Április 2. vasárnap, Áron
A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

A Hungary Helps programról hallhattak előadást a Wojtyla Házban

2023. február 8. 14:32 | Szegények Akadémiája

A Hungary Helps program és a Törökország és Szíria határánál történt földrengés volt a fő téma szerdán a Karol Wojtyla Barátság Központban. Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Vallásdiplomáciai és Elemző Osztályának vezetője tartott előadást a helyszínen. Mint elmondta: a magyar csapatok közel 150 emberrel, 30 kutyával segítik a túlélők utáni kutatást. (Fotók: Mátyus István – Alföldi Civil Napló)

Részletek
A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

2023. február 7. 13:37 | Adományok

A Láng Kereskedelmi Kft. kecskeméti csapata 2016 januárjában csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak sorába. Ma pedig újabb ebédmeghívással járt a népkonyha sorsközösségének kedvében Varga Viktor telephelyvezető, ugyanis munkatársi közösségük ismét „összedobott” egy ebédre valót a szociális intézmény százhúsz gondozottja számára. Szokás szerint fél 12-kor kezdetét vette az ebédosztás Varga Viktor tevékeny közreműködésével. Ezúttal rakott burgonyát szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyérrel, süteménnyel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Indiában „jártak” a wojtylások

Indiában „jártak” a wojtylások

2023. február 7. 13:17 | Szegények Akadémiája

A dél-ázsiai országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője kedden, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy négy évvel ezelőtti indiai fellépés szolgáltatta, mely Goa államban valósult meg egy helyi koncertszervező meghívására. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Sertéshús Kiskunmajsáról

Sertéshús Kiskunmajsáról

2023. február 7. 12:24 | Adományok

Szikora Gyula, a kiskunmajsai Jonathermál Zrt. elnök-vezérigazgatója 15 kg sertéshúst adományozott a Wojtyla Barátság Központ sorsközössége javára. Az értékes ajándékot Szikora úr munkatársa adta át kedden a népkonyha képviselőjének. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Univer-ebéd az elesettek böjtös asztalán

Univer-ebéd az elesettek böjtös asztalán

2023. február 4. 13:27 | Adományok

Avramucz Attila, az Univer Product Zrt. vállalati kapcsolatok igazgatója százharminc adag tejfölös-húsos gombapörkölttel kedveskedett szombaton a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak. A rendkívül ízletes, tradicionális magyar étel a két legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin keze munkája által főtt készre a népkonyha udvari bográcsában. A kiváló menüt a szociális-közművelődési intézmény két lelkes önkéntese, Retkes-Ömböli Magdolna és Tóthné Rontó Gyöngyvér „kézbesítette” a rászorultaknak. A vasárnapi hidegcsomagok Farkas Ágó anyagi támogatásával jutottak el a nélkülözőkhöz.

Részletek
Ízletes falatok a kecskeméti baptisták felajánlásával

Ízletes falatok a kecskeméti baptisták felajánlásával

2023. február 6. 13:07 | Adományok

A helyi baptista közösség a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában. A baptista vallás, mely Magyarországon 1905 óta törvényesen elismert felekezet, a keresztyénség protestáns ágához tartozik. Protestáns annyiban, amennyiben nem katolikus. „Mi jobban szeretjük evangéliuminak vallani magunkat, mivel minden törekvésünk, hogy közösségi életünket az evangéliumban és az apostoli levelekben található elvekhez és az egyszerűséghez szabjuk”. Teológiájuk erősen kálvini, istentiszteletük egyszerű; énekből, imából, igeolvasásból és igehirdetésből áll. Az istentisztelet sorrendje nem kötött, nincs előírt liturgia. Minden vallási csoport olyan istentiszteleti sorrendet állapít meg, amilyet kíván, valamint a sorrenden is akkor és annyiszor változtathat, amikor és ahányszor jónak látja. A gyülekezetek függetlenek; belső ügyeiket, lelkipásztor-választásaikat, a lelki közösségbe való tagfelvételeiket teljesen önállóan intézik. A baptistáknál nincs püspök, nincs papi rend, nincs papi ruha. Az eklézsiákat lelkipásztorok (prédikátorok) és diakónusok vezetik, de bárki végezhet lelki szolgálatot, igehirdetést, ha erre az adott közösségtől megbízást kap. A hírös városi hívőközösség jóvoltából százharminc adag milánói makarónit, valamint kenyeret és süteményt szolgáltak fel hétfő délben a népkonyha munkatársai. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal februárban is kényeztette az elesetteket

Cornelia és a Vidám Törzsasztal februárban is kényeztette az elesetteket

2023. február 3. 12:18 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb januárban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százharminc adag húsos csontlevest és prézlis tésztát szolgáltak fel az elesetteknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér, valamint sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. február 2. 13:35 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova három évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként csütörtökön – immáron sokadik alkalommal – százharminc adag hurkát-kolbászt, valamint hagymás tört burgonyát, továbbá kenyeret és süteményt osztottak szét a népkonyha önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gyertyaszentelés a Wojtyla Házban

Gyertyaszentelés a Wojtyla Házban

2023. február 2. 13:26

A Katolikus Egyház február 2-án ünnepli Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét. A hívek ekkor arra emlékeznek, amikor Szűz Mária negyven nappal gyermeke születése után bemutatta a mózesi törvény által előírt tisztulási áldozatot a jeruzsálemi templomban és az Úrnak szentelte elsőszülött fiát. A templomban, ahol Mária és József áldozatként két gerlicét vagy galambfiókát ajánlott fel, jelen volt Anna és az agg Simeon is, aki a gyermekben felismerte az üdvösség hozóját, karjába vette és a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A szentelt gyertya, amely – akárcsak Krisztus – felemészti önmagát, hogy másoknak szolgálhasson, már az ókeresztény korban Jézus jelképévé vált. Mindezeket dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános atya mondta el, amikor Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe alkalmából csütörtök délben szenteltvizet szórt a Wojtyla Ház gyertyájára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek