Július 18. csütörtök, Frigyes
Szeretetebéd „Koháryszentlőrinc elöljáróságának” felajánlásával

Szeretetebéd „Koháryszentlőrinc elöljáróságának” felajánlásával

2024. február 29. 12:43 | Adományok

Nyárlőrinc a Duna-Tisza közi homokhátság „fővárosától”, Kecskeméttől 18 km-re, a 44-es számú Kecskemét-Békéscsaba országút mellett fekszik. Községünk hét évszázados történetre tekint vissza. A XIII. században Szent Lőrinc tiszteletére szentelt templomról kapta nevét. A település lakóit a vendégszeretet, a hagyományok tisztelete és a korszerű ismeretek iránti nyitottság jellemzi. Őseink embert próbáló küzdelemmel igyekeztek gyökeret verni a homokon, az ő áldozatos munkájuknak köszönhetjük létünket – fogalmazott egyik alkalommal a település első embere, Pénzváltó István. Aki nem csupán a község polgárainak viseli gondját, még a szomszédos hírös város szegényeire is szentel időt, figyelmet. Oly annyira, hogy a képviselőtestület jóváhagyásával egy-egy tányér csirkepörkölttel és tészta körettel, valamint savanyúsággal, kenyérrel járt kedvében a Wojtyla Barátság Központ rászorulóinak. Sőt mi több! A Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából még dobozos kézfertőtlenítőt is kaptak a nehézsorsú ínségesek. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Szilvási József gondoskodott a nehézsorsúakról

Szilvási József gondoskodott a nehézsorsúakról

2024. február 28. 14:27 | Adományok

Szilvási József aligha ismeretlen a kecskemétiek előtt: köztudottan nevéhez fűződik az egykori Szil-Coop bevásárlóközpont (ma Szilvási Áruház), és a Sasfészek Étterem is. Utóbbi tulajdonosaként tette meg felajánlását, mely szerint szerda délben ebédre invitálta a Wojtyla Barátság Központ százhúsz hátrányos helyzetű ellátottját. A vállalkozó előzetesen kijelentette: fontosnak tartja, hogy a szegények ügyét ily módon is támogassa. A távolból kívánt nagyon jó étvágyat minden rászoruló embernek, aki ma a Wojtyla Ház támogatásában bízva, testi-lelki kínoktól gyötörve megjelent az intézmény ebédlőjében. Az igazán ízletes, laktató tejfölös székelykáposzta ízvilága a Sasfészek Étterem szakácsait dicsérte. A kiváló menüt kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
A Wojtyla Házban is jól csengő márkanév a ZKI

A Wojtyla Házban is jól csengő márkanév a ZKI

2024. február 27. 12:44 | Adományok

Tavaly októberben ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a kecskeméti székhelyű Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. Az eltelt évtizedek alatt a klasszikus nemesítő intézet piaci alapon működő részvénytársasággá fejlődött. A ZKI Zrt. fő tevékenysége ma is a zöldségnemesítés és a megtermeltetett, tisztított, kiszerelt, csomagolt vetőmagok értékesítése. Laczkó Róbert vezérigazgató 2000-től tagja a vállalat menedzsmentjének, gazdasági igazgatóból lett a cég első embere 2014-ben. Az ő nemes felajánlásával juthattak ma egy-egy tányér meleg ételhez a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai, összesen mintegy 120-an. A nehézsorsú rászorultak reszelt trappista sajttal alaposan meghintett bolognai spagettit fogyasztottak. Az olasz ízvilágot idéző ételkülönlegesség mellé kenyér és – a Fornetti Kft-nek köszönhetően – sütemény is járt a rászorultaknak. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
A horvát nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

A horvát nemzetiségi önkormányzat étkeztette a Wojtyla Ház szegényeit

2024. február 26. 12:08

A Wojtyla Barátság Központ ebédlőjében ismét a helyi Horvát Települési Nemzetiségi Önkormányzat képviselői szolgáltak melegétellel a népkonyha gondozottjai számára. A jótékonysági akció keretében a nemes testület tagjai nyújtottak át egy-egy adag meleg ételt Kecskemét nélkülözőinek. Mégpedig összesen százhúsz adag Marco Polo-szeletet burgonyapürével, kenyérrel és – a Fornetti Kft. jóvoltából – süteménnyel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla gyámolította a szegényeket

Muhari Béla gyámolította a szegényeket

2024. február 25. 13:36 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait Kolláth Andrea, a szociális-közművelődési intézmény igazgatóhelyettese tolmácsolta a nélkülöző embereknek. A népkonyha „étlapján” ma az alábbi magyaros étel szerepelt: paprikás krumpli szárazkolbásszal gazdagon. Dudás Tamás mesterszakács kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban és takarításban szorgos önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Göbölyös Károly helvéciai burgonyatermelő és családja adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szabó Antal februárban is gondoskodott az elesettekről

Szabó Antal februárban is gondoskodott az elesettekről

2024. február 23. 14:48 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt savanyúság és kenyér egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2024. február 23. 14:42 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Péntek délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek