November 28. kedd, Stefánia
Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

Szabó Antal augusztusban is gondoskodott a szegényekről

2023. augusztus 25. 13:36 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt kenyér, sütemény és Roszik Tamás dunavecsei dinnyetermesztő adománya, egy-egy szelet sárgadinnye egészítette ki. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Semmelweis-napi ebédadomány

Semmelweis-napi ebédadomány

2023. augusztus 24. 12:58 | Adományok

A kecskeméti kórház szülészeti-nőgyógyászati osztályának orvosai immár tizenegyedik alkalommal szerveztek soraikban közadakozást Semmelweis-nap alkalmából a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai számára. Nem is eredménytelenül! Alig néhány óra alatt összegyűlt annyi adomány, melynek birtokában a részleg munkatársai bátran kijelenthették: minden wojtylás vendégünk egy ízletes, tartalmas ebédre! Pénteken százhúsz adag, mesteri módon elkészített tarhonyáshús, továbbá friss kenyér, sütemény, valamint – Roszik Tamás dunavecsei őstermelőnek köszönhetően – sárgadinnye várta a rászorultakat a nemes lelkű támogatók jóvoltából. Az ebédet dr. Temesváry Béla szülész-nőgyógyász, osztályvezető helyettes főorvos osztotta ki jómaga és kollégái nevében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Probojáczné Túri Évára emlékezik a Wojtyla-sorsközösség

Probojáczné Túri Évára emlékezik a Wojtyla-sorsközösség

2023. augusztus 24. 09:43 | Halottaink

Augusztus 13-án érkezett a fájdalmas hír, miszerint életének 79. évében előző nap örökre lehunyta szemeit Probojáczné Túri Éva nyugdíjas pedagógus, iskolaigazgató, egykori válogatott kosárlabdázó és a kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége korábbi alelnöke, a Wojtyla Ház gondozottjainak igaz barátja, segítője, kezdetektől fogva „testnevelőtanára”. (Fotók: Mátyus István - archív)

Részletek
Héjja János ismét segített

Héjja János ismét segített

2023. augusztus 23. 12:09 | Adományok

A Peki Restaurant Kft. tulajdonosa megszokott vendégként, még inkább családtagként érkezett szerda délben a Wojtyla Barátság Központba, hogy hagyományosan havi gyakorisággal, így augusztusban is védő szárnyai alá vegye az Egressy utcai szociális-közművelődési központ jobb sorsra érdemes gondozottjait. Az étkezdében ebédre várakozó ellátottakhoz szólva örömét fejezte ki, hogy vállalkozásának eredményessége lehetővé teszi az újabb adakozást, így kerülhet sorra a mai ebédosztás is. Kifejtette továbbá, hogy rövidesen zarándokútra készül, melynek keretében ezer kilométert kíván gyalogolni Isten dicsőségére, útközben – mások mellett – a Wojtyla Ház gondozottjaira is imádságban gondolva. Miután közösen elmondták a „miatyánkot” és az asztali áldást, Héjja János százhúsz adag rakott húsos tésztát osztott ki a rászorultaknak – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Megújul a Belső-Szegedi úti „halálosztó” kereszt

Megújul a Belső-Szegedi úti „halálosztó” kereszt

2023. augusztus 23. 10:51

A Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület Szent Ilona Keresztköre kezdeményezésére rövidesen megújulhat a Belső-Szegedi út egyik szegletében – a szakrális emléken található felirat szerint – Király Sándor és neje, Gyurkó Mária által 1892-ben, a Szentháromság egy Isten dicsőségére emeltetett Krisztus-kereszt. A mára igencsak leromlott állapotba jutott, két világháborút és egy forradalmat megélt műtárgy további érdekessége, hogy a városi legenda szerint valamikor a 80-as években egy ember – kissé illuminált állapotban – felmászott a kereszt tetejére, hogy bántalmazza Krisztus testét. Gonosz terve azonban balul ütött ki, verés helyett a magasból a talajra zuhant, ahol menten szörnyethalt – mesélte Farkas P. József, amikor hírt adott az általa vezetett két szervezet legújabb indítványáról. A felújítási munkálatok Borsos István izsáki kőfaragó mester keze munkája által válnak valóra nemes lelkű felajánlók támogatásával. (Fotók: Borsos István)

Részletek
Az irgalmasság a gyakorlatban megvalósított szeretet – A százéves Dávid Katalint köszöntjük

Az irgalmasság a gyakorlatban megvalósított szeretet – A százéves Dávid Katalint köszöntjük

2023. augusztus 23. 10:16

Augusztus 16-án ünnepelte századik születésnapját Dávid Katalin Széchenyi-nagydíjas, nemzetközi hírű művészettörténész, akit fia és gondozója, Hidvégi Máté biokémikus, rákkutató, a rákellenes Avemar feltalálója segít a mindennapokban. A szellemileg teljesen friss, korához képest jó egészségi állapotban lévő professzor asszony írásban válaszolt kérdéseinkre.

Részletek
A Városi Szociális Közalapítvány szolgált ebéddel

A Városi Szociális Közalapítvány szolgált ebéddel

2023. augusztus 22. 12:19 | Adományok

Visszatérő vendégként köszöntötte Farkasné Pásztor Jolán, a Wojtyla Barátság Központ társalapítója Horváth Attilánét, a Városi Szociális Közalapítvány elnökét a népkonyha étkezdéjében. A jótékonysági szervezet ugyanis régi időktől fogva rendszeresen támogatást nyújt különféle formában a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak. Ezúttal – immár nem először – ebéddel, mégpedig sertéspörkölttel, tészta körettel és csemege uborkával kedveskedtek a százhúsz rászorultat számláló Wojtyla-családnak. A rendkívül ízletes menüt Mezei Attila mesterszakács főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

Dabasi Gábor osztott ebédet a wojtylásoknak

2023. augusztus 21. 13:46 | Adományok

A Damax Kft-t Dabasi Gábor borász és Magyar László szőlész alapította 1996-ban Kecskeméten. Kezdetben mindketten a Közép-Magyarországi Pincegazdaságnál, a későbbi Kecskemétvinnél dolgoztak, majd az állami cégek privatizációja után saját vállalkozásba kezdtek. A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség területén működő Damax Kft. saját termésük mellett helyi termelőktől vásárol alapanyagot. Évente hozzávetőlegesen 40-60 ezer mázsát dolgoznak fel, így a térség legnagyobb felvásárlójaként üzemeltetik vállalkozásukat. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket hajtottak végre. Korszerű feldolgozó berendezéseket szereztek be, bővítették hűtési kapacitásukat, valamint új, hűtőpalásttal ellátott kóracél tartályokat telepítettek. Ennek eredményeként javult termékeik minősége. Hűtött erjesztésű, reduktív borok előállítására is lehetőségük nyílt, amelyek jobban megfelelnek a mai követelményeknek. Új piacokra is sikerült betörniük. Jelenleg az előállított termékek mintegy 40%-a külföldi piacokon kerül forgalomba. Fejlesztéseik lehetővé tették, hogy kis szériás palackos borokkal is megjelenjenek. Az így készített első boraik komoly sikereket arattak. Főleg a termőtájra jellemző fajtákból lettek a hűsítő nedűk. Boraik sorra aranyérmeket kaptak a kecskeméti városi, kunsági, egyházi és világi borversenyeken. Jolly cuvée-jük 2017-ben elnyerte a Kecskemét Város Bora címet. 2018-as Cserszegi Fűszeres borukkal pedig még abban az évben átvehették a Kecskemét Város Zászlósbora címet. 2018-ban Muscat cuvée borukkal nagy aranyérmet szereztek a Kunsági Borversenyen. Ugyanakkor Suttogó Kövidinkájuk lett a Mathiász János Borrend Zászlós bora. Mindezeket – egyebek mellett – Dabasi Gábor mondta el hétfőn a Wojtyla Barátság Központ ebédlőjébe érkező rászorultaknak, annak apropóján, hogy cégük támogatta a népkonyha százhúsz nélkülözőt számláló sorsközösségének aznapi étkeztetését. A neves borász felszolgálásával rakott kelkáposzta került a tálcákra, kenyér, sütemény, Fornetti-pogácsa, valamint – egy kedves, mosolygós izsáki őstermelő hölgy jóvoltából – alma kíséretében. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek