Július 31. szombat, Oszkár | EUR: 357; USD: 300; CHF: 331
Spárga a Bács-Zöldérttől

Spárga a Bács-Zöldérttől

2021. június 1. 11:03 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója kedden ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal egy láda spárgát rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű zöldségfélét hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Kiss András étkeztette a szegényeket

Kiss András étkeztette a szegényeket

2021. június 1. 13:25 | Adományok

A kecskeméti Kissfuvar Kft. ügyvezetője, Kiss András családi vállalkozását édesapja alapozta meg önrakodós IFA teherautójával, fuvarozóként még 1983-ban. Kezdetben kizárólag lakossági igényeket elégített ki, majd 1990-től egy törvénymódosítás lehetővé tette a nem magánszemélyeknek való fuvarozást is, valamint alkalmazottak felvételét. Így csatlakozott a vállalkozáshoz 1990-ben ifj. Kiss András egy ZIL-lel. Időközben a cég folyamatosan bővült, jelenleg 5 darab 40 tonnás önrakodó tehergépjárművük van, továbbá egy 40 tonnás, 13 méteres, nyitott-nyerges tehervontatóval végeznek szállítmányozást Magyarország egész területén. Mindemellett önálló szervizháttérrel rendelkeznek, melynek létalapját jól felszerelt műhely és 10 szakember biztosítja. 2008-ban a járműpark megújításán túlmenően, a szerviz szabad kapacitásait kihasználva, a rakatvillák mellett a rönkemelő, rönkhasító és kuglizó gépek gyártása is sikeresen beindult – hangzott el a Kissfuvar Kft. bemutatása közben. Kiss András és családja jóvoltából kedden ismét százhúsz adag melegétel juthatott a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek böjtös asztalára, mégpedig töltött csirkecomb rizibizivel, savanyúsággal, kenyérrel és különféle ízesítésű rétesekkel. Utóbbit anonim támogató ajánlotta fel sok-sok szeretettel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gombák és gyógynövények a Wojtyla Akadémián

Gombák és gyógynövények a Wojtyla Akadémián

2021. május 31. 14:43 | Szegények Akadémiája

.Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője segítségével gombák és gyógynövények között szemezgettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai rendezvényfotók, valamint otthoni képek felhasználásával. A hétfő délelőtti színes diavetítésen a népkonyha szegényei megismerhették az előadó kertjének gyógynövényeit, szárításra előkészítve. Úgymint a gyermekláncfüvet, ibolyát, ragadós galajt, zamatos turbolyát, homoki pimpót, vérehulló kecskefüvet. Mindezen felül gyógyfüvekből készült ételek receptjeit is megosztott Horváthné Terike a résztvevőkkel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Helvécia polgármestere osztott ebédet a Wojtyla Házban

Helvécia polgármestere osztott ebédet a Wojtyla Házban

2021. május 31. 16:18 | Adományok

Balogh Károly Helvécia első embere ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. A maga által biztosított alapanyagokat a község díszpolgára Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda társtulajdonosa főzte készre hétfő délelőtt. A kiváló marhagulyás mellé kenyér és lekváros tejespite is dukált a rászorultaknak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Székelykáposzta rotyogott az udvari bográcsban

Székelykáposzta rotyogott az udvari bográcsban

2021. május 31. 13:23 | Adományok

Kisjuhász Hajnalka és családja 2020 tavasza óta több ízben nyújtotta ölelő karjait a Wojtyla Barátság Központ szegényei felé. Alapanyagokkal – savanyú káposztával és hússal –, szakácstudományukkal, no meg sok-sok jó szóval szolgálták a népkonyha sorsközösségének testi-lelki felemelkedését. A kedves lajosmizsei család azóta is szívén viseli a wojtylások sorsát, ennek megfelelően nemrégiben ismét elhatározták, újból visszatérnek a szociális intézménybe, hogy a jól bevált menüvel, székelykáposztával járjanak az elesettek kedvébe – egyéb elfoglaltságaik okán ezúttal csak a messzi távolból. Az általuk biztosított kiváló minőségű hozzávalókat Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. A vasárnapi hidegcsomagok nem juthattak volna el a rászorultakhoz Gyuris Dávid és családja támogatása nélkül. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal szeretetebédje

Szabó Antal szeretetebédje

2021. május 28. 13:16 | Adományok

Rövid „csend” után ismét a Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A szociális intézmény ebédlőjében sorban állva őszinte megelégedéssel, mosollyal arcukon vették át mai melegétel-adagjukat, a bócsai Abonyi Fogadó szakácsának remekművét: rántott szeletet rizibizivel. A kiváló menüt savanyú uborka – Ablonci Károly és családja adománya –, továbbá Félegyházi kenyér, valamint „élelmiszerbankos” sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A kecskeméti baptisták támogatásával osztottak ebédet a Wojtylában

A kecskeméti baptisták támogatásával osztottak ebédet a Wojtylában

2021. május 27. 14:18 | Adományok

A helyi baptista közösség a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában. A baptista vallás, mely Magyarországon 1905 óta törvényesen elismert felekezet, a keresztyénség protestáns ágához tartozik. Protestáns annyiban, amennyiben nem katolikus. „Mi jobban szeretjük evangéliuminak vallani magunkat, mivel minden törekvésünk, hogy közösségi életünket az evangéliumban és az apostoli levelekben található elvekhez és az egyszerűséghez szabjuk”. Teológiájuk erősen kálvini, istentiszteletük egyszerű; énekből, imából, igeolvasásból és igehirdetésből áll. Az istentisztelet sorrendje nem kötött, nincs előírt liturgia. Minden vallási csoport olyan istentiszteleti sorrendet állapít meg, amilyet kíván, valamint a sorrenden is akkor és annyiszor változtathat, amikor és ahányszor jónak látja. A gyülekezetek függetlenek; belső ügyeiket, lelkipásztor-választásaikat, a lelki közösségbe való tagfelvételeiket teljesen önállóan intézik. A baptistáknál nincs püspök, nincs papi rend, nincs papi ruha. Az eklézsiákat lelkipásztorok (prédikátorok) és diakónusok vezetik, de bárki végezhet lelki szolgálatot, igehirdetést, ha erre az adott közösségtől megbízást kap. A hírös városi hívőközösség jóvoltából százhúsz adag sült hurkát-kolbászt, valamint hagymás burgonya köretet, kenyeret, süteményt szolgáltak fel csütörtök délben a népkonyha munkatársai. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkész biblikus útmutatóját is hallhatták a rászorultak.

Részletek
A lengyel nagykövet koszorúzott a Wojtyla-szobornál

A lengyel nagykövet koszorúzott a Wojtyla-szobornál

2021. május 27. 13:08 | Karol Wojtyla

Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete látogatást tett csütörtök délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. Mielőtt átadta a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztje kitüntetést Farkas P. Józsefnek, a népkonyha alapító-igazgatójának, felesége, Gedeon Márta asszony társaságában koszorút helyezett el a szociális intézmény előtti Wojtyla-szobornál. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tollasné Ida virág adománya

Tollasné Ida virág adománya

2021. május 27. 12:11 | Adományok

Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója csütörtök délelőtt ünnepélyes keretek között átvette a Lengyel Köztársaság Lovagkeresztjét Jerzy Snopek nagykövettől. Az alkalomból Tollasné Szemerédi Ida virágkötő mester, a kecskeméti Fantázia Virágbolt tulajdonosa terebélyes virágcsokrot ajánlott fel az ünnepség szervezőinek, akik ezúton is hálás szívvel köszönik a hölgy szemet gyönyörködtető ajándékait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek