December 7. kedd, Ambrus | EUR: 363; USD: 322; CHF: 349
Hajósról érkezett a segítség

Hajósról érkezett a segítség

2021. október 25. 13:46 | Adományok

Hajós a Duna-Tisza köze legszebb részén, a kalocsai Sárköz és a kunsági hátság találkozási pontján fekszik. Közigazgatási értelemben is kapocs, hiszen a kalocsai, bajai, kiskőrösi és a jánoshalmi kistérségekkel (járásokkal) egyaránt érintkezik. Hajós 2008 óta városi rangú település, Bács-Kiskun megye legkisebb lélekszámú városa, a Császártöltés-Hajós-Nemesnádudvar képezte „Svábföld” központja. Hajósról többeknek a szőlő, a bor jut eszébe, hiszen híres és Európa-szerte egyedülálló a Pincefalu. A hajósiak azért dolgoznak, hogy ezt az elődök által ránk hagyott kulturális-építészeti értéket megőrizzék és minél több embernek megmutassák. Másik büszkeségük a 2010-ben megnyitott Barokk Kastély, mely az egész Dél-Alföld egyik legszebben helyreállított műemléke, állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat. Sok más látnivaló is fellelhető arrafelé. Megtekintésre érdemes a templom és plébánia, a kálváriakert, a gyógyszertár, de intézményeikre úgyszintén büszkék az itt élők. A település polgármestere, Estók Mihályné Szalczer Erzsébet asszony amellett, hogy éjjel-nappal a város jobbá tételén fáradozik, a fel-felbukkanó szegénység következményeinek mérséklésére is jelentős időt fordít. Ennek része az a karitatív ebédosztás is, mely a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban valósult meg hétfőn déltájt. A jótékonysági akció keretében százhúsz adag kelkáposztafőzelék, Stefánia-szelet, kenyér és – a Fornetti Kft. vezetőségének köszönhetően – kakaós tekercs került a wojtylások képzeletbeli ebédlőasztalára. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ewa Filipiak a Városházán

Ewa Filipiak a Városházán

2021. október 22. 10:08 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. Előzetesen a lengyel vendég Stanislaw Kotarba titkár társaságában a Városházára látogatott, ahol Falu György alpolgármester fogadta a külhoni látogatókat, akik a megbeszélést követően városnézésre indultak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ewa Filipiak a Kodály iskolában

Ewa Filipiak a Kodály iskolában

2021. október 22. 17:18 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. Ezt követően a lengyel vendég Stanislaw Kotarba titkár társaságában ellátogatott a Kodály iskolába, ahol Balogné Papp Boglárka intézményvezető fogadta a külhoni látogatókat. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Garaczi János készítette az ünnepi ebédet

Garaczi János készítette az ünnepi ebédet

2021. október 22. 12:21 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. A magasztos eseményt a népkonyha Pintér József-termében ünnepi ebéd követte, melyet Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács készített el a lajosmizsei Tanyacsárdában. A helyszíni felszolgálásban Faczol Lajos, a Wojtyla Ház hűséges ezermester önkéntese nyújtott hathatós segítséget a rangos étterem társtulajdonosának. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Hovány Márton harmadik ebédadománya

Hovány Márton harmadik ebédadománya

2021. október 22. 13:11 | Adományok

„Azt gondolom, a példamutatásba beletartozik az is, ha valaki bajban van, akkor segítünk, hogy mihamarabb kikerüljünk szorult helyzetéből." – vallotta egy vele készült korábbi interjúban Hovány Márton, az általa alapított Hovány cégcsoport tulajdonosa, első számú vezetője, Magyarország egyik legismertebb, legnagyobb autókereskedője. És nem csupán hangoztatja, ekképp hoz döntéseket, cselekszik mindennapjaiban. Ami 2021-et illeti, év végéig összesen tíz napon át vállalja, hogy ebédelteti Kecskemét szegényeit a Wojtyla Házban. Ennek harmadik megnyilvánulásaként pénteken ő finanszírozta a közel százhúsz hátrányos helyzetű ellátott déli étkezését. Közös imádság után gulyáslevest és túrós tésztát fogyasztottak, mellé pedig kenyeret, valamint süteményt vehettek át a jobb sorsra érdemes emberek. A szombati hidegcsomagok úgyszintén Hovány Márton, a vasárnapi betevő falat pedig Somodi Ferenc felajánlásával juthatott el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ewa Filipiak átvette az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat

Ewa Filipiak átvette az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat

2021. október 22. 11:57 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Miután főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A hondurasi pápai követ felszentelte az udvari tűzzománc alkotást

A hondurasi pápai követ felszentelte az udvari tűzzománc alkotást

2021. október 22. 11:24 | Wadowice

Két különleges vendéget köszönthettek pénteken a kecskeméti Wojtyla Barátság Központban: dr. Pintér Gábor érseket, hondurasi pápai követet és Ewa Filipiak lengyel parlamenti képviselőt, Wadowice város korábbi polgármesterét. Főtiszteletű dr. Pintér Gábor atya felszentelte a belső udvarban Balanyi Károly Ferenczy-díjas zománcművész Szent II. János Pál pápát ábrázoló tűzzománc alkotását, majd átadta az Assisi Szent Ferenc-emlékdíjat Ewa Filipiak asszonynak. Az ünnepség hangulatát a Kodály Iskola Aurin leánykarának műsora emelte, Durányik László karnagy vezényletével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tasson járt „A Hely”

Tasson járt „A Hely”

2021. október 20. 19:47

Tasson készített hangfelvételt szerdán a közrádió „A Hely” című népszerű riportműsorának stábja Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója kezdeményezésére. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Zúzapörkölt Füredi András felajánlásával

Zúzapörkölt Füredi András felajánlásával

2021. október 20. 13:24 | Adományok

A kecskeméti Füredi Autósiskola tulajdonosa, Füredi András vendégszeretetét élvezhették szerdán a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai. Kapcsolata a népkonyhával egyáltalán nem új keletű. Együttműködő partnerként immáron nyolcadik esztendeje támogatja az intézményt ebédadományaival. Sőt, a Füredi Autósiskola oktatói rendszeres időközönként közlekedésbiztonsági előadásokat is tartanak a népkonyha gondozottjainak. Ami pedig a mai menüt illeti, ezúttal ízletes zúzapörköltet, tészta köretet, savanyúságot, valamint kenyeret, süteményt tálalt fel Horváth Imre, a Füredi Autósiskola munkatársa, aki szintén évek óta szolgál a Wojtyla Ház szegényei körében, három havonta egy alkalommal. (Fotók: Tódor Norbert – archív)

Részletek