Július 18. csütörtök, Frigyes
Király József ismét jótékonykodott

Király József ismét jótékonykodott

2024. február 22. 13:08 | Adományok

Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor Király József vállalkozó, önkormányzati képviselő, vezető MSZP-s politikus, lelkes civil szervező, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a Wojtyla Barátság Központ szegényeinek segítségére sietett. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja, szószólója csütörtökön déltájban ismét melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű közéleti személyiségnek köszönhetően egy-egy tányér csontleves és túróstészta, valamint kenyér kerülhetett a tálcákra – a támogató személyes felszolgálásával. Előzetesen Borisz atya ortodox lelkipásztor mondta el biblikus gondolatait. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

Ebédet osztottak a kecskeméti adventisták

2024. február 21. 12:34 | Adományok

Árvai Tamás lelkészt sokadszor köszönthették a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai a népkonyha étkezdéjében. Abból az alkalomból látogatott ismét a szociális intézménybe, hogy Krisztus-követő közösségük újból vállalta: ételt osztanak a karitatív szervezet rászorulóinak. Az ebédet – sárgaborsófőzeléket virslivel, kenyérrel – jómaga szolgálta fel a szegényeknek. De ezen felül sem jött üres kézzel Árvai Tamás! Újfent megosztotta biblikus gondolatait a jelenlévőkkel, gitárdallamok kíséretében. A menüt – a Fornetti Kft. jóvoltából – tepertős pogácsa tette teljessé. (Fotók: Tódor Norbert)

Részletek
A templom az imádságot szolgálja elsődlegesen – A Sagrada Família építési tanácsát fogadta a pápa

A templom az imádságot szolgálja elsődlegesen – A Sagrada Família építési tanácsát fogadta a pápa

2024. február 21. 10:36

Ferenc pápa február 17-én, szombaton délelőtt fogadta a Pápák termében a barcelonai Szent Család (Sagrada Família) bazilika építési vezetőségének 23 tagját. Hozzájuk intézett beszédében a küszöbön álló szentév imádságos előkészítésére és Isten Szolgája Antoni Gaudí elgondolásának hű követésére kérte az építési tanácsot, megköszönve tevékenységüket.

Részletek
Tavaszias ízek Héjja János és családja felajánlásával

Tavaszias ízek Héjja János és családja felajánlásával

2024. február 20. 13:18 | Adományok

Héjja János, a Peki Restaurant Kft. ügyvezető-tulajdonosa immáron hosszú évek óta havi rendszerességgel pártfogolja a Wojtyla Barátság Központ jobb sorsra érdemes, halmozottan hátrányos helyzetű gondozottjait. A McDonald’s éttermeket üzemeltető, rendkívül sikeres üzletember rendszerint jómaga szolgálja fel ebédadományát a szociális-közművelődési intézmény étkezdéjében – néhány kedves, biztató, jövőbemutató szóval egyetemben. Ezúttal családja kíséretében tette ezt február 20-án, kedden is, nemes lélektől vezérelve, személyválogatás nélkül, önzetlenül. A könnyű, gazdag ízvilággal jellemezhető menüt – paradicsomos káposztát és sült sertésszeletet – hagyományosan kenyér, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – tepertős pogácsa tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Amerikai kaland – Irány San Diego

Amerikai kaland – Irány San Diego

2024. február 20. 12:58 | Szegények Akadémiája

Szűcs László, a Kecskeméti Planetárium igazgatója ezúttal is korábbi amerikai élményeit osztotta meg a Wojtyla Barátság Központ gondozottjaival. Mint beszámolójából kiderült, San Diego közelében szállt meg családjával, majd egy hatalmas bérautóval bejárták a nagyvárost és környékét. A kaliforniai óriástelepülésen egyebek között egy 1945-ben üzembe helyezett és egészen a ’80-as évek elejéig hadrendben állt repülőgép-anyahajó fedélzetén is megfordultak. Előadását gazdag kép- és videó anyaggal illusztrálta a világjáró csillagász. Az amerikai „kalandtúra” március 12-én folytatódik a Wojtyla Házban. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Világrekorder volt Csontváry öccse

Világrekorder volt Csontváry öccse

2024. február 19. 20:24

Három gyógyszerész volt egy családban: az apa, Kosztka László, s a két testvér, Tivadar és László. A fiúk végül festőként, illetve szőlőtermesztőként váltak híressé. Kostka László – aki a nevét s-sel írta – az izsáki birtokán alkalmazott saját művelési módszerével világrekordot ért el. (Fotó: Mátyus István)

Részletek
A katonatelepi katolikus hívek „főztek” a Wojtylában

A katonatelepi katolikus hívek „főztek” a Wojtylában

2024. február 19. 12:27 | Adományok

Átfogó rendezési terv keretében folyamatosan új arculatot kap Katonatelepen a 441-es főút és a Lombos utca által határolt terület. Elsőként egy köztéri Krisztus-kereszt került elhelyezésre a helyi katolikusok kezdeményezésére. Az előterjesztést dr. Fekete Gábor, a térség önkormányzati képviselője és Farkas P. József, a Wojtyla Barátság Központ alapító-igazgatója, a Porta Egyesület főszervezője egyaránt felkarolta. Dr. Fekete Gábor, Farkas P. József, valamint Lázár János, a katonatelepi katolikusok képviselője mások mellett a helyszínen több ízben is áttekintette a konkrét teendőket, pontosítva a reájuk váró feladatokat. Időközben – immáron nem első alkalommal – felajánlással is élt Lázár János a Wojtyla Ház szegényei felé. A hívőközösség nevében február 19-én százhúsz adag rántott csirkemellet és rizibizi köretet ajánlott fel a szociális intézmény által gondozott nehézsorsú embereknek. A jótékonysági akció hétfő délben vált élő valósággá az Egressy utca 5/b. szám alatti karitatív létesítmény étkezdéjében. Az ízletes menüt kenyér és – a Fornetti Kft. jóvoltából – sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
A Wojtyla Ház története a Hírös Históriákban

A Wojtyla Ház története a Hírös Históriákban

2024. február 19. 10:03

A Wojtyla Barátság Központ épületének története egészen 1894-ig nyúlik vissza. Az utána következő évtizedek nem csak boldog családi életet, de emberi tragédiákat is tartogattak a tulajdonosok számára. Az Egressy utcai ház krónikáját dr. Tóth Szilárd, a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Vármegyei Levéltárának munkatársa állította össze korabeli dokumentumok alapján. Ennek részletei a Hírös Históriák februári számában is napvilágot láttak. A szakember a Kecskeméti Médiacentrum azonos című műsorában úgyszintén beszámolt az ingatlannal kapcsolatos felfedezéseiről.

Részletek
Szeretetebédet adományozott a hűséges önkéntes

Szeretetebédet adományozott a hűséges önkéntes

2024. február 17. 13:18 | Adományok

Retkes-Ömböli Magdolna hosszú esztendők óta erősíti a Wojtyla Barátság Központ önkéntes munkatársainak lelkes csapatát. Immáron több mint ezerre tehető azon alkalmak száma, amikor az Egressy utcai szociális-közművelődési intézmény szegényeinek segítségére sietett – tevékeny közreműködésével, anyagi támogatásával egyaránt. Ma eggyel többről számolhatunk be, ugyanis a hátrányos helyzetűek igaz barátja szombaton déltájban – nem is először – melegételt ajánlott fel a népkonyha gondozottjainak. A nemes lelkű hölgynek köszönhetően finom, puha sajttal alaposan megszórt bolognai spagetti kerülhetett a nélkülözők böjtös asztalára. A remek, ízekben gazdag ételt hitvestársa, Retkes Péter főzte készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában – gyönyörű, mosolygós, örökké vidám pici lányuk, Luca aktív részvételével. E csodás nap fényét Farkas Pál, Kertész Jánosné Julika, Kispatakiné Szénási Melinda és Tóthné Rontó Gyöngyvér becses személye, odaadó, lelkiismeretes, kiváló munkája egyaránt emelte. A vasárnapi hidegcsomagok nem juthattak volna el a rászorultakhoz Mező Róbert, a Hírös-Ablak Kft. ügyvezető-tulajdonosának felajánlása nélkül.

Részletek