Június 17. hétfő, Alida, Laura
  • Kezdőlap
  • "Órakör"-ként cimkézett hírek listázása
Tavaszra készül el a Planetárium napórája

Tavaszra készül el a Planetárium napórája

2006. október 30. 11:11 | Porta Egyesület Órakör

Jól haladnak annak az egész világon egyedülálló henger napórának a munkálatai, amelyet Marton Géza álmodott és valósít meg a Kecskeméti Planetárium épületén a Porta Egyesület megbízásából. A jeles szakembert, aki Magyar Csillagászati Egyesület Napóra Szakcsoportjának vezetője, erről a különleges projectről és tervezett munkáiról kérdeztük.

Részletek
Napóra a Planetárium homlokzatán

Napóra a Planetárium homlokzatán

2006. szeptember 29. 18:29 | Porta Egyesület Órakör

Pénteken délelőtt sajtótájékoztató keretében jelentették be a kecskeméti Planetáriumban, hogy hamarosan különleges, homlokzati napórát kap a népszerű intézmény. A speciális időmérőt Marton Géza napórakészítő tervezte, a Porta Egyesület pedig a kivitelezés anyagi hátterének biztosítását, illetve a munkálatok koordinálását vállalta fel. A sajtótájékoztatón Marton Géza elmondta, hogy a készülő óra mind fajtáját, mind méretét tekintve egyedülálló lesz a világon. A Planetárium épületének alakjához igazodva ugyanis egy hengernapóra mutatja majd a pontos időt a homlokzaton.

Részletek
Napóra a Planetáriumon

Napóra a Planetáriumon

2006. július 27. 12:24 | Porta Egyesület Órakör

A maga nemében az egész világon egyedülálló „henger-napórát” szeretne kialakítani a Kecskeméti Planetáriumban a Porta Egyesület - Marton Géza, a jeles szakember tervei alapján. A civil szervezet ez ügyben adott be támogatási kérelmet a városhoz. A különleges szerkezetű napóra elhelyezésével nem csak az intézmény turisztikai vonzereje növekedhetne, de a munkálatokkal egyidőben kijavíthatnák a párkányzata vakolathibáit, így hozzájárulhatnának az épület állagmegóvásához is. - A napórák világában a számlap megszerkesztése a munka legfontosabb része – nyilatkozta honlapunknak Marton Géza...

Részletek
Óra indul Dunavecsén

Óra indul Dunavecsén

2005. augusztus 9. 11:53 | Porta Egyesület Órakör

Nemsokára a városháza homlokzatáról is leolvashatják a pontos időt a dunavecseiek, ugyanis augusztus 20-án ünnepélyesen elindítják a Hanga Zsolt kecskeméti órásmester által megalkotott toronyórát. Az időmérő szerkezet létrejöttét lapunk főszerkesztője, Farkas P. József is támogatja, félmillió forintos adományával.

Részletek
Óraszentelés és Aranymise

Óraszentelés és Aranymise

2005. június 18. 21:15 | Porta Egyesület Órakör

Kétszeresen is ünnepi volt a szombati kora este a kecskeméti Czollner téri Szent Erzsébet templom életében. Délután hat óra előtt hívek és érdeklődők sokasága gyűlt össze a templom bejárata előtt, hogy részese lehessen a Porta Egyesület Óraköre szervezésének, sokak anyagi összefogásának, valamint Hanga István és Hanga Zsolt órásmesterek munkájának köszönhetően elkészült toronyóra elindításának és megáldásának. A jelenlevőket Farkas P. József, az órakör vezetője köszöntötte, majd Hanga István mutatta be az időmérő szerkezetet, amelyet dr. Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskemét egyházmegye érseke áldott meg, majd Hanga Zsolt indított el a toronyban.

Részletek
Napóra Kecelnek

Napóra Kecelnek

2005. április 25. 10:27 | Porta Egyesület Órakör

Nem mindennapi ajándékkal lepték meg barátaik a helybelieket Kecel újratelepítésnek 271., illetve várossá avatásának 12. évfordulója alkalmából. A kecskeméti Porta Egyesület, illetve annak Óra Köre egy napórát készíttetett el, és szereltetett fel a Városháza homlokzatára. A különleges időmérőt – amelyet budapesti Marton Géza készített el – az évforduló tiszteletére rendezett ünnepség nyitányaként avatták fel a napokban.

Részletek
Katalin-napi óraindítás

Katalin-napi óraindítás

2004. december 15. 21:06 | Porta Egyesület Órakör

Szép számmal gyűltek össze kecskemétiek a múlt héten az első városi Katalin-napi ünnepségen, amit a városháza felújított órájának újraindításával együtt rendezett meg a Porta Egyesület és az ahhoz kapcsolódó Kecskeméti Órakör. A rendezvényre természetesen nem csak a névnapjukat ünneplő Katalinokat várták a szervezők, minden vendéget forraltborral, forró teával, pogácsával, édességekkel és frissen sült gesztenyével kínáltak a városháza előtti rendezvényen.

Részletek
Órát kapott a városházi díszudvar

Órát kapott a városházi díszudvar

2004. augusztus 15. 10:38 | Porta Egyesület Órakör

2002 novemberben megalakult Kecskeméti Porta Egyesülethez kapcsolódó Óra Kör, amelynek vállalkozó tagjai azért fogtak össze, hogy megteremtsék az anyagi hátterét a Barátok temploma tornyára felkerülő óraszerkezet kialakításának. A közösség, 2003-ban új tagokkal bővülve, a városi önkormányzattal közreműködve, nemes cél érdekében új terveket szőtt, akcióba indult, és következő állomásként vállalkozott a patinás városháza felújított díszudvarába óra elhelyezésére.

Részletek