Június 17. hétfő, Alida, Laura
Zöldséges penne a Wojtyla népkonyha „étlapján”

Zöldséges penne a Wojtyla népkonyha „étlapján”

2024. március 12. 13:27 | Adományok

Kedves ismerősként, igaz barátként köszöntötték Molnár Zoltán mesterszakácsot a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai kedd délelőtt az Egressy utcai népkonyha udvarán, ahol százhúsz adag zöldséges penne rotyogott a kiváló gasztronómiai szakember jóvoltából, a nemes lelkű önkéntes családjának erkölcsi és anyagi hozzájárulásával. Az egészséges, mégis laktató, kiváló ízvilággal jellemezhető menüt hagyományosan kenyér, valamint – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – sajtos pogácsa, továbbá – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet ajándékaként – mézes puszedli egészítette ki. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Amerikai kaland – Irány San Diego (2. rész)

Amerikai kaland – Irány San Diego (2. rész)

2024. március 12. 13:09 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is korábbi amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, San Diego közelében szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval bejárták a nagyvárost és környékét. A kaliforniai óriástelepülésen egyebek között a helyi állat- és növénykertben is megfordultak. Előadását a helyszínen készült gazdag kép- és videó anyaggal illusztrálta a világjáró csillagász. Az amerikai „kalandtúra” április 2-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Öt év után csoda történik Párizsban

Öt év után csoda történik Párizsban

2024. március 12. 10:09

Elkészült a párizsi Notre-Dame székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt lett tűzvész martaléka 2019-ben – jelentette be a helyreállítással megbízott vállalat a közösségi oldalán március 8-án, pénteken. Egy fényképet is közzétettek, amelyen az ácsok és fafaragók láthatók az újjáépített gerendázaton.

Részletek
Helvécia polgármestere vette védőszárnyai alá a szegényeket

Helvécia polgármestere vette védőszárnyai alá a szegényeket

2024. március 11. 13:44 | Adományok

Balogh Károly Helvécia polgármestere volt a Wojtyla Barátság Központ rászorultjainak hétfői támogatója. A nagyközség első embere számos alkalommal pártfogolta már magánemberként a Wojtyla-sorsközösséget. Igazán pazar kulináris élménnyel lehettek ma gazdagabbak a karitatív létesítmény gondozottjai, ugyanis a település elöljárója százhúsz adag Marco Polo-szelettel és burgonyapüré körettel kedveskedett Kecskemét elesettjeinek. A rendkívül ízletes menüt szokás szerint kenyér, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtos pogácsa, továbbá – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezetnek köszönhetően – mézes puszedli tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottjaival

Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottjaival

2024. március 11. 13:08 | Szegények Akadémiája

Zsigóné Kati világhírű kecskeméti népi iparművész, Európa legkiemelkedőbb tojásdíszítője, „Az Ország Nyuszija”, „A Tojásdíszítés Királynője”, „Az Ország Tojásának” megalkotója szociálisan hátrányos helyzetű embereket tanított tojásfestésre hétfőn a Wojtyla Barátság Központban. A sorsközösség kitörő lelkesedéssel fogadta a nagytekintélyű alkotót az Egressy utcai népkonyha ebédlőjében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Retkes Zoltán és Mezei Attila ismét segített

Retkes Zoltán és Mezei Attila ismét segített

2024. március 9. 13:18 | Adományok

A Kőrös-RenovArt Kft. tulajdonosát, kiskőrösi ács vállalkozót kedves ismerősként fogadták szombat délben a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Retkes Zoltán még 2021 decemberében vívta ki a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak őszinte elismerését, amikor a népkonyha rászorultjai körében első alkalommal megjelenve szempillantás alatt jelesre vizsgázott önzetlenségből, munkaszeretetből. A szimpátia kölcsönösnek bizonyult, így korántsem véletlen, hogy Retkes Zoltán immáron sokadik alkalommal tette tiszteletét a karitatív létesítményben régi jó barátja, Mezei Attila mesterszakács, az intézmény egyik örökbecsű önkéntese társaságában. A wojtylások között úgyszintén komoly népszerűségnek örvendő gasztronómiai szaktekintély szakmai támogatásával és közreműködésével füstölt szalonnás alapágyon pirított csíkozott sertéshússal, tejfölös habarással és csemege uborkával főtt hentestokány rotyogott az udvari bográcsban – a kiskőrösi vállalkozó és Attila anyagi hozzájárulásának köszönhetően, Zoltán napi ajándékként. Az ínyenc menüt tészta köret tette teljessé. A rendkívül gazdag ízvilággal jellemezhető ételkülönlegességet helyben készített sütemény, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – mézes puszedli, továbbá alma egészítette ki. A minőségi hazai alapanyagok Hazafi Sándor hentesáru-előállító őstermelőtől származtak. Az elő- és utómunkálatokból lelkes önkéntesek – nevezetesen Farkas Rózsa, Farkas Zita és Kispatakiné Szénási Melinda – is jócskán kivették részüket. A hosszú hétvégére szánt hidegcsomagok konzervet és kenyeret tartalmaztak – Bruncsák András festőművész adományozása jóvoltából. (Fotók: Farkas Rózsa)

Részletek
Örök zarándokútra indult hét elhagyott lélek

Örök zarándokútra indult hét elhagyott lélek

2024. március 11. 13:01 | Halottaink

Öt, hozzátartozó nélkül magányosan elhunyt felnőtt és két halva született gyermek hamvait kísérték el utolsó földi útjukra hétfőn a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei, gondozottjai. Rokonok, barátok, ismerősök nem jelentkeztek az elhunytakért, így végső búcsút sem vett tőlük senki. A gyászszertartáson Tódor Norbert, a Wojtyla Ház munkatársa búcsúztatta az elhunytakat. A népkonyha képviselői közösen elmondott imádsággal emlékeztek az elhaltakra. Legyen könnyű nekik a föld! Béke poraikra!

Részletek
Istenes Szent János szerzetesre emlékeztek a Wojtylában

Istenes Szent János szerzetesre emlékeztek a Wojtylában

2024. március 8. 13:14

A Betegápoló Irgalmasrend alapítójának egyházi emléknapján, március 8-án Lévai Jánosné tanácsnok asszony elevenítette fel a hazánkban kevéssé ismert szerzetes életének legfőbb sarokköveit a Wojtyla Barátság Központban megtartott ünnepség keretében. Jánosi István tanácsnok pedig nőnap alkalmából köszöntötte a népkonyha lányait, asszonyait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Olaszos ízek a nagytemplomi hívektől

Olaszos ízek a nagytemplomi hívektől

2024. március 8. 13:32 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Zirig Kristóf atya, a Nagytemplom káplánja köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók milánói spagettivel, kenyérrel és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedlivel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek