Január 21. péntek, Ágnes | EUR: 357; USD: 314; CHF: 343
Bodri Ferenc emlékkiállítás nyílik a Katona József Emlékházban

Bodri Ferenc emlékkiállítás nyílik a Katona József Emlékházban

2022. január 20. 10:13

2022. január 28-án, pénteken 14 órakor nyílik Bodri Ferenc Pilinszky-díjas grafikus- és festőművész emlékkiállítása a kecskeméti Katona József Emlékházban. Bodri Ferenc életének utolsó esztendejében a Wojtyla Barátság Központ gondozottja volt, ezért a tárlatot a népkonyha sorsközössége is éppúgy szívén hordozza. (Fotó: hiros.hu)

Részletek
Dimenzió-ebéd a Wojtylában

Dimenzió-ebéd a Wojtylában

2022. január 20. 13:29 | Adományok

A kecskeméti Dimenzió Borászat hosszú évek tudatos munkájának eredménye. Szakmai hátterét a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetben megszerzett több évtizedes tapasztalatra, valamint a kor technológia szintje előtt járó legújabb technikai megoldásokra alapozza. Cél: a borászaton keresztül kapcsolatot létrehozni a múlt és a jövő között, ötvözve ezzel a tradíciót a természettel és a technikával. Ennek következtében igyekszünk a hagyományos, szinte elfeledett szőlőfajták legmodernebb és legkíméletesebb eljárásokkal történő feldolgozásán át ezen fajták Csipkerózsika álmukból való felélesztését megvalósítani. A borászat központja Miklóstelepen található, ültevényei nagy része korábban a Kecskeméti Szőlészeti és Borászati Kutató Intézethez tartozott, ahol a szőlőtermelésnek évszázados múltja van – mutatta be röviden vállalkozásukat egy korábbi beszélgetés során Kovácsné Drabant Katalin ügyvezető, aki nem mellesleg – férjével, Kovács Andrással együtt – régóta elkötelezett támogatója a Wojtyla Barátság Központ népkonyhájának, mint ahogy telephelyükön ők szervezik minden év januárjában a Szent Vince napi vesszőszentelést is. Nem mellékesen pedig Neki(k) köszönhetően jutottak csütörtökön melegételhez a szociális intézmény szegényei – szám szerint közel százhúszan. Ezúttal gulyáslevest és mákostésztát, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel a szegényeknek. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkész mondta el biblikus gondolatait. A mai jótékonysági alkalom sikeréhez Balogh Károly helvéciai polgármester is jelentős mértékben hozzájárult. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Megnyílt Kecskemét harmadik McDonald’s étterme

Megnyílt Kecskemét harmadik McDonald’s étterme

2022. január 18. 13:22

Január 18-án a Jókai utcában átadták a Peki Restaurant Kft. harmadik kecskeméti McDonald’s gyorséttermét, mely egyben a cég hetedik vendéglátóegysége országszerte. Az ünnepélyes megnyitóra a Wojtyla Barátság Központ küldöttsége is meghívást kapott. Annál is inkább, mert Héjja János ügyvezető-tulajdonos hosszú évek óta támogatja a népkonyha sorsközösségét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

Hetényi József borász és családja hívta ebédlőasztalhoz a rászorultakat

2022. január 18. 14:11 | Adományok

A ballószögi Hetényi Pincészet támogatásával jutott ebédhez kedden a Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz főt számláló gondozotti családja. Hetényi József cégvezető neve korántsem ismeretlen a wojtylások számára, hiszen számos törekvésében támogatja a szociális intézményt. Az ebédosztások mellett a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztkörének terveit is jó szívvel segíti. A népkonyha munkatársai ezúttal rakott burgonyát, kenyeret és süteményt szolgáltak fel a rászorultaknak. (Fotó: Mátyus István - archív)

Részletek
Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

2022. január 17. 13:34 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. Mindezeket – egyebek mellett – Dabasi Gábor mondta el hétfőn a Wojtyla Barátság Központ ebédlőjébe érkező rászorultaknak, annak apropóján, hogy cégük támogatta a népkonyha százhúsz nélkülözőt számláló sorsközösségének aznapi étkeztetését. A neves borász felszolgálásával rizseshús került a tálcákra, kenyér és Fornetti-pogácsa, valamint sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéspörkölt rotyogott az udvari bográcsban

Sertéspörkölt rotyogott az udvari bográcsban

2022. január 15. 13:54 | Adományok

Kisjuhász Hajnalka és családja 2020 tavasza óta számtalanszor nyújtotta ölelő karjait a Wojtyla Barátság Központ szegényei felé. Alapanyagokkal – savanyú káposztával és hússal –, szakácstudományukkal, no meg sok-sok jó szóval szolgálták a népkonyha sorsközösségének testi-lelki felemelkedését. A kedves lajosmizsei család azóta is szívén viseli a wojtylások sorsát. Ennek megfelelően nemrégiben ismét elhatározták, újból visszatérnek a szociális intézménybe, hogy – ezúttal – sertéspörkölttel és tésztával járjanak az elesettek kedvébe, egyéb elfoglaltságaik okán csupán messzi távolból. Az általuk biztosított kiváló minőségű hozzávalókat Makány Tamás honvédtiszt, önkéntes szakács főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. A vasárnapi hidegcsomagok nem juthattak volna el a rászorultakhoz Domokos Zoltán támogatása nélkül. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Csősz Menyhért és felesége adományebédje

Csősz Menyhért és felesége adományebédje

2022. január 14. 13:48 | Adományok

A ROME Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t 1997-ben alakították meg. 2005 júniusában költöztek új telephelyükre, mely Városföldön, a Tavasz u. 1. szám alatt található. Itt alakították ki irodájukat, a szerelőműhelyt, a hozzá kapcsolódó raktárakat, szociális helyiségeket. Villamos rendszerek létesítésével, karbantartásával, kis- és középfeszültségű rendszerek telepítésével, elosztó berendezések gyártásával, napelemes rendszerek telepítésével, gyengeáramú rendszerek kiépítésével foglalkoznak. Mindezek mellett vállalják érintésvédelmi, szabványossági, villámvédelmi felülvizsgálatok, mérések végzését, jegyzőkönyvek készítését. Csősz Menyhért ügyvezető igazgató vállalkozását Klingert Gizella önkéntes mutatta be a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében megjelent rászorultaknak, akik örömmel fogadták a cégtulajdonos és felesége ebédadományát: százhúsz adag rendkívül gazdag ízvilággal jellemezhető húslevest, valamint túrós- és mákostésztát. A házias menü mellé még kenyér és sütemény is dukált a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek