November 28. kedd, Stefánia
Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

2023. augusztus 31. 11:52 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője közreműködésével erősen- és kevésbé mérgező gombafajták között „válogathattak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A csütörtök délelőtti diavetítés alkalmával a népkonyha szegényei közelebbről is megismerhették például a galócákat, a susulykákat. Mint kiderült, a gyilkos galóca a mérgezésből adódó halálesetek 90%-áért felelős. Egy alfa-amanitin nevű peptiddel fejti ki végzetes hatását. Ez olyan amatoxin, amely súlyos máj- és veseelégtelenséget okoz – hangzott el sok más – szó szerint életbevágó fontosságú tudnivaló mellett a Wojtyla Ház dísztermében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

2023. augusztus 31. 12:28 | Adományok

A kecskeméti székhelyű Plan Zrt. ügyvezető igazgatója, a Gépész Holding igazgatósági tagja, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi alelnöke, valamint legközvetlenebb hozzátartozói évek óta hűséges támogatói a Wojtyla Barátság Központnak. Nemes szándékukat, nagylelkűségüket csütörtökön is kifejezték, amikor Slonszki úr délidőben mintegy százhúsz adag burgonyafőzeléket és csirkecomb-pörköltet szolgált fel a népkonyha ebédlőjében. Az ízekben gazdag, házias menühöz kenyér és sütemény is dukált a rászorultaknak. Az épületgépészeti árucikkek, berendezések kis- és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás első embere mindemellett egy fényképet is bemutatott, mely Szent II. János Pál pápa egyik szobrát ábrázolja, melyet Róma külvárosában fotózott, amikor nemrégiben arra vezetett útja. Előzetesen Borisz atya mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

2023. augusztus 30. 12:25 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak, Baranya Ágnes helyszíni tolmácsolásával. A nagylelkű család jóvoltából szerda délben százhúsz adag palóclevest és túróstésztát osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai Baranya Ágnes segédletével – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Anonim Alkoholisták – Kecskeméten is

Anonim Alkoholisták – Kecskeméten is

2023. augusztus 30. 10:08

Az Anonim Alkoholista csoportok alkoholista személyeknek nyújtanak bensőséges közösséget és támogatást. A közösségek Kecskeméten is biztosítják a tagok számára, hogy névtelenek maradjanak, és ne érje őket hátrány azért, mert alkoholizmussal küzdenek. (Fotó: Mátyus István – archív)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. augusztus 29. 13:36 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő három és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként kedden – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag sárgaborsófőzeléket és sertéspörköltet, valamint kenyeret, süteményt osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

A Tioman-szigeten jártak-keltek a Wojtylások

2023. augusztus 29. 13:03 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója múlt havi beszámolóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében Malajziában „kirándultak” a népkonyha szegényei. Ezúttal a Tioman-sziget nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők fényképfelvételek segítségével. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák

2023. augusztus 28. 14:22

Aranymisén adtak hálát 50 éves papságukért Görbe László és Holczer József piarista atyák augusztus 25-én, péntek este a kecskeméti piarista templomban. A kórus- és orgonamuzsikával ékesített, számos pap- és szerzetestárs által koncelebrált ünnepi szentmisére megtelt a templom. Görbe László prédikációjában felidézte kecskeméti diákéveit, majd innen induló és ide visszatérő pályáját, hálát adva a támogatásért egykori tanárainak és a piarista családnak.

Részletek
Az örmény nemzetiségi önkormányzat szolgált ebéddel

Az örmény nemzetiségi önkormányzat szolgált ebéddel

2023. augusztus 28. 13:46 | Adományok

A kecskeméti illetőségű Örmény Települési Nemzetiségi Önkormányzat, nevezetesen Juhász Anett elnök, Mihály Csilla elnökhelyettes és Vincze Norbert Gábor tag nevében és támogatásával szolgáltak fel egy-egy tányér melegételt a népkonyha munkatársai hétfő délben a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára. Mégpedig összesen százhúsz adag Marco Polo-szeletet és burgonyapüré köretet. A remek menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Muhari Béla gyámolította az elesetteket

Muhari Béla gyámolította az elesetteket

2023. augusztus 26. 13:37 | Adományok

„Traktoroztak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai szombat délben. Persze csak átvitt értelemben, ugyanis Muhari Béla, a különféle erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója hívta ebédlőasztalhoz a népkonyha sorsközösségét – immáron sokadszor. Köszöntését, jókívánságait távollétében a Wojtyla Ház dolgozói, önkéntesei tolmácsolták a szegényeknek. A népkonyha „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: paprikáskrumpli kolbásszal, savanyúsággal, gyümölccsel. Utóbbi nem volt más, mint egy-egy szelet sárgadinnye – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő jóvoltából. A kiváló alapanyagok Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakács munkájának köszönhetően rotyogtak az udvari bográcsban. A munkálatokban hat lelkes önkéntes – Fehér Tímea, Kelené Farkas Rozália, Kispatakiné Szénási Melinda, Retkes-Ömböli Magdolna, Tóthné Rontó Gyöngyvér és egy középiskolás fiatalember, Simon Csanád – segédkezett. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Korsós László adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

2023. augusztus 25. 13:36 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt kenyér, sütemény és Roszik Tamás dunavecsei dinnyetermesztő adománya, egy-egy szelet sárgadinnye egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek