Szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Virtuális kiállítás a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak

Virtuális kiállítás a Karol Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak

2023. szeptember 15. 13:21 | Szegények Akadémiája

A kecskeméti Karol Wojtyla Barátság Központtal való együttműködés keretében 2023. szeptember 15-én, Harsányi Zsuzsanna festőművész a Kecskeméti Szent László Lions Club aktivitásaként virtuális kiállításon mutatta be, legutóbbi 3 évben készült alkotásait a mélyszegénységben élőknek. A tárlatvezetés során beszélt az alkotás folyamatáról, örömeiről, nehézségeiről, a témaválasztásról, a covid alatti időszakról és jövőbeni terveiről. A jelenlévők nagy érdeklődéssel nézték a kivetítőn bemutatott több mint félszáz alkotást, köztük a legfrissebbeket is, melyek most először kerültek közönség elé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A szegedi főügyész ebédadománya

A szegedi főügyész ebédadománya

2023. szeptember 14. 21:19 | Adományok

Szerte hazánkban jól ismerik dr. Kopasz Zsolt főügyész nevét, aki a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészséget irányítja immáron esztendők óta. Az országos sajtóban úgyszintén gyakran idézik az általa vizsgált és bíróságra vitt ügyeket. A nagybecsű jogász sikeresen dolgozott számos elhíresült bűnügyben, sőt maffiaperekben is helyt állt, mint a vád képviselője. Kecskeméti éveire visszagondolva, no meg Farkas P. Józseffel, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójával fenntartott régi barátságára tekintettel nemrégiben úgy döntött, kollektív ebédmeghívással szolgál az Egressy utcai népkonyha gondozottjai felé. Mindennek folyományaként csütörtökön százhúsz adag borsófőzeléket és sertéspörköltet osztottak ki a karitatív létesítmény munkatársai, hűséges önkéntesei a szociális-közművelődési intézmény étkezdéjében. A bőséges menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Tartós élelmiszerek Chu Pang Hoang úrtól

Tartós élelmiszerek Chu Pang Hoang úrtól

2023. szeptember 13. 13:03 | Adományok

Chu Pang Hoang úr, a Hansa-Kontakt Kft. tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központ tizennyolc évvel ezelőtti megnyitása óta folyamatosan figyelemmel kíséri a közismert – és szerénytelenség nélkül állíthatjuk – Kecskemét-szerte széles körben kedvelt népkonyha, egyben kulturális intézmény alapítóinak, munkatársainak, önkénteseinek Karol Wojtyla – Szent II. János Pál pápa – tanításain, égi patrónusán nyugvó missziói tevékenységét. Tartós élelmiszer adományaival gyakorta nyújt segítő jobbot a népkonyha gondozottjainak. Akárcsak szerdán, amikor nagymennyiségű liszttel, kristálycukorral, tésztával és étolajjal lepte meg az Egressy utcai karitatív létesítmény sorsközösségét. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
Vágóné Balla Eszter ma is segített

Vágóné Balla Eszter ma is segített

2023. szeptember 13. 13:46 | Adományok

Az Áfész/Coop csoport keretében nyolc regionális beszerző és elosztó szervezet működik. Tevékenységük az egész országot lefedi. Az Áfész-ek és gazdasági társaságaik – mint kis- és középvállalkozások – tulajdonosai e szervezeteknek, melyek zártkörű részvénytársasági formában működnek. Ezek egyike a kecskeméti székhelyű Alföld Pro-Coop Zrt. A társaság vezérigazgatója Vágóné Balla Eszter szerda délben ismét ebédet ajánlott fel a rászorulóknak. Kedvezményezettként a Wojtyla Barátság Központ százhúsz gondozottat számláló sorsközösségét jelölte meg. Jóvoltából gulyáslevest és dióstésztát fogyaszthattak a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai. A menüt hagyományosan kenyér, valamint sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Miami kaland napfogyival

Miami kaland napfogyival

2023. szeptember 13. 12:35 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal 2017-es floridai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, Orlandoban és Miamiban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval közösen bejárták egész Floridát. Többek között a világhírű Clearwater Marine Aquariumban is megfordultak, melynek egyik medencéjében a Delfines kaland című amerikai filmben szereplő delfin is élt. Mindemellett Cape Canaveralban úgyszintén jártak, ahol megtekintették a Kennedy Space Centert, egyúttal számos űrhajót láthattak közelről, valamint egy teljes napfogyatkozásnak is szemtanúi lehettek. Az amerikai „kalandtúra” október 3-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Akasztói bormustra

Akasztói bormustra

2023. szeptember 12. 20:59

Az Akasztói Halascsárda szőlő nedűivel ismerkedtek a Forrás című szépirodalmi, szociológiai, művészeti folyóirat szerkesztői csütörtökön az országszerte közismert étteremben. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédfelajánlás Kis Tibortól

Ebédfelajánlás Kis Tibortól

2023. szeptember 12. 16:21 | Adományok

A jótékonykodás lényege, hogy önzetlenül váljunk meg szeretett és nagyra becsült dolgainktól azért, hogy másoknak jót tegyünk. Ha csontot löksz a kutyának, még nem vagy jótékony. Akkor vagy az, ha megosztod a csontot – mondjuk - egy kutyával, pedig magad is éppoly éhes vagy, mint ő. Aki adakozást vet, barátságot arat – vallja igaz hittel Kis Tibor kecskeméti vállalkozó, aki kedd délben százhúsz adag sertéspörkölttel, valamint nokedli körettel lepte meg a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. A rászorult emberek kiugró lelkesedéssel fogadták a pompás étel ízvilágát, amely Halasi Pál szakácstudományát dicsérte. A ragyogó menüt kenyér, sütemény, továbbá – a Fornetti Kft. jóvoltából – pizzás háromszög, mindemellett – Berényi Tibor katonatelepi őstermelőnek és Facol Lajosnak, a népkonyha aranykezű ezermesterének köszönhetően – szőlő tette teljessé. (Fotó: Kolláth Andrea)

Részletek
Simon Bence szeretetteljes felajánlása

Simon Bence szeretetteljes felajánlása

2023. szeptember 11. 13:52 | Adományok

A fiatal okleveles építőmérnök néhai édesapja vállalkozásában tevékenykedik. Az Építő Simon Kft. lakóingatlanok generál kivitelezésével, lapostetők szigetelésével, épületek külső- és belső felújításával, lakások átalakításával, kültéri burkolatok készítésével foglalkozik. Bence feladatai ezeknek megfelelően elsősorban az értékesítés, építésvezetés, marketing és informatika területét érintik. Napi munkáján felül azonban – hívő református lévén – a társadalmi felelősségvállalásra is komoly gondot fordít. Nem csoda hát, ha újból ő állta a Wojtyla Barátság Központ mintegy százhúsz főt számláló rászoruló közösségének étkeztetési költségét. Ha Simon Bence nem tette volna meg felajánlását, ma aligha kaphattak volna kolbászos rakott burgonyát, valamint kenyeret, süteményt, továbbá – a Fornetti Kft. adományaként – pizzás háromszög a népkonyha elesettjei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Érezzük Isten közelségét – Ezrek a csatkai cigány búcsúban

Érezzük Isten közelségét – Ezrek a csatkai cigány búcsúban

2023. szeptember 11. 10:51

Az első, 1792-ben feljegyzett csodás gyógyulás óta vonzza a zarándokokat Csatka-Szentkút. A kegyhely mintegy 60 éve a romák országos jelentőségű zarándokhelyévé vált, ma Kisboldogasszony ünnepe a Kárpát-medencei cigányok legfontosabb búcsúja. Mária-tiszteletük, hitük hozza őket erre a vidám együttlétre. Szeptember 9-én Székely János szombathelyi megyéspüspökkel ünnepeltek.

Részletek