Szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. szeptember 5. 14:09 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból, illetve társlapjaiból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Szeptember 9-én igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre a Mai Forrás Magazinból: „Isten kezében”, „Feltétel nélkül bízni” – Földiné Ádámkó Eszter története 2 részben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szőlő Facol Lajostól

Szőlő Facol Lajostól

2023. szeptember 5. 14:18 | Adományok

Facol Lajos, a Wojtyla Barátság Központ kivételes műszaki érzékkel megáldott ezermester önkéntese nagymennyiségű szőlővel ajándékozta meg a népkonyha gondozottjait. Sőt mi több, a két láda vitamindús édes gyümölcs helyszínre szállítását is magára vállalta a kiváló szakember. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

2023. szeptember 4. 13:02 | Adományok

A Láng Kereskedelmi Kft. kecskeméti csapata 2016 januárjában csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak sorába. Ma pedig újabb ebédmeghívással járt a népkonyha sorsközösségének kedvében Varga Viktor telephelyvezető, ugyanis munkatársi közösségük ismét „összedobott” egy ebédre valót a szociális intézmény százhúsz gondozottja számára. Szokás szerint fél 12-kor kezdetét vette az ebédosztás – kivételesen Varga Viktor távollétében. Ezúttal rakott kelkáposztát szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyérrel, süteménnyel és – a Fornetti Kft. jóvoltából – pizzás hatszöggel. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

Ebédadomány a húsnagyker jóvoltából

2023. szeptember 4. 12:35 | Adományok

A Vacsi Kft. ügyvezetői – nevezetesen Zahorecz Jánosné, Németh Csaba és Szász Donát Szilárd – minden hónapban tíz kilogramm szárazkolbásszal lepik meg a népkonyha nehézsorsú ellátottjait. Időközönként ebédmeghívással is kiegészítik nagylelkűségük eme gyümölcsét. Szombaton ismét nekik – valamint a legendás főzőpárosnak, Domján Balázsnak és Nagy Ervinnek – köszönhetően terítettek meg a szociális intézmény ebédlőjében, ahol százhúsz rászorult lakhatott jól egy-egy tányérnyi kolbászos bablevessel. A menüt szokás szerint kenyér és sütemény tette teljessé. A kiosztásban lelkes önkéntesek nyújtottak hathatós segítséget. A vasárnapi hidegcsomagok Gulyás János, a Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-kereskedelmi igazgatója jóvoltából jutott el a nélkülözőkhöz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is gondoskodott a nélkülözőkről

Cornelia és a Vidám Törzsasztal szeptemberben is gondoskodott a nélkülözőkről

2023. szeptember 1. 12:16 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb augusztusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Pénteken mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag milánói spagettit szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

Wojtyla Akadémia: Mérgező gombák az erdőben

2023. augusztus 31. 11:52 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője közreműködésével erősen- és kevésbé mérgező gombafajták között „válogathattak” a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. A csütörtök délelőtti diavetítés alkalmával a népkonyha szegényei közelebbről is megismerhették például a galócákat, a susulykákat. Mint kiderült, a gyilkos galóca a mérgezésből adódó halálesetek 90%-áért felelős. Egy alfa-amanitin nevű peptiddel fejti ki végzetes hatását. Ez olyan amatoxin, amely súlyos máj- és veseelégtelenséget okoz – hangzott el sok más – szó szerint életbevágó fontosságú tudnivaló mellett a Wojtyla Ház dísztermében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

Szeretetebéd Slonszki Attila és családja támogatásával

2023. augusztus 31. 12:28 | Adományok

A kecskeméti székhelyű Plan Zrt. ügyvezető igazgatója, a Gépész Holding igazgatósági tagja, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kereskedelmi alelnöke, valamint legközvetlenebb hozzátartozói évek óta hűséges támogatói a Wojtyla Barátság Központnak. Nemes szándékukat, nagylelkűségüket csütörtökön is kifejezték, amikor Slonszki úr délidőben mintegy százhúsz adag burgonyafőzeléket és csirkecomb-pörköltet szolgált fel a népkonyha ebédlőjében. Az ízekben gazdag, házias menühöz kenyér és sütemény is dukált a rászorultaknak. Az épületgépészeti árucikkek, berendezések kis- és nagykereskedelmével foglalkozó vállalkozás első embere mindemellett egy fényképet is bemutatott, mely Szent II. János Pál pápa egyik szobrát ábrázolja, melyet Róma külvárosában fotózott, amikor nemrégiben arra vezetett útja. Előzetesen Borisz atya mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

Tőzsér Judit és családja hívta ebédlőasztalhoz a nélkülözőket

2023. augusztus 30. 12:25 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százhúsz gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak, Baranya Ágnes helyszíni tolmácsolásával. A nagylelkű család jóvoltából szerda délben százhúsz adag palóclevest és túróstésztát osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai Baranya Ágnes segédletével – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Anonim Alkoholisták – Kecskeméten is

Anonim Alkoholisták – Kecskeméten is

2023. augusztus 30. 10:08

Az Anonim Alkoholista csoportok alkoholista személyeknek nyújtanak bensőséges közösséget és támogatást. A közösségek Kecskeméten is biztosítják a tagok számára, hogy névtelenek maradjanak, és ne érje őket hátrány azért, mert alkoholizmussal küzdenek. (Fotó: Mátyus István – archív)

Részletek
Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

Túri István és családja gondoskodott az elesettekről

2023. augusztus 29. 13:36 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő három és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként kedden – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag sárgaborsófőzeléket és sertéspörköltet, valamint kenyeret, süteményt osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek