor vitt cseppnyi fényt életük árnyékos zegzugaiba százhúsz adag ízletes étellel. Ezúttal ragulevessel és mákostésztával, valamint kenyérrel, süteménnyel kedveskedett a szegényeknek. A menüt sárgadinnye tette teljessé – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Roszik Tamás ismét sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás ismét sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

2023. augusztus 1. 18:23 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó kedden újból jelentős mennyiségű – több mázsányi – sárgabélű dinnye szállítmánnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos mézédes gyümölcs elfogyasztásához. A dinnyék elszállításának idején a Kossuth Rádió „A hely” című műsorának stábja készített hangfelvételt a helyszínen – Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója előzetes szervezésében. Az adás készítői a szintén dunavecsei Zöldi Kertészetet is felkeresték. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Senior” ebéd a Wojtylában

„Senior” ebéd a Wojtylában

2023. augusztus 1. 13:48 | Adományok

Az időskorúak, fogyatékosok bentlakásos ellátását zászlajára tűző kecskeméti Senior Home Kft. augusztus 1-jén először tűnt fel a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak több százat kitevő listáján. A cégvezetésnek köszönhetően ez alkalomból százhúsz adag rántott szeletet és petrezselymes burgonya, valamint párolt répa köretet szolgáltak fel az Egressy utca 5/b. szám alatti szociális-közművelődési intézmény konyhai dolgozói, önkéntesei – szeretettel, odaadással. A remek menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotó: Kolláth Andrea)

Részletek
A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

2023. július 31. 12:23 | Adományok

Az SC Hírös-Ép Egyesület szeretetebédjét ízlelhették hétfőn a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, Kertész Zoltán elnök támogatásával. Két fiatal edző sporttársával – Kitl Zoltán szakmai vezetővel és Tóth Csaba technikai vezetővel – jött el a szociális-közművelődési intézménybe, ahol együtt köszöntötték a rászorultakat, végül az ebédosztásban is segédkeztek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla gyámolította a szegényeket

Muhari Béla gyámolította a szegényeket

2023. július 29. 13:29 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait jómaga tolmácsolta szeretett munkatársai gyűrűjében. A népkonyha „étlapján” ma az alábbi étel szerepelt: resztelt máj rizzsel. A kiváló menüt sárgadinnye tette teljessé – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával. Makány Tamás kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban szorgos önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészet tulajdonosai, Szőrös András és felesége, Kisjuhász Éva adománya tette lehetővé. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Szabó Antal júliusban is segített

Szabó Antal júliusban is segített

2023. július 28. 13:36 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt kenyér, sütemény és Roszik Tamás dunavecsei dinnyetermesztő adománya, egy-egy sárgadinnye egészítette ki. Szabó Antal előzetesen bibliaórát is tartott, melynek témája egy kérdés köré csoportosult: ki Jézus? (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Roszik Tamás ma is sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás ma is sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

2023. július 27. 13:54 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó csütörtökön újból jelentős mennyiségű zöld- és sárgabélű dinnye szállítmánnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos mézédes gyümölcs elfogyasztásához. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Pálék ebédje – sok-sok szeretettel fűszerezve

Pálék ebédje – sok-sok szeretettel fűszerezve

2023. július 27. 13:37 | Adományok

Kunszállás, Bem József utca 24. – ez nem más, mint a Pál Vendéglő. Tulajdonosai, Pál László és felesége „visszajáró” támogatói a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Gépkocsijuk csomagtere rendszerint rántott húst és rizibizit (vagy petrezselymes burgonyát) rejt magában, mert “azzal nem lehet melléfogni” – mondhatni: mindenki kedvence. Amikor megtudták a gondozottak, hogy ma ismét Pálék vendégei lesznek, többen összesúgtak egymás között: alighanem bécsi szeletet fogunk kapni. És igazuk lett! Csütörtökön cipőtalp méretű rántott húst, rizibizit, savanyúságot, kenyeret és süteményt fogyasztott közel százhúsz rászoruló ember a népkonyha ebédlőjében. (Mobilfotók: Tódor Norbert)

Részletek
Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

2023. július 26. 16:19 | Adományok

A nagylelkűség apostolaként tartják számon mindmáig Pintér József (1944-2014) vállalkozót, a keceli Pintér Művek megálmodóját, létrehozóját a Wojtyla Barátság Központ háza táján, mivel egyik alapítója, főtámogatója volt az Egressy utcai népkonyhának. Bőkezűen adakozott már a kezdeti időkben is, amikor a létesítmény épülete még szinte romokban hevert. A nagyszabású felújítási munkálatokat követően pedig elsőként állt be az ételfelajánlók azóta több százasra duzzadt táborába. Földi távozása után felesége, valamint fia és családja vette át szerepét a karitatív tevékenység terén. A Pintér családnak köszönhetően százharminc adag rendkívül ízletes és bőséges palócgulyást, valamint meggyes-kakaós kalácsot osztottak szét szerda délben a Wojtyla Ház lelkes munkatársai, valamint önkéntesei a család jelenlévő képviselője, Pintér Józsefné Ilona asszony tevékeny közreműködésével. A fenséges ebédet hagyományosan kenyér, sütemény, valamint – Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója jóvoltából – friss szilva tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szilva a Bács-Zöldérttől

Szilva a Bács-Zöldérttől

2023. július 26. 15:39 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal négy láda szilvát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre pártfogolta a nehézsorsúakat

Bimbó Imre pártfogolta a nehézsorsúakat

2023. július 25. 13:04 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Kedden – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális-közművelődési intézmény gondozottjait. A kiváló menüt – gazdag ízvilággal jellemezhető, kitűnő, házi jellegű tarhonyáshúst – igazán nem érhette kifogás. A fejedelmi kosztot kenyér, vegyes pékáru, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – pizzás fornetti egészítette ki. A válogatott alapanyagok Horváth Imre keze munkája által főttek készre az udvari bográcsban. A remek kosztot a karitatív létesítmény szorgos önkéntesei szolgálták fel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

Ízletes ebéd a nagytemplomi hívektől

2023. július 24. 13:28 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók rakott kelkáposztával, kenyérrel, sós- és édes pékáruval, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – krémes-mákos süteménnyel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagy István Elek és lányai ebédadománya

Nagy István Elek és lányai ebédadománya

2023. július 22. 13:27 | Adományok

Nagy István Elek dr. Bálint Anna néhai vecsési ügyvédnő házastársa. Anna néni egyik alapítója volt a Wojtyla Barátság Központnak. 2016 tavaszán hosszantartó, súlyos betegség után távozott a minden élők útján. Elek bácsi, valamint lányai, Cecília és Panni, úgyszintén nagyra tartják a kecskeméti népkonyha tevékenységét, munkatársait és gondozottjait, ezért korábban megígérték: az alapítás óta eltelt évek hagyományaihoz igazodva változatlanul támogatni fogják az intézmény működését. Ennek jegyében hívták meg szombaton a Wojtyla Ház ellátottjait egy finom ebédre – szorgos önkéntesek hathatós segítségével. A mai menü sárgaborsó-főzelékből és sertéspörköltből állt, melyet Félegyházi kenyér és sütemény egészített ki. A vasárnapi hidegcsomagok Gáspár Attila, a Cold Clean Hungary Kft. ügyvezetője jóvoltából jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ízfaktorral megrakott tányérok

Ízfaktorral megrakott tányérok

2023. július 21. 13:12 | Adományok

A kecskeméti Ízfaktor Kft. tulajdonosa, Varga László már számtalan alkalommal sietett segítségére a Wojtyla Barátság Központ gyámolítottjainak; komplett ételadományokkal és „besegítőként” egyaránt. Néhányszor támogatásukkal valósulhat meg egy-egy adott napon – legfőképpen karácsonykor – mintegy százhúsz nehézsorsú ember szociális étkeztetése, s megtörtént már az is, hogy váratlanul, „csak úgy szeretetből” érkezett ételszállítmány a neves gasztronómiai szakember konyhájából. Pénteken százhúsz adag Marco Polo-szelet, valamint burgonyapüré köret lépte át a népkonyha küszöbét, s került a szegények böjtös asztalára – kenyér, sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával – sárgadinnye kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Roszik Tamás dinnyét juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás dinnyét juttatott a szegényeknek

2023. július 20. 13:56 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó csütörtökön újból jelentős mennyiségű sárgadinnye szállítmánnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos édes gyümölcs elfogyasztásához. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ínyencségek az Álomjövő támogatásával

Ínyencségek az Álomjövő támogatásával

2023. július 20. 13:48 | Adományok

Csatosné Harmati Erika háromgyermekes nyelvtanárból lett a biztosítási szakma hazai és nemzetközi szinten is elismert képviselője, Kecskemét város közéletének aktív, de mégsem „köz”-szereplője, aki nem mellesleg az Álomjövő Kft. és a Csatos és Társa Kft. vezetőjeként rangos elismerésekben is részesült. A városszerte közismert vállalkozó hölgy – férjével, üzlettársával, Csatos Jánossal egyetemben – régi időktől fogva szívén viseli azok sorsát, akik életpályája minden erőfeszítésük ellenére valamely okból kifolyólag mellékvágányra futott. Ennek egyik megnyilvánulása volt a Wojtyla Barátság Központban csütörtökön megvalósult ebédosztás is, mely Csatosék anyagi áldozatvállalása jóvoltából jöhetett létre. A házaspár aktuális jótékonyságiakció-sorozata négy ebédosztást foglal magába. A mai – harmadik – alkalom keretében paradicsomszósz és húsgomból került a tányérokba – a tálcán kenyérrel, süteménnyel. A remek menüt – az adományozók távollétében – a népkonyha munkatársai, önkéntesei tálalták fel a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Helvécia polgármestere gyámolította a reményvesztetteket

Helvécia polgármestere gyámolította a reményvesztetteket

2023. július 19. 12:46 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak szerdai támogatója. A nagyközség első embere számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a karitatív létesítmény gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag lecsós sülthússal, rizs körettel és savanyúsággal kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. A pompás étel kiosztása lelkes önkéntesek közreműködésével valósult meg. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Jó volt a „Hőérzet” a Wojtyla Házban

Jó volt a „Hőérzet” a Wojtyla Házban

2023. július 18. 13:08 | Adományok

A Hőérzet Kft. kecskeméti családi vállalkozás, mely elsődlegesen épületgépészettel foglalkozik. 2005. májusában alakult idősebb és ifjabb Jakus István mérnökök irányításával. Épületgépész tervezői-, felelős műszaki vezetői-, és épületenergetikai tanúsítói jogosultsággal egyaránt rendelkeznek. Ennek megfelelően végzik szakmai tevékenységüket – ügyfeleik legnagyobb megelégedésére. A Jakus család tagjai nagylelkűségükről is tanúbizonyságot tettek, amikor a Wojtyla Barátság Központban kedd délben százhúsz adag melegételt ajánlottak fel a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak. A cég tulajdonosainak képviseletében paradicsomos káposztát, sült sertésszeletet, valamint kenyeret, különféle pékárut és – a Fornetti Kft. adományaként – édes süteményt szolgáltak fel a népkonyha dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hovány Márton ismét jótékonykodott

Hovány Márton ismét jótékonykodott

2023. július 17. 12:58 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ennek egyik megnyilvánulásaként hétfőn újból ő finanszírozta a Wojtyla Barátság Központ közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátottjának déli étkezését, melynek eredményeként rizseshúst, különféle pékárukat, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – édes süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesek közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Új szoborral gazdagodott a Reménység kertje

Új szoborral gazdagodott a Reménység kertje

2023. július 17. 12:36 | Adományok

Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész hétfő délben – immáron sokadik alkalommal – tiszteletét tette Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója irodájában. Annak apropóján köszönthette őt a népkonyha vezetője, hogy a karitatív létesítmény belső kerthelyiségébe juttatta munkásságának egyik legfrissebb gyümölcsét, egy szemet gyönyörködtető, lelket simogató szoborkompozíciót, mely egyfajta különleges vallomás életről, halálról, szerelemről, férfi és nő találkozásáról. Az alkotó a mintegy tízmillió forint értékű műtárgyat a szociális-közművelődési intézmény sorsközösségének ajánlotta fel. Az ünnepélyes átadásra a közeljövőben kerül sor. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Horváthék ebédadománya – sok ízzel, élettel, szeretettel

Horváthék ebédadománya – sok ízzel, élettel, szeretettel

2023. július 15. 13:49 | Adományok

Horváth Vera és családja régi időktől fogva buzgó szemlélője a Wojtyla Barátság Központ emberbaráti, egyúttal lélekmentő missziójának. Tisztelettel adóznak a szociális intézmény fenntartói, munkatársai, önkéntesei iránt, akik a maguk szerény eszközeivel immáron tizennyolc esztendeje túlélést igyekeznek biztosítani az élet útvesztőiben bukdácsolóknak. Horváthék évekkel ezelőtt elhatározták, ők maguk is „csatasorba” állnak, segítő jobbot nyújtva a népkonyha gondozottjainak. Nemeslelkűségüknek köszönhetően százhúsz adag resztelt májat és párolt rizs köretet fogyaszthattak szombat délben Kecskemét elesettjei – lelkes önkéntesek közreműködésével. Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ételosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. Az első osztályú menüt – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – egy-egy szelet sárgadinnye tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Simon Bence, az Építő Simon Kft. ügyvezetője nagyvonalú felajánlásának köszönhetően juthattak el az ínségesekhez. (Fotó: Mátyus István – archív)

Részletek
Héjja János júliusban is patronálta a szegényeket

Héjja János júliusban is patronálta a szegényeket

2023. július 14. 17:06 | Adományok

A Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa, hét – rövidesen nyolc – McDonald’s étterem rendkívül sikeres üzemeltetője számtalan jótékonysági kezdeményezése mellett a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait is támogatja – havi rendszerességgel. Ebédadományát rendszerint jómaga szolgálja fel néhány kedves, biztató szó kíséretében. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt, százhúsz adag húsos rakott tésztát, – kivételes távollétében – helyette és nevében a népkonyha dolgozói osztották ki, önkéntesek tevékeny közreműködésével. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény úgyszintén dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Németh László szeretetebédje

Németh László szeretetebédje

2023. július 13. 13:36 | Adományok

Kellemes napfényes időjárás köszöntötte csütörtökön azt a közel százhúsz rászoruló embert, aki szociális helyzetéből adódóan „ebédügyben” kénytelen volt a Wojtyla népkonyha segítségét kérni. Az intézmény munkatársai természetesen nem ijedtek meg a „kihívástól”, hiszen az elmúlt esztendők alatt bőven volt idejük megszokni, hogy folyamatosan olyan nehézsorsú emberek rendelkezésére kell állniuk, akik önerejükből nem képesek megoldani saját élelmezésüket. Ma a KEK Kft, ismertebb nevén az ELEKTRO CENTER villamossági szaküzlet tulajdonosa segített a karitatív létesítmény elesettjein. Németh László ügyvezető igazgató felajánlásával kolbászos keménytarhonyát tálaltak fel és osztottak ki a rászorultak között a szorgos önkéntesek. A menüt hagyományosan savanyúság, kenyér, valamint sütemény egészítette ki. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Újból segítettek a Héjjas testvérek

Újból segítettek a Héjjas testvérek

2023. július 12. 12:48 | Adományok

A Chicken-Food Kft. fő profilja a csirke-, tyúk- és kakasvágás, majd azok friss, előhűtött áruként való értékesítése egyben vagy darabolva. Kacsára, pulykára vonatkozóan úgyszintén rendelkeznek vágási engedéllyel, így ezek tekintetében is bizton számíthatnak rájuk a baromfihúst kedvelők. A cég ügyvezetői, Héjjas János és Tibor, a Wojtyla Barátság Központ rendszeres támogatói közé tartoznak immáron hosszú évek óta. Felajánlásuk révén gulyáslevest és mákostésztát fogyaszthattak ma a népkonyha szegényei. A pompás menüt friss félegyházi kenyér, sütemény és – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtkrémes pogácsa tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetebéd „Koháryszentlőrinc elöljáróságának” felajánlásával

Szeretetebéd „Koháryszentlőrinc elöljáróságának” felajánlásával

2023. július 11. 16:22 | Adományok

Nyárlőrinc a Duna-Tisza közi homokhátság „fővárosától”, Kecskeméttől 18 km-re, a 44-es számú Kecskemét-Békéscsaba országút mellett fekszik. Községünk hét évszázados történetre tekint vissza. A XIII. században Szent Lőrinc tiszteletére szentelt templomról kapta nevét. A település lakóit a vendégszeretet, a hagyományok tisztelete és a korszerű ismeretek iránti nyitottság jellemzi. Őseink embert próbáló küzdelemmel igyekeztek gyökeret verni a homokon, az ő áldozatos munkájuknak köszönhetjük létünket – fogalmazott a település első embere, Pénzváltó István polgármester. Aki nem csupán a község polgárainak viseli gondját, még a szomszédos hírös város szegényeire is szentel időt, figyelmet. Oly annyira, hogy a képviselőtestület jóváhagyásával egy-egy tányér rakott kelkáposztával, valamint kenyérrel és süteménnyel járt kedvében a Wojtyla Barátság Központ rászorulóinak. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Király József júliusban is gyámolította a nélkülözőket

Király József júliusban is gyámolította a nélkülözőket

2023. július 10. 15:52 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója hétfőn déltájban újfent melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. Szokásától eltérően azonban ezúttal nem állt módjában felkeresni a nélkülözőket az Egressy utcai 5/b szám alatti szociális intézmény étkezdéjében. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően milánói spagetti, kenyér, sütemény, továbbá – a Fornetti Kft. jóvoltából – sajtkrémes pogácsa kerülhetett a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Domokos Zoltán meglepetése

Domokos Zoltán meglepetése

2023. július 10. 15:29 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ lelkes pártfogója, régi időktől fogva hűséges patrónusa, Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, szövetkezeti elnök 20 kilogramm sertéshússal ajándékozta meg a szociális-közművelődési intézmény sorsközösségét. A jelentős mennyiségű élelmiszer alapanyagot – mely a következő napokban készétel formájában jut el a rászorultakhoz – hétfő délelőtt adta át Domokos úr Farkas P. Józsefnek, a népkonyha alapító-igazgatójának, aki hálás köszönetét fejezte ki a nemes lelkű felajánlónak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szeretetebéd Lajosmizse első számú mészárosától

Szeretetebéd Lajosmizse első számú mészárosától

2023. július 8. 12:34 | Adományok

Csorba Csaba – Lajosmizse legközkedveltebb hentesüzletének tulajdonosa – jól ismert személyiség a kisvárosban. Nemcsak vállalkozását építette fel sikeresen, számtalan közösségi rendezvény és közjót szolgáló kezdeményezés támogatójaként is élvezi a helyi lakosság őszinte nagyrabecsülését. Sok más jótékonysági megmozdulása mellett becses nevéhez fűződik a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ július 8-ai, szombati karitatív ételosztása is, melynek keretében – hagyományosan három havonta egy-egy alkalommal, így ezúttal is – bőséges mennyiségű alapanyagot biztosított az íncsiklandozó, kiadós ebéd elkészítéséhez. Felajánlása révén a Wojtyla étkezdéjében tizennégy kilogramm kitűnő minőségű sertéshúsból készült, együttesen mintegy százhúsz „embörös” adagot kitevő, tejföllel és borsóval „felturbózott” malacpörköltet, valamint tészta köretet szolgáltak fel a népkonyha lelkes önkéntesei: nevezetesen Fehér Tímea, Tóthné Rontó Gyöngyvér, továbbá Kövecses Zsuzsanna szakácsnő – a finomság „alkotója”. A vasárnapi hidegcsomagok Bimbó Imre szentkirályi ácsmester adománya jóvoltából jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Kádár László gondoskodott a szegényekről

Kádár László gondoskodott a szegényekről

2023. július 7. 12:59 | Adományok

A Kádár Környezetvédelmi Kft. 1994-ben alakult kecskeméti székhellyel. 2010 óta a családi vállalkozás fő tevékenységét a hulladékgazdálkodás teszi ki. Helvéciai telephelyükön végzik a hulladék kis- és nagykereskedelmet. Céljuk, hogy a termelés során képződött hulladékok a továbbiakban ne okozzanak környezetterhelést. Elősegítik a termékből keletkező hulladék hasznosítását – a lehető legkisebb környezeti igénybevétellel, energiatakarékos technológiákkal. A cég által begyűjtött hulladék engedéllyel rendelkező hasznosítókhoz kerül, így az újrafeldolgozás révén csökken a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége. Az újrahasznosítható hulladékból másodnyersanyagok állíthatók elő, melyekből újra termékek lesznek. Így mutatta be korábban vállalkozását Kádár László, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki pénteken százhúsz adag rántott szeletet és petrezselymes burgonya köretet, valamint savanyúságot, kenyeret, süteményt ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

2023. július 6. 12:39 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ lelkes pártfogója, régi időktől fogva hűséges patrónusa, Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, nyugalmazott szövetkezeti elnök szolgált szeretetebéddel a népkonyha szegényei számára. Adományaival időről időre hozzájárul ahhoz a kétségkívül embert próbáló, de lélekemelő küldetéshez, melyet a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei folytatnak annak érdekében, hogy a szociális intézmény „családtagjai” – mintegy százhúsz, többszörösen hátrányos helyzetű rászoruló – nehéz életkörülményeiben, alulszocializált helyzetében idővel változás álljon be. A csütörtöki menüt ezúttal sem érhette kifogás, ráadásul még igazán bőséges is volt. A nélkülözők birkapörköltet és főtt burgonya köretet fogyaszthattak savanyúság kíséretében. A menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. A felszolgálásban – szokás szerint – fáradhatatlan, odaadó önkéntesek nyújtottak hatékony segítséget. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Meggy a Bács-Zöldérttől

Meggy a Bács-Zöldérttől

2023. július 6. 09:39 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal két láda meggyet rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány a KIK-FOR támogatásával

Ebédadomány a KIK-FOR támogatásával

2023. július 5. 12:58 | Adományok

Nagy Gábor Tibor 2021. január 1. óta látja el a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatói feladatait. Okleveles építészként végzett, majd megszerezte a városépítési-városgazdasági szakmérnöki és az okleveles ingatlanszakértői végzettséget is a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai tapasztalatot is szerzett ingatlanfejlesztési területen, a Városfejlesztő Kft. előtt ugyanis olyan gazdasági társaságnál dolgozott, ahol külföldi gyakorlatra is szert tehetett. 2009-ben került a városfejlesztéshez, amely akkor még a KIK-FOR Kft. divíziójaként működött, majd 2010-ben alakult korlátolt felelősségű társasággá. A cégnek, amely egyébként a KIK-FOR irodaházban székel, előbb műszaki igazgatója, majd ügyvezetője lett. Nagy Gábor Tibor öt évre kapott megbízást a KIK-FOR Kft-nél, és ő maradt a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is. A KIK-FOR Kft. és a Wojtyla Barátság Központ között fennálló hagyományosan szívélyes kapcsolatok arra ösztönözték személyét, hogy a cég korábbi vezetőjéhez hasonlóan évente egy-egy alkalommal ő is ebédlőasztalhoz invitálja Kecskemét szegényeit. Erre legutóbb július 5-én került sor, amikor Nagy Gábor Tibornak köszönhetően százhúsz adag húsgombócot és paradicsompürét, valamint kenyeret és süteményt osztottak ki a Wojtyla Ház konyhai dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Adományok Dunavecséről

Adományok Dunavecséről

2023. július 4. 20:38 | Adományok

Tóth Nándor, a dunavecsei Zöldi Kertészet társtulajdonosának képviselője 20 kilogramm prémium minőségű mákot és nagymennyiségű zöldségfélét adott át Farkas P. Józsefnek, amikor a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója kedd délelőtt ismét a 400 hektáron gazdálkodó mezőgazdasági vállalkozás telephelyére látogatott. A bőkezű adományt – melynek elszállításában ezúttal is Koi Béla vállalkozó segédkezett saját gépkocsijával – a kecskeméti népkonyha szegényeinek szociális étkeztetésére használják fel. Akárcsak Roszik Tamás mezőgazdasági vállalkozó dinnyeadományát, mely úgyszintén ez alkalommal jutott el a szociális intézménybe. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Újból bizonyította jószívűségét a kecskeméti mentős

Újból bizonyította jószívűségét a kecskeméti mentős

2023. július 4. 15:38 | Adományok

Ali Dénes, az Országos Mentőszolgálat munkatársa és családja felajánlásával jutottak kedden – immáron nem első ízben – egy-egy tányér melegételhez a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A nemes lelkű egészségügyi dolgozó és legközvetlenebb hozzátartozói nélkül ma nem ebédelhetett volna kolbászos rakott burgonyát savanyúsággal, kenyérrel, valamint süteménnyel több mint száz nehézsorsú embertársunk a szociális-közművelődési intézményben. A remek menüt Ali Dénes barátja, Paréj Pál osztotta ki a rászorultaknak, szorgos önkéntesek segítő közreműködésével. A kiváló házias koszt mellé frissen szedett meggy is dukált a nélkülözőknek – Győri Margit jóvoltából. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal júliusban sem feledkezett meg a szegényekről

Cornelia és a Vidám Törzsasztal júliusban sem feledkezett meg a szegényekről

2023. július 3. 12:46 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb júniusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag sült töltött csirkecombot és rizibizi köretet szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér, sütemény, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsa kíséretében.

Részletek
Pavlovics István támogatta a wojtylásokat

Pavlovics István támogatta a wojtylásokat

2023. július 1. 12:29 | Adományok

Szombaton Pavlovics István anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg jótékonysági célú ebédosztás a Wojtyla Barátság Központban. Az igényes bőrgarnitúrák gyártásával, értékesítésével foglalkozó vállalkozás irányítója azért dönt töretlenül az Egressy utcai népkonyha patronálása mellett, mert hosszú évek tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá lett számára: adományaikat valóban a százhúsz rászorulót számláló Wojtyla sorsközösség fizikai-szellemi épülésére fordítják a szociális létesítmény vezetői. Ezúttal vadgulyás és dióstészta kerülhetett a szegények böjtös asztalára – mindenki legnagyobb megelégedésére. A gazdag ízvilággal jellemezhető, hússal, zöldséggel, élettel teli első fogást a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. Mindezzel párhuzamosan készült, majd került a tálcákra a vegetáriánus étrendbe is remekül illeszkedő pompás másodikféle. A konyhai és ház körüli munkálatokban szorgos, hűséges önkéntesek – nevezetesen Farkas Pál, Fehér Tímea, Kispatakiné Szénási Melinda, továbbá Megyesi László nyújtott hathatós segítséget. A vasárnapi hidegcsomagok Major Norbert anyagi hozzájárulásával juthattak el a rászorultakhoz. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Szabó Antal júniusi ebédadománya

Szabó Antal júniusi ebédadománya

2023. június 30. 12:27 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százharminc nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Riczu Péter biztosította az elesettek napi betevőjét

Riczu Péter biztosította az elesettek napi betevőjét

2023. június 29. 12:16 | Adományok

„A kapcsolatteremtésben a legfontosabb a személyes találkozás. Megismerjük egymást, mire van szükség, mivel tudunk segíteni. Rohanó világunkban ez sajnos egyre inkább háttérbe szorul. Pedig ez mindennek az alapja. Éppen ezért megoldásainkkal olyan lehetőségekhez juttatunk Téged és a többi Ügyfelünket, melyek segítségével könnyebbé, hatékonyabbá válik a kapcsolatteremtés.” – vallják az ART TeleCom Kft. berkeiben. A cég első embere régi időktől fogva vállán hordozza a Wojtyla Barátság Központ szegényeit – fizikai és lelki értelemben egyaránt. Csütörtökön ismét Riczu Péter jóvoltából vehették át napi ebédjüket a népkonyha rászorultjai. A nemes lelkű felajánló a szociális-kulturális intézmény étkezdéjében személyesen kívánt jó étvágyat minden egyes ellátottnak. Neki köszönhetően Marco Polo-szeletet és burgonyapürét, valamint kenyeret és süteményt fogyaszthatott a Wojtyla Ház sorsközössége. Előzetesen Oskolás János, a szociális-közművelődési intézmény „házi költője” felolvasta Péter Pál-napi biztatás című versét. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Székelykáposzta főtt a bográcsban

Székelykáposzta főtt a bográcsban

2023. június 28. 12:27 | Adományok

Június 28-án Garaczi Margó és kedves férje látta vendégül Kecskemét szegényeit a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. Székelykáposzta főtt ekkor a népkonyha udvari bográcsában Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő főzőtudományának köszönhetően. A hozzávalókat már korábban behozta a hölgy, hogy a szociális-közművelődési intézmény konyhai dolgozói időben megkapják a kiváló étek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. A remek menüt ezúttal is kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István, Tódor Norbert)

Részletek
Félegyházáról „érkezett” a finom ebéd

Félegyházáról „érkezett” a finom ebéd

2023. június 27. 13:37 | Adományok

Hatvani László, a kiskunfélegyházi P&P Pékáru Kft. ügyvezető igazgatója a Wojtyla Barátság Központ „ősidőktől fogva” elkötelezett támogatója. Becses neve annál is inkább ismerősen cseng a népkonyha gondozottjainak fülében, mivel rendszeres időközönként nagymennyiségű fagyasztott pékáruval látja el a szociális-közművelődési intézmény elesettjeit. Ezúttal ebédfelajánlással kedveskedett a karitatív létesítmény szegényei számára. Jóvoltából ízletes rántott szeletet és petrezselymes burgonya köretet fogyaszthattak a nélkülöző emberek. A remek menüt kenyér, sütemény és Fornetti-sajtkrémes pogácsa tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Helvécia polgármestere támogatta a szegényeket

Helvécia polgármestere támogatta a szegényeket

2023. június 26. 12:19 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak hétfői támogatója. A nagyközség első embere számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a karitatív létesítmény gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag paradicsomfőzelékkel és sült hússal kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér és sütemény, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtkrémes pogácsa tette teljessé. A pompás étel kiosztása lelkes önkéntesek közreműködésével valósult meg. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla sietett a rászorultak megsegítésére

Muhari Béla sietett a rászorultak megsegítésére

2023. június 24. 11:46 | Adományok

A különféle erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, őszinte nagyrabecsülését, jókívánságait távolléte okán a szociális-közművelődési intézmény hűséges önkéntese, Fehér Tímea tolmácsolta a népkonyha szegényeinek. A karitatív létesítmény „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: krumplileves kolbásszal és mákos tészta. Fehér Tímea, Retkes-Ömböli Magdolna, Retkes Péter, valamint Tóthné Rontó Gyöngyvér szorgos önkéntes szakácsok kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban, takarításban a „nyerő négyes” mellett a Wojtyla Ház konyhai dolgozói, további önkéntesei – úgymint Kispatakiné Szénási Melinda és Megyesi László – segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását a Kecskeméti Görögkatolikus Parókia és Feczák László parókus adománya tette lehetővé. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Ágó ismét jótékonykodott

Ágó ismét jótékonykodott

2023. június 23. 13:17 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt június 23-án, pénteken is, amikor újfent Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes kolbászos rakott burgonyát tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesei kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A horvát nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

A horvát nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

2023. június 21. 18:02 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében némi szünet után ismét a helyi Horvát Települési Nemzetiségi Önkormányzat képviselői szolgáltak melegétellel a népkonyha gondozottjai számára. A jótékonysági akció keretében a nemes testület tagjai nyújtottak át egy-egy adag ebédet Kecskemét nélkülözőinek. Mégpedig összesen százhúsz adag ragulevest és dióstésztát – kenyérrel, süteménnyel. A csütörtöki hidegcsomag – mely a Wojtyla Nyugdíjas Klub „össznépi” kirándulása miatt került kiosztásra – Bruncsák András festőművész adománya jóvoltából jutott el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Finom falatok az Álomjövő támogatásával

Finom falatok az Álomjövő támogatásával

2023. június 20. 15:28 | Adományok

Csatosné Harmati Erika háromgyermekes nyelvtanárból lett a biztosítási szakma hazai és nemzetközi szinten is elismert képviselője, Kecskemét város közéletének aktív, de mégsem „köz”-szereplője, aki nem mellesleg az Álomjövő Kft. és a Csatos és Társa Kft. vezetőjeként rangos elismerésekben is részesült. A városszerte közismert vállalkozó hölgy – férjével, üzlettársával, Csatos Jánossal egyetemben – régi időktől fogva szívén viseli azok sorsát, akik életpályája minden erőfeszítésük ellenére valamely okból kifolyólag mellékvágányra futott. Ennek egyik megnyilvánulása volt a Wojtyla Barátság Központban kedden megvalósult ebédosztás is, mely Csatosék anyagi áldozatvállalása jóvoltából jöhetett létre. A házaspár aktuális jótékonyságiakció-sorozata négy ebédosztást foglal magába. A mai – második – alkalom keretében bivalypörkölt, tarhonya köret és savanyúság került a tányérokba – a tálcán kenyérrel, süteménnyel. A remek menüt – az adományozók távollétében – a népkonyha munkatársai, önkéntesei tálalták fel a rászorultaknak. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek