Április 18. vasárnap, Andrea, Ilma | EUR: 360; USD: 301; CHF: 327
Sárgarépát vittek a wojtylások az állatkerti csacsinak

Sárgarépát vittek a wojtylások az állatkerti csacsinak

2021. március 24. 10:40 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ sorsközössége 2019 őszén gondozásába fogadta a Kecskeméti Vadaskert egyik csacsiját. Az akkor újszülött állatot – amíg tehették – azóta is rendszeresen látogatták a népkonyha vezetői, friss zöldségfélét kínálva számára. A szociális intézmény legfrissebb ajándékát – egy láda sárgarépát – szerda délelőtt adták át a karitatív létesítmény munkatársai Tokovics Tamásnak, a Kecskeméti Vadaskert igazgatójának. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A lengyel-magyar barátságot köszöntötték a wojtylások

A lengyel-magyar barátságot köszöntötték a wojtylások

2021. március 23. 14:18 | Wojtyla Ház

Hazánkban gyakran idézik a rímbe szedett közmondást: „Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát.” E mondat hűen tükrözi a két nép évszázados barátságát, kölcsönös szeretetét. Erre emlékeztették a Wojtyla Barátság Központ fenntartói a népkonyha előtt ebédért sorban álló rászorulókat a lengyel-magyar barátság napja alkalmából. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Polyák József és családja szolgált étellel a nélkülözőknek

Polyák József és családja szolgált étellel a nélkülözőknek

2021. március 23. 13:31 | Adományok

A Kecskemét-szerte közismert vállalkozó kapcsolata a Wojtyla Barátság Központtal korántsem újkeletű. A népkonyha fennállásának kezdete óta támogatja különféle adományaival a szociális intézmény sorsközösségét. Kedd délben neki és családjának köszönhetően százhúsz adag szarvaspörköltet, főtt burgonya köretet, valamint kenyeret, süteményt osztottak ki a Wojtyla Ház munkatársai - a koronavírus veszélyhelyzetre tekintettel - a létesítmény főbejáratánál. (Fotó: Tódor Norbert – archív)

Részletek
Bruncsák András ebédfelajálása

Bruncsák András ebédfelajálása

2021. március 23. 13:28 | Adományok

Szappanos István festőművész szakkörében készültek első stúdiumaim, ő vezetett rá az alkotás örömére, kedves természete, emberi tulajdonságai, az általa sugallt pedagógiai attitűd máig hatnak munkámra. Felsőfokú tanulmányaimnál százszorta többre tartom azokat a nyarakat, amelyeket a zebegényi Szőnyi István Nyári Képzőművészeti Szabadiskola murális (freskó) osztályán tölthettem 1983 és 1994 között. A freskó osztályon végzett demonstrátori munkám már előkészítette mostani tanítási gyakorlatomat. Munkamódszerem a mai napig is a látvány, tapasztalati élmény alapján készülő akvarell, guache, a jobb vázlatokat tojástempera táblaképeken formálom újra. A zebegényi nyarakat a veránka szigeti ősz váltotta fel. 1996 óta a gemenci plein-air művésztelep állandó résztvevője vagyok. Folyamatos feltöltődést ad a környezet s a jó barátokkal való közös munka. E tapasztalatok nélkül szabadiskolai művészetpedagógiai munkám elképzelhetetlen lenne. Az oktatási rendszerre rótt terheket s az oktatás színvonalának szellemi-erkölcsi süllyedését látva a szabadiskolázásba távoztam. Jó döntés volt, jobb, mint egy főiskolai előléptetés. A Kecskeméti Képzőművészeti Szabadiskola rajz-festő osztályának tanára vagyok 1993-tól. Itt saját elképzeléseimet valósítom meg tanítványaimmal – vallott egy helyütt pályafutásáról Bruncsák András kecskeméti festőművész. Aki a festészeten túlmenően a szegények gyámolítását is kiemelt feladatának tekinti. Ennek adta – immáron nem először – tanúbizonyságát szombaton a Wojtyla Barátság Központban, ahol ebédadományával támogatta a népkonyha gondozottjainak létfenntartását, kiskaput nyitva ezzel a rászorultak visszailleszkedése előtt. A nélkülözők csülkös bablevest, kenyeret, valamint süteményt fogyaszthattak Bruncsák András jóvoltából. A remek étel Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő munkájának köszönhetően főtt készre a népkonyha udvari bográcsában. A vasárnapi hidegcsomagok dr. Nagy Zoltán, a Phoenix Mecano Kft. ügyvezető igazgatójának támogatásával készülhettek el. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Vidám Törzsasztal és a német írónő szolgált ebéddel

A Vidám Törzsasztal és a német írónő szolgált ebéddel

2021. március 23. 13:28 | Adományok

Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője, valamint Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő vendégelte meg hétfőn a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Mindketten régi ismerősként köszöntötték a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag rakott kelkáposztát szolgáltak fel a szegényeknek a szociális intézmény főbejáratánál, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Szabó Antal támogatta a pénteki ebédosztást

Szabó Antal támogatta a pénteki ebédosztást

2021. március 19. 12:47 | Adományok

Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezető-tulajdonosa számos módon és helyen gyámolítja azokat, akik legtöbbször önhibájukon kívül, esetleg megalapozatlan döntéseik következtében válságos helyzetbe kerültek, miközben különböző fórumokon Istennek a Szentírásban kinyilatkoztatott kijelentéseit hirdeti a téma iránt érdeklődők számára. Egyéb jószolgálati tevékenységei mellett évek óta minden hónapban egy alkalommal ebédet adományoz a kecskeméti Wojtyla Barátság Központ ellátottjainak. Ezt tette március 19-én, pénteken is, amikor jóvoltából százhúsz adag sült csirkecombot szolgáltak fel a népkonyha munkatársai petrezselymes burgonyával, savanyúsággal, kenyérrel és süteménnyel. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Farkas Ágó gondoskodott a rászorultakról

Farkas Ágó gondoskodott a rászorultakról

2021. március 18. 12:49 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival minden hónapban rendszeresen, több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt március 18-án is, amikor megint csak Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a menüt illeti, ezúttal paprikás krumplit, mákos tésztát, savanyúságot, kenyeret és süteményt tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Városföldi ebéd

Városföldi ebéd

2021. március 17. 14:02 | Adományok

Szerdán ismét Veszelka Mihály polgármester „nyújtotta át” a Városföldi Önkormányzat adományebédjét a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek. Sajnos csupán lélekben, mert a település első embere egyéb elfoglaltságai miatt nem jelenhetett meg a népkonyha étkezdéjében. Sokadszor jótékonykodott Veszelka úr a képviselőtestülettel egyetértésben. Évről évre hűségesen ragaszkodik ígéretéhez: rendszeresen támogatja a népkonyhán menedéket találó elesett embereket. A kellemes időjárás ellenére is sokan jöttek el az intézmény ebédlőjébe, mert az éhség nagy úr; ha esik, ha fúj, amikor nincs mit enni otthon, bizony útra kél a rászoruló. Közel százhúsz nehézsorsú ember vett részt a Wojtyla Ház szociális közétkeztetési programjában a létesítmény Egressy utca 5/b. alatti ebédlőjében. Ezúttal gombás tyúkmellet és tészta köretet főztek, tálaltak, majd szolgáltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai.

Részletek
A pünkösdiek adtak ebédet a rászorultaknak

A pünkösdiek adtak ebédet a rászorultaknak

2021. március 16. 11:14 | Adományok

Kedden a Kecskeméti Pünkösdi Gyülekezet vette oltalmazó szárnyai alá a Wojtyla Barátság Központ százhúsz gondozottját. Lelkészük, Szerdi Szilárd – aki szokásától eltérően, a koronavírus járvány miatt, ezúttal sem tudott személyesen megjelenni – a mai ételadományozásuk kapcsán előzetesen elmondta: gyülekezetük egyik célja, hogy szolgáljanak a társadalom elesettjei felé. Jézus is arra hívott fel egyebek mellett, hogy a tanítványok támogassák az elesetteket. Nehézsorsú emberek mindig lesznek körülöttünk, és mi azzal, amink van, szeretnénk segíteni nekik – tette hozzá a lelkipásztor. A nagylelkű egyháztagoknak hála lencsefőzeléket és sertéspörköltet szolgáltak fel a szociális létesítmény mindig tettre kész önkéntesei. A pompás menü ízvilágát kenyér és Fornetti-kifli gazdagította. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek