Szeptember 25. hétfő, Eufrozina, Kende
Szegények szolgálatában

Szegények szolgálatában

2023. április 21. 12:06

Csoda és misszió. E két szóval jellemezhető annak a kecskeméti civil közösségnek a tevékenysége, amely felkarolja az elesetteket, s a mindennapi meleg étel mellé szellemi táplálékot is ad. A Karol Wojtyła Barátság Központ majd két évtizede építi szeretetközösségét. (A cikk az orszagut.com oldalon jelent meg 2023. április 18-án Borzák Tibor újságíró tollából és fényképeivel.)

Részletek
Ízletes falatok Kopjás Tünde felajánlásával

Ízletes falatok Kopjás Tünde felajánlásával

2023. április 21. 11:39 | Adományok

A Cutler GYM Kecskemét első, szakmai szempontból kialakított, a hírös város egyik legnépszerűbb edzőtermével szemben található a Cutler Fresh Food Étterem. Mindkettő alapítója és üzemeltetője Kopjás Tünde, akinek bőkezű támogatásával péntek délben százharminc adag, kolbásszal, virslivel gazdagon megrakott paprikáskrumplit szolgáltak fel a Wojtyla Barátság Központ munkatársai, önkéntesei. A háziasan elkészített, igazán gazdag ízvilággal jellemezhető magyaros ételt saláta, kenyér és sütemény egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

Tőzsér Judit és családja étkeztette a Wojtyla-sorsközösséget

2023. április 20. 13:39 | Adományok

A Gong Rádió alapítója legközvetlenebb hozzátartozóival és a Gong Ingatlanhasznosító Kft-vel karöltve, a Wojtyla Barátság Központ egyik legfőbb támogatójaként rendszeresen hozzájárul a népkonyha százharminc gondozottjának napi ellátásához. Elfoglaltságai ritkán teszik lehetővé Judit asszony számára, hogy személyesen is tiszteletét tegye a szociális intézmény elesettjei között, így ez alkalommal úgyszintén a messzi távolból kívánt jó étvágyat és kiváló egészséget minden rászorulónak. A nagylelkű család jóvoltából csütörtök délben százharminc adag borsófőzeléket és sertéspörköltet osztottak ki az elesettek között a szociális intézmény munkatársai, önkéntesei – kenyér és sütemény kíséretében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kovács Zoltán és családja pártfogolta a wojtylásokat

Kovács Zoltán és családja pártfogolta a wojtylásokat

2023. április 19. 13:29 | Adományok

A kecskeméti Miga-Metall Kft. tulajdonosa, Kovács Zoltán családjával karöltve úgy döntött, április 19-én újfent vendégül látja a Wojtyla Barátság Központ szegényeit. Eddigi tapasztalatai alapján ugyanis hosszú ideje akként ítéli meg, további támogatásra méltó az erőfeszítés, melyet a szociális intézmény kollektívája és sorsközössége együttes erővel kifejt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetű emberek közül minél többen megtalálják helyüket, szerepüket a „normális” élet felé vezető úton; előbb-utóbb ismét önállóan eligazodjanak mindennapjaik útvesztőiben. A fémmegmunkálással, lakatosipari munkákkal, hegesztéssel, fémszerkezet-gyártással, csiszolással, felületkezeléssel foglalkozó kecskeméti Miga-Metall Kft. vezetője a gondozottakhoz szólva reményét fejezte ki, hogy másik alkalommal is tud majd segíteni. A Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei délben gulyáslevest és mákostésztát, valamint kenyeret, süteményt szolgáltak fel a népkonyha százharminc elesettje részére.

Részletek
A Kiskunsági Nemzeti Park „köznevelője” a Wojtylában

A Kiskunsági Nemzeti Park „köznevelője” a Wojtylában

2023. április 19. 13:21

Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Pro Natura-díjas környezeti nevelője vendégeskedett szerda délelőtt a Wojtyla Barátság Központban. Farkas P. József, a szociális-közművelődési intézmény alapító-igazgatója invitálta a neves szakembert, aki – mint a látogatás során kiderült – májusban egy-egy előadással fog szolgálni a népkonyha gondozottjainak a méhek és sündisznók életéről. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Babgulyás a Nádas Vendéglőből

Babgulyás a Nádas Vendéglőből

2023. április 18. 12:24 | Adományok

Szentkúti György, a jakabszállási Nádas Vendéglő tulajdonosa és családja ebédadományát rejtette kedd délben a Wojtyla Barátság Központ elektromos gépkocsija. A népkonyha bejáratához érkezve Kolláth Andrea igazgatóhelyettes és Farkas Pál programszervező munkatárs bejelentette: megérkezett a várva várt százharminc adag, messze földön híres-neves, minden földi jót magába foglaló babgulyás, egyúttal segítséget kér a bevitelhez, tálaláshoz. A különlegesen ízletes ételt kenyér, péksütemény, Fornetti-sütemény és – a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet jóvoltából – édesség „társaságában” fogyaszthatták el a rászorultak. Szentkútiék ígérték: októberben személyesen látogatnak a Wojtylába, hogy kiosszák szeretetük akkori gyümölcsét. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Gizike 80

Gizike 80

2023. április 17. 13:11

Bensőséges ünnepség keretében fejezték ki Klingert Gizella, a Wojtyla Barátság Központ régi önkéntese iránti megbecsülésüket a szociális-közművelődési intézmény munkatársai. A pezsgők durranása, poharak koccanása, a dióstorta remek ízvilága szempillantás alatt meghitt hangulatot varázsolt a népkonyha kistermében hétfő délelőtt összesereglett kollégák között, ugyanis mindenki szeretett Gizikéjének 80. születésnapja alkalmából gyűlt össze a wojtylás „aranycsapat”. Farkas Pál programszervező munkatárs és Farkasné Pásztor Jolán, a karitatív létesítmény társalapítója hosszasan ismertette Gizike érdemeit: a Kecskeméti Lapoknál eltöltött hosszú-hosszú éveken át egészen napjainkig, amikor – immáron jóideje – a karitatív létesítmény sorsközössége érdekében fejti ki áldásokkal kisért missziói tevékenységét. Számos egykori kiadvány került elő az archívumok mélyéről, melyek mind az ünnepelt rendkívüli aktivitásáról tesznek tanúbizonyságot. A magasztos esemény végén az ünnepelt megköszönte a meghitt pillanatokat varázsoló megemlékezést, majd – hálája jeléül – sós süteménnyel, tortával és különféle üdítőitalokkal kínálta a jelenlévőket.

Részletek
Ebéddel szolgált a hűséges önkéntes

Ebéddel szolgált a hűséges önkéntes

2023. április 17. 13:41 | Adományok

Klingert Gizella – mindenki szeretett Gizikéje – a Wojtyla Barátság Központ megalapítása óta tevékeny részt vállal a népkonyha fenntartásáért folytatott küzdelemben. Fáradhatatlan erőfeszítéseinek eredményeképpen mindmáig hathatósan hozzájárul a szociális-közművelődési intézmény ellátottjainak napi étkeztetéséhez. Gizike április 17-én ünnepelte 80. születésnapját, melynek alkalmából – miután a karitatív létesítmény dolgozói, önkéntesei és gondozottjai megfogalmazták legőszintébb jókívánságaikat – 60 kilogramm marhahúsból készült pörkölttel és párolt burgonya körettel, valamint savanyúsággal, kenyérrel, süteménnyel, továbbá egy-egy rétessel kedveskedett a Wojtyla Ház rászorultjainak. Isten éltesse az ünnepeltet erőben, egészségben, boldogságban, szeretetben – hangoztak a jobb sorsra érdemes nélkülözők köszöntő szavai az étkezdében. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla pártfogolta az elesetteket

Muhari Béla pártfogolta az elesetteket

2023. április 15. 12:47 | Adományok

A különféle erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait jómaga tolmácsolta munkatársai gyűrűjében. A népkonyha „étlapján” ma az alábbiak szerepeltek: gombás sertéspörkölt tésztával. Kövecses Zsuzsanna önkéntes szakácsnő kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban úgyszintén kiváló önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Farkas Ágó adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek