Október 5. szerda, Aurél
  • Kezdőlap
  • "Adományok"-ként cimkézett hírek listázása
„Névtelen” jótevő ebédeltetett

„Névtelen” jótevő ebédeltetett

2022. október 4. 13:12 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően kedden töltött csirkecombot és rizibizi köretet, valamint savanyúságot rendelt a Wojtyla Barátság Központ által gondozott százhúsz rászorulónak. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. A házias menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Mező Róbert étkeztette a wojtylásokat

Mező Róbert étkeztette a wojtylásokat

2022. október 3. 20:32 | Adományok

Hétfőn a kecskeméti Hírös Ablak Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Mező Róbert állt a Wojtyla Barátság Központ rászorulóinak szolgálatára egy teli tányér remek ebéddel. Neki köszönhetően százhúsz adag melegételt oszthattak ki a népkonyha étkezdéjében Kecskemét szegényeinek; mégpedig rakottkrumplit kenyérrel, süteménnyel. Előzetesen a Hegedűs együttes kiváló koncertjét hallhatták az egybegyűltek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebéddel szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

Ebéddel szolgált Lajosmizse közkedvelt húsboltosa

2022. október 2. 15:24 | Adományok

Csorba Csaba egy lajosmizsei hentesüzlet tulajdonosa, akit jól ismernek szerte a kisvárosban. Partnerként támogat közösségi rendezvényeket és minden mást, ami a közjót szolgálja. Egyébiránt szombaton újfent a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak javára cselekedett. Adományával támogatta közel százhúsz rászoruló szociális étkeztetését. Felajánlása révén a Wojtyla Ház ebédlőjében sertéspörköltet szolgált fel Kolláth Andrea, a karitatív létesítmény igazgatóhelyettese a népkonyha lelkes önkéntesei, nevezetesen Fehér Tímea és Tóthné Rontó Gyöngyvér, valamint a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin odaadó közreműködésével. A vasárnapi hidegcsomagok elkészítését ezúttal Gyuris Dávid tette lehetővé. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Szabó Antal szeptemberben is gondolt a szegényekre

Szabó Antal szeptemberben is gondolt a szegényekre

2022. szeptember 30. 13:24 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény, továbbá paprika egészítette ki – utóbbi Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagytemplomi ínyenc falatok

Nagytemplomi ínyenc falatok

2022. szeptember 29. 13:15 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat dr. Finta József plébános köszöntötte, aki elmondta, a Katolikus Egyház szeptember 29-én ünnepli Szent Mihály emléknapját. A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály egyike a hét arkangyalnak. Ő a mennyei hadak nagy vezére és győztes harcosa. Jelképe hatalmas kardja, mellyel legyőz minden gonoszt, akaratereje hatalmas, mint ahogyan ő maga is. Isten iránti hűsége megingathatatlan. Az ortodox hagyomány hasonlóképp tiszteli – foglalta össze az ünnep lényegét a lelkipásztor. József atya végül paradicsomszósszal és húsgombóccal, valamint kenyérrel, süteménnyel örvendeztette meg a népkonyha lakóit. A remek menü mellé Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatójának köszönhetően szilva, Jónás Piroska jóvoltából pedig szőlő is dukált a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

2022. szeptember 28. 12:03 | Adományok

Árvai Tamás lelkészt és Balázs Szilviát immáron sokadszor köszönthették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a népkonyha étkezdéjében. Abból az alkalomból látogattak a szociális intézménybe, hogy Krisztus-követő közösségük újból vállalta: ételt osztanak a karitatív szervezet rászorulóinak. Az ebédet – sárgaborsófőzeléket kolbásszal, kenyérrel, süteménnyel és Jónás Piroska jóvoltából egy fürt szőlővel – hagyományosan együtt szolgálták fel a szegényeknek. De ezen felül sem jöttek üres kézzel! Árvai Tamás újfent megosztotta biblikus gondolatait a jelenlévőkkel, gitárdallamok kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Tartós élelmiszerek Chu Pang Hoang úrtól

Tartós élelmiszerek Chu Pang Hoang úrtól

2022. szeptember 28. 12:01 | Adományok

Chu Pang Hoang úr, a Hansa-Kontakt Kft. tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központ tizenhét évvel ezelőtti megnyitása óta folyamatosan figyelemmel kíséri a közismert – és szerénytelenség nélkül állíthatjuk – Kecskemét-szerte széles körben kedvelt népkonyha, egyben kulturális intézmény alapítóinak, munkatársainak, önkénteseinek Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – tanításain, égi patrónusán nyugvó missziói tevékenységét. Tartós élelmiszer adományaival gyakorta nyújt segítő jobbot a népkonyha gondozottjainak. Akárcsak szerdán, amikor nagymennyiségű liszttel, kristálycukorral, tésztával és étolajjal lepte meg az Egressy utcai karitatív létesítmény sorsközösségét. (Fotó: Tódor Norbert)

Részletek
Juhász József pártfogolta a wojtylásokat

Juhász József pártfogolta a wojtylásokat

2022. szeptember 27. 13:24 | Adományok

Juhász József személye korántsem hangzik ismeretlenül a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak körében. A korábban tanügyi referensként tevékenykedő nemes lelkű felajánló most pénzügyi tanácsadóként mutatkozott be a népkonyha szegényei előtt, sikeres vállalkozóként képviselve az üzleti világ jótékonyságban élenjáró hányadát. Juhász József – embertársaihoz hasonlóan számos problémával küzd – ám mégis rendre észreveszi az élet apró örömeit. Ennek jegyében támogatta a Wojtyla Ház keddi ebédosztását, melynek eredményeképpen mintegy százhúsz kecskeméti rászoruló fogyasztott rakott burgonyát, kenyérrel, süteménnyel, valamint – Jónás Piroska, a Wojtyla Ház hűséges önkéntese felajánlásával – szőlővel. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Rántott sertésszelet és sült csirkecomb a Hírös Grilltől – szeptemberben is

Rántott sertésszelet és sült csirkecomb a Hírös Grilltől – szeptemberben is

2022. szeptember 26. 17:46 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője és párja Zsákai Viktor, a vendéglátóhely tulajdonosa jó ideje havi rendszerességgel ajánl fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűségük mit sem változott a hosszú évek során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hétfő délben úgyszintén nagymennyiségű rántott sertésszeletet és sült csirkecombot küldtek széchenyivárosi vendéglőjükből a népkonyha elesettjeinek, összesen 120 adagot. A köretet ugyancsak bőven mérték, így végképp nem maradt éhen senki a szociális intézmény környékén. Az első osztályú menüt hagyományosan uborka, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Finom ebéd az ABB Kft. munkatársainak felajánlásával

Finom ebéd az ABB Kft. munkatársainak felajánlásával

2022. szeptember 24. 19:42 | Adományok

Az installációs készülékek gyártásával foglalkozó kadafalvi cég munkatársai Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese révén figyeltek fel az Egressy utcai népkonyha szegényeire; százhúsz nélkülöző, testi-lelki kínoktól gyötört gondozottjára. Megismerve a belvárosi szociális-kulturális intézmény missziói tevékenységét, az ABB Kft. több dolgozója elhatározta, segítő jobbot nyújtanak az elesett embereknek. Mindennek talaján szombaton százhúsz adag sertéspörköltet, tészta köretet, savanyú uborkát, valamint egy-egy Sió alma üdítőt, továbbá Sport szeletet osztott ki Tamás János gyárigazgató, Bálint József termelési igazgató, Décsi Bea kommunikációs specialista, továbbá Szekeres Mónika és Tóth Vivien a karitatív létesítmény ebédlőjében. Az előkészítő munkálatok és az alapanyagbeszerzés Bodnár Vivien, Kovács Áron, Termő Dávid, Décsi Bea, Szabó János, Fodor Csaba és Bálóné Ferenczi Éva érdeme. A vasárnapi hidegcsomagok a kecskeméti Piarista Rendház szerzetesei jóvoltából jutottak el az ínségesekhez. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Az örmény nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

Az örmény nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

2022. szeptember 23. 12:25 | Adományok

A kecskeméti illetőségű Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzat, nevezetesen Juhász Anett elnök, Mihály Csilla elnökhelyettes és Vincze Norbert Gábor tag nevében és támogatásával szolgáltak fel egy-egy tányér melegételt a népkonyha munkatársai péntek délben a szociális intézmény gondozottjai számára. Mégpedig összesen százhúsz adag gulyáslevest és túrós tésztát. A remek menüt kenyér, valamint sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tej a Vacsi Hústól

Tej a Vacsi Hústól

2022. szeptember 23. 12:07 | Adományok

Jótékonyság dolgában számtalanszor állt már a Wojtyla Barátság Központ mellé Németh Csaba, Szász Donát Szilárd és Zahorecz Jánosné – a Vacsi Kft. ügyvezetői. Alig egy hónap telt el azóta, hogy utoljára 10 kilogramm szárazkolbásszal lepték meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Nem kellett külön kérvényt benyújtani nekik, maguktól is jelentkeztek újabb adományukkal Farkas P. József alapító-igazgatónál a vállalkozás nemes lelkű tulajdonosai. Ezúttal nagymennyiségű tejet nyújtottak át a cég vezetői Mátyus Istvánnak, a szociális intézmény önkéntesének. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízletes ebéd a Népfőiskola Alapítvány támogatásával

Ízletes ebéd a Népfőiskola Alapítvány támogatásával

2022. szeptember 22. 13:51 | Adományok

A Lakitelek Alapítványt és Népfőiskolát Lezsák Sándor és felesége alapította, tervezte és álmodta meg a kilencvenes évek elején. Levelek ezreivel mozgósították a Nyugat- Európában és a tengerentúlon élő magyarokat, hazai és helyi támogatókat szerveztek, és több nagyszabású vállalkozást indítottak útjára. A világ minden részéről érkező adományok segítségével azóta is folyamatosan épül a Lakiteleki Népfőiskola. A mára komplexummá fejlődött, 26 hektár területen fekvő épületegyüttes hazai és nemzetközi vonzerejét növeli, hogy az igényes szellemi vendéglátás mellett a fenntartók a szabadidő kulturált és egészséges eltöltésére is ügyelnek. Kitűnő szálláshely, konyha, teniszpálya, uszoda, edzőterem, szabadtéri sakk és sok más egyéb szolgáltatás közül válogathatnak az ide érkezők. A Lakiteleki Népfőiskolát a Népfőiskola Alapítvány – mint jogi személy – üzemelteti, tartja fenn, melynek elnöke Lezsák Sándor országgyűlési képviselő, a Parlament alelnöke és kuratóriumi tagjai amellett, hogy buzgón törekednek a Népfőiskola célkitűzéseinek megvalósítása érdekében, jótékonysági akciókban is előszeretettel kiveszik részüket. Ezek sorába tartozik a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének elkötelezett támogatása, melynek eredményeképpen csütörtök délben százhúsz adag lecsós sertésszeletet, mellé rizs köretet, kenyeret és süteményt osztottak ki a népkonyha szegények iránt elkötelezett munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Héjja János minden hónapban segít

Héjja János minden hónapban segít

2022. szeptember 21. 13:07 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét – rövidesen nyolc – vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – százhúsz adag krumplifőzeléket és sertéspörköltet – maga osztotta ki a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kovács Zsolt ételadománya a Wojtyla népkonyhán

Kovács Zsolt ételadománya a Wojtyla népkonyhán

2022. szeptember 20. 13:18 | Adományok

A kecskeméti Aranyhomok Gyorsétterem és Kávézó tulajdonosa évek óta segíti a Wojtyla Barátság Központ szociális étkeztetési programját. Tisztában van a wojtylások között széles körben elterjedt nézettel, miszerint a babgulyás igencsak finom, laktató étel. Kovács Zsolt - ő támogatta ma a népkonyhát - egy egész bográcsnyi babgulyást főzetett étterme konyháján, mellyel pontban fél 12-kor lépték át a Wojtyla Ház ajtajának küszöbét. Nagy keletje volt Kovács Zsolt ebédjének. Máskor is ilyet kérünk, ha lehet – jelezték a gondozottak elégedettségüket Farkas Pálnak, a népkonyha főszervezőjének, aki rögvest továbbította is az üzenetet. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Endrődiék szeretetebédje

Endrődiék szeretetebédje

2022. szeptember 19. 13:41 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ elesettjeinek hétfői betevőjét az építőanyag-nagykereskedelemben piacvezető pozíciót betöltő Akker-Plus Kft. vezető tisztségviselői biztosították, név szerint: Endrődi Ferenc Pál és Turú Gábor Mihály ügyvezetők. A rendkívül gazdag ízvilággal jellemezhető, kiválóan fűszerezett húsos tészta az Ízfaktor Kft. szakácsainak érdeme. A ragyogó menüt Roszik Tamás sárgadinnyéje és a harkakötönyi Nagy család őszibarack adománya tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A harkakötönyi Nagy család őszibarack adománya

A harkakötönyi Nagy család őszibarack adománya

2022. szeptember 19. 13:05 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ aranykezű ezermester önkéntese nemrégiben ismét kopogtatott a népkonyha ajtaján, újabb értékes ajándékot hozva a szociális intézmény rászorulóinak. Ezúttal tíz láda őszibarackot rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű gyümölcs a harkakötönyi Nagy család adománya, melyet következő ebédosztások alkalmával használnak fel a gondozottak étkeztetésére. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Finom falatok Valaszkay János támogatásával

Finom falatok Valaszkay János támogatásával

2022. szeptember 17. 13:09 | Adományok

Valaszkay János, a zöldség-gyümölcs nagykereskedelemmel foglalkozó, kecskeméti illetőségű I & V Kft. ügyvezető-tulajdonosa az elmúlt évek során számtalan alkalommal ajándékozta meg friss zöldséggel-gyümölccsel a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. És teszi ezt mindmáig. Sőt, mi több. Szociális érzékenységébe, önzetlen szeretetébe még egy-egy, százhúsz rászorulónak szánt ebédadomány is belefér. Akárcsak szombaton, amikor gombapörkölttel és tészta körettel kedveskedett a Wojtyla Ház szegényeinek a nagylelkű zöldséges. A kiváló menüt a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin főzte készre a szociális intézmény udvari bográcsában. Az első osztályú menüt sárgadinnye egészítette ki – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából. A vasárnapi hidegcsomagok Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója „fürdős barátainak” köszönhetően jutottak el Kecskemét elesettjeihez. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Chu Pang Hoang úr ismét segített

Chu Pang Hoang úr ismét segített

2022. szeptember 16. 12:33 | Adományok

Chu Pang Hoang úr, a Hansa-Kontakt Kft. tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központ tizenhét évvel ezelőtti megnyitása óta folyamatosan figyelemmel kíséri a közismert – és szerénytelenség nélkül állíthatjuk – Kecskemét-szerte széles körben kedvelt népkonyha, egyben kulturális intézmény alapítóinak, munkatársainak, önkénteseinek Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – tanításain, égi patrónusán nyugvó missziói tevékenységét. Nagymennyiségű tartós élelmiszer adományaival gyakorta nyújt segítő jobbot a népkonyha gondozottjainak, legfőképpen hideg teleken, karácsony tájékán. Mindemellett ebédosztásokkal járul hozzá a Wojtyla-sorsközösség létfenntartásához. Akárcsak szeptember 16-án, pénteken, amikor neki köszönhetően százhúsz adag gulyáslevest, kenyeret és süteményt, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnyét szolgáltak fel a karitatív létesítmény munkatársai, önkéntesei. Mindemellett Bodacz Sándor szőlője és Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatójának szilvája is a szegények böjtös asztalára került. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Őszibarack és szilva a Bács-Zöldérttől

Őszibarack és szilva a Bács-Zöldérttől

2022. szeptember 16. 12:21 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal három láda őszibarackot és további két láda szilvát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű mézédes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gulyás János szeretetebédje

Gulyás János szeretetebédje

2022. szeptember 15. 13:32 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója hosszú esztendők óta hétről hétre kopogtat a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újabb és újabb értékes ajándékokat – zöldséget, gyümölcsöt – hozva a népkonyha rászorulóinak. A termények hagyományosan ételosztáskor jutnak el a szociális létesítmény gondozottjaihoz. Emellett a cégvezető időről időre ebédfelajánlással is szolgál a Wojtyla Ház szegényei számára. Ennek megfelelően ma paradicsomos káposztát, sült sertés szeletet, valamint kenyeret, süteményt, továbbá – Bodacz Sándor jóvoltából – szőlőt és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – sárgadinnyét tálaltak fel a szociális intézmény lelkes munkatársai, önkéntesek bevonásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Üdítőital-adomány a nyárlőrinci MASPEX-től

Üdítőital-adomány a nyárlőrinci MASPEX-től

2022. szeptember 15. 13:04 | Adományok

Purmann Zsolt, a lengyel érdekeltségű nyárlőrinci MASPEX Kft. ügyvezető igazgatója öt karton, mintegy százhúsz darab, különféle ízű üdítőitallal lepte meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Az ajándékozás apropója az volt, hogy szeptember 16-án, pénteken 11 órai kezdettel Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa megnyitja Balanyi Károly Ferenczy-díjas képzőművész tűzzománc kiállítását a szociális-közművelődési intézmény Pintér József-termében. Az üdítőitalokat a rendezvény végén fogyaszthatják el a tárlat látogatói. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató osztott ebédet a Wojtyla Házban

Dr. Horváth Zsolt orvosigazgató osztott ebédet a Wojtyla Házban

2022. szeptember 14. 13:35 | Adományok

Kinek „rendetlenkedik” a vérnyomása? Magas a vércukra, vérzsírszintje? Ki hogyan viszonyul az egészséges étkezéshez? Ezekre a kérdésekre próbáltak választ találni a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány munkatársai a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak körében ma délelőtt. Dr. Fáy Tamásné, az alapítvány kuratóriumi tagja, az Ölelő Kéz Alapítvány elnöke nagy lelkesedéssel fogadta a betérő gondozottakat. Gyors egészségügyi vizsgálat – vérnyomás-, vércukor-, vérzsír- és koleszterinmérés – után bíztatta őket, rendszeresen járjanak ellenőrzésre, hogy még nagyon sokáig éljenek szeretetben, jóságban. Sajnos számtalan esetben komolyak a problémák, ám megnyugtató, hogy van segítség. A rászorultak megkapták a szükséges útmutatásokat. Kiderült, néhánynak közülük szakorvosi beavatkozásra is szüksége lesz a későbbiekben. Az egészségügyi felmérést követően ebédadománnyal szolgáltak a Bács-Kiskun Megyei Kórházért Alapítvány munkatársai. Ennek folyományaként százhúsz adag sárgaborsó-főzeléket, sült kolbászt, kenyeret, süteményt és – Bodacz Sándor felajánlásával – szőlőt „kézbesített” az étkezdében dr. Horváth Zsolt, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház orvosigazgatója, az alapítvány elnöke. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre étkeztette az elesetteket

Bimbó Imre étkeztette az elesetteket

2022. szeptember 13. 13:29 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Kedden – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális létesítmény gondozottjait. A menüt igazán nem érhette kifogás: Marco Polo-szeletet, kenyeret, süteményt, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnyét, továbbá – Bodacz Sándor kecskeméti lakosnak köszönhetően – szőlőt szolgáltak fel a Wojtyla Ház buzgó munkatársai, magyar és amerikai önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gáspár Attila ebédadománya a szegények böjtös asztalán

Gáspár Attila ebédadománya a szegények böjtös asztalán

2022. szeptember 12. 13:36 | Adományok

A Cold Clean Hungary Kft. 2011-ben kezdte meg működését. Környezetkímélő tisztítási technológiák terjesztésével foglalkoznak; elsősorban ipari kármentesítés, homokszórás és felületkezelés, üveggyöngyszórás, szárazjeges-, szárazgőz- és manuális tisztítás, ereszcsatornák, üvegfelületek és homlokzatok vegyszermentes karbantartása, légtechnikai és elszívó berendezések, gyártóeszközök, napelemes rendszerek, szobrok, síremlékek, műtárgyak tisztítása, graffitik eltávolítása vonatkozásában. A vállalkozást Gáspár Attila vezeti, aki szerteágazó elfoglaltságai mellett még arra is gondot fordít, hogy a Wojtyla Barátság Központ nehézsorsú ellátottjain segítsen. Hétfőn százhúsz adag rakott kelkáposztával, valamint kenyérrel, süteménnyel és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnyével lepte meg a sorsközösséget. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bodacz Sándor szőlő adománya

Bodacz Sándor szőlő adománya

2022. szeptember 12. 13:07 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ aranykezű ezermester önkéntese nemrégiben ismét kopogtatott a népkonyha ajtaján, újabb értékes ajándékot hozva a szociális intézmény rászorulóinak. Ezúttal három láda szőlőt rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű gyümölcs Bodacz Sándor kecskeméti őstermelő adománya, melyet következő ebédosztások alkalmával használnak fel a gondozottak étkeztetésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fejes Diána osztott ebédet a Wojtyla Házban

Fejes Diána osztott ebédet a Wojtyla Házban

2022. szeptember 10. 12:49 | Adományok

Családtagjai, jelenlévő segítőtársa, barátnője Edit és jómaga nevében Fejes Ferencné Diána köszöntötte fél 12-kor a népkonyha étkezdéjében megjelent gondozottakat – szám szerint több tucatnyian várakoztak a helyiségben. A hölgy kedves, biztató szavai nem maradtak viszonzatlanul az ellátottak körében: sűrű taps közepette mondták a szegények, hogy „Köszönjük szépen az ebédet!”. Fejesék jóvoltából a nehézsorsú emberek ízletes ragulevest fogyaszthattak, melyet – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye egészített ki. A vasárnapi hidegcsomagok Balassa Sándor támogatásával juthattak el a rászorulókhoz. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is segített

Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is segített

2022. szeptember 9. 13:51 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb augusztusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, ám ezúttal Facol Lajos egyedül köszöntötte a gondozottakat, aki százhúsz adag tyúkpörköltet és tésztát szolgált fel a szegényeknek, kenyér és sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Laskagomba a Pilze-Nagy Kft-től

Laskagomba a Pilze-Nagy Kft-től

2022. szeptember 9. 13:31 | Adományok

Somosné dr. Nagy Adrienn, a laskagomba-termesztéssel és kereskedelemmel foglalkozó kecskeméti Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője ismét igazi meglepetéssel szolgált a Wojtyla népkonyha gondozottjai számára. Adrienn asszony ugyanis nem kevesebb, mint kilenc láda laskagombát adományozott pénteken a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek ellátására. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Paradicsompüré Avramucz Attilától

Paradicsompüré Avramucz Attilától

2022. szeptember 9. 13:22 | Adományok

Három doboz, összesen 15 kilogramm tömegű paradicsompürét rejtett Avramucz Attila, az Univer Product Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatójának gépkocsija, amikor a jeles élelmiszeripari szakember péntek reggel megállt autójával a Wojtyla Barátság Központ előtt. A nagymennyiségű adomány a népkonyha szegényeinek napi ellátását szolgálja. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fagyasztott pékáru a P&P-től

Fagyasztott pékáru a P&P-től

2022. szeptember 9. 13:11 | Adományok

Hatvani László, a P&P Pékáru Kft. ügyvezető igazgatója, a Wojtyla Barátság Központ „ősidőktől fogva” elkötelezett támogatója pénteken újból nagymennyiségű fagyasztott pékárut ajánlott fel a népkonyha számára. Az értékes adományt a következő napokban ebédosztáskor kapják meg a rászorultak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rehák Róbert segítette a szegényeket

Rehák Róbert segítette a szegényeket

2022. szeptember 8. 15:04 | Adományok

Rehák Róbert kecskeméti származású fővárosi vállalkozó, a Wojtyla Barátság Központ karácsonyi főtéri ebédosztásainak állandó felajánlója, a sorsközösség régi időktől fogva hűséges patrónusa, nagylelkű havi támogatója csütörtökön is finom ebéddel szolgált a szociális intézmény étkezdéjében. A rászorultak egészségére figyelemmel ezúttal 120 adag zöldséges tésztával kedveskedett a nélkülözőknek. Az ételt hagyományosan Molnár Zoltán önkéntes szakács készítette el, sőt még a hozzávalókat is ő hozta. Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója mutatta be a népkonyha mai ebédadományozóját, akit méltán övez őszinte tisztelet, szeretet, megbecsülés szerte a városban. A kiváló menüt hagyományosan kenyér és sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ebédadomány a KIK-FOR támogatásával

Ebédadomány a KIK-FOR támogatásával

2022. szeptember 7. 13:34 | Adományok

Nagy Gábor Tibor 2021. január 1. óta látja el a kecskeméti KIK-FOR Ingatlankezelő és Forgalmazó Kft. ügyvezető igazgatói feladatait. Okleveles építészként végzett, majd megszerezte a városépítési-városgazdasági szakmérnöki és az okleveles ingatlanszakértői végzettséget is a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen. Szakmai tapasztalatot is szerzett ingatlanfejlesztési területen, a Városfejlesztő Kft. előtt ugyanis olyan gazdasági társaságnál dolgozott, ahol külföldi gyakorlatra is szert tehetett. 2009-ben került a városfejlesztéshez, amely akkor még a KIK-FOR Kft. divíziójaként működött, majd 2010-ben alakult korlátolt felelősségű társasággá. A cégnek, amely egyébként a KIK-FOR irodaházban székel, előbb műszaki igazgatója, majd ügyvezetője lett. Nagy Gábor Tibor öt évre kapott megbízást a KIK-FOR Kft-nél, és ő maradt a Kecskeméti Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is. A KIK-FOR Kft. és a Wojtyla Barátság Központ között fennálló hagyományosan szívélyes kapcsolatok arra ösztönözték személyét, hogy a cég korábbi vezetőjéhez hasonlóan évente egy-egy alkalommal ő is ebédlőasztalhoz invitálja Kecskemét szegényeit. Erre legutóbb szeptember 7-én került sor, amikor Nagy Gábor Tibornak köszönhetően százhúsz adag burgonyafőzeléket és sertéspörköltet, továbbá kenyeret, süteményt és szőlőt osztottak ki a Wojtyla Ház konyhai dolgozói, valamint magyar és amerikai önkéntesei a karitatív létesítmény Egressy utca 5/b. szám alatti étkezdéjében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dunántúli erdész szeretetebédje

Dunántúli erdész szeretetebédje

2022. szeptember 6. 13:35 | Adományok

Kutas Lajos, a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság első embere és Rommer József nyugalmazott erdész volt Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója vendége tavaly nyáron, egészen pontosan 2021. július 16. napján. Az akkori kötetlen hangulatú délutáni eszmecserén a dunántúliak megismerkedtek a kecskeméti népkonyha és kulturális intézmény mindennapjaival. Farkas P. József egyúttal a jótékonysági szervezet elmúlt, immáron több mint másfél évtizedes történetébe is beavatta a két messziről jött „vándort”. A tavalyi lelki élményeken felbuzdulva Kutas Lajos erdészeti igazgató úgy határozott, ételadománnyal támogatja a Wojtyla Ház sorsközösségét. Ennek megfelelően ma százhúsz adag milánói spagettit szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesek hathatós közreműködésével. Kedd lévén a konyhai munkában az Utolsó Napi Szentek Jézus Krisztus Egyházának két ifjú amerikai misszionáriusa is részt vett, akik üzenték: holnap a lányok jönnek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

2022. szeptember 5. 13:54 | Adományok

A Láng Kereskedelmi Kft. kecskeméti csapata 2016 januárjában csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak sorába. Ma pedig újabb ebédmeghívással járt a népkonyha sorsközösségének kedvében Varga Viktor telephelyvezető, ugyanis munkatársi közösségük ismét „összedobott” egy ebédre valót a szociális intézmény százhúsz gondozottja számára. Szokás szerint fél 12-kor kezdetét vette az ebédosztás – kivételesen Varga Viktor távollétében. Ezúttal rakott burgonyát szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyérrel, süteménnyel, valamint – Molnár Ildikó kecskeméti őstermelő jóvoltából - szőlővel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Márvány emlékmű Fazekas tanár úr emlékére

Márvány emlékmű Fazekas tanár úr emlékére

2022. szeptember 5. 13:11 | Adományok

Hétfőtől új emléktábla hirdeti Fazekas József (1911-2001) kecskeméti piarista tanár, kollégiumi igazgató, lelkipásztor, botanikus, kertépítő példaértékű munkásságát a Wojtyla Barátság Központ előkertjében. A korábbi faoszlop helyére került márvány emlékművet – mely Borsos István izsáki kőfaragó mester keze munkáját dicséri – a népkonyha sorsközössége állíttatta a kecskeméti piaristák testvérisége jegyében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Molnár Ildikó szőlő adománya

Molnár Ildikó szőlő adománya

2022. szeptember 5. 12:24 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ aranykezű ezermester önkéntese nemrégiben ismét kopogtatott a népkonyha ajtaján, újabb értékes ajándékot hozva a szociális intézmény rászorulóinak. Ezúttal két láda szőlőt rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű gyümölcs Molnár Ildikó kecskeméti őstermelő adománya, melyet következő ebédosztások alkalmával használnak fel a gondozottak étkeztetésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Őszibarack és szilva a Bács-Zöldérttől

Őszibarack és szilva a Bács-Zöldérttől

2022. szeptember 5. 12:11 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal két láda őszibarackot és további két láda szilvát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű mézédes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
HaL pártfogolta a szegényeket

HaL pártfogolta a szegényeket

2022. szeptember 3. 13:29 | Adományok

A Hajdú László – HaL – szenior úszó – nem mellesleg számtalan bajnoki cím birtokosa – vezette, Spreading Formation nevű könnyűzenei együttes nemrégiben egy-egy dallamcsokrot nyújtott át a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Az elgondolkodtató, mély filozófiai tartalmat hordozó dalok valósággal rabul ejtették a népkonyha sorsközösségét, melynek tagjai közül számosan helyet foglaltak a karitatív létesítmény kertjében felállított alkalmi színpad körül. Az együttes teljesítményét vastapssal és széles mosollyal jutalmazta a nagyérdemű közönség, melynek soraiban gyakorta fel-felhangzott: vissza-vissza-visszavárunk benneteket! Az elmúlt évek során Hajdú László és zenekara több alkalommal adott koncertet a Wojtyla Ház „pódiumán” – átütő sikerrel. Ilyképpen jellemezhető a szombati ebédosztás is, mely szintén HaL jóvoltából valósult meg a szociális-közművelődési intézmény étkezdéjében. A karitatív létesítmény munkatársai önkéntesek – nevezetesen Kövecses Zsuzsanna szakácsnő és Tóthné Rontó Gyöngyvér – közreműködésével százhúsz adag hurkát-kolbászt és hagymás krumpli köretet, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – sárgadinnyét osztottak szét a rászorultak között. A vasárnapi hidegcsomag dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek támogatásával jutottak el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ágó legfrissebb jótékonysági akciója

Ágó legfrissebb jótékonysági akciója

2022. szeptember 2. 13:28 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt szeptember 2-án, pénteken is, amikor ismét Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes borsófőzeléket és sertéspörköltet tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, kenyér és sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

A műkerti sportegyesület látta vendégül a wojtylásokat

2022. szeptember 1. 13:42 | Adományok

Az SC Hírös-Ép Egyesület szeretetebédjét ízlelhették csütörtökön a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, Kertész Zoltán elnök támogatásával. Három fiatal edző sporttársa jött el a szociális intézménybe, ahol együtt köszöntötték a rászorultakat, végül az ebédosztásban is segédkeztek. A jótékonysági akció keretében paprikáskrumplit fogyasztott a karitatív létesítmény 120 elesettje, kenyér, sütemény és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye kíséretében. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Mennyei ízek a Katus családtól

Mennyei ízek a Katus családtól

2022. augusztus 31. 13:42 | Adományok

Dr. Katus Zoltán és kedves felesége, Dr. Katusné Czirkó Klára két thai masszásszalont működtet Kecskeméten, a Profitholding Kft. üzemeltetésében. A Ban Sabai a Jókai utcán tizennégy éve, a Thai Masszás Centrum a Vörösmarty utcában immáron három éve várja vendégeit. Mindkét szolgáltatóegységben thaiföldi származású masszőrök, valamint egy-egy recepciós dolgozik. Az elmúlt évek során számtalan kecskeméti, illetve vidéki, sőt külföldi vendégeket is fogadtak, akik mindannyian megtapasztalhatták a thai masszázs testre és lélekre gyakorolt jótékony hatását. A Profitholding Kft. emellett pénzügyi-gazdasági tanácsadással, ingatlanhasznosítással és projektmenedzsmenttel is foglalkozik. Cégük folyamatosan jelen van a város életében. Masszázs felajánlásával gyakran támogatnak egyebek között iskolai- és sportrendezvényeket, csoportos véradást, továbbá egészségügyi dolgozókat. Mindemellett Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója kérésének eleget téve szerdán mintegy százhúsz adag gombás sertésraguval nyújtottak támaszt nehézsorsú embertársaiknak. A kiváló menüt tészta köret, kenyér, sütemény, rétes és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye tette igazán teljessé. A családból Dr. Katusné Czirkó Klára, továbbá a házaspár leánya, Katus Kinga személyesen is tiszteletét tette a Wojtyla Ház étkezdéjében, ahol meleg szavakkal köszöntötték a népkonyha gondozottjait, majd saját kezűleg „kézbesítették” ételadományukat a rászorultaknak. Előzetesen Kinga, aki hosszú ideig humanitárius szakemberként tevékenykedett Bangladesben, Farkas P. József kérdéseire válaszolva beszámolt a dél-ázsiai országban szerzett tapasztalatairól. Egyebek mellett elmondta, akár százezer ember is tartózkodhat egy-egy menekülttáborban, ahonnan aligha van reális esély visszatérni a normális életbe, hiszen a helyi körülmények ezt nem teszik lehetővé. A menekültek azonban mégis folyton reménykednek, miközben odabent mindenki elfoglalja magát valamilyen hasznos tevékenységgel. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Roszik Tamás ismét dinnyét juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás ismét dinnyét juttatott a szegényeknek

2022. augusztus 30. 15:28 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó kedden újból jelentős mennyiségű sárgadinnye szállítmánnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos édes gyümölcs elfogyasztásához. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szeretetebéd a kecskeméti kékkeresztesektől

Szeretetebéd a kecskeméti kékkeresztesektől

2022. augusztus 30. 13:29 | Adományok

A Magyar Kékkereszt Egyesület református egyházi kötődésű, országos kiterjedésű iszákosmentő misszió kecskeméti utógondozó közössége amellett, hogy gyógyulásuk útján segíti a szenvedélybetegséggel küzdőket, jelentős hangsúlyt helyez az alkoholizmus okozta nyomorúságban élők lelki gondozására. Mindemellett tagjaik, önkéntes segítőik lehetőség szerint támogatják a hátrányos helyzetűeket. Ekként tettek kedd délben is. A csoportot támogató Kecskeméti Kékkereszt Alapítvány felajánlásával ezúttal lecsós sertésszeletet és rizibizit, valamint friss kenyeret, süteményt fogyaszthatott a mára igencsak szélesre duzzadt Wojtyla család. A menüt Berényi Tibor katonatelepi őstermelő szőlőadománya tette teljessé. Az édes gyümölcsöt Facol Lajos, a népkonyha aranykezű ezermestere szállította a helyszínre.

Részletek
Rántott sertésszelet és sült csirkecomb a Hírös Grilltől

Rántott sertésszelet és sült csirkecomb a Hírös Grilltől

2022. augusztus 29. 13:07 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője és párja Zsákai Viktor, a vendéglátóhely tulajdonosa jó ideje havi rendszerességgel ajánl fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűségük mit sem változott a hosszú évek során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hétfő délben úgyszintén nagymennyiségű rántott sertésszeletet és sült csirkecombot küldtek széchenyivárosi vendéglőjükből a népkonyha elesettjeinek, összesen 120 adagot. A rizibizi köretet ugyancsak bőven mérték, így végképp nem maradt éhen senki a szociális intézmény környékén. Az első osztályú menüt hagyományosan kenyér és sütemény, valamint – Facol Lajos, a Wojtyla Ház aranykezű ezermestere jóvoltából – szőlő egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Gulyás Miklós ma is segített a nélkülözőkön

Gulyás Miklós ma is segített a nélkülözőkön

2022. augusztus 27. 13:29 | Adományok

A lajosmizsei Magyarvíz Kft. legismertebb termékeit, a Primavera, Mizse és Zafír ásványvizeket igazán szívesen fogyasztják a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Nem is csoda, mert a palackozó tulajdonosa, Gulyás Miklós rendszeresen juttat belőlük ingyenesen a szociális intézmény konyhájára - nyári forróságban, fagyos télen, amikor csak kérik. Az ügyvezető mindazonáltal nem csak saját termékeit kínálja jótékonysági célzattal, hanem lehetőségeihez mérten az ebédosztás anyagi terheit is felvállalja a Wojtyla népkonyha vonatkozásában – immáron sokadszor a szociális intézmény fennállása óta. A nagylelkű vállalkozó támogatása jóvoltából kolbászos paprikáskrumplit, továbbá kenyeret és süteményt szolgáltak fel a létesítmény dolgozói, önkéntesei. A remek menü Domján Balázs és Nagy Ervin, a legendás főzőpáros munkáját dicsérte. Az étel mellé – Facol Lajosnak, a Wojtyla Ház aranykezű ezermesterének köszönhetően – szőlő is dukált a szegényeknek. A vasárnapi hidegcsomagok Konfár Zoltán felajánlásával jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Tóthné Rontó Gyöngyvér – archív, Facol Lajos)

Részletek
Szabó Antal augusztusban is támogatta a szegényeket

Szabó Antal augusztusban is támogatta a szegényeket

2022. augusztus 26. 13:42 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyú uborka, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Túri István gondoskodott az elesettekről

Túri István gondoskodott az elesettekről

2022. augusztus 25. 12:03 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét három évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként csütörtökön – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag rántotthúst, burgonyapürét, kenyeret és süteményt, valamint Facol Lajos, a Wojtyla Ház aranykezű ezermestere jóvoltából szőlőt osztottak szét a rászorultak között.

Részletek
Héjja János augusztusban is pártfogolta a nehézsorsúakat

Héjja János augusztusban is pártfogolta a nehézsorsúakat

2022. augusztus 24. 12:29 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán kígyózó több száz méteres sorban ott állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – százhúsz adag milánói spagettit – maga osztotta ki a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény is dukált.

Részletek
Gulyás Miklós segített a nélkülözőkön

Gulyás Miklós segített a nélkülözőkön

2022. augusztus 23. 12:25 | Adományok

A lajosmizsei Magyarvíz Kft. legismertebb termékeit, a Primavera, Mizse és Zafír ásványvizeket igazán szívesen fogyasztják a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Nem is csoda, mert a palackozó tulajdonosa, Gulyás Miklós rendszeresen juttat belőlük ingyenesen a szociális intézmény konyhájára - nyári forróságban, fagyos télen, amikor csak kérik. Az ügyvezető mindazonáltal nem csak saját termékeit kínálja jótékonysági célzattal, hanem lehetőségeihez mérten az ebédosztás anyagi terheit is felvállalja a Wojtyla népkonyha vonatkozásában – immáron sokadszor a szociális intézmény fennállása óta. A nagylelkű vállalkozó támogatása jóvoltából paradicsomos káposztát és sült sertéshús szeletet, továbbá kenyeret és süteményt szolgáltak fel a létesítmény dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Gáspár Márton – archív)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal augusztusban is kényeztette az elesetteket

Cornelia és a Vidám Törzsasztal augusztusban is kényeztette az elesetteket

2022. augusztus 22. 13:34 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb július elején vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag rakott burgonyát szolgáltak fel az elesetteknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér, valamint sütemény és szilva kíséretében.

Részletek
Apostagi vendégszeretet

Apostagi vendégszeretet

2022. augusztus 20. 13:31 | Adományok

A több mint ezeréves múltra visszatekintő Apostag hűen őrzi kulturális örökségét reprezentáló épületeit. A Rotundát, a Zsinagógát, valamint a három történelmi egyház templomát. A 31 négyzetkilométeren elterülő Apostagon csendes környezetben lehetőség nyílik a település természeti értékeinek átélésére. Egyik oldalról a Duna-part, a másikról a „vadregényes” nagykúti tanyavilág adhat alkalmat túrázásra, hétvégi rekreációra, a szabadidő kellemes eltöltésére. Az egyik legismertebb rendezvényük a közel két évtizedes múltra visszatekintő Ladik Fesztivál, mely által településüket szélesebb körben is megismerték. Minden év februárjában, a farsangi időszakban kerül megrendezésre az apostagi Hurkaparádé, mely a környék egyik meghatározó gasztronómiai eseménye. Apostag része a Magyar Zarándokútnak, valamint az Euro Velo 6 nemzetközi kerékpárútnak. Tavasztól őszig több tucat zarándok és sok-sok kerékpáros száll itt meg, vagy halad át a dél-alföldi községen. Zakar Zoltán, a falu polgármestere több alkalommal járt már a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban, kifejezve szolidaritását a hírös város szegényei iránt. Apostag első embere szombaton is készséggel állt a nélkülözők rendelkezésére. Neki köszönhetően ma is százhúsz adag melegétel került a szegények böjtös asztalára. A vasárnapi hidegcsomagok Göbölyös Károly helvéciai burgonyatermelő és családja jóvoltából jutott el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Érseki ebéd a Wojtyla Házban

Érseki ebéd a Wojtyla Házban

2022. augusztus 19. 16:41 | Adományok

Dr. Bábel Balázs érsek, metropolita jelmondata: PRO REGNO DEI – Az Isten Országáért. A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye feje a Wojtyla Barátság Központ tizehét évvel ezelőtti megnyitása óta számtalan alkalommal tette tiszteletét a szociális intézmény falai között. Felújítását követően ő szentelte fel az intézményt, kezdettől fogva részt vesz a helyileg szervezett egyházi vonatkozású ünnepségeken, bőkezű adományaival hathatósan támogatja a sorsközösség mindennapi életét. Nyugodtan kijelenthetjük tehát: hazajár a Wojtyla Házba, már-már otthona a szegényeket gyámolító létesítmény. Krisztus egyik evilági követeként pénteken újból bizonyságot tett nagylelkűségéről, „Hiszen ismeritek Urunk, Jézus Krisztus jótékonyságát. Noha gazdag volt, értetek szegénnyé lett, hogy szegénysége által meggazdagodjatok.” (2Kor 8,9). A főpásztornak köszönhetően a népkonyha szorgos önkéntesei százhúsz adag csontlevest és túróstésztát tálaltak fel Félegyházi kenyérrel, süteménnyel. A szobati hidegcsomagok Zakar Zoltán Apostagi polgármester jóvoltából készülhettek el. Vasárnapra pedig „GÖMBI BURGONYA Helybe szállítva 06 30 366 5690 Helvécia” biztosította a Wojtylások élelmét. (Fotók: Mát yus István)

Részletek
A Resti Kornél örömzenélt a Wojtylában

A Resti Kornél örömzenélt a Wojtylában

2022. augusztus 19. 14:05 | Adományok

A Resti Kornél zenekar minikoncertjének csengő-bongó dallamaira jártatták lábukat és ütemre tapsoltak pénteken ebédosztás előtt a Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának gondozottjai. A megzenésített verseket különböző hangszereken kísérte a nagyszerű kecskeméti együttes. Papp Máté és társai, Lázár Miklós, Apró Anna és Szabó Bence örömmel játszottak a rászorulóknak. A műsor elején az együttes vezetője, Papp Máté dióhéjban bemutatta a zenekar tagjait. Felakasztotta a Resti Kornél tarisznyát, majd hozzáfűzte: Resti Kornél egy irodalmi időutazó, aki térben és időben egyaránt szabadon járkál. Így az elmúlt évszázadokból „kortytárs” költők verseit adták elő megzenésítve, különböző stílusban. A Resti Kornél egyre ismertebb. Nemcsak Kecskeméten, hanem a fővárosban és határainkon túl is voltak már fellépéseik. A wojtylás szereplés ötletét Máté barátnője, András Tamara adta a fiataloknak. Ő ugyanis korábban önkéntesként dolgozott a szociális intézményben.(Fotók: Mátyus István)

Részletek
Horváthné Nellike és Holló Tibor ebéd adománya

Horváthné Nellike és Holló Tibor ebéd adománya

2022. augusztus 18. 18:47 | Adományok Wojtyla Ház

Horváth Attiláné, a Városi Szociális Közalapítvány elnöke és Holló Tibor, a Holló Gasztro Kft. ügyvezető igazgatójja látta vendégül csütörtökön a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. a menüt, mely rántott csirkemell rizi-bizi körettel, savanyúsággal volt személyesen szolgálták föl a szegényeknek. Az ebéd mellé Farkas P. József a Wojtyla Ház Igazgatójának és feleségének adományaként a Hamiló cukrászat rétesei lettek felszolgálva. Fotók: (Mátyus István)

Részletek
Koszorúzási  ünnepség

Koszorúzási ünnepség

2022. augusztus 18. 18:04 | Adományok Wojtyla Ház

Megemlékezést tartottak a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a népkonyha előtti Szegények kenyere keresztnél. Farkas Pál, a Wojtyla munkatársa köszöntötte az ünneplőket, utána bibliai gondolatokat idézett a Jézus kenyérszaporítási történetéből, majd a jelenlévők megkoszorúzták a szobrot.

Részletek
Hamiló rétesek a szegények böjtös asztalán

Hamiló rétesek a szegények böjtös asztalán

2022. augusztus 18. 09:46 | Adományok

A Hamiló Cukrászat és Rétesmanufaktúra tulajdonosa, Marton Zoltán 120 darab, különböző ízesítésű rétest szállított a Wojtyla Barátság Központba. Az édes finomságokat Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója és Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója ajánlott fel a Kenyérszaporító Krisztus ünnepe alkalmából, melyeket a csütörtöki ebédosztáskor szolgálták fel a népkonyha munkatársai. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ételt adományoztak a kecskeméti görögkatolikusok

Ételt adományoztak a kecskeméti görögkatolikusok

2022. augusztus 17. 16:11 | Adományok

A Kecskeméti Görögkatolikus Parókia szeretetebédjének ízeit kóstolhatta szerdán a Wojtyla Barátság Központ százhúsz fős gondozotti családja. Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese a támogatók, Feczák László parókus lelkész és a hívek nevében kiemelte: Jézus azt tanítja, hogy ti is úgy szeressétek egymást, ahogy én szerettelek benneteket. Az embernek mindent meg kell tennie azért, hogy a szeretetet ki tudja bontakoztatni egymás felé. Az anyagiaknál pedig többet ér az összetartozás élménye. Menüként sült cirkecombot, rizi-bizit, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel a karitatív szervezet lelkes munkatársai. Az ebédet kiegésszítette Gulyás János által hozott barack és szilva adomány. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Váczi Tamás és Szabó Attila ebéd adománya

Váczi Tamás és Szabó Attila ebéd adománya

2022. augusztus 16. 20:39 | Adományok

Dr. Szabó Attila és dr. Váczi Tamás kecskeméti ügyvédek kezdetektől fogva támogatják a Karol Wojtyla Barátság Központot - sőt előbb is, amikor Farkas P. József alapító igazgató még csak dédelgette a népkonyha létrehozásának ötletét. Nyugodtan kijelenthetjük: nélkülük ma nem a lengyel származású szent pápáról elnevezett szociális intézmény működne az Egressy utca 5/b. alatti épületben. Nem meglepő tehát, ha a két ügyvéd folytonosan szívén viseli az év minden napján százhúsz rászorulót kiszolgáló létesítmény és gondozottai sorsát. Ma is, amikor ismét ebédet ajánlottak fel a nehézsorsú emberek számára, akik élete valamilyen okból mellékvágányra futott; ott vesztegelt, amíg a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei védő szárnyaik alá vették őket e helyen, amely 2006 óta egyszerre szociális intézmény, rehabilitációs központ, imaház, kiállító terem és művelődési ház egyben. A két, ezer szállal ide kötődő ügyvédnek köszönhetően ma csülökpörkölt sós burgonyával, kenyér, sütemény került a tányérokba, tálcákra. Isten gazdag áldása legyen a két jótevő életén! ( fotók: Mátyus István)

Részletek
Gönczi Imre ebédje a Wojtyla népkonyhán

Gönczi Imre ebédje a Wojtyla népkonyhán

2022. augusztus 15. 13:15 | Adományok

.Az NRG-Agent Kft. ügyvezető igazgatója még évekkel ezelőtt ígérte: negyedévenként támogatja a Karol Wojtyla Barátság Központ karitatív célú ételosztását az Egressy utcai népkonyhán. Adott szavához azóta is hűségesen ragaszkodik, ezért kerülhetett sor hétfőn százhúsz adag krumpli leves, rakott kelkáposzta valamint kenyér és Fornetti-sütemény kiosztására. A létesítmény gondozottjai ezúton üzenik: hálás szívvel köszönik Gönczi úr nagylelkűségét, gondoskodó szeretetét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Spreading Formation adott koncertet a Wojtyla Ház szegényeinek

A Spreading Formation adott koncertet a Wojtyla Ház szegényeinek

2022. augusztus 13. 13:27 | Adományok

A Hajdú László – HaL – szenior úszó – nem mellesleg számtalan bajnoki cím birtokosa – vezette zenei formáció nyújtott át egy-egy dallamcsokrot szombat délben a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. Az elgondolkodtató, mély filozófiai tartalmat hordozó dalok valósággal rabul ejtették a népkonyha sorsközösségét, melynek tagjai közül számosan helyet foglaltak a karitatív létesítmény kertjében felállított alkalmi színpad körül. Az együttes teljesítményét vastapssal és széles mosollyal jutalmazta a nagyérdemű közönség, melynek soraiban gyakorta fel-felhangzott: vissza-vissza-visszavárunk benneteket! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Névtelen” jótevő ebédeltetett

„Névtelen” jótevő ebédeltetett

2022. augusztus 13. 12:43 | Adományok

Jézus ezt mondja: „Vigyázzatok: a kegyességeteket ne az emberek előtt gyakoroljátok, hogy lássanak titeket, mert így nem kaptok jutalmat mennyei Atyátoktól. Amikor tehát adományt adsz, ne kürtöltess magad előtt, ahogyan a képmutatók teszik a zsinagógákban és az utcákon, hogy dicsérjék őket az emberek. Bizony, mondom néktek: megkapták jutalmukat. Te pedig amikor adományt adsz, ne tudja a bal kezed, mit tesz a jobb, hogy adakozásod titokban történjék; a te Atyád pedig, aki látja, ami titokban történik, megfizet neked.” Máté evangéliumának eme igeverseire alapozva fogalmazta meg adakozása mibenlétét egy önmagát megnevezni nem kívánó úr. Az anonim patrónus mindennek megfelelően szombaton burgonyafőzeléket és sült kolbászt rendelt a Wojtyla Barátság Központ által gondozott százhúsz rászorulónak. Kilétét olyannyira titokban tartotta, hogy emiatt az ebédosztáson sem óhajtott jelen lenni, csupán üzenetet hagyott a népkonyha elesettjeinek: mindenkinek kitűnő egészséget, az étel elfogyasztásához pedig nagyon jó étvágyat kívánt. A vasárnapi hidegcsomagok Pászti András önkormányzati képviselő jóvoltából jutott el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Fazekas Mihály ajánlott fel ebédet az elesetteknek

Fazekas Mihály ajánlott fel ebédet az elesetteknek

2022. augusztus 12. 12:52 | Adományok

A gyógyászati készülékek javításában élenjáró kecskeméti Medi-Print Medical Kft. ügyvezetője, Fazekas Mihály vállalt patrónusi szerepet javára a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége javára – jelentette be Farkas Pál, a népkonyha szervező munkatársa csütörtökön délben a népkonyha főbejáratánál. A rendezett sorban álló gondozottak azt is megtudhatták, hogy a vállalkozás nagylelkű tulajdonosa 2016 januárjában csatlakozott a szociális intézmény mára több százasra növekedett támogatói táborába. Felajánlásait mindig jó szívvel adja, mert lélekben átérzi a szükséget szenvedő emberek nehéz anyagi-szociális helyzetét – tolmácsolta mindenki szeretett Palija Fazekas úr üzenetét a rászorulók felé, mely ekként zárult: jó étvágyat kívánok mindenkinek. Ami pedig a napi menüt illeti, a népkonyha munkatársai százhúsz adag tyúkpörköltet és hozzá tészta köretet osztottak ki a szegényeknek. A menüt ezúttal is kenyér és sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye egészítette ki. Előzetesen Király József önkormányzati képviselő beszámolóját hallhatták a nélkülözők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebéd a KTE Kosárlabda Klub felajánlásával

Ebéd a KTE Kosárlabda Klub felajánlásával

2022. augusztus 11. 12:43 | Adományok

Sörös Jenő, a KTE Kosárlabda Klub Kft. ügyvezetője 2020. szeptember 5-én tette először tiszteletét Farkas P. Józsefnél, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójánál. Ígérte akkor, rövidesen a kecskeméti kosárlabda csapatot is magával hozza a szociális intézménybe. Sőt mi több, részéről úgyszintén elhangzott: nem üres kézzel fogják köszönteni a népkonyha gondozottjait. A koronavírus járvány miatt az újabb találkozó ugyan jóval később jött létre, viszont a vendéglátás azóta sem maradt el. 2022. augusztus 11-én, csütörtökön a sportegyesület jóvoltából százhúsz adag sertésszelet Marco Polo módra, burgonyapüré köret, valamint kenyér és sütemény, továbbá – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával – sárgadinnye került a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kolbász a Vacsi Hústól

Kolbász a Vacsi Hústól

2022. augusztus 11. 12:23 | Adományok

Jótékonyság dolgában számtalanszor állt már a Wojtyla Barátság Központ mellé Németh Csaba, Szász Donát Szilárd és Zahorecz Jánosné – a Vacsi Kft. ügyvezetői. Alig egy hónap telt el azóta, hogy utoljára 10 kilogramm szárazkolbásszal lepték meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Nem kellett külön kérvényt benyújtani nekik, maguktól is jelentkeztek újabb adományukkal Farkas P. József alapító-igazgatónál a vállalkozás nemes lelkű tulajdonosai. Mátyus Istvánnak, a szociális intézmény önkéntesének ezúttal is 10 kilogramm szárazkolbászt nyújtottak át a cég vezetői. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

2022. augusztus 10. 12:52 | Adományok

Kutas Tibor, a kecskeméti Bólyai János Gimnázium matematika-számítástechnika szakos tanára nevéhez számos újító, sikeres kezdeményezés kötődik munkahelyén és lakókörnyezetében egyaránt. Szakmai munkásságán túlmenően élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, a lakosságot érintő eseményeket. Izsáki lakos lévén évtizedes ismeretség fűzi a szintén izsáki kötődésű Farkas P. Józsefhez, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójához. E barátság hozta el őt – immáron nem első alkalommal – szerdán a Wojtylába, ahol első pillanattól kezdve otthon érezte magát, mélyen egyetértve a szociális intézmény missziói célkitűzéseivel. Kutas Tibor az étkezdében köszöntötte a mai napon reá bízatottakat, majd az ebédosztásban is készséggel vállalt közreműködést. A kiváló ízvilággal jellemezhető menüt, mely nem volt más, mint hurka-kolbász. valamint hagymás burgonya, szokás szerint kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József tett ételt az elesettek böjtös asztalára

Király József tett ételt az elesettek böjtös asztalára

2022. augusztus 9. 12:16 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója kedden déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően gyümölcsfőzelék és sült sertésszelet, valamint kenyér, sütemény kerülhetett a tányérokba. A remek menüt ezúttal is Roszik Tamás sárgadinnye-adománya egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
150 kiló Gömbi burgonya ajándékba

150 kiló Gömbi burgonya ajándékba

2022. augusztus 9. 12:08 | Adományok

Kecskemét egyik üde színfoltjává lett egy sötétkék színű ponyvás kisteherautó, rajta a sárga felirattal: „GÖMBI BURGONYA Helybe szállítva 06 30 366 5690 Helvécia”. Ki ne ismerné e pompás járgányt, mely oly gyakorta felbukkan a hírös város útjain!? A kiváló minőségű terményei révén méltán közkedvelt Göbölyös Károly mezőgazdasági őstermelő és családja nem csak állhatatos, kitartó munkálkodása okán örvend köztiszteletnek Helvécia-szerte, valamint vásárlóik, barátaik, ismerőseik körében, egyben az önzetlen szeretet, jószándék, segítőkészség iskolapéldái is. Ennek jegyében ajánlanak fel nagymennyiségben burgonyát a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ szegényeinek élelmezésére, immáron évek óta. Kedden 10 zsák – összesen 150 kilogramm krumplit – pakolt le Göbölyös Károlyné a Wojtyla Ház udvarában. Az értékes adomány főzések alkalmával jut el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kádár László adományozott ételt

Kádár László adományozott ételt

2022. augusztus 8. 13:07 | Adományok

A Kádár Környezetvédelmi Kft. 1994-ben alakult kecskeméti székhellyel. 2010 óta a családi vállalkozás fő tevékenységét a hulladékgazdálkodás teszi ki. Helvéciai telephelyükön végzik a hulladék kis- és nagykereskedelmet. Céljuk, hogy a termelés során képződött hulladékok a továbbiakban ne okozzanak környezetterhelést. Elősegítik a termékből keletkező hulladék hasznosítását – a lehető legkisebb környezeti igénybevétellel, energiatakarékos technológiákkal. A cég által begyűjtött hulladék engedéllyel rendelkező hasznosítókhoz kerül, így az újrafeldolgozás révén csökken a hulladéklerakókba kerülő szemét mennyisége. Az újrahasznosítható hulladékból másodnyersanyagok állíthatók elő, melyekből újra termékek lesznek. Így mutatta be korábban vállalkozását Kádár László, a Kádár Környezetvédelmi Kft. ügyvezető-tulajdonosa, aki hétfőn százhúsz adag rakott húsos tésztát, valamint kenyeret, süteményt ajánlott fel a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A kiváló menüt Fornetti-pogácsa és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával – sárgadinnye tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

2022. augusztus 6. 11:58 | Adományok

A szombati ebéd felajánlóit Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Barátság Központ társalapítója jelentette be a népkonyha „pódiumán”. Borbély Éva és férje, Horváth Sándor nem először támogatja a szociális létesítmény ételosztását – mondta. Házastársa, Farkas P. József, aki a népkonyha alapító-igazgatója, és jómaga Dunavecsén eltöltött éveik alatt ismerték meg „ezt a nagyon rendes, aranyos, kedves vallásos családot”. Éva hajdanán a Vikár Béla Művelődési Ház munkatársaként együtt dolgozott a Farkas testvérekkel, amikor József volt az intézmény igazgatója. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és időközben a házaspár is elköltözött Dunavecséről; Szekszárdra sodorta őket az élet szele. Gyermekeik felnőttek, mindketten a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumában dolgoznak kutató orvosként. A jelentős távolság miatt most egyikük sem tudott részt venni az ebédosztáson, bár jelezték, mindenképpen szeretnének előbb-utóbb ide látogatni. Ettől függetlenül kiváló egészséget és jó étvágyat kívántak a messzi távolból – közölte Farkasné Pásztor Jolán a rászorulóknak tartott ebédindítójában, majd végül közösen imádkoztak a mai felajánlókért. A kiválóan elkészített és bőséges menüt – milánói spagettit – a karitatív létesítmény ügyeletes munkatársai osztották ki a sorban álló szegényeknek. Az olaszos menüt a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet ajándékaként mézes-csokoládés puszedli, valamint Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával sárgadinnye egészítette ki . Vasárnapi hidegcsomaggal Slonszki Attila szolgált. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Bruncsák András gondoskodó szeretete

Bruncsák András gondoskodó szeretete

2022. augusztus 5. 12:47 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát pénteken a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők kolbászos paprikáskrumplit, kenyeret, valamint süteményt fogyaszthattak Bruncsák András, valamint a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin jóvoltából. A kiváló házias menüt Roszik Tamás dunavecsei őstermelő sárgadinnye felajánlása tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bimbó Imre hívta ebédlőasztalhoz a szegényeket

Bimbó Imre hívta ebédlőasztalhoz a szegényeket

2022. augusztus 4. 13:06 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Csütörtökön – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális létesítmény gondozottjait. A menüt igazán nem érhette kifogás: zöldséglevest, lekváros-prézlis tésztát, valamint kenyeret, süteményt és – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnyét szolgáltak fel a Wojtyla Ház buzgó munkatársai. A finom ebéd Mezei Attila mesterszakács keze munkáját dicsérte. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sárgabarack és szilva a Bács-Zöldérttől

Sárgabarack és szilva a Bács-Zöldérttől

2022. augusztus 4. 12:36 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója csütörtökön ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal két láda sárgabarackot és további két láda szilvát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű mézédes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ízkavalkád a 48 Étteremből

Ízkavalkád a 48 Étteremből

2022. augusztus 3. 16:12 | Adományok

Szerda délben valósággal ünnepi lakoma várta a Wojtyla-népkonyhára járó sorsközösséget. A már-már túlzásba menően bőséges és mesés ízvilággal jellemezhető menü Benkovics Lajos, a kecskeméti 48 Étterem és Bár ügyvezetőjének ajándéka volt, melynek „kivitelezése” Varga Károly, a világ tíz legkiemelkedőbb szakácsa között számon tartott gasztronómiai szaktekintély, huszonkét olimpiai és világbajnoki aranyérem birtokosa nevéhez fűződik. A százhúsz adag, mesteri módon elkészített sült csirkecomb és rizs köret szinte elvarázsolta a gondozottak ízlelőbimbóit. Mindez pedig korántsem véletlenül adódott így. Varga Károly szakácsművész hagyományosan ezúttal is legmesszemenőkig hozta megszokott formáját. A csodálatos menüt savanyúság, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ásványvíz adomány Gulyás Miklóstól

Ásványvíz adomány Gulyás Miklóstól

2022. augusztus 3. 15:42 | Adományok

A lajosmizsei Magyarvíz Kft. legismertebb termékeit, a Primavera, Mizse és Zafír ásványvizeket igazán szívesen fogyasztják a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Nem is csoda, hisz van belőlük buborékos, enyhén szénsavas és persze „sima” is. A palackozó tulajdonosa, Gulyás Miklós rendszeresen juttat belőlük ingyenesen a szociális intézmény konyhájára – tavasszal, nyári forróságban, ősszel és fagyos télen egyaránt, amikor csak igényt tartanak rájuk a népkonyha szegényei. Szerdán újból nagymennyiségű ásványvíz szállítmányt küldött Gulyás úr a szociális intézménybe – a Wojtyla család kitörő örömére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dr. Andrássy Ákos szeretetvendégsége

Dr. Andrássy Ákos szeretetvendégsége

2022. augusztus 2. 14:17 | Adományok

A Centrál-Invest Kft. ügyvezető-tulajdonosa nevében Agócsné Kubics Judit főkönyvelő látogatott el kedden a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének otthonába és köszöntötte a rászorulókat a népkonyha étkezdéjében. Elmondta: a Centrál-Invest Kft. történetében régi időkre nyúlik vissza az adakozás. Dr. Andrássy Ákos és Farkas P. József, a szociális intézmény alapító-igazgatójának több mint harminc éves ismeretsége pedig csak tovább erősíti az egyébként is töretlen bizalmi szálat. Közös imádság és asztali áldás után Judit asszony osztotta ki az ebédet, mégpedig kelkáposztafőzeléket sertéspörkölttel, kenyér és sütemény kíséretében – mintegy százhúsz nélkülöző részére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagy István Elek és lányai ebédadománya

Nagy István Elek és lányai ebédadománya

2022. augusztus 1. 14:21 | Adományok

Nagy István Elek dr. Bálint Anna néhai vecsési ügyvédnő házastársa. Anna néni egyik alapítója volt a Wojtyla Barátság Központnak. 2016 tavaszán hosszantartó, súlyos betegség után távozott a minden élők útján. Elek bácsi, valamint lányai, Cecília és Panni, úgyszintén nagyra tartják a kecskeméti népkonyha tevékenységét, munkatársait és gondozottjait, ezért korábban megígérték: az alapítás óta eltelt évek hagyományaihoz igazodva változatlanul támogatni fogják az intézmény működését. Ennek jegyében hívták meg hétfőn a Wojtyla Ház ellátottjait egy finom ebédre. A mai menü rakott burgonyából állt, melyet Félegyházi kenyér és sütemény egészített ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király Szabolcs újból segített

Király Szabolcs újból segített

2022. július 30. 13:44 | Adományok

A közismert kecskeméti, országos elismertségnek örvendő ingatlanszakértő, nem mellesleg Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója keresztfia – több száz magánszemélyhez hasonlóan – hosszú évek óta gyarapítja a szociális-kulturális intézmény támogatóinak népes táborát. Király Szabolcs ezúttal százhúsz adag gombapörkölttel és tésztával lepte meg a népkonyha szegényeit, akik örömmel, kitörő lelkesedéssel fogadták az ételadományt. A rendkívül ízletes menüt sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – sárgadinnye egészítette ki. A vasárnapi hidegcsomagok kenyeret és konzervet tartalmaztak – Gönczi Imrének, az NRG Agent Kft. ügyvezető tulajdonosának köszönhetően. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Pálék ebédje – sok-sok szeretettel fűszerezve

Pálék ebédje – sok-sok szeretettel fűszerezve

2022. július 29. 13:11 | Adományok

Kunszállás, Bem József utca 24. – ez nem más, mint a Pál Vendéglő. Tulajdonosai, Pál László és felesége „visszajáró” támogatói a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Gépkocsijuk csomagtere rendszerint rántott húst és rizibizit (vagy petrezselymes burgonyát) rejt magában, mert “azzal nem lehet melléfogni” – mondhatni: mindenki kedvence. Amikor megtudták a gondozottak, hogy ma ismét Pálék vendégei lesznek, többen összesúgtak egymás között: alighanem bécsi szeletet fogunk kapni. És igazuk lett! Pénteken cipőtalp méretű rántott húst, rizibizit, kenyeret, süteményt, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából - dinnyét fogyasztott közel százhúsz rászoruló ember a népkonyha ebédlőjében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Csirkepörkölt Füredi András jóvoltából

Csirkepörkölt Füredi András jóvoltából

2022. július 28. 13:35 | Adományok

A kecskeméti Füredi Autósiskola tulajdonosa, Füredi András vendégszeretetét élvezhették csütörtökön a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai. Kapcsolata a népkonyhával egyáltalán nem új keletű. Együttműködő partnerként immáron kilencedik esztendeje támogatja az intézményt ebédadományaival. Sőt, a Füredi Autósiskola oktatói rendszeres időközönként közlekedésbiztonsági előadásokat is tartanak a népkonyha gondozottjainak. Ami pedig a mai menüt illeti, ezúttal ízletes csirkepörköltet, valamint kenyeret, süteményt, továbbá – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – dinnyét tálalt fel Horváth Imre, a Füredi Autósiskola munkatársa, aki szintén évek óta szolgál a Wojtyla Ház szegényei körében, három havonta egy alkalommal. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kovács Zoltán uborka adománya

Kovács Zoltán uborka adománya

2022. július 28. 11:15 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ aranykezű ezermester önkéntese nemrégiben ismét kopogtatott a népkonyha ajtaján, újabb értékes ajándékot hozva a szociális intézmény rászorulóinak. Ezúttal egy láda uborkát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű zöldségféle Kovács Zoltán kecskeméti őstermelő adománya, melyet következő ebédosztások alkalmával használnak fel a gondozottak étkeztetésére. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – negyedszer

Ebédadomány a 13. Nőnek lenni Jó! Konferencia résztvevőitől – negyedszer

2022. július 27. 12:47 | Adományok

Évente egy alkalommal Kecskeméten gyűlnek össze az ország minden tájáról érkező női vállalkozók, hölgy cégtulajdonosok, közép- és felsővezetők. Április 25-én a „Tökéletlen az új tökéletes" címmel a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpontban tartották soron következő – 13. – összejövetelüket. A jótékonysági esemény célja ezúttal is az volt, hogy a bevételből rászorulókat segítő szervezeteket pártfogoljanak a résztvevők. A támogatottak egyikének a Wojtyla Barátság Központot jelölte meg a vállalkozói közösség. A rendezvény keretében Kolláth Andrea, a népkonyha igazgatóhelyettese 200 ezer forintról szóló ajándékplakettet vehetett át Csatos Erikától, az Álomjövő Kft. tulajdonosától, a konferencia megálmodójától, szervezőjétől. A felajánlásból négy alkalommal rendezhettek jótékonysági ebédosztást a Wojtyla Házban, melyre elsőként április 28-án, majd május 25-én, továbbá június 21-én, végezetül pedig július 27-én került sor. Utóbbi keretében összesen 120 adag gulyáslevest és túróstésztát szolgáltak fel a szociális-közművelődési intézmény munkatársai, önkéntesei. Az ízletes, kiadós menüt ezúttal is kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szentkirályi szóda Prikkel Antal felajánlásával

Szentkirályi szóda Prikkel Antal felajánlásával

2022. július 27. 12:09 | Adományok

Prikkel Antal szentkirályi vállalkozó adománya hagyományosan az év minden időszakában „utoléri” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. A nagylelkű szódakészítő rendszeresen ellátja a népkonyhát hűsítő termékével. Ezúttal hat láda szikvizet vettek át a szociális intézmény munkatársai. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sárgabarack „névtelen” felajánlótól

Sárgabarack „névtelen” felajánlótól

2022. július 27. 11:46 | Adományok

Nem kívánta felfedni kilétét azon kedves adományozó, aki mintegy 15 kilogramm sárgabarackkal kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján szerda délelőtt. A nemes lelkű hölgy immáron sokadik alkalommal jótékonykodik a népkonyha gondozottjainak javára. Ígérte, következőleg gyümölcslevekkel szolgál a sorsközösség számára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tizenhét esztendeje alapították a Wojtyla Házat – ünnepeltek a népkonyhán

Tizenhét esztendeje alapították a Wojtyla Házat – ünnepeltek a népkonyhán

2022. július 26. 13:26 | Adományok

A 2005-ös alapítást követően alig egy esztendővel később, 2006. július 26-án, Szent Anna napján, támogatók százainak önzetlen hozzájárulásával elindulhatott a rendszeres ebédosztás az akkor még romos állapotú Egressy utcai épületben, melyet a szociális intézmény megálmodója, Farkas P. József újságíró – Szent II. János Pál pápára utalva – Karol Wojtyla Barátság Központnak nevezett el. Erre és az időközben elhunyt dr. Bálint Anna ügyvédnőre, mint társalapítóra emlékezett Szent Anna emléknapján a szociális intézmény sorsközössége. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sült tarja és rántott csirkecomb a Hírös Grilltől

Sült tarja és rántott csirkecomb a Hírös Grilltől

2022. július 25. 13:39 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője és párja Zsákai Viktor, a vendéglátóhely tulajdonosa jó ideje havi rendszerességgel ajánl fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűségük mit sem változott a hosszú évek során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy hétfő délben úgyszintén nagymennyiségű sült tarját és rántott csirkecombot küldtek széchenyivárosi vendéglőjükből a népkonyha elesettjeinek, összesen 120 adagot. A burgonyapüré és rizibizi köretet ugyancsak bőven mérték, így végképp nem maradt éhen senki a szociális intézmény környékén. Az első osztályú menüt hagyományosan savanyúság, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Laktató nyári menü a nagytemplomi hívektől

Laktató nyári menü a nagytemplomi hívektől

2022. július 23. 13:41 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Zubor Andrásné Gizike, a szociális intézmény egyik népszerű lelkes önkéntese köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók sertéspörkölttel, zöldborsófőzelékkel, kenyérrel és süteménnyel örvendeztették meg a népkonyha lakóit. A vasárnapi hidegcsomagokról a széchenyivárosi templomi közösség hívei gondoskodtak. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Babgulyás Radványi Barnától

Babgulyás Radványi Barnától

2022. július 22. 17:13 | Adományok

A Csalánosi Csárda tulajdonosa, Radványi Barna sohasem marad közömbös, ha nehezebb sorban tengődő embertársairól esik szó. Nem firtatja, ki miért kényszerül (például) népkonyhai ellátást igénybe venni, és az üres vádaskodás, „észosztás” úgyszintén távol áll tőle. Felfogása szerint semmitmondó beszólogatással csak az idő telik, ellenben nem történik semmi kézzelfogható, amivel közelebb kerülnénk a könnyebb életre érdemesültek helyzetének rendezéséhez. Ehelyett pénteken – immáron sokadjára – úgy döntött, hatalmas mennyiségű babgulyással járul hozzá a nélkülözők sorsának jobbra fordulásához. Radványi úr rendszeres déli elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen ellátogatni a Wojtyla Ház ebédlőjébe, ezért köszöntő szavait Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója és Kolláth Andrea igazgatóhelyettes tolmácsolásában hallhatta délben a szociális intézmény sorsközössége. Kívánta az idejáróknak, fogyasszák az ebédet oly jó étvággyal, mint amilyen önzetlen szívvel adta. A kitűnő babgulyás szokás szerint Nagy Mihály mesterszakács remekműve. Nagyszerű ízét sokáig emlegetni fogják az Egressy utca 5/b. alatt. A remek menüt friss kenyér és sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából – dinnye tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert - archív)

Részletek
Szabó Antal júliusban is pártfogolta a szegényeket

Szabó Antal júliusban is pártfogolta a szegényeket

2022. július 21. 13:34 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették csütörtökön a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A rántott csirkemellet rizibizi, savanyú uborka, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. A tartalmas menüt Héjja János, a Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa tevékeny közreműködésével osztották ki a népkonyha munkatársai, önkéntesei. Héjja János száz darab túrósrétessel járt kedvében a nélkülöző embereknek. Adományát személyesen adta át a megajándékozottaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Réteseket rejtett Héjja János gépkocsija

Réteseket rejtett Héjja János gépkocsija

2022. július 21. 13:21 | Adományok

A Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Héjja János száz darab túrósrétest szállított autójával a Wojtyla Barátság Központ főbejáratához. Az édes finomságokat, melyeket Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója és Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója vett át a népkonyha kapujánál, a csütörtöki ebédosztás alkalmával saját kezűleg szolgálta fel az adományozó. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hovány Márton második ebédadománya

Hovány Márton második ebédadománya

2022. július 20. 13:19 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ennek második megnyilvánulásaként szerdán úgyszintén ő finanszírozta a közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátott déli étkezését. Közös imádság után babfőzeléket és Stefánia-szeletet fogyasztottak, mellé pedig kenyeret, valamint süteményt vehettek át a jobb sorsra érdemes emberek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Héjja János júliusban sem feledkezett meg a nehézsorsúakról

Héjja János júliusban sem feledkezett meg a nehézsorsúakról

2022. július 19. 13:14 | Adományok

Amikor több mint harminc évvel ezelőtt megnyílt az első McDonald's Magyarországon, fiaival az utcán több száz méteres, kígyózó sorban állt Héjja János is, hogy megkapják életük első „mekis” hamburgerét. Akkor még nem értette, minek ez a nagy felhajtás, ámde mostanra többmilliárdos árbevételt realizál ezekből a hamburgerekből. Héjja János, a Peki Restaurant Kft. tulajdonosa és ügyvezetője immáron hét vidéki – ebből három kecskeméti – éttermet vezet, nemzetközi mércével mérve is komoly sikerekkel. Az ő nemes hozzájárulásával elkészült ételt – lecsós sertésszeletet és tészta köretet – távollétében a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei osztották ki a gondozottak számára. A menühöz Félegyházi kenyér, valamint sütemény is dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sokadszor jótékonykodott Hovány Márton

Sokadszor jótékonykodott Hovány Márton

2022. július 18. 13:39 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ennek egyik megnyilvánulásaként hétfőn ő finanszírozta a Wojtyla Barátság Központ közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátottjának déli étkezését, melynek eredményeként rakott kelkáposztát, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesek közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéspörkölt sok ízzel, élettel, szeretettel

Sertéspörkölt sok ízzel, élettel, szeretettel

2022. július 16. 13:25 | Adományok

Horváth Miklós és családja régi időktől fogva buzgó szemlélője a Wojtyla Barátság Központ emberbaráti, egyúttal lélekmentő missziójának. Tisztelettel adóznak a szociális intézmény fenntartói, munkatársai, önkéntesei iránt, akik a maguk szerény eszközeivel immáron tizenhét esztendeje túlélést igyekeznek biztosítani az élet útvesztőiben bukdácsolóknak. Horváthék évekkel ezelőtt elhatározták, ők maguk is „csatasorba” állnak, segítő jobbot nyújtva a népkonyha gondozottjainak. Nemeslelkűségüknek köszönhetően százhúsz adag sertéspörkölt kellékei rotyogtak – immáron sokadik alkalommal – szombat délelőtt a szociális intézmény udvari bográcsában. Kovács Balázs, a Mokambo Étterem szakács-tulajdonosa kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. Az első osztályú menüt tészta köret, savanyúság, kenyér és sütemény tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Simon Bence, az Építő Simon Kft. ügyvezetője nagyvonalú felajánlásának köszönhetően juthattak el az ínségesekhez. (Fotók: Kolláth Andrea – archív)

Részletek
Bimbó Imre pártfogolta az elesetteket

Bimbó Imre pártfogolta az elesetteket

2022. július 15. 13:28 | Adományok

A kiváló szentkirályi ácsmester évek óta kiveszi részét a Wojtyla Barátság Központ tetőfelújítási munkálataiból. Egyebek mellett ő készítette el a népkonyha udvari teraszát, tárolóját is. Összességében keze nyomát őrzi minden, ami fából készült. Ezzel azonban még koránt sincs vége! Pénteken – immáron sokadszor – ételadományával is meglepte a szociális létesítmény gondozottjait. A menüt igazán nem érhette kifogás: rakott húsos tésztát, kenyeret és süteményt, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából - sárgadinnyét szolgáltak fel a Wojtyla Ház buzgó munkatársai. A finom ebédet Széphalmi Juliska, a Madách Színház színművésze szolgálta fel. A közismert médiaszemélyiség Farkas Ágó, a Wojtyla Házat alapító és üzemeltető Farkas házaspár lánya meghívására vendégeskedett Kecskeméten, és látogatott el az Egressy utca 5/b. szám alatti karitatív intézmény sorsközösségéhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédfelajánlás Németh Lászlótól, az Elektro Center tulajdonosától

Ebédfelajánlás Németh Lászlótól, az Elektro Center tulajdonosától

2022. július 14. 15:39 | Adományok

Kellemes napfényes időjárás köszöntötte csütörtökön azt a közel százhúsz rászorultat, akik szociális helyzetükből adódóan „ebéd ügyben” kénytelenek voltak a Wojtyla Barátság Központ segítségét kérni. A népkonyha munkatársai természetesen nem ijedtek meg a „kihívástól”, hiszen tizenhét esztendő alatt bőven volt idejük megszokni, hogy folyamatosan hátrányos helyzetű emberek rendelkezésére kell állniuk, akik önerejükből nem tudják megoldani saját élelmezésüket. Ma a K.E.K. Kft, ismertebb nevén az ELEKTRO CENTER villamossági szaküzlet tulajdonosa, Németh László segített a népjóléti intézmény elesettjein. Az ételt – ízletes ragulevest – a karitatív szervezet szorgos munkatársai tálalták fel és osztották ki. A menühöz kenyér, sütemény és sárgadinnye is társult. Utóbbi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazda adományaként kerülhetett a szegények böjtös asztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Roszik Tamás juttatott dinnyét a szegényeknek

Roszik Tamás juttatott dinnyét a szegényeknek

2022. július 13. 14:26 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó szerdán ismét jelentős mennyiségű sárgadinnye szállítmánnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos édes gyümölcs elfogyasztásához. Az értékes adományt Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója és Jónás Piroska önkéntes vette át.

Részletek