Február 27. kedd, Ákos, Bátor
Somosék támogatták a szombati ebédosztást

Somosék támogatták a szombati ebédosztást

2023. október 7. 15:37 | Adományok

Somosné dr. Nagy Adrienn, a laskagomba-termesztéssel és kereskedelemmel foglalkozó kecskeméti Pilze-Nagy Kft. ügyvezetője, valamint kedves férje, Somos László hosszú évek óta meglepetésekkel szolgál a Wojtyla-népkonyha gondozottjai számára olyképpen, hogy időről időre nem kevesebb, mint tíz láda laskagombát adományoznak a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek ellátására. Szombaton az alapanyagokon felül a teljes étkeztetés költségét is magukra vállalták, hogy bőséges mennyiségű, igazán kiváló minőségű, gazdag ízvilággal jellemezhető étel – mégpedig gombapörkölt és tészta köret – kerülhessen a wojtylások böjtös asztalára. Mindehhez természetesen Makány Tamás önkéntes szakács főzőtudományára is szükség volt, akinek jóvoltából a hozzávalók készre főttek a szociális-közművelődési intézmény udvari bográcsában. Az előkészítésben és tálalásban lelkes önkéntesek – nevezetesen Kispatakiné Szénási Melinda és Retkes-Ömböli Magdolna – segédkeztek. A kiváló menüt Borbély „Totya” István ajándéka, egy-egy cső főtt kukorica tette teljessé. A vasárnapi hidegcsomagok Göbölyös „Gömbi” Károly és családja helvéciai burgonyatermelők jóvoltából juthattak el a rászorultakhoz. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Dunántúli erdész ebédadománya

Dunántúli erdész ebédadománya

2023. október 6. 21:17 | Adományok

Kutas Lajos, a Szentgotthárdi Erdészeti Igazgatóság első embere és Rommer József nyugalmazott erdész volt Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója vendége tavalyelőtt nyáron, egészen pontosan 2021. július 16. napján. Az akkori kötetlen hangulatú délutáni eszmecserén a dunántúliak megismerkedtek a kecskeméti népkonyha és kulturális intézmény mindennapjaival. Farkas P. József egyúttal a jótékonysági szervezet elmúlt, immáron több mint másfél évtizedes történetébe is beavatta a két messziről jött „vándort”. A két évvel ezelőtti lelki élményeken felbuzdulva Kutas Lajos erdészeti igazgató ismét úgy határozott, ételfelajánlással támogatja a Wojtyla Ház sorsközösségét. Ennek megfelelően ma százhúsz adag Marco Polo-szeletet és burgonyapürét szolgáltak fel a szociális intézmény munkatársai, önkéntesek hathatós közreműködésével. A menüt hagyományosan kenyér, sütemény, valamint – ezúttal – főtt kukorica egészítette ki – Borbély „Totya” István jóvoltából. (Fotók: Kolláth Andrea)

Részletek
Túri István és családja rendezett szeretetvendégséget

Túri István és családja rendezett szeretetvendégséget

2023. október 5. 20:36 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő három és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként csütörtökön – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag marhagulyást és mákostésztát, valamint kenyeret, süteményt osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Kelkáposztafőzelék és fasírozott egyenesen a főzőmesterek konyhájából

Kelkáposztafőzelék és fasírozott egyenesen a főzőmesterek konyhájából

2023. október 4. 12:38 | Adományok

A közismert kecskeméti építész, Tiszavölgyi Gábor a Wojtyla Barátság Központ alapítása – 2005 – óta folyamatosan jelen van a népkonyha sorsközösségének hétköznapjaiban, noha – végtelen szerénysége okán – ritkán válik közvetlenül láthatóvá a szociális-közművelődési intézmény gondozottjai számára. Szerdán (csendben, titokban) ismét kopogtatott a karitatív létesítmény ajtaján Tiszavölgyi Gábor, akinek gépkocsija ezúttal szárhúsz adag ízletes fasírozottat rejtett. A remek menü mellé kenyér, sütemény is dukált a jobb sorsra érdemes rászorultaknak. A kelkáposztafőzelék remek ízvilágát Kotvits Jánosné Olga önkéntes szakácsnak köszönhették a nélkülöző emberek. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Gáspár Attila étkeztette a szegényeket

Gáspár Attila étkeztette a szegényeket

2023. október 3. 12:05 | Adományok

A Cold Clean Hungary Kft. 2011-ben kezdte meg működését. Környezetkímélő tisztítási technológiák terjesztésével foglalkoznak; elsősorban ipari kármentesítés, homokszórás és felületkezelés, üveggyöngyszórás, szárazjeges-, szárazgőz- és manuális tisztítás, ereszcsatornák, üvegfelületek és homlokzatok vegyszermentes karbantartása, légtechnikai és elszívó berendezések, gyártóeszközök, napelemes rendszerek, szobrok, síremlékek, műtárgyak tisztítása, graffitik eltávolítása vonatkozásában. A vállalkozást Gáspár Attila vezeti, aki szerteágazó elfoglaltságai mellett még arra is gondot fordít, hogy a Wojtyla Barátság Központ nehézsorsú ellátottjain segítsen. Kedden százhúsz adag milánói spagettivel, valamint kenyérrel, süteménnyel lepte meg a sorsközösséget. (Fotók: Mátyus István – archív)

Részletek
Szőlő Bodacz Sándortól

Szőlő Bodacz Sándortól

2023. október 2. 12:14 | Adományok

Újabb adománnyal szolgálta a Wojtyla Barátság Központ elesettjeit Bodacz Sándor. A Kecskeméten élő kedves felajánló már számos alkalommal tanúbizonyságát adta nagylelkűségének. Legutóbbi jótékonysági akciója keretében nagymennyiségű bio Othello szőlővel ajándékozta meg a népkonyha sorsközösségét. A vitamindús gyümölcsöt Facol Lajos, a szociális intézmény aranykezű ezermestere gyűjtötte össze több ládába, majd rögvest a helyszínre szállította. Az Úr áldja meg minden gazdagságával a bőkezű adakozókat. (Fotók: Facol Lajos)

Részletek
A Kodály Iskola néptáncosai ropták a táncot a Wojtyla előtti téren

A Kodály Iskola néptáncosai ropták a táncot a Wojtyla előtti téren

2023. október 2. 13:09

Fergeteges táncműsor helyszíneként szolgált hétfő délben a Wojtyla Barátság Központ utcafrontja. A Kecskeméti Kodály Iskola Néptánc Tanszakának növendékei közül hat leány és egy fiú lépett fel a szociális-közművelődési intézmény szabadtéri pódiumán. Hetük lenyűgöző produkciója másodpercek alatt széles mosolyt csalt a népkonyha gondozottjainak arcára. A nagyérdemű nem is maradt hálátlan; zúgó tapsviharral jutalmazták a tanulók káprázatos bemutatóját, egyben tanáraik kiemelkedő felkészítő munkáját. A jelenlévőket előzetesen Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő köszöntötte. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Cornelia és a Vidám Törzsasztal októberi ebédadománya

Cornelia és a Vidám Törzsasztal októberi ebédadománya

2023. október 2. 13:22 | Adományok

Cornelia Rückriegel német anyanyelvű írónő, valamint Facol Lajos, a Vidám Törzsasztal Társaságának képviselője legutóbb szeptemberben vendégelte meg a Wojtyla népkonyha sorsközösségét. Rendszerint együtt jelennek meg az étkezdében, ám a gondozottakat ezúttal Facol Lajos egyedül köszöntötte. A szociális-közművelődési intézmény aranykezű ezermestere százhúsz adag rántott csirkemellet és rizibizit szolgált fel a szegényeknek, savanyúság, kenyér, sütemény, valamint – a Fornetti Kft. felajánlásával – sajtkrémes pogácsa kíséretében. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
Ebédet osztott a hűséges önkéntes

Ebédet osztott a hűséges önkéntes

2023. szeptember 30. 13:42 | Adományok

Kelené Farkas Rozália egészen a közelmúltig a Wojtyla Barátság Központ közelében töltötte mindennapjait. Ennélfogva akarva-akaratlanul külső szemlélőjévé vált az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény missziói tevékenységének, melynek eredményeképpen immáron tizennyolcadik esztendeje mintegy százhúsz nehézsorsú embertársunk jut térítésmentesen napi betevőhöz – testi-fizikai szükséglet okán és szellemi értelemben egyaránt. Idővel feleszmélt benne a vágy, hogy jómaga is beálljon a karitatív létesítmény hűséges, szorgos önkénteseinek népes táborába. A titkon dédelgetett szándékot cselekvés követte. A Wojtyla-sorsközösség kitárt karokkal, szívbéli szeretettel fogadta Rózsát, aki mindmáig örömmel vállal szolgálatot az elesettek mielőbbi társadalmi visszailleszkedése érdekében. Így lett alig néhány hónap alatt Kelené Farkas Rozália „mindenki kedves Rózsája”, aki nemrégiben úgy határozott, munkája mellett ebédadománnyal is támogatja a szükséget szenvedőket. Szombaton neki köszönhetően étkezhettek a népkonyha szegényei. A jótékonysági akció keretében százhúsz adag székelykáposztát és mákos krumpligombócot – utóbbit a Nagykőrösi Pünkösdi Gyülekezet és Kurgyis Illés lelkész felajánlásával – szolgált fel Rózsa az e napon reá bízatottaknak – Fehér Tímea, Kispatakiné Szénási Melinda és Retkes-Ömböli Magdolna hathatós segédletével. A kiváló menü Kövecses Zsuzsanna jóvoltából főtt készre az udvari bográcsban. A remek koszt mellé – Bodac Sándor kecskeméti őstermelőnek hála – szőlő is került a tálcákra. (A friss gyümölcsöt Facol Lajos, a Wojtyla Ház aranykezű ezermestere szállította a helyszínre.) A vasárnapi hidegcsomagok Chu Pang Hoang úr, a Hansa Kontakt Kft. ügyvezető-igazgatója támogatásával juthattak el a nélkülözőkhöz. Az ízletes ételek mellé még egy-egy bögre is dukált az elesetteknek – úgyszintén a Pünkösdi Gyülekezet, valamint Kurgyis Illés lelkész nagylelkűségéből adódóan.

Részletek