Július 31. szombat, Oszkár | EUR: 357; USD: 300; CHF: 331
Hőségriadó idején ásványvízzel kínálják a rászorultakat

Hőségriadó idején ásványvízzel kínálják a rászorultakat

2021. július 8. 14:36 | Adományok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére 2021. július 7-én (szerda) 0.00 órától 2021. július 9-én (péntek) 24:00 óráig. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. E bejelentéshez igazodik a Wojtyla Barátság Központ is, amikor nagymennyiségű üdítőt, ásványvizet bocsát ebédosztás idején a gondozottak rendelkezésére. Frissítőből többféle íz közül válogathatnak a nélkülözők, és ásványvízből is jut bőségesen az igénylőknek; „mentes” és „bubis” egyaránt – a lajosmizsei Magyarvíz Kft., valamint Prikkel Antal szentkirályi egyéni vállalkozó felajánlásával. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Pavlovics István támogatta a wojtylásokat

Pavlovics István támogatta a wojtylásokat

2021. július 3. 12:41 | Adományok

Szombaton Pavlovics István anyagi hozzájárulásával valósulhatott meg jótékonysági célú ebédosztás a Wojtyla Barátság Központban. Az igényes bőrgarnitúrák gyártásával, értékesítésével foglalkozó vállalkozás irányítója azért dönt töretlenül az Egressy utcai népkonyha patronálása mellett, mert hosszú évek tapasztalatai alapján nyilvánvalóvá lett számára: adományaikat valóban a százhúsz rászorulót számláló Wojtyla sorsközösség fizikai-szellemi épülésére fordítják a szociális létesítmény vezetői. Ezúttal kolbásszal gazdagon megrakott bableves, kenyér, valamint sütemény kerülhetett a szegények böjtös asztalára – mindenki legnagyobb megelégedésére. A gazdag ízvilággal jellemezhető ételkülönlegességet a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. A vasárnapi hidegcsomagok dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseknek köszönhetően jutottak el az elesettekhez. (Fotók: Gáspár Márton)

Részletek
Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

2021. július 5. 12:06 | Adományok

A Vacsi Kft. ügyvezetői minden hónapban tíz kilogramm szárazkolbásszal lepik meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Időközönként ebédmeghívással is kiegészítik nagylelkűségük eme gyümölcsét. Hétfőn ismét nekik köszönhetően terítettek meg a szociális intézmény ebédlőjében, ahol százhúsz rászorult lakhatott jól egy-egy tányérnyi hatalmas adag gyümölcsszósszal és natúrszelettel. A menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé.

Részletek
A Vidám Törzsasztal és a német írónő étkeztette a szegényeket

A Vidám Törzsasztal és a német írónő étkeztette a szegényeket

2021. július 2. 13:15 | Adományok

Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője, valamint Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő vendégelte meg pénteken a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Mindketten régi ismerősként köszöntötték a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag disznótoros hurka-kolbászt, valamint petrezselymes burgonyát szolgáltak fel a szegényeknek, kenyér és sütemény, valamint – Győriné Margit jóvoltából – friss meggy kíséretében. (Fotók: Mátyus István, Gáspár Márton)

Részletek
A Három Gúnár Étteremből érkezett a finom ebéd

A Három Gúnár Étteremből érkezett a finom ebéd

2021. július 1. 16:25 | Adományok

Csütörtökön a Három Gúnár Hotel és Rendezvényház üzemeltetői oltalmazták, vették védő szárnyaik alá a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit. Képviselője déltájban százhúsz adag tavaszi rizseshússal és savanyúsággal kopogtatott a népkonyha ajtaján. Az igencsak kiadós, laktató menüt kenyér, sütemény tette teljessé. Csizmadia László, a szálloda tulajdonosa ekképp nyilatkozott a Wojtyla Házzal fenntartott kapcsolatáról: „Nagyon pozitív érzésekkel gondolunk a szociális intézményre, nagyszerű és csodálatos dolog, amit tesznek. Évente két alkalommal csatlakozunk az ebédadományozó projekthez. Amíg lehetőségünk adódik, segítünk. Úgy érzem, példaértékű, jó ügy részesei lehetünk. Ez évben sajnos nekünk is nehezebben megy, ennél fogva kisebb mértékben tudjuk támogatni a Wojtylát és más civil szervezeteket”.

Részletek
Rántott szeletek a Hírös Grillből

Rántott szeletek a Hírös Grillből

2021. június 30. 13:36 | Adományok

Kiss Vivien, a Hírös Grill Étterem üzemeltetője legutóbb április végén ajánlott fel melegételt a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Bőkezűsége időközben mit sem változott. Mint akkor, ma is terjedelmes – mondhatni cipőtalp – méretű rántott szeleteket küldött széchenyivárosi vendéglőjéből a népkonyha elesettjeinek – személyenként kettő darabot, összesen százhúsz adagot. A rizs köretet és savanyúságot ugyancsak bőven mérte, így nem is maradt éhen senki a népkonyha környékén. A ragyogó menüt kenyér és sütemény egészítette ki.

Részletek
Péter-Pál napi népszokások

Péter-Pál napi népszokások

2021. június 30. 13:04 | Szegények Akadémiája

Az aratási időszak beköszöntét hagyományosan Péter és Pál napjához kötik a mezőgazdászok. Szent Péter és Pál apostolok ugyanis – így tartják – június 29-én szenvedtek vértanúhalált. Az ehhez fűződő hajósi és dusnoki népszokásokat ismertette a Wojtyla Házban Bereznai Zsuzsanna, a Kecskeméti Katona József Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa.

Részletek
Japánba „látogattak” a wojtylások

Japánba „látogattak” a wojtylások

2021. június 29. 13:21 | Szegények Akadémiája

A távol-keleti országba röpítette a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait Szilágyi Áron dorombjátékos, a Leskowsky Hangszergyűjtemény vezetője kedden, a Wojtyla Akadémia előadássorozat keretében. A fotókkal gazdagon illusztrált útibeszámoló apropóját egy öt évvel ezelőtti hangszeres vendégszereplés szolgáltatta.

Részletek