Július 17. szerda, Elek, Endre
Ebéd a Vacsi közi baráti kör jóvoltából

Ebéd a Vacsi közi baráti kör jóvoltából

2024. február 1. 13:36 | Adományok

Kecskeméten a Vacsi közi baráti társaságot. Csatos Erika, aki Kolláth Andrea, a Wojtyla Barátság Központ igazgatóhelyettese személyes ismerőse, nemrégiben arról tájékoztatta – immáron nem először – Andreát, hogy ismerőseivel közösen ismét szívesen főzne egy alkalommal a Wojtyla Ház szegényeinek. Ennek napja február 1-jén érkezett el, amikor a baráti kör tagjai jelentős létszámban vonultak fel a népkonyha épületében. Együttes munkájuk gyümölcse – százhúsz adag mindenféle földi jóval gazdagon megrakott lencsegulyás – fél 12-re főtt készre a karitatív létesítmény udvari bográcsában. Délidőben egymással karöltve köszöntötték a rászorultakat a szociális-közművelődési intézmény étkezdéjében, majd rövidesen meg is kezdődött az ételosztás. A rendkívül ízletes menüt kenyér és sütemény tette teljessé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Örökre eltávozott a hűséges önkéntes – In memoriam Daróczi István

Örökre eltávozott a hűséges önkéntes – In memoriam Daróczi István

2024. január 31. 12:39 | Halottaink

Nemrégiben érkezett a fájdalmas hír, mely szerint életének 74. esztendejében elhunyt Daróczi István, a Wojtyla Barátság Központ egyik legnehezebb sorsú, halmozottan hátrányos helyzetű, ám mégis egyik legszolgálatkészebb, legodaadóbb önkéntese. Akik ismerték, akik önzetlen munkavégzése révén közel kerültek hozzá, mindig emlékezni fognak szorgalmára, egyszerűségére, mosolyára. Áldott emlékét kegyelettel megőrzik a népkonyha gondozottjai, munkatársai, önkéntesei. „Nem szeretnénk, testvéreink, ha tudatlanok lennétek az elhunytak felől, és szomorkodnátok, mint a többiek, akiknek nincs reménységük. Mert ha hisszük, hogy Jézus meghalt és feltámadt, az is bizonyos, hogy Isten az elhunytakat is előhozza Jézus által, vele együtt.” (1Thessz 4,13) (Fotók: Mátyus István - archív)

Részletek
Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

Domokos Zoltán étkeztette a rászorultakat

2024. január 31. 13:47 | Adományok

A Wojtyla Barátság Központ lelkes pártfogója, régi időktől fogva hűséges patrónusa, Domokos Zoltán kecskeméti vállalkozó, nyugalmazott szövetkezeti elnök szolgált szeretetebéddel a népkonyha szegényei számára. Adományaival időről időre hozzájárul ahhoz a kétségkívül embert próbáló, de lélekemelő küldetéshez, melyet a Wojtyla Ház munkatársai, önkéntesei folytatnak annak érdekében, hogy a szociális intézmény „családtagjai” – mintegy százhúsz, többszörösen hátrányos helyzetű rászoruló – nehéz életkörülményeiben, alulszocializált helyzetében idővel változás álljon be. A szerdai menüt ezúttal sem érhette kifogás, ráadásul még igazán bőséges is volt. A nélkülözők csirkepörköltet és tészta köretet fogyaszthattak savanyúság kíséretében. A menüt hagyományosan kenyér és sütemény tette teljessé. A felszolgálásban – szokás szerint – fáradhatatlan, odaadó önkéntesek nyújtottak hatékony segítséget. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Túri István és családja rendezett szeretetvendégséget

Túri István és családja rendezett szeretetvendégséget

2024. január 30. 13:35 | Adományok

Korábban a médiumok híradásaiból, újságcikkek révén szereztem tudomást a Wojtyla Barátság Központ létezéséről. Közelebbi kapcsolatba az egyik városföldi Krisztus-kereszt felújításakor kerültem a létesítmény alapítójával, aki egyúttal a Porta Egyesület főszervezője. Amikor végeztünk a szakrális emlék renoválásával, akkor határoztam el, hogy bekapcsolódom a wojtylások missziói tevékenységébe, s lehetőségeimhez mérten jómagam is hozzájárulok adományaimmal a hátrányos helyzetűek ellátásának nemes küldetéséhez – nyilatkozta korábban Túri István nyárlőrinci mezőgazdagsági vállalkozó, a helyi Karitász Csoport lelkes tagja, amikor egyik alkalommal a szociális intézményben felkereste Farkas P. József alapító-igazgatót. Az időközben barátsággá fejlődött kapcsolat első gyümölcsét idestova bő három és fél évvel ezelőtt karácsony után élvezhették a rászorultak. 2019. december 29-én Túri István és családja ugyanis négy birkát áldozott fel Kecskemét szegényeinek főtéri étkeztetésére. A jótékonysági akció további folytatásaként kedden – immáron sokadik alkalommal – százhúsz adag rakott húsos tésztát, valamint kenyeret, továbbá – a Fornetti Kft. felajánlásával – süteményt osztottak szét a népkonyha dolgozói, önkéntesei a nélkülözők között. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel – Horváth Lászlóné Terike előadása a Wojtylában

Az immunrendszer erősítése gyógynövényekkel – Horváth Lászlóné Terike előadása a Wojtylában

2024. január 30. 13:09 | Szegények Akadémiája

Vajon tudjuk-e, mi az immunrendszer? Valami megfogható vagy olyan, mint a lélek; nem tudjuk pontosan, hol rejtőzik? – tette fel a kérdést Horváth Lászlóné Terike a Kecskeméti Gombász- és Gyógynövényklub vezetője a Wojtyla Barátság Központ gondozottjainak tartott kedd délelőtti előadásában, melyet egyúttal főhajtásnak is szánt a kecskeméti füvesember, Kovács Sanyi bácsi becses emléke előtt. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Az izsáki Vino Étteremből érkezett a hétfői ebéd

Az izsáki Vino Étteremből érkezett a hétfői ebéd

2024. január 29. 11:47 | Adományok

Prikkel László, az izsáki Vino Étterem, Panzió és Pinceklub tulajdonosának melegétel-adománya mindannyiszor felvillanyozza a Wojtyla Barátság Központ gondozottjait. Nem is csoda, hiszen rendszerint olyan ízletes ételeket küld Prikkel úr a népkonyha rászorultjainak, amire ők javarészt egyszerűen csak ennyit mondanak: le a kalappal! A ma délben felszolgált kitűnő húsos káposzta mennyiségéről nem is szólva. A nélkülöző emberek sorba álltak repetáért, és kenyér, valamint – a Fornetti Kft. jóvoltából – sütemény is jutott mindenkinek, több mint elég. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Muhari Béla pártfogolta a szegényeket

Muhari Béla pártfogolta a szegényeket

2024. január 27. 13:19 | Adományok

A különféle mezőgazdasági erőgépeket forgalmazó kecskeméti Royal Traktor Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója szombaton – immáron sokadik alkalommal – újból ebédlőasztalhoz hívta a Wojtyla Barátság Központ sorsközösségét. Köszöntését, jókívánságait Farkas Pál, a szociális-közművelődési intézmény programszervező munkatársa tolmácsolta az elesetteknek. A népkonyha „étlapján” ma gulyásleves szerepelt. Dudás Tamás mesterszakács kitartó munkálkodásának eredményeként pontban fél 12-kor kezdetét vehette az ebédosztás, teret adva a kulináris élvezeteknek. A tálalásban, mosogatásban és takarításban szorgos önkéntesek segédkeztek. A vasárnapi hidegcsomagok kiosztását Bimbó Imre kiváló ácsmester adománya tette lehetővé. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal januárban is gondoskodott az elesettekről

Szabó Antal januárban is gondoskodott az elesettekről

2024. január 26. 12:01 | Adományok

A Poli-Farbe Kft. ügyvezetőjének ebédjét ízlelhették pénteken a Wojtyla Barátság Központ gondozottjai: százhúsz nehézsorsú, testi-lelki értelemben egyaránt szükséget szenvedő embertársunk, akik a népkonyha támogatásának biztos tudatában indulnak el nap mint nap Kecskemét belvárosába, az Egressy utca 5/b. számú épület irányába. A remekül elkészített rántott csirkemell, valamint rizibizi köret a Kecskeméti Csárdából érkezett. A kiváló menüt savanyúság és kenyér egészítette ki. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Szabó Antal bibliaórát tartott

Szabó Antal bibliaórát tartott

2024. január 26. 11:56 | Szegények Akadémiája

Évek óta rendszeresen tart biblikus témájú előadásokat Szabó Antal, a bócsai Poli-Farbe festékgyár ügyvezető-tulajdonosa a Wojtyla Barátság Központban. Szerda délelőtt is ó- és újszövetségi idézetekkel, szakrális vonatkozású kérdésekkel-válaszokkal szolgált a népkonyha gondozottjainak lelki épülésére. (Fotók: Mátyus István)

Részletek
Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

Palócgulyás és töltött kalács a keceli Pintér családtól

2024. január 25. 13:46 | Adományok

A nagylelkűség apostolaként tartják számon mindmáig Pintér József (1944-2014) vállalkozót, a keceli Pintér Művek megálmodóját, létrehozóját a Wojtyla Barátság Központ háza táján, mivel egyik alapítója, főtámogatója volt az Egressy utcai népkonyhának. Bőkezűen adakozott már a kezdeti időkben is, amikor a létesítmény épülete még szinte romokban hevert. A nagyszabású felújítási munkálatokat követően pedig elsőként állt be az ételfelajánlók azóta több százasra duzzadt táborába. Földi távozása után felesége, valamint fia és családja vette át szerepét a karitatív tevékenység terén. A Pintér családnak köszönhetően százhúsz adag rendkívül ízletes és bőséges palócgulyást, valamint meggyes-kakaós kalácsot osztottak szét csütörtök délben a Wojtyla Ház lelkes munkatársai, valamint önkéntesei a család jelenlévő képviselői, Pintér Józsefné Ilona asszony és Pintérné Farkas Csilla tevékeny közreműködésével. (Fotók: Mátyus István)

Részletek