Szeptember 25. hétfő, Eufrozina, Kende
Cornelia és a Vidám Törzsasztal májusi ebédadománya

Cornelia és a Vidám Törzsasztal májusi ebédadománya

2023. május 5. 13:04 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb áprilisban vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, ám a gondozottakat ezúttal Facol Lajos egyedül köszöntötte. (Cornelia és hitvestársa később érkezett a helyszínre.) A szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermestere százharminc adag paradicsomszószt és mellé húsgombócot, főtt burgonyát szolgált fel a szegényeknek, kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Disznótoros a nagytemplomi hívektől

Disznótoros a nagytemplomi hívektől

2023. május 4. 13:41 | Adományok

A Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia hívőközössége újfent elérkezettnek látta az időt, hogy városunk szegényei javára szolgáljon. Ennek gyakorlati megvalósításaként ismét a nagytemplomi hívek vendégei lehettek egy ízletes ebédre a Wojtyla Barátság Központ rászorultjai, szám szerint közel százharmincan. A gondozottakat Farkas Pál, a Wojtyla Ház programszervező munkatársa köszöntötte az egyéb halaszthatatlan teendői miatt ezúttal távolmaradt dr. Finta József plébános nevében. A felajánlók hurkával, sült kolbásszal, kenyérrel, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – Fornetti-süteménnyel örvendeztették meg a népkonyha nélkülözőit. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Puerto Rico-ban jártam, rádiótávcsövet láttam… - folytatás

Puerto Rico-ban jártam, rádiótávcsövet láttam… - folytatás

2023. május 4. 13:07 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója áprilisi bemutatóját követően ismét előadást tartott a Wojtyla Barátság Központban. A Wojtyla Akadémia legújabb programja keretében amerikai – Puerto Rico-i – útibeszámolóját folytatta a népkonyha gondozottjai számára. Ezúttal az El Yunque esőerdő növény- és állatvilágát, Cabo Rojo, Mayagüez települések, San Juan főváros, valamint Culebra nevezetességeit tekinthették meg az érdeklődők. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ágó legfrissebb jótékonysági akciója

Ágó legfrissebb jótékonysági akciója

2023. május 3. 13:07 | Adományok

Alig telt el egy kis idő legutóbbi felajánlása óta, újból az AS Ágó's Secret – Farkas Ágó Power Plate és Életmód Stúdió trénerének, egyben tulajdonosának jóvoltából étkezhettek a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Ágó, akinek édesapja Farkas P. József, a Wojtyla Ház alapító-igazgatója, adományaival havonta több alkalommal támogatja a szociális létesítmény ellátottjait. Így történt május 3-án, szerdán is, amikor ismét Ágó finanszírozta az ételosztás költségeit. Ami pedig a napi menüt illeti, ezúttal rendkívül ízletes milánói spagettit tálaltak fel a karitatív létesítmény szorgos munkatársai, önkéntesei kenyér és sütemény, valamint – az Élelmiszerbank támogatásával – saláta kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Király József ismét jótékonykodott

Király József ismét jótékonykodott

2023. május 2. 13:19 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója kedden déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően kolbászos rakott burgonya, valamint kenyér, sütemény és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – mézes puszedli kerülhetett a tányérokba. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

A Lélek Hangjai – Beszélgetés az élet dolgairól a Biblia tükrében

2023. május 2. 12:44 | Szegények Akadémiája

A Mai IGE című három havonta megjelenő ingyenes kiadványt százezrek olvassák rendszeresen – nem csak kis hazánkban, de a világ számos pontján, helyi nyelvre fordítva. A kis füzetecske napi felosztásban néhány soros bátorító üzeneteket tartalmaz bibliai igeversek talaján, Bob Gass ír származású brit keresztény igehirdető-író tollából. A kiskőrösi illetőségű Keresztyén Média UCB Hungary Alapítványtól térítésmentesen megrendelhető kiadványból keddenként Tódor Norbert, a Wojtyla Barátság Központ munkatársa olvas fel szemelvényeket egy-egy tárgykör kapcsán, majd a népkonyha érdeklődő gondozottjai társaságában személyes gondolatokat fűz az elhangzottakhoz, szabad teret engedve a kötetlen véleménynyilvánításnak. Május 2-án igencsak sokakat foglakoztató téma került terítékre: tényleg létezik Isten? – ezúttal nem a Mai Ige, hanem a Harmati Kiadó három kiadványa és a Biblia alapján. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ismét segített a legendás főzőpáros

Ismét segített a legendás főzőpáros

2023. április 29. 20:16 | Adományok

A tetőkészítéssel és felújítással, utólagos hőszigeteléssel, lapostető-melegburkolással, bádogozással és gipszkarton-szereléssel foglalkozó Kőrös-RenovArt Kft. tulajdonosát, kiskőrösi ács vállalkozót kedves ismerősként fogadták szombat délben a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai. Retkes Zoltán még 2021. december 30-án vívta ki a szociális-közművelődési intézmény gondozottjainak őszinte elismerését, amikor a népkonyha rászorultjai körében első alkalommal megjelenve szempillantás alatt jelesre vizsgázott önzetlenségből, munkaszeretetből. A szimpátia kölcsönösnek bizonyult, így korántsem véletlen, hogy Retkes Zoltán – 2022. március 12-ét követően – immáron harmadjára is tiszteletét tette a karitatív létesítményben régi jó barátja, Mezei Attila mesterszakács, az intézmény egyik örökbecsű önkéntese társaságában. A wojtylások között úgyszintén komoly népszerűségnek örvendő gasztronómiai szaktekintély szakmai támogatásával és közreműködésével bőséges mennyiségű – mintegy 130 adag – kiskőrösi pincepörkölt rotyogott az udvari bográcsban. Az ínyenc menüt főtt burgonya köret és nokedli tette teljessé. A rendkívül gazdag ízvilággal jellemezhető ételkülönlegességet sütemény és mézes puszedli – utóbbi a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet adománya – egészítette ki. A minőségi sertéshús-alapanyag Csorba Csaba lajosmizsei hentesüzlet-tulajdonostól származott, míg minden más hozzávalót Attila és Zoltán biztosított. Az elő- és utómunkálatokból Fehér Tímea és Tóthné Rontó Gyöngyvér kedves, mindenkor lelkes önkéntesek is jócskán kivették részüket. A hosszú hétvégére szánt hidegcsomagok konzervet és kenyeret tartalmaztak Túri István nyárlőrinci vállalkozó és Bimbó Imre szentkirályi ácsmester felajánlása eredményeképpen. (Fotók: Fehér Tímea)

Részletek
Szabó Antal áprilisban is gondolt a szegényekre

Szabó Antal áprilisban is gondolt a szegényekre

2023. április 28. 12:39 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemellet rizibizi, savanyúság, valamint kenyér és sütemény egészítette ki. Szabó Antal előzetesen bibliaórát is tartott, melynek témáját Ábrahám, a zsidók ősatyja alkotta. A judaizmus Ábrahámot a zsidó hit alapkövének, a vallás alapítójának tekinti. Ő az első pátriárka az Ószövetségben, és Izsák révén ő a felmenője Jákobnak, vagyis Izráelnek, ezért tőle származtatják a 12 izraeli törzset – hangzott el egyebek mellett az ismeretterjesztő előadáson.

Részletek
Szemétszedési akció a Szabadidőközpontban

Szemétszedési akció a Szabadidőközpontban

2023. április 28. 13:49

Idén is szemétszedési akciót szervez a Benkó Zoltán Szabadidőközpont területén a Wojtyla Barátság Központ és a Porta Egyesület. A program hagyományos célja, hogy Kecskemét egyik ékkövét megtisztítsák a szeméttől a tavaszi-nyári időszakban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Székelykáposzta főtt a bográcsban

Székelykáposzta főtt a bográcsban

2023. április 27. 12:36 | Adományok

Április 27-én Garaczi Margó és kedves férje látta vendégül Kecskemét szegényeit a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. Székelykáposzta főtt ekkor a népkonyha udvari bográcsában Kotvits Jánosné Olga szakácstudományának köszönhetően. A hozzávalókat már korábban behozta a hölgy, hogy a szociális intézmény konyhai dolgozói időben megkapják a kiváló étek elkészítéséhez szükséges alapanyagokat. A remek menüt ezúttal is kenyér és sütemény tette teljessé. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek