Szeptember 25. hétfő, Eufrozina, Kende
Erdélyi kórus a Wojtylában

Erdélyi kórus a Wojtylában

2023. április 14. 19:27

A helyi illetőségű Lakó Sándor Kamarazenekar meghívására Kecskemétre érkeztek a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus tagjai – mintegy harmincan –, hogy közösen adjanak hangversenyt „Zenei örökségünk határok nélkül” címmel. Ez alkalomból szeretetvendégséggel kedveskedett a Wojtyla Barátság Központ az erdélyi vendégeknek, akiket dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő köszöntött a népkonyha kapujában és ebédlőjében. A jótékonysági akció keretében gulyáslevest és mákostésztát szolgáltak fel a szociális-közművelődési intézmény önkéntesei. Az estebédet Frankó János izsáki vállalkozó alma adománya, valamint a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet mézes puszedli ajándéka tette teljessé. Étkezés után a határon túlról érkezettek útja a közeli Czollner téri Piarista Iskolába vezetett, ahol a hírös városiakkal együtt próbán vettek részt. A Lakó Sándor Kamarazenekar előre egyeztetett időpontban zenei szolgálattal viszonozza a wojtylások vendégszeretetét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. április 14. 13:18 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő három évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként pénteken – immáron sokadik alkalommal – szárharminc adag kacsasültet, burgonyapüré köretet és savanyúságot, valamint kenyeret, süteményt, továbbá Fornetti-pogácsát osztottak szét a népkonyha önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
„Aranykor” a Wojtylában

„Aranykor” a Wojtylában

2023. április 14. 13:07

„Az arany a művészetek történetében a szakralitás fontos szereplője volt. Vajon lehet-e a kortárs képzőművészetben úgy használni, hogy az megidézze az említett szakralitást korunkban is?” Aranykor címmel, eme költői kérdés kíséretében nyitotta meg pénteken dr. Turai G. Kamil művészetfilozófus Dénus Kiss Jenő kortárs festőművész kiállítását a Wojtyla Barátság Központban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Igazi magyaros ebéd a wojtylások böjtös asztalán

Igazi magyaros ebéd a wojtylások böjtös asztalán

2023. április 13. 13:02 | Adományok

Ízletes rizseshúst készített, majd szállíttatott csütörtök délben a Wojtyla Barátság Központba Tóth Zsolt, a Kecskeméti Csárda és Borház üzemeltetője. Az étterem dolgozói örömmel készültek erre a nagyszerű alkalomra, hisz jól tudták, a leginkább rászorulókhoz kerül százharminc adagnyi ebédfelajánlásuk. A tradicionális finomság mellé savanyúság, friss kenyér és sütemény is jutott bőven mindenkinek. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Dr. Andrássy Ákosnak köszönhették az ebédet

Dr. Andrássy Ákosnak köszönhették az ebédet

2023. április 12. 13:53 | Adományok

A Centrál-Invest Kft. ügyvezetője nevében Agócsné Kubics Judit főkönyvelő látogatott el szerdán a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének otthonába és köszöntötte a rászorulókat a népkonyha étkezdéjében. Elmondta: a Centrál Kft. történetében régi időkre nyúlik vissza az adakozás. Dr. Andrássy Ákos és Farkas P. József, a szociális intézmény alapító igazgatójának több mint harminc éves ismeretsége pedig csak tovább erősíti az egyébként is töretlen bizalmi szálat. Közös imádság és asztali áldás után Judit asszony osztotta ki az ebédet, mégpedig körömpörköltet főtt burgonya körettel, savanyúság, kenyér és sütemény kíséretében – mintegy százharminc nélkülöző részére, Farkas Pál szervező munkatárs segítő közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai

Wojtyla Akadémia – A nyári félév időjárási kockázatai

2023. április 12. 13:28 | Szegények Akadémiája

Ország Ferenc, a Magyar Honvédség ifjú hadnagya meteorológus tisztként teljesít szolgálatot a Szolnoki Helikopter Bázison. Szerdán immáron negyedik alkalommal látogatott a Wojtyla Barátság Központba, hogy feltárja különleges szakmájának „titkait” a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai előtt. Ezúttal a nyári félév időjárási kockázatai kerültek terítékre. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédosztás a Termostar támogatásával

Ebédosztás a Termostar támogatásával

2023. április 11. 13:29 | Adományok

Horváth Attila, a Termostar Kft. ügyvezetője számos újító kezdeményezésnek áll élére. Szakmai irányításával átfogó (zöld) beruházások indultak a hírös város távhőszolgáltatásának folyamatos korszerűsítése érdekében. A cégvezető emellett Kecskemét kulturális életében is kiemelkedő pozíciót foglal el. Ennek megfelelően alig akad olyan jelentős közcélú program, rendezvény, amely mellé ne állna oda a cég, igazi városi mecénásként. Horváth úr, mint a jótékonyság egyik apostola, a Termostar Kft. részéről – példának okáért – 2023 tavaszán 755 facsemetét ajánlott fel közterületi ültetésre. Emellett évről évre hűséges pártfogója a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének. Ennek legfrissebb hozadékát – milánói makarónit – közel százharminc elesett embertársunk fogyaszthatta kedden a népkonyha ebédlőjében. Az olaszos menüt a Félegyházi Pékség kenyér adománya, Frankó János izsáki vállalkozó jóvoltából egy-egy alma, a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet felajánlásával pedig mézespuszedli tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Húsvéti csomagok sok szeretettel

Húsvéti csomagok sok szeretettel

2023. április 6. 16:53 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ háza táján sok éves hagyomány köszönt vissza Nagycsütörtökön. A szociális intézmény csapata Krisztus feltámadásának ünnepére készülődve rendszerint ajándékcsomagokkal kedveskedik a karitatív létesítmény rászorultjainak. A jótékonysági akciót ezúttal is számos cég és magánszemély támogatta. Így például helyet kaptak a csomagokban a helvéciai Göbölyös család, Kollár Csaba, a lajosmizsei Mizsetáp Kft. ügyvezető-tulajdonosa, Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója, valamint Szarka Balázs, az Univer cégcsoport elnök-vezérigazgatója élelmiszer-adományai. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szeretetvendégség Látó Richárd emlékére

Szeretetvendégség Látó Richárd emlékére

2023. április 6. 16:14 | Adományok

Április 9-én lesz második esztendeje, hogy Látó Richárdot, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház karmesterét, vezénylő korrepetitorát fiatalon magához szólította Teremtő Ura. A szomorú évforduló alkalmából a Wojtyla Házban ebédfelajánlással fejezte ki soha el nem múló szeretetét özvegye, Jónás Piroska. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Frankó János, a Wojtyla Ház villanyszerelője

Frankó János, a Wojtyla Ház villanyszerelője

2023. április 5. 13:16 | Aktivisták

Az izsáki Off-Road Bázis Kft. ügyvezető-tulajdonosa gyakorta megfordul a Wojtyla Barátság Központban. Úgy is, mint a szociális-közművelődési intézmény sorsközösségének régi időktől fogva támogatója, valamint úgy is, mint épületgépészeti szakember, kivitelező. Szerdán a karitatív létesítmény kertjében elhelyezett világítóberendezések állapotát ellenőrizte, egyúttal üdvözölte a népkonyha gondozottjait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek