Január 19. vasárnap, Márió, Sára
Mai menü: tarhonyás hús Horváth módra - virtuóz hegedűjátékkal fűszerezve

Mai menü: tarhonyás hús Horváth módra - virtuóz hegedűjátékkal fűszerezve

2016. június 27. 12:04 | Adományok Wojtyla Ház

A kecskeméti Füredi Autósiskola tulajdonosa, Füredi András vendégszeretetét élvezhették hétfőn a Karol Wojtyla Barátság Központ rászorulói. Kapcsolata a népkonyhával egyáltalán nem új keletű - együttműködő partnerként - hosszú ideje támogatja az intézményt ebédadományaival. Sőt, a Füredi Autósiskola oktatói rendszeres időközönként közlekedésbiztonsági előadásokat is tartanak a népkonyha gondozottainak. Ami pedig a mai menüt illeti, ezúttal tarhonyás hússal és savanyúsággal „készült” Horváth Imre önkéntes szakács, a Füredi Autósiskola munkatársa, aki immáron évek óta szolgál a Wojtyla Ház szegényei körében, három havonta egy alkalommal. Ebéd előtt pedig Oberfrank Bernadett virtuóz hegedűjátékában gyönyörködhettek a szociális ebédre váró ellátottak. A Liszt Ferenc Zeneakadémiára készülő ifjú hölgy ezúttal Bach A-moll szóló szonátáját - Andante és Allegro, valamint Paganini C-dúr Caprice című darabját adta elő óriási tapsvihar kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Felfrissültek a Wojtyla Ház virágai a nagy nyári melegben

Felfrissültek a Wojtyla Ház virágai a nagy nyári melegben

2016. június 27. 10:56 | Szent Ferenc Környezetbarát Kör

Az elmúlt napok hőhulláma nem csak az emberi szervezetet viselte meg, de a növények folyadékháztartása is teljesen felborult. Ha rövid időn belül nem pótolják a hiányzó vizet, akár el is pusztulhatnak a nagy melegben. Erre gondolva öntözték folyamatosan a Karol Wojtyla Barátság Központ kertjének virágait egész hétvégén, de még hétfő délelőtt is. A gondoskodó szeretet eredménye: teljes pompájában mutatkozik a népkonyha virágoskertje. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bagatell ebéd a Wojtyla Házban

Bagatell ebéd a Wojtyla Házban

2016. június 26. 11:22

Vasárnap a Katona József Színház mellől érkezett az ebéd a Karol Wojtyla Barátság Központba. Kecskeméti Krisztián, a Bagatell Étterem tulajdonosa ajánlotta fel ugyanis a mai menüt a népkonyha szociálisan rászoruló ellátottjainak. A vendéglátóhely jelmondatát idézve húsleves, túrós tészta, kenyér és sütemény volt a mai napi „maximális csekélység”. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Múzeumok Éjszakája: több száz látogató a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület programjain

Múzeumok Éjszakája: több száz látogató a Wojtyla Ház és a Porta Egyesület programjain

2016. június 26. 00:26 | Wojtyla Ház

A Karol Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület szokás szerint idén is részt vett a Múzeumok Éjszakája kecskeméti programsorozatában. Ráhangolódásként már pénteken elindult a hatalmas kavalkád. Szombat este több mint egy tucat wojtylás, portás rendezvényen vehettek részt mindazok, akik betértek a Barátok temploma udvarába. Ők pedig szám szerint több százan voltak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebéd Farkas Ágó edzőtől

Ebéd Farkas Ágó edzőtől

2016. június 25. 13:24 | Adományok Wojtyla Ház

Farkas Ágó, az AS Ágó's Secret - Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió tulajdonosa jóvoltából jutottak ma ebédhez a kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központ szegényei. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival minden hónapban segíti a rászorulókat. Így történt szombaton is. Noha Ágó ezúttal nem tudott személyesen jelen lenni az ebédosztáson, édesanyján keresztül - aki szombaton ügyeletes volt a Wojtyla Házban - üzent a gondozottaknak: továbbra is számíthatnak rá. Ami pedig a mai menüt illeti: zúzapörkölt tésztával, savanyúsággal, kenyérrel, melyet a Bács-Zöldért Rt. őszibarack adománya egészített ki. Az ételt Mezei Attila mesterszakács készítette el. (Fotók: Mátyus István, Tódor Norbert - archív)

Részletek
Regionális kórustalálkozó a Református Iskola dísztermében

Regionális kórustalálkozó a Református Iskola dísztermében

2016. június 25. 13:12 | Wojtyla Ház

Kecskemét - Nyolcadik alkalommal rendeztek regionális kórustalálkozót, melynek ezúttal a Református Újkollégium díszterme adott otthont szombat délelőtt. A rendezvény díszvendége dr. Ittzés Mihály, a Magyar Kodály Társaság elnöke volt, akinek köszöntőjét követően kórusművek hangoztak el klasszikus és kortárs szerzőktől. A kórustalálkozót azzal a céllal hívták életre, hogy bemutatkozási és tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítson a jelentkezők számára, továbbá segítse a szakmai és baráti kapcsolatok kiépítését. Minden együttes saját maga alakíthatta ki repertoárját, a népdalokon át a többszólamú kórusművekig. Közös záróénekként Kodály Zoltán Szolmizáló kánon című művét adták elő. A regionális kórustalálkozón ezúttal az alábbi együttesek vettek részt: Kecskeméti Vég Mihály Énnekkar (Kecskemét), Kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar (Iparos dalárda), Izsáki Városi Vegyeskar, Kiskunhalasi Városi Vegyeskar, Lajosmizsei Városi Kamarakórus. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Itt a hőség – veszélyben az erdők

Itt a hőség – veszélyben az erdők

2016. június 24. 23:03

Sokan nem is sejtik, hogy kánikula idején, az éghető vékony biomassza akár egy óra alatt képes kiszáradni. Az extrém meleg miatt az erdők is fokozott veszélyben vannak. Ez pedig fokozott óvatosságot követel azoktól is, akik a szabadban szeretnének tüzet gyújtani.

Részletek
Fogyasztási cikkek – hosszú az út a fenntarthatóságig

Fogyasztási cikkek – hosszú az út a fenntarthatóságig

2016. június 24. 23:01

Az elkövetkező évtizedben további 2,5 milliárd ember csatlakozik majd a fogyasztók csoportjához, ezért itt az ideje, hogy sokkal több figyelmet fordítsunk a mezőgazdasági nyersanyagok (soft commodities) iránti növekvő keresletre, amelyek az ételeink, testápolási szereink, ruháink, sőt az általunk fogyasztott energia nyersanyagát is adják. Egy egészséges bolygóhoz fenntartható termelésre és fogyasztásra van szükség.

Részletek
Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

Tanévzáró értékelést adott ki a NÉBIH a közétkeztető konyhákról

2016. június 24. 22:53

1701 főzőkonyhát vizsgáltak meg a minőségvezérelt közétkeztetés program első „tanévében” a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szakmai auditorai. A meglepetésszerű helyszíni szemléken a konyhák több mint 7%-a ért el jeles eredményt, ugyanakkor 6%-uk elégtelenre vizsgázott. A gyengébb eredményekért büntetés nem jár, ezeken a helyeken a NÉBIH a hibák javításához és a fejlesztéshez nyújt szakmai segítséget.

Részletek