Május 28. vasárnap, Csanád, Emil
Cornelia és a Vidám Törzsasztal februárban is kényeztette az elesetteket

Cornelia és a Vidám Törzsasztal februárban is kényeztette az elesetteket

2023. február 3. 12:18 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb januárban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százharminc adag húsos csontlevest és prézlis tésztát szolgáltak fel az elesetteknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér, valamint sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. február 2. 13:35 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova három évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként csütörtökön – immáron sokadik alkalommal – százharminc adag hurkát-kolbászt, valamint hagymás tört burgonyát, továbbá kenyeret és süteményt osztottak szét a népkonyha önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gyertyaszentelés a Wojtyla Házban

Gyertyaszentelés a Wojtyla Házban

2023. február 2. 13:26

A Katolikus Egyház február 2-án ünnepli Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepét. A hívek ekkor arra emlékeznek, amikor Szűz Mária negyven nappal gyermeke születése után bemutatta a mózesi törvény által előírt tisztulási áldozatot a jeruzsálemi templomban és az Úrnak szentelte elsőszülött fiát. A templomban, ahol Mária és József áldozatként két gerlicét vagy galambfiókát ajánlott fel, jelen volt Anna és az agg Simeon is, aki a gyermekben felismerte az üdvösség hozóját, karjába vette és a nemzeteket megvilágosító világosságnak nevezte Jézust. A világ világosságával való találkozás szimbólumaként alakult ki a gyertyaszentelés szokása. A szentelt gyertya, amely – akárcsak Krisztus – felemészti önmagát, hogy másoknak szolgálhasson, már az ókeresztény korban Jézus jelképévé vált. Mindezeket dr. Jeney Gábor soltvadkerti plébános atya mondta el, amikor Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe alkalmából csütörtök délben szenteltvizet szórt a Wojtyla Ház gyertyájára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

Bálint Sándor etnográfusról tartott előadást Bárth professzor

2023. február 2. 13:21 | Szegények Akadémiája

Dr. Bárth János néprajzkutató, nyugalmazott múzeumigazgató, címzetes egyetemi tanár jeles elődjéről, a „legszögedibb szögediként” közismertté vált Bálint Sándor néprajztudósról tartott a kiváló kutató teljes életpályáját összefoglaló beszámolót a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára, a nehézsorsú rászorultak határozott érdeklődésétől övezve. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ajándék a dunavecsei vállalkozótól

Ajándék a dunavecsei vállalkozótól

2023. február 1. 17:13 | Adományok

Borbély „Totya” Istvánt Dunavecse egyik legkiemelkedőbb mezőgazdasági vállalkozójaként tartják számon a település és térsége lakói. Amellett, hogy jó néhány környékbeli lakosnak nyújtanak biztos megélhetést cégei, azok tulajdonosa hátrányos helyzetű embertársai sorsát úgyszintén egyengeti. Példának okáért időről időre bőkezű adományaival pártfogolja a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz rászorultat számláló sorsközösségét. Szerdán Borbély „Totya” István újból értékes meglepetéssel kedveskedett a Wojtyla szegényeinek. Az ajándékokkal teli dobozokat Koi Béla vállalkozó szállította Soltról a népkonyha Egressy utcai épületéhez. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szilvási József pártfogolta a szegényeket

Szilvási József pártfogolta a szegényeket

2023. február 1. 15:47 | Adományok

Szilvási József aligha ismeretlen a kecskemétiek előtt: köztudottan nevéhez fűződik a Szil-Coop bevásárlóközpont, és a Sasfészek Étterem is. Utóbbi tulajdonosaként tette meg felajánlását, mely szerint péntek délben ebédre invitálta a Wojtyla Barátság Központ százhúsz hátrányos helyzetű ellátottját. A vállalkozó előzetesen kijelentette: fontosnak tartja, hogy a szegények ügyét ily módon is támogassa. A távolból kívánt nagyon jó étvágyat minden rászoruló embernek, aki ma a Wojtyla Ház támogatásában bízva, testi-lelki kínoktól gyötörve megjelent az intézmény ebédlőjében. Az igazán ízletes, laktató rizseshús ízvilága a Sasfészek Étterem szakácsait dicsérte. A kiváló menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Bruncsák András szeretetvendégsége

Bruncsák András szeretetvendégsége

2023. január 31. 18:12 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát szombaton a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők sült csirkemellet és rizs köretet, valamint savanyúságot, kenyeret, és süteményt fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából. A kiváló menüt Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatójának banán adománya tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

2023. január 28. 13:38 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ lelkes pártfogója, régi időktől fogva hűséges patrónusa, Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, szövetkezeti elnök szolgált szeretetebéddel a népkonyha szegényei számára. Adományaival időről időre hozzájárul ahhoz a kétségkívül embert próbáló, de lélekemelő küldetéshez, melyet a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei folytatnak annak érdekében, hogy a szociális intézmény „családtagjai” – mintegy százharminc, többszörösen hátrányos helyzetű rászoruló – nehéz életkörülményeiben, alulszocializált helyzetében idővel változás álljon be. A szombati menüt ezúttal sem érhette kifogás. Amellett, hogy rendkívül ízletesre sikerült Dudás Tamás és Kövesi Krisztián önkéntes szakácsok főztje, ráadásul még igazán bőséges is volt. A nélkülözők ezúttal kolbásszal alaposan megrakott bablevest fogyaszthattak. A felszolgálásban úgyszintén fáradhatatlan, odaadó önkéntesek nyújtottak hatékony segítséget. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Banán a Bács-Zöldérttől

Banán a Bács-Zöldérttől

2023. január 30. 19:46 | Adományok

Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. kereskedelmi igazgatója ismét kopogtatott a Wojtyla Barátság Központ ajtaján, újból értékes ajándékot hozva a népkonyha rászorulóinak. Ezúttal egy doboz banánt rejtett gépkocsija. A komoly mennyiségű édes gyümölcsöt hagyományosan ebédkor osztják ki a szociális létesítmény gondozottjainak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Nagytemplomi ínyenc falatok

Nagytemplomi ínyenc falatok

2023. január 30. 19:57 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százharmincan. A gondozottakat dr. Finta József plébános köszöntötte. József atya végül zöldborsófőzelékkel és Stefánia-szelettel, valamint kenyérrel, süteménnyel örvendeztette meg a népkonyha elesettjeit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek