Augusztus 4. szerda, Dominika, Dominik, Domonkos | EUR: 355; USD: 298; CHF: 330
Kovács László és családja étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

Kovács László és családja étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

2021. július 31. 12:48 | Adományok

Kezdetektől fogva támogatja a Synergic Kft. időközben nyugdíjba vonult egykori ügyvezetője a Wojtyla Barátság Központot – emlékeztetett a szombati ebédosztást megelőzően Kolláth Andrea, a szociális intézmény igazgatóhelyettese a népkonyha étkezdéjében ebédre várakozó rászorultakhoz szólva. A nap felajánlói – Kovács László és felesége – jelenlétükkel is megtisztelték a karitatív szervezet sorsközösségét. Kovács úr elmondta, hogy két és fél esztendeje került nyugállományba, ám ettől függetlenül hetente legalább egy alkalommal ellátogat a cég irodájába, ahol a Syn-Tig Kft. ügyvezetőjeként látja el teendőit. Megjegyezte: az általa irányított vállalkozás Panasonic ipari hegesztőrobotok és robotrendszerek tervezésével, értékesítésével, telepítésével, üzembe helyezésével, karbantartásával, betanításával és szervizeléssel foglalkozik. Majd együttesen kiosztották mai ebédadományukat: százhúsz adag ragulevest. A rendkívül ízletes menü mellé dinnye is dukált a rászorultaknak – Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója jóvoltából. A vasárnapi hidegcsomagok Jámbor Zoltán anyagi támogatásával jutottak el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal gondoskodott a rászorultakról

Szabó Antal gondoskodott a rászorultakról

2021. július 30. 14:17 | Adományok

Alig egy hónap „pihenő” után ismét Szabó Antal ebédadományát ízlelhették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába, ahol déltájban rendszerint betérnek a szociális intézmény étkezdéjébe elfogyasztani egy tányérnyi melegételt. A bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa jóvoltából pénteken rántott csirkemellet, rizibizi köretet, valamint kenyeret, süteményt és – Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója adományaként – dinnyét fogyaszthattak az elesettek. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Dinnye és paprika a Bács-Zöldérttől

Dinnye és paprika a Bács-Zöldérttől

2021. július 30. 12:41 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója pénteken ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal 15 darab dinnyét és egy láda paprikát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű gyümölcsöt és zöldségfélét hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Babgulyás a Nádas Vendéglőből

Babgulyás a Nádas Vendéglőből

2021. július 29. 13:35 | Adományok

Szentkúti György, a jakabszállási Nádas Vendéglő tulajdonosa ebédadományát rejtette csütörtök délben a Wojtyla Barátság Központ elektromos gépkocsija. A népkonyha bejáratához érkezve Kolláth Andrea igazgatóhelyettes bejelentette: megérkezett a várva várt százhúsz adag, messze földön híres-neves, füstölt marhahúst és minden más földi jót magába foglaló babgulyás, egyúttal segítséget kér a bevitelhez, tálaláshoz. A különlegesen ízletes ebédet kenyér és sütemény „társaságában” fogyaszthatták el a rászorultak. A finom menü Baginé Farkas Orsolya, a Nádas Vendéglő kitűnő szakácsnője keze munkáját dicsérte. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Lengyel nagyköveti látogatás a Royal Traktornál

Lengyel nagyköveti látogatás a Royal Traktornál

2021. július 28. 19:42

Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete vendégeskedett szerdán megyénkben. Először Bócsán, a lengyel érdekeltségű Poli-Farbe festékgyárat, majd Kecskeméten a lengyel mezőgazdasági gépeket is forgalmazó Royal Traktor Zrt.-et kereste fel Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rizseshús Radványi Barnától

Rizseshús Radványi Barnától

2021. július 28. 12:14 | Adományok

A Csalánosi Csárda tulajdonosa, Radványi Barna sohasem marad közömbös, ha nehezebb sorban tengődő embertársairól esik szó. Nem firtatja, ki miért kényszerül (például) népkonyhai ellátást igénybe venni, és az üres vádaskodás, „észosztás” úgyszintén távol áll tőle. Felfogása szerint semmitmondó beszólogatással csak az idő telik, ellenben nem történik semmi kézzelfogható, amivel közelebb kerülnénk a könnyebb életre érdemesültek helyzetének rendezéséhez. Ehelyett szerdán – immáron sokadjára – úgy döntött, hatalmas mennyiségű rizseshússal járul hozzá a nélkülözők sorsának jobbra fordulásához. Radványi úr rendszeres déli elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen ellátogatni a Wojtyla Ház ebédlőjébe, ezért köszöntő szavait Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Ház társalapítója tolmácsolásában hallhatta délben a szociális létesítmény sorsközössége. Kívánta az idejáróknak, fogyasszák az ebédet oly jó étvággyal, mint amilyen önzetlen szívvel adta. A kitűnő rizseshús szokás szerint Nagy Mihály mesterszakács remekműve. Nagyszerű ízét sokáig emlegetni fogják az Egressy utca 5/b. alatt. A remek menüt friss kenyér és sütemény tette teljessé.

Részletek
A kecskeméti baptisták támogatásával osztottak ebédet a Wojtylában

A kecskeméti baptisták támogatásával osztottak ebédet a Wojtylában

2021. július 27. 14:32 | Adományok

A helyi baptista közösség a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában. A baptista vallás, mely Magyarországon 1905 óta törvényesen elismert felekezet, a keresztyénség protestáns ágához tartozik. Protestáns annyiban, amennyiben nem katolikus. „Mi jobban szeretjük evangéliuminak vallani magunkat, mivel minden törekvésünk, hogy közösségi életünket az evangéliumban és az apostoli levelekben található elvekhez és az egyszerűséghez szabjuk”. Teológiájuk erősen kálvini, istentiszteletük egyszerű; énekből, imából, igeolvasásból és igehirdetésből áll. Az istentisztelet sorrendje nem kötött, nincs előírt liturgia. Minden vallási csoport olyan istentiszteleti sorrendet állapít meg, amilyet kíván, valamint a sorrenden is akkor és annyiszor változtathat, amikor és ahányszor jónak látja. A gyülekezetek függetlenek; belső ügyeiket, lelkipásztor-választásaikat, a lelki közösségbe való tagfelvételeiket teljesen önállóan intézik. A baptistáknál nincs püspök, nincs papi rend, nincs papi ruha. Az eklézsiákat lelkipásztorok (prédikátorok) és diakónusok vezetik, de bárki végezhet lelki szolgálatot, igehirdetést, ha erre az adott közösségtől megbízást kap. A hírös városi hívőközösség jóvoltából százhúsz adag zöldbabfőzeléket és fasírtot, valamint kenyeret, süteményt szolgáltak fel kedd délben a népkonyha munkatársai. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Keresztgondozás a Városföld felé vezető út mentén

Keresztgondozás a Városföld felé vezető út mentén

2021. július 27. 13:38 | Szent Ferenc Környezetbarát Kör

A Porta Egyesület önkéntesei és a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai közül jó néhányan gyomláltak, gereblyéztek, továbbá öntöztek, szemetet szedtek a Kiskunfélegyházi úti, valamint a városföldi szakrális emlék közvetlen környezetében. Alig másfél óra alatt szinte újjávarázsolták a két kereszt övezetét, majd legvégül közös erővel elszállították az összegyűjtött oda nem illő tereptárgyakat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szent Anna nap a Wojtyla Házban – Nagy István Elek és lányai ebédeltették a szegényeket

Szent Anna nap a Wojtyla Házban – Nagy István Elek és lányai ebédeltették a szegényeket

2021. július 26. 15:34 | Adományok

Nagy István Elek Dr. Bálint Anna néhai vecsési ügyvédnő házastársa. Anna néni egyik alapítója volt a Karol Wojtyla Barátság Központnak. 2016 tavaszán hosszantartó, súlyos betegség után távozott a minden élők útján. Elek bácsi, valamint lányai: Cecília és Panni úgyszintén nagyra tartják a kecskeméti népkonyha tevékenységét, munkatársait és gondozottjait, ezért korábban megígérték: az alapítás óta eltelt évek hagyományaihoz igazodva változatlanul támogatni fogják az intézmény működését. Ennek jegyében hívták meg hétfőn a Wojtyla Ház ellátottjait egy finom ebédre. A mai menüt, mely töltött csirkecombból és rizs köretből állt, Félegyházi kenyér, valamint sütemény egészítette ki. Az ebédosztás részét képező Szent Anna-napi ünnepségen a keceli Pintér család képviseletében tiszteletét tette Pintér József Ilona asszony és Pintérné Farkas Csilla, valamint dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester, továbbá Fekete Szabolcs keceli plébános. Oskolás János elszavalta Szent Anna napra című versét, majd Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója osztotta meg Bálint Annára emlékező gondolatait a jelenlévőkkel. Végezetül a Wojtyla sorsközösség Anna nevű tagjai egy-egy csokor virágot vehettek át névnapjuk alkalmából. A zenei élményről Szénási Pál és leánya, Szénási Anna gondoskodott. (Fotók: Mátyus István)

Részletek