Január 21. péntek, Ágnes | EUR: 357; USD: 314; CHF: 343
Magányosan elhunyt embertársainkra emlékeztek a wojtylások

Magányosan elhunyt embertársainkra emlékeztek a wojtylások

2021. október 26. 11:09 | Halottaink

A Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, munkatársai, önkéntesei megemlékezést tartottak Halottak Napjához közeledve a Kecskeméti Köztemető Mementó-keresztjénél. Azokért égett a gyertya lángja, akik mellett haláluk óráján nem állt házastárs, gyermek, unoka, barát, szülő, nagyszülő. Akik csendes magányukban hunytak el; úgy mentek át azon a bizonyos másik, ismeretlen világba vezető kapun, hogy a földi élettől távozóban, a búcsúzás pillanatában egyetlen ember sem fogta kezüket, törölte le szemükről a könnyeket, enyhítette fájdalmukat, vigasztalta őket. Róluk szólva Farkasné Pásztor Jolán mondott beszédet a Mementó-keresztnél, a Szentírást idézve. A Wojtyla Ház és a Porta Egyesület nevében megjelenve mintegy tízen gyújtottak gyertyát és helyezték el az emlékezés virágait e helyütt, valamint a köztemetettek sírjánál, továbbá a Szentháromság temetőben a Krisztus-keresztnél és Révész István tábori püspök nyughelyénél. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kalán Teréz szeretetebédje

Kalán Teréz szeretetebédje

2021. október 26. 13:44 | Adományok

Kecskeméten az egyik legnagyobb, legismertebb adótanácsadó és könyvelő cég a Zéta-Adó Kft., melynek tulajdonosa Kalán Teréz könyvelő, adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló, bejegyzett igazságügyi szakértő. Irodája 1990 óta működik, nyújt korrekt számviteli szolgáltatást ügyfelei részére a gazdasági élet minden területén. Munkatársaival együtt kis- és középvállalkozások, költségvetési intézmények könyvelésével, adótanácsadással, bérszámfejtéssel, hitelpályázatok készítésével, valamint pénzügyi tanácsadással foglalkozik. Könyvvizsgálói szolgáltatási területe kiterjed a gazdasági társaságok, részvénytársaságok, korlátolt felelősségű társaságok folyamatos és eseti könyvvizsgálatára, mind a hazai, mind pedig a külföldi tulajdonú cégek vonatkozásában. Sokrétű, teljes embert kívánó napi tevékenysége mellett azonban nem feledkezik meg a nehéz helyzetben lévő, elesett embertársai támogatásáról sem. Ennek megfelelően rendszeresen segítséget nyújt a Karol Wojtyla Barátság Központ ember- és lélekmentő munkájához, ezen felül másoknak, másokon is mindig szívesen, önzetlenül segít. Szociálisan érzékeny a szegény, nehéz sorban élő gyerekek élete vonatkozásában, ezért minden évben rendszeresen anyagi támogatást nyújt különböző iskolák számára. Ráadásul a Kecskeméten élő hajléktalanokat is támogatja lehetőségeihez mérten. Felajánlása révén töltött csirkecombot, burgonyapürét, salátát, kenyeret és süteményt szolgáltak fel mintegy százhúsz rászoruló részére – nagymennyiségű csokoládé kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hajósról érkezett a segítség

Hajósról érkezett a segítség

2021. október 25. 13:46 | Adományok

Hajós a Duna-Tisza köze legszebb részén, a kalocsai Sárköz és a kunsági hátság találkozási pontján fekszik. Közigazgatási értelemben is kapocs, hiszen a kalocsai, bajai, kiskőrösi és a jánoshalmi kistérségekkel (járásokkal) egyaránt érintkezik. Hajós 2008 óta városi rangú település, Bács-Kiskun megye legkisebb lélekszámú városa, a Császártöltés-Hajós-Nemesnádudvar képezte „Svábföld” központja. Hajósról többeknek a szőlő, a bor jut eszébe, hiszen híres és Európa-szerte egyedülálló a Pincefalu. A hajósiak azért dolgoznak, hogy ezt az elődök által ránk hagyott kulturális-építészeti értéket megőrizzék és minél több embernek megmutassák. Másik büszkeségük a 2010-ben megnyitott Barokk Kastély, mely az egész Dél-Alföld egyik legszebben helyreállított műemléke, állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat. Sok más látnivaló is fellelhető arrafelé. Megtekintésre érdemes a templom és plébánia, a kálváriakert, a gyógyszertár, de intézményeikre úgyszintén büszkék az itt élők. A település polgármestere, Estók Mihályné Szalczer Erzsébet asszony amellett, hogy éjjel-nappal a város jobbá tételén fáradozik, a fel-felbukkanó szegénység következményeinek mérséklésére is jelentős időt fordít. Ennek része az a karitatív ebédosztás is, mely a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban valósult meg hétfőn déltájt. A jótékonysági akció keretében százhúsz adag kelkáposztafőzelék, Stefánia-szelet, kenyér és – a Fornetti Kft. vezetőségének köszönhetően – kakaós tekercs került a wojtylások képzeletbeli ebédlőasztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ewa Filipiak a Városházán

Ewa Filipiak a Városházán

2021. október 22. 10:08 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. Előzetesen a lengyel vendég Stanislaw Kotarba titkár társaságában a Városházára látogatott, ahol Falu György alpolgármester fogadta a külhoni látogatókat, akik a megbeszélést követően városnézésre indultak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ewa Filipiak a Kodály iskolában

Ewa Filipiak a Kodály iskolában

2021. október 22. 17:18 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. Ezt követően a lengyel vendég Stanislaw Kotarba titkár társaságában ellátogatott a Kodály iskolába, ahol Balogné Papp Boglárka intézményvezető fogadta a külhoni látogatókat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Garaczi János készítette az ünnepi ebédet

Garaczi János készítette az ünnepi ebédet

2021. október 22. 12:21 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. A magasztos eseményt a népkonyha Pintér József-termében ünnepi ebéd követte, melyet Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács készített el a lajosmizsei Tanyacsárdában. A helyszíni felszolgálásban Faczol Lajos, a Wojtyla Ház hűséges ezermester önkéntese nyújtott hathatós segítséget a rangos étterem társtulajdonosának. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hovány Márton harmadik ebédadománya

Hovány Márton harmadik ebédadománya

2021. október 22. 13:11 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ami 2021-et illeti, év végéig összesen tíz napon át vállalja, hogy ebédelteti Kecskemét szegényeit a Wojtyla Házban. Ennek harmadik megnyilvánulásaként pénteken ő finanszírozta a közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátott déli étkezését. Közös imádság után gulyáslevest és túrós tésztát fogyasztottak, mellé pedig kenyeret, valamint süteményt vehettek át a jobb sorsra érdemes emberek. A szombati hidegcsomagok úgyszintén Hovány Márton, a vasárnapi betevő falat pedig Somodi Ferenc felajánlásával juthatott el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ewa Filipiak átvette az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat

Ewa Filipiak átvette az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat

2021. október 22. 11:57 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A hondurasi pápai követ felszentelte az udvari tűzzománc alkotást

A hondurasi pápai követ felszentelte az udvari tűzzománc alkotást

2021. október 22. 11:24 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, majd átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. Az ünnepség hangulatát a Kodály Iskola Aurin leánykarának műsora emelte, Durányik László karnagy vezényletével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek