Július 17. szerda, Elek, Endre
Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

Ebédadomány Kocsis Pál vállalkozótól

2024. február 8. 13:42 | Adományok

A magyar néphit természetfeletti képességekkel megáldott, a házaknál tejet kéregető vándordiákjáról elnevezett családi vállalkozásban tevékenykedik Izsákon az Alföldi Garabonciás Kft. Kocsis Pál ügyvezető tulajdonos irányításával. Kiskérődző állatok tejének feldolgozásával foglalkoznak, melynek meghatározó alapanyaga a Duna-Tisza Köze pusztáinak háztáji gazdaságaiból felvásárolt, valamint saját kecskefarmjuk mintegy hatszáz anyaállatából kifejt kecsketej. Sikeres működésüknek és termékeik egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően adományozásra is futja Kocsis Pálnak, aki legutóbb csütörtökön szervezett jótékonysági akciót a Wojtyla Barátság Központban. Ennek keretében százhúsz adag kecskegulyást, túróstésztát és kenyeret tálaltak fel a népkonyha szorgos dolgozói, önkéntesei. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor fejtette ki biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel (2. rész)

Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel (2. rész)

2024. február 8. 13:08 | Szegények Akadémiája

Horváth Lászlóné Terike, a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott csütörtök délelőtti előadásában – január 30-ai, azonos témában tartott prezentációját követően – folytatta az immunrendszert erősítő fűszernövények, gyümölcsök bemutatását. Az alkalmat ezúttal is főhajtásnak szánta a kecskeméti füvesember, Kovács Sanyi bácsi becses emléke előtt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Olga és családja látta vendégül a szegényeket

Olga és családja látta vendégül a szegényeket

2024. február 7. 11:37 | Adományok

Kotvits Jánosné – közismert nevén Olga, aki hosszú évek óta gondoskodik a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak felszolgált ételek ízvilágáról –, és kedves férje szolgált, immáron sokadik alkalommal, egy-egy tányér finom ebéddel a népkonyha elesettjeinek. A főzőtudományáról messze földön híressé vált házaspár keze munkája által szerda délelőtt százhúsz adag székelykáposzta rotyogott a szociális intézmény udvari bográcsában. Ráadásként otthoni termesztésű alma, valamint kenyér, sütemény, továbbá Fornetti-sütemény dukált a rászorultaknak. Soha jobb falatokat! – üzenték viszonzásul az étkezdében várakozó nélkülözők. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

Kertészkedtek a Wojtyla Ház környékén

2024. február 7. 10:39 | Porta Egyesület

Gondos munkáskezek vették kezelésbe a Wojtyla Barátság Központ közvetlen környezetét. Az órákig tartó kertészkedés, parkgondozás, falevélgyűjtés hamar megérlelte gyümölcsét. Tisztaság, frissesség, tökéletes rendezettség fogadta szerda délben az Egressy utca 5/b. előtt járókat-kelőket. Minden túlzás nélkül kijelenthető: teljes szépségében pompázik Kecskemét belvárosának eme pazar szeglete. Hála és köszönet a Porta Egyesület önkénteseinek, akik a munkálatokban részt vettek. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Vérnyomást mértek a Wojtyla Házban

Vérnyomást mértek a Wojtyla Házban

2024. február 6. 13:11

Több tucatnyi rászorult élt az ingyenes vérnyomásmérés lehetőségével kedden a Wojtyla Barátság Központ étkezdéjében. A népkonyha eme szolgáltatása ezúttal sem bizonyult hasztalannak. Ömböli Magdolna önkéntes közreműködésével kiderült ugyanis: több jelentkező esetében a mért érték felfelé jelentősen eltért a normál tartománytól, ami mindenképpen sürgős orvosi kezelést tesz indokolttá. Irány a háziorvos! (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

A Láng Autó kecskeméti csapatának ételadományát ízlelték a wojtylások

2024. február 6. 13:38 | Adományok

A Láng Kereskedelmi Kft. kecskeméti csapata 2016 januárjában csatlakozott a Wojtyla Barátság Központ támogatóinak sorába. Ma pedig újabb ebédmeghívással járt a népkonyha sorsközösségének kedvében Gál Tamás telephelyvezető, ugyanis munkatársi közösségük ismét „összedobott” egy ebédre valót a szociális intézmény százhúsz gondozottja számára. Szokás szerint fél 12-kor kezdetét vette az ebédosztás – kivételesen Gál Tamás távollétében. Ezúttal sült hurkát, kolbászt, hagymás tört burgonyát és savanyúságot szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyérrel és – a Fornetti Kft. jóvoltából – süteménnyel. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Amerikai kaland – Irány a Grand Canyon

Amerikai kaland – Irány a Grand Canyon

2024. február 6. 13:21 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is 2019-es amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint előző beszámolójából kiderült, többek között Los Angelesben és Las Vegasban szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval és repülővel közösen bejárták egész Kaliforniát. Ezt követően Nevada és Arizona államba is átruccantak. Utóbbiban pedig felkeresték a világhírű Grand Canyont. Az amerikai „kalandtúra” február 20-án folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Rakott burgonya „baptista módra”

Rakott burgonya „baptista módra”

2024. február 5. 13:32 | Adományok

A Kecskeméti Baptista Gyülekezet a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta közreműködik az intézmény szociális étkeztetési programjának megvalósításában, Mike Sámuel lelkipásztor tevékeny hozzájárulásával. Évente számos alkalommal nyújtanak ily módon segítő jobbot az alföldi megyeszékhely szegényeinek. A hírös városi hívőközösség jóvoltából február 5-én, hétfőn délben százhúsz adag, kolbásszal alaposan „felturbózott” rakott burgonyát, valamint kenyeret és – a Fornetti Kft. felajánlásával – süteményt szolgáltak fel a népkonyha munkatársai, önkéntesei. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Elengedés a szeretet tükrében – Kommunikációs tréning a Wojtylában

Elengedés a szeretet tükrében – Kommunikációs tréning a Wojtylában

2024. február 5. 13:02 | Szegények Akadémiája

„A „gyógyító” nem valaki, akihez elmész, hogy meggyógyítson. A gyógyító az a valaki, aki kihozza belőled a képességedet, hogy meggyógyítod magad.”. E mottó adja rövid összefoglalását ama missziós tevékenységnek, melyet a kecskeméti Angyalsziget Léleksegítő és Oktató Központ végez Kecskeméten, Garaczi Margó vezetésével. A hölgy – aki egyébiránt a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségének állandó támogatója – mindennek talaján olyan fogalmakat töltött meg valódi tartalommal a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára tartott hétfői előadásában, mint az elengedés a szeretet tükrében, illetve a gyászfeldolgozás. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

Bólyais pedagógus és családja támogatta a szegények étkeztetését

2024. február 3. 13:37 | Adományok

Kutas Tibor, a kecskeméti Bólyai János Gimnázium matematika-számítástechnika szakos tanára nevéhez számos újító, sikeres kezdeményezés kötődik munkahelyén és lakókörnyezetében egyaránt. Szakmai munkásságán túlmenően élénk figyelemmel kíséri a körülötte zajló társadalmi-gazdasági folyamatokat, a lakosságot érintő eseményeket. Izsáki lakos lévén évtizedes ismeretség fűzi a szintén izsáki kötődésű Farkas P. Józsefhez, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatójához. E barátság hozta el őt – immáron nem első alkalommal – szombaton a Wojtylába, ahol első pillanattól kezdve otthon érezte magát, mélyen egyetértve a szociális intézmény missziói célkitűzéseivel. Kutas Tibor és hitvestársa az étkezdében köszöntötte a mai napon reá bízatottakat, majd az ebédosztásban is készséggel vállaltak közreműködést. A kiváló ízvilággal jellemezhető menü nem volt más, mint borsófőzelék és sertéspörkölt. A finom ebédhez – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – édes sütemény is járt a nélkülöző embereknek. A konyhai és egyéb kiegészítő munkálatokat szorgos önkéntesek látták el. A vasárnapi hidegcsomagok, melyek ezúttal is kenyeret és konzervet tartalmaztak, Farkas Ágónak köszönhetően jutottak el a rászorultakhoz. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek