Július 18. csütörtök, Frigyes
Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottjaival

Tojásokat festett Zsigóné Kati a Wojtyla Ház gondozottjaival

2024. március 11. 13:08 | Szegények Akadémiája

Zsigóné Kati világhírű kecskeméti népi iparművész, Európa legkiemelkedőbb tojásdíszítője, „Az Ország Nyuszija”, „A Tojásdíszítés Királynője”, „Az Ország Tojásának” megalkotója szociálisan hátrányos helyzetű embereket tanított tojásfestésre hétfőn a Wojtyla Barátság Központban. A sorsközösség kitörő lelkesedéssel fogadta a nagytekintélyű alkotót az Egressy utcai népkonyha ebédlőjében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Retkes Zoltán és Mezei Attila ismét segített

Retkes Zoltán és Mezei Attila ismét segített

2024. március 9. 13:18 | Adományok

A Kőrös-RenovArt Kft. tulajdonosát, kiskőrösi ács vállalkozót kedves ismerősként fogadták szombat délben a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Retkes Zoltán még 2021 decemberében vívta ki a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak őszinte elismerését, amikor a népkonyha rászorultjai körében első alkalommal megjelenve szempillantás alatt jelesre vizsgázott önzetlenségből, munkaszeretetből. A szimpátia kölcsönösnek bizonyult, így korántsem véletlen, hogy Retkes Zoltán immáron sokadik alkalommal tette tiszteletét a karitatív létesítményben régi jó barátja, Mezei Attila mesterszakács, az intézmény egyik örökbecsű önkéntese társaságában. A wojtylások között úgyszintén komoly népszerűségnek örvendő gasztronómiai szaktekintély szakmai támogatásával és közreműködésével füstölt szalonnás alapágyon pirított csíkozott sertéshússal, tejfölös habarással és csemege uborkával főtt hentestokány rotyogott az udvari bográcsban – a kiskőrösi vállalkozó és Attila anyagi hozzájárulásának köszönhetően, Zoltán napi ajándékként. Az ínyenc menüt tészta köret tette teljessé. A rendkívül gazdag ízvilággal jellemezhető ételkülönlegességet helyben készített sütemény, valamint – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával – mézes puszedli, továbbá alma egészítette ki. A minőségi hazai alapanyagok Hazafi Sándor hentesáru-előállító őstermelőtől származtak. Az elő- és utómunkálatokból lelkes önkéntesek – nevezetesen Farkas Rózsa, Farkas Zita és Kispatakiné Szénási Melinda – is jócskán kivették részüket. A hosszú hétvégére szánt hidegcsomagok konzervet és kenyeret tartalmaztak – Bruncsák András festőművész adományozása jóvoltából. (Fotók: Farkas Rózsa)

Részletek
Örök zarándokútra indult hét elhagyott lélek

Örök zarándokútra indult hét elhagyott lélek

2024. március 11. 13:01 | Halottaink

Öt, hozzátartozó nélkül magányosan elhunyt felnőtt és két halva született gyermek hamvait kísérték el utolsó földi útjukra hétfőn a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei, gondozottjai. Rokonok, barátok, ismerősök nem jelentkeztek az elhunytakért, így végső búcsút sem vett tőlük senki. A gyászszertartáson Tódor Norbert, a Wojtyla Ház munkatársa búcsúztatta az elhunytakat. A népkonyha képviselői közösen elmondott imádsággal emlékeztek az elhaltakra. Legyen könnyű nekik a föld! Béke poraikra!

Részletek
Istenes Szent János szerzetesre emlékeztek a Wojtylában

Istenes Szent János szerzetesre emlékeztek a Wojtylában

2024. március 8. 13:14

A Betegápoló Irgalmasrend alapítójának egyházi emléknapján, március 8-án Lévai Jánosné tanácsnok asszony elevenítette fel a hazánkban kevéssé ismert szerzetes életének legfőbb sarokköveit a Wojtyla Barátság Központban megtartott ünnepség keretében. Jánosi István tanácsnok pedig nőnap alkalmából köszöntötte a népkonyha lányait, asszonyait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Olaszos ízek a nagytemplomi hívektől

Olaszos ízek a nagytemplomi hívektől

2024. március 8. 13:32 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százhúszan. A gondozottakat Zirig Kristóf atya, a Nagytemplom káplánja köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók milánói spagettivel, kenyérrel és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedlivel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal márciusban is jótékonykodott

Cornelia és a Vidám Törzsasztal márciusban is jótékonykodott

2024. március 7. 17:52 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb februárban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, ám a gondozottakat ezúttal Facol Lajos egyedül köszöntötte. A szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermestere százhúsz adag gombapörköltet és tészta köretet szolgált fel a szegényeknek, kenyér, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – pogácsa kíséretében. (Fotók: Kolláth Andrea, Tódor Norbert – archív)

Részletek
Szépen szólt a tárogató a Wojtyla Házban

Szépen szólt a tárogató a Wojtyla Házban

2024. március 7. 17:38 | Szegények Akadémiája

Beremendi-Schultz Henrik énekes, tárogatóművész volt a Wojtyla Barátság Központ vendége csütörtök délelőtt. Az Ágasegyházán és Kecskeméten élő zenész klasszikus-, szórakoztató-, illetve énekművekből állította össze a népkonyha gondozottjainak szóló tárogatós minikoncertjének zenei anyagát. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
A Mátyás Király Patika tulajdonosa kínált ételt a nélkülözőknek

A Mátyás Király Patika tulajdonosa kínált ételt a nélkülözőknek

2024. március 6. 13:49 | Adományok

Évtizedes hagyománnyá vált, hogy évente egy alkalommal ellátogat a Wojtyla Barátság Központba dr. Steinmetz Györgyné Eperjessy Ildikó. A Kecskemét főtéri Mátyás Király Patika vezetője ekkor meghívja egy finom, laktató ebédre az Egressy utcai népkonyha sorsközösségét. Ezúttal nem tudott eljönni a népkonyha épületébe, így a messzi távolból kívánt mindenkinek jó étvágyat, hozzátéve: „máskor eljövök, számíthatnak rám”. A százhúsz adag gulyáslevest és mákostésztát, valamint kenyeret a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei osztották ki a rászorultak között. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek