Szeptember 24. vasárnap, Gellért, Mercédesz
Roszik Tamás ismét sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

Roszik Tamás ismét sárgadinnyét juttatott a szegényeknek

2023. augusztus 10. 13:39 | Adományok

Farkas Pált, a Wojtyla Barátság Központ programszervező munkatársát ősrégi barátság fűzi Roszik Tamás dunavecsei dinnyésgazdához. A kiváló kapcsolatnak köszönhetően a szerény, végtelenül nemes lelkű vállalkozó csütörtökön újból jelentős mennyiségű – több mázsányi – sárga-, és zöldbélű dinnye adománnyal örvendeztette meg a Wojtyla ház gondozottjait. Ígérete szerint az év folyamán több alkalommal is segíti a szociális intézmény sorsközösségét, hogy minél több kiváló sárgadinnyét fogyasszanak a rászorultak, egyúttal jó étvágyat kívánt a zamatos mézédes gyümölcs elfogyasztásához. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

2023. augusztus 10. 12:23 | Adományok

A magyar néphit természetfeletti képességekkel megáldott, a házaknál tejet kéregető vándordiákjáról elnevezett családi vállalkozásban tevékenykedik Izsákon az Alföldi Garabonciás Kft. Kocsis Pál ügyvezető tulajdonos irányításával. Kiskérődző állatok tejének feldolgozásával foglalkoznak, melynek meghatározó alapanyaga a Duna-Tisza Köze pusztáinak háztáji gazdaságaiból felvásárolt, valamint saját kecskefarmjuk mintegy hatszáz anyaállatából kifejt kecsketej. Sikeres működésüknek és termékeik egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően adományozásra is futja Kocsis Pálnak, aki legutóbb csütörtökön szervezett jótékonysági akciót a Wojtyla Barátság Központban. Ennek keretében százhúsz adag krumplilevest, túróstésztát, kenyeret, valamint süteményt tálaltak fel a népkonyha szorgos dolgozói, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Ételadomány a lajosmizsei „citromkirálytól”

Ételadomány a lajosmizsei „citromkirálytól”

2023. augusztus 9. 11:39 | Adományok

Korántsem mediterrán vidéken, a lajosmizsei Szőrös és Kisjuhász Kertészetben terem a magyar citrom. A citromliget is ezt a nevet – Magyar Citrom – viseli, amit Szőrös András és felesége, Kisjuhász Éva ültetett szamócaföldjük mellé tíz éve, mintegy háromnegyed hektáron. 2023. január 14-én, szombaton Szedd magad a citromot! jelmondattal tanyatúrát rendeztek a farmon, melynek alkalmával több mint ötszáz érdeklődőt fogadtak a házigazdák, köztük Farkas P. Józsefet, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatóját. Szőrös András és a népkonyha vezetője még akkor megállapodtak, nem utoljára látták egymást. A bimbózó ismeretség gyümölcseit már többször ízlelhették a karitatív létesítmény gondozottjai, miután Szőrös úr több alkalommal szamócával, citrommal, vagy éppen nagymennyiségű pulykahússal kopogtatott a népkonyha kapuján. Ma karitatív ebédosztásra is sor kerül a nemes lelkű házaspár jóvoltából, melynek folyományaként százhúsz adag paradicsomos káposztát és sült kolbászt szolgáltak fel a Wojtyla Ház önkéntesei. A könnyed, tápláló nyári menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Garaczi János főzött a wojtylásoknak

Garaczi János főzött a wojtylásoknak

2023. augusztus 8. 13:04 | Adományok

A Venesz-díjas mesterszakács ezúttal kevésbé közismert oldaláról mutatkozott be a Wojtyla Barátság Központban. A vendéglátás mellett ugyanis egy másik szenvedélyének is hódol, amit így emlegetett: postagalamb-tartás és versenyeztetés. A neves gasztronómiai szakember e különleges hobbijáról, elhivatottságáról mesélt kedden a belvárosi népkonyha Wojtyla Akadémia előadássorozata keretében – a szociális-közművelődési intézmény utcafrontján, galambröptetéssel egybekötve. Ezt követően az étkezdében köszöntötte a rászorultakat, majd százhúsz adag marhagulyást osztott ki az elmaradhatatlan tejespitével. A páratlan menühöz – szokás szerint – kenyér és sütemény is dukált. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt

Postagalambokat röptettek a 18 éves Wojtyla Ház előtt

2023. augusztus 8. 18:11 | Szegények Akadémiája

Garaczi János Venesz-díjas mesterszakács, a Tanyacsárda tulajdonosa nemcsak ízletes finomsággal érkezett a szegényekhez a Wojtyla Barátság Központba, hanem jó néhány postagalambot is hozott magával a népkonyha elindításának 18. évfordulója alkalmából. Szabadtéri előadása végén elengedte a madarakat, melyek néhány perc alatt hazaszálltak. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az életben az egyetlen kudarc, ha feladod – Tizenegy éve hunyt el Zwack Péter

Az életben az egyetlen kudarc, ha feladod – Tizenegy éve hunyt el Zwack Péter

2023. augusztus 7. 14:03

Tisztelte a hagyományokat, ám mindig is a haladás híve volt. A pesszimista, negatív gondolkodást zsigerileg elutasította, és azt vallotta: az ember nem sodródhat, muszáj a kezébe vennie a saját élete felett az irányítást. Ő is így tett: visszaszerezte a családi örökséget, és újra virágzó birodalommá építette. Utódai számára mégsem a világhírű Unicum receptje a legfontosabb hagyaték, ami utána maradt. A tizenegy évvel ezelőtt elhunyt Zwack Péter fordulatos élettörténetét már sokan elmesélték, de vajon hogyan gondolkodott a kudarcról, a munkáról, mit tartott élete legnehezebb eseményének, és milyen örökséget adott át a gyerekei számára az Unicum titkos receptje mellett? Ez mind kiderül Filákovity Radojka rendhagyó portréjából.

Részletek
Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

Szívélyes üdvözlet Szekszárdról, finom étellel körítve

2023. augusztus 5. 13:38 | Adományok

A szombati ebéd felajánlóit Fehér Tímea, a Wojtyla Barátság Központ egyik hűséges önkéntese jelentette be a népkonyha „pódiumán”. Borbély Éva és férje, Horváth Sándor nem először támogatja a szociális létesítmény ételosztását – mondta. Farkas P. József, a népkonyha alapító-igazgatója és kedves felesége, Farkasné Pásztor Jolán Dunavecsén eltöltött éveik alatt ismerték meg „ezt a nagyon rendes, aranyos, kedves vallásos családot”. Éva hajdanán a Vikár Béla Művelődési Ház munkatársaként együtt dolgozott a Farkas testvérekkel, amikor József volt az intézmény igazgatója. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, és időközben a házaspár is elköltözött Dunavecséről; Szekszárdra sodorta őket az élet szele. Gyermekeik felnőttek, mindketten a Pécsi Tudományegyetem laboratóriumában dolgoznak kutató orvosként. A jelentős távolság miatt most egyikük sem tudott részt venni az ebédosztáson, bár jelezték, mindenképpen szeretnének előbb-utóbb ide látogatni. Ettől függetlenül kiváló egészséget és jó étvágyat kívántak a messzi távolból – közölte Tímea a rászorulóknak tartott ebédindítójában, majd végül közösen imádkoztak a mai felajánlókért. A kiválóan elkészített és bőséges menü – gulyásleves gazdagon, valamint dióstészta – a legendás főzőpáros, Domján Balázs és Nagy Ervin keze munkájának kiváló eredménye. A remek ebédet a karitatív létesítmény két önkéntes munkatársa osztotta ki a sorban álló szegényeknek. Fehér Tímea és Kispatakiné Szénási Melinda a mosogatásban, takarításban úgyszintén segédkeztek. A tekintélyes mennyiségű harapnivalót – Roszik Tamás dunavecsei őstermelő felajánlásával – sárgadinnye egészítette ki. Vasárnapi hidegcsomaggal a Vacsi Kft. vezetői szolgáltak. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal augusztusban is ebédadománnyal szolgált

Cornelia és a Vidám Törzsasztal augusztusban is ebédadománnyal szolgált

2023. augusztus 7. 13:19 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb júliusban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Hétfőn mindketten régi ismerősként köszöntötték újra a rászorultakat, annál is inkább, mert rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, havi rendszerességgel. Imádságot és asztali áldást követően százhúsz adag kelkáposztafőzeléket és Stefánia-szeletet szolgáltak fel a nélkülözőknek a szociális intézmény étkezdéjében, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek